Παύλος Γιαννακόπουλος: Το ΤΟΡ-5 των μεταγραφών που γιγάντωσαν τον Παναθηναϊκό, οι ατάκες και οι άγνωστες ιστορίες (vids)
Παύλος Γιαννακόπουλος=Παναθηναϊκός ή αν προτιμάτε Παναθηναϊκός=Παύλος Γιαννακόπουλος.
Ναι. Κανένα πρόσωπο δεν είναι πάνω από οποιαδήποτε ομάδα. Όμως στην περίπτωση του «Πατριάρχη» των «πρασίνων» τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ο ιστορικός παράγοντας του ελληνικού αθλητισμού, εκείνος που πήρε στα χέρια του μια ομάδα η οποία βολόδερνε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας από τα μέσα της δεκαετίας του '80 και την «γιγάντωσε» στο ευρωπαϊκό στερέωμα θα αποτελεί για πάντα την πιο χρυσή σελίδα στο βιβλίο του Παναθηναϊκού.
Πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια, ημέρα Κυριακή 10 Ιουνίου 2018, είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση που κανείς δεν ήθελε να πιστέψει. Ο μεγάλος Παύλος Γιαννακοπούλος δεν ήταν πια στη ζωή, σκορπίζοντας απέραντη θλίψη στο πανελλήνιο. Όχι μόνο στον αθλητισμό και στην οικογένεια του Παναθηναϊκού, αλλά και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το σύνθημα «Παύλο Θεέ για πάντα ανάμεσά μας, μια ζωή θα είσαι μέσα στην καρδιά μας» αποτυπώνει και την τεράστια αγάπη, λατρεία και ευγνωμοσύνη των φίλων της ομάδας για όλα όσα έκανε όλα αυτά τα χρόνια της ηγεσίας του.
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν ήταν μόνο ένας πετυχημένος επιχειρηματίας. Δεν ήταν μόνο ο εμβληματικός παράγοντας στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Ήταν ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Απλός όσο κανείς άλλος του βεληνεκούς του. Και μέσα από αυτήν την απλότητα και την αγάπη του για τον Παναθηναϊκό κατάφερε να «χτίσει» μια μοναδική αυτοκρατορία. Το Gazzetta γυρίζει τον χρόνο και θυμάται τις πέντε κορυφαίες μεταγραφές που έφεραν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Παύλου Γιαννακόπουλου, ενώ υπενθυμίζει ατάκες και ιστορίες που δεν πρόκειται να ξεχαστούν ποτέ.
ΤΟ ΤΟΡ-5 ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ
Ότι δεν είχε κάνει ο Παναθηναϊκός το 1979, όταν και είχε πρωτοέρθει ο Νίκος Γκάλης στην Ελλάδα από την Αμερική, το έκανε ο Παύλος Γιαννακόπουλος 13 χρόνια αργότερα. Ο «γκάνστερ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ είχε βρεθεί στην πόρτα της εξόδου του Άρη, της ομάδας που μεγαλούργησε και συνέβαλλε ώστε να «βάλει» το μπάσκετ στα ελληνικά σπίτια και ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Προσφέροντας ένα δισεκατομμύριο δραχμές (σ.σ. περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ), εξασφάλισε την υπογραφή του Νίκου Γκάλη για τρία χρόνια.
ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΓΟΥΙΛΚΙΝΣ
Ο Ντομινίκ Γουίλκινς αποτελεί το μεγαλύτερο όνομα που πέρασε τον Ατλαντικό για να αγωνιστεί στην Ευρώπη και δη στον Παναθηναϊκό, τον οποίο και οδήγησε στην κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου της ιστορίας του στο Παρίσι. Ο «Human Highlight Film» αποτέλεσε και το μεγαλύτερο «highlight» του Παύλου Γιαννακόπουλου καθώς το καλοκαίρι του 1995 κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο παίκτης των 1.074 αγώνων στο ΝΒΑ με 24.8 πόντους κατά μέσο όρο και νικητής σε διαγωνισμό καρφωμάτων θα έλεγε το «ναι» σε ελληνική ομάδα. Κι όμως. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος το κατάφερε και αυτό!
ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ
Ο μεγαλύτερος προπονητής που αντίκρισε το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο κορυφαίος των κορυφαίων. Εκείνος που έβαλε το δικό του λιθαράκι ώστε να γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο ο Παναθηναϊκός και να φτάσει στην κατάκτηση άλλων πέντε ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Το καλοκαίρι του 1999, εκείνος που παρουσιάζονταν ως φαβορί για τον «πράσινο» πάγκο ήταν ο Γιάννης Ιωαννίδης, αλλά ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν αντίθετος σε μια τέτοια πρόσληψη πηγαίνοντας... κόντρα στον αδερφό του, Θανάση. Αφουγκράστηκε και την επιθυμία του κόσμου και αμέσως προχώρησε στην πρόσληψη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος... σημειωτέον ήταν η 3η επιλογή της λίστας καθώς υπήρχε και ο Μπόγκνταν Τανιεβιτς, ο οποίος γνώριζε από πρώτο χέρι τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα.
ΝΤΕΓΙΑΝ ΜΠΟΝΤΙΡΟΓΚΑ
Κάντε εικόνα ένα πράγμα: Το καλοκαίρι του 1998 ο Παύλος Γιαννακοπούλος ήθελε να ρίξει και δεύτερη «βόμβα» μεγατόνων από το ΝΒΑ στον Παναθηναϊκό καθώς επιθυμούσε την απόκτηση του Τσαρλς Μπάρκλεϊ! Αν και είχαν γίνει επαφές δεν προχώρησε ποτέ κάποια συμφωνία. Και γι' αυτόν τον λόγο αποφάσισε να στραφεί στον καλύτερο ευρωπαίο μπασκετμπολίστα εκείνη την περίοδο! Τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Ένα ραντεβού με τον ατζέντη του, Μαρκ Φλάισερ έφτανε και περίσσευε για να δώσει τα χέρια με τον «Ντέκι». Τα υπόλοιπα είναι... ιστορία.
ΣΑΡΟΥΝΑΣ ΓΙΑΣΙΚΕΒΙΤΣΙΟΥΣ
Από τη στιγμή που είχε ακουστεί ότι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους θα άφηνε το ΝΒΑ για να επιστρέψει στην Ευρώπη, αμέσως ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο οργανισμός του Παναθηναϊκού! Ο «Σάρας» είχε ακουστεί το καλοκαίρι του 2007 και για τον Ολυμπιακό αλλά από τη μέρα που... έβγαλε το κασκόλ από πάνω του κατά την άφιξή του στην Αθήνα για το τουρνουά Ακρόπολις με την εθνική Λιθουανίας, το νερό είχε... μπει στο αυλάκι. Οι «πράσινοι» με άκρα μυστικότητα «έκλεισαν» τον μεγάλο «Σάρας» υπογράφοντα τα συμβόλαια στο... περιθώριο του Eurobasket 2007 στην Ισπανία. Μία από τις πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία!
ΑΤΑΚΕΣ...
Πραγματικά μπορούν να γραφτούν... τόμοι πολλών σελίδων για τα όσα είχε πει κατά καιρούς ο Παύλος Γιαννακόπουλος, όπως επίσης και για τις ιστορίες που θα μπορούσε να μοιραστεί κάποιος. Δύο πράγματα λάτρευε: Την οικογένειά του και τον Παναθηναϊκό!
- «Άλλοι παίζουν τα χρήματά τους στα καζίνο, κάποιοι τα τρώνε στα μπουζούκια, εγώ έχω τον Παναθηναϊκό. Η δική μου τρέλα είναι ο Παναθηναϊκός».
- «Ο Παναθηναϊκός είναι η ζωή μου και θα είμαι ευτυχής να βλέπω καθημερινά τον Παναθηναϊκό να ανεβαίνει ένα σκαλί ακόμη παραπάνω»
- «Όταν ο Τζόρνταν αποφάσισε να φύγει, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν αν θα μπορούσα και αν είχα τη δυνατότητα, όχι την οικονομική, να επικοινωνήσω μαζί του και να τον φέρω να παίξει σε έναν αγώνα του Παναθηναϊκού. Και τα έσοδα θα τα έδινα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Πραγματικά θα ήταν μια μικρή προσφορά σε αυτούς τους ανθρώπους που αγαπούν την ομάδα και έρχονται με κρύο, με βροχή και χιόνια να παρακολουθήσουν τον Παναθηναϊκό. Μακάρι να μπορούσα να το κάνω. Θα ήταν μία από τις ευτυχισμένες στιγμές της αθλητικής μου ζωής»
- «Oι μεταγραφές είναι πάντα σαν τις γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν. Δεν ξέρεις δηλαδή, κάθε ενέργεια πού μπορεί να καθίσει»
- «Για να φτάσεις στην κορυφή, χρειάζεται να προσπαθήσεις. Να έχεις όραμα, αφοσίωση και πίστη».
- «Το πρώτο ευρωπαϊκό στο Παρίσι, ήταν για εμάς η μεγαλύτερη χαρά που μπορούσε να γίνει για τον κόσμο του Παναθηναϊκού».
- «Τι να τους κάνω τους μπράβους; Τους έχουν αυτοί που έχουν ανάγκη. Εμείς όπου και αν πάμε νιώθουμε ευτυχισμένοι και δεχόμαστε αγάπη».
- «Θελω να πάρουμε ένα μεγάλο όνομα από το ΝΒΑ. Να φέρουμε αυτόν, να δεις πώς τον είπε ο Συρίγος στην τηλεόραση, τον Μα, Ματζ... κάπως έτσι (σ.σ. εννοώντας τον Μάτζικ Τζόνσον)».
- «Είμαι ευτυχής που κάναμε τη μεγάλη μεταγραφή του Ντόμινικ Ουίλκινς. Προσπαθήσαμε να τον πείσουμε να έλθει στην Ελλάδα. Οι φίλοι του, δεν ήθελαν. Τα καταφέραμε όμως, με την τρέλα και το πάθος που είχαμε να δείξουμε στον κόσμο τι μπορεί να προσφέρει ο Παναθηναϊκός στον ελληνικό αθλητισμό».
- «Το μήνυμα στους φίλους του Παναθηναϊκού είναι να βρίσκονται κοντά στην ομάδα και να είναι άψογοι από πλευράς ήθους και επεισοδίων. Είναι απαράδεκτο να δημιουργούν καταστάσεις, πρέπει να είναι πάντα σε αθλητικά πλαίσια»
- «Οι μεταγραφές είναι πάντα σαν τις γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν. Δεν ξέρεις δηλαδή, κάθε ενέργεια πού μπορεί να καθίσει»
- «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού αξίζει να κάνεις κάθε θυσία, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει περιορισμός. Το χαμόγελο ή το χειροκρότημα του κόσμου δεν μετριέται με χρήματα»
...ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
- Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν άνθρωπος ήθελε να βοηθάει τον διπλανό του. Τον αδύναμο. Όποιον το είχε πραγματικά ανάγκη, Χωρίς να κοιτάζει από που... κρατάει η σκούφια του ή ποια ομάδα υποστηρίζει. Χαρακτηριστικές είναι δύο ιστορίες που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Η πρώτη αφορά την τραγωδία της Θύρας 7 στις 8 Φεβρουαρίου 1981, όταν και «ο μεγαλέμπορος και βιομήχανος φαρμάκων κ. Π. Γιαννακόπουλος διαθέτει όση ποσότητα φαρμάκου χρειαστεί , που είναι υποκατάστατο του πλάσματος του αίματος» όπως είχε γράψει και η Αθλητική Ηχώ.
- Πέντε χρόνια αργότερα ο Βασίλης Δουρίδας ή αν προτιμάτε ο θρυλικός «Ατίλλιο» ο οποίος ήταν ο πλέον αναγνωρίσιμος φίλαθλος του Ολυμπιακού με την τρομπέτα είχε αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχε κινήσει όλες τις διαδικασίες ώστε να του παραχθούν οι πρώτες βοήθειες, κάτι που αποκαλύφθηκε 10 χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 1997, διά στόματος του αδερφού του, Θανάση.
- Πάντα έλεγε ότι δεν είχε σκοπό να βγάλει χρήματα από τον Παναθηναϊκό, αλλά να... βάζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σεζόν 1995-96 όταν και είχε δεχθεί πίεση να ανοίξει μπασκετική μπουτίκ καθώς οι φίλοι της ομάδας ήθελαν να προμηθευτούν τη φανέλα του Ντομινίκ Ουίλκινς. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ καθώς ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να επωφεληθεί οικονομικά από την αγαπημένη του ομάδα.
- Έχει περάσει στην ιστορία η οργισμενη του αντίδραση μετά τον τελικό του 2009 στο Βερολίνο κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Όπως είναι γνωστό, ο Θανάσης Γιαννακόπουλος ήταν έξαλλος με την διαιτησία του Ισπανού Αρτεάγκα με αποτέλεσμα να πετάει χαρτονομίσματα στο μέρος του! Μία μέρα μετά τον τελικό ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ο οποίος δεν είχε ταξιδέψει στο Final 4, τηλεφώνησε στον αδερφό του και ήταν... ταύρος εν υαλοπωλείο: «Είναι αληθή αυτά που διάβασα; Αν είναι ένα μόνο έχω να σου πω. Είσαι το όνειδος της οικογένειας!»
- Ο Παύλος Γιαννακόπουλος όταν ήθελε έναν παίκτη τον έπαιρνε! Και όσοι κάθονταν στο απέναντι τραπέζι, γνώριζαν ότι θα μπορούσαν να ανέβουν αρκετά στο οικονομικό κομμάτι. Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι ο ίδιος ο Παύλος είχε μιλήσει με τον Θανάση αναφορικά με την μεταγραφή του Τζαννή Σταυρακόπουλου και είχαν θέσει «ταβάνι» τα 80 εκατομμύρια δραχμές ετησίως. Οι συζητήσεις με τον ταλαντούχο σκόρερ είχαν κρατήσει αρκετά αλλά δεν ήθελε να ανέβει πάνω από τα 60 εκατομμύρια δραχμές. Εκείνη τη στιγμή άφησε μόνος τους στο γραφείο τον Θανάση και τον Σταυρακόπουλο για να κάνει μια δουλειά και όταν επέστρεψε ο αδερφός του απλά του... ανακοίνωσε ότι τα βρήκαν στα... 80 εκατομμύρια.
- Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό στο ξενοδοχείο της αποστολής του Παναθηναϊκού στη Μπολόνια για το Final 4 του 2002. Μια ομάδα φοιτητών ήθελε να παρακολουθήσει τους αγώνες ωστόσο δεν είχε κανείς εισιτήρια. Γι' αυτόν τον λόγο πήγα στο ξενοδοχείο και απευθύνθηκαν στον Παύλο Γιαννακόπουλο μήπως και μπορούσε να τους βοηθήσει: «Κύριε Γιαννακόπουλε, είμαστε φίλοι φοιτητές, ήρθαμε να δούμε τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν έχουμε εισιτήρια» του είπε ένας από αυτούς, με τον εμβληματικό παράγοντα να τους δίνει οκτώ εισιτήρια για τα ημιτελικά και τον τελικό! «Δεν πιστεύω να είστε όλοι Παναθηναϊκοί, ε;» τους είπε και η απάντηση που πήρε ήταν εξής: «Δύο Παναθηναϊκοί, ένας Ολυμπιακός, ένας ΑΕΚ, ένας ΠΑΟΚ, ένας τίποτα και δύο Φιορεντίνα» για να τους πει: «Μπράβο, παλικάρια μου! Να είστε πάντα έτσι αγαπημένοι και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου που ήρθατε να δείτε τον Παναθηναϊκό».
- Τα χρήματα πάντα περνούσαν σε δεύτερη μοίρα για τον Παύλο Γιαννακόπουλο. Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα στους Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Δημήτρη Ιτούδη όταν βρέθηκαν στο γραφείο του στη ΒΙΑΝΕΞ το καλοκαίρι του 1998 προκειμένου να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό της ομάδας. στην ερώτηση για τα οικονομικά της ομάδας σε τι επίπεδα θα κινηθούν, η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «Δεν υπάρχει μπάτζετ! Μην σας απασχολεί πόσο κοστίζει ένας παίκτης...»
- Μπορείτε να κάνετε εικόνα τον Παύλο Γιαννακόπουλο να πηγαίνει σπίτι του τον Αλέξη Τσίπρα ως έφηβο; Και όμως έχει συμβεί! Όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Πρωθυπουργός ήταν 17 ετων είχε δεχθεί το κάλεσμα του εμβληματικού παράγοντα να τον πάει σπίτι μαζί με την παρέα του! Συγκεκριμένα περίμεναν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ύστερα από ένα ματς του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ και βλέποντας ο Παύλος Γιαννακόπουλος τα πράσινα διακριτικά, κατέβασε το παράθυρο και... προσφέρθηκε να πάει την παρέα των εφήβων στα σπίτια τους! Που να 'ξερε ότι ο ένας από αυτούς θα γινόταν Πρωθυπουργός 25 χρόνια αργότερα;
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.