Η ανηφόρα είναι μεγάλη και ο χρόνος λίγος

Η ανηφόρα είναι μεγάλη και ο χρόνος λίγος

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Η ανηφόρα είναι μεγάλη και ο χρόνος λίγος

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τη πρόκριση του Παναθηναϊκού στον τελικό του Super Cup αλλά στέκεται στο κακό πρόσωπο που παρουσίασαν οι «πράσινοι» στο ματς εξηγώντας ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος αλλά σε καμία περίπτωση να μην περνάει ανεκμετάλλευτος.

Λένε ότι «επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως» και όχι άδικα.

Μπορεί να «μαλλιάσει» η γλώσσα μας να το λέμε αλλά ο Παναθηναϊκός χρειάζεται χρόνο. Πολύ χρόνο. Και κάθε «επανάληψη» στην προπόνηση θα είναι μία ακόμα ημέρα ετοιμότητας και προετοιμασίας. Θεωρώ ότι στον ημιτελικό του Super Cup φάνηκε ξεκάθαρα ο βαθμός... ανετοιμότητας (και όχι ετοιμότητας) των «πρασίνων».

Ματς το οποίο θεωρούνταν «εύκολο» και το οποίο υπό «Κανονικές Συνθήκες» το «καθάριζε» δια περιπάτου, έφτασε στο σημείο να «αγκομαχήσει» και να κινδυνεύσει άμεσα με ήττα και αποκλεισμό από τον τελικό. Θα γινόταν τίποτα εάν και εφόσον έχανε και δεν του δινόταν η ευκαιρία να διεκδικήσει τον πρώτο τίτλο της σεζόν; Όχι. Δεν θα γινόταν από τη στιγμή που βρισκόμαστε μόλις στο πρώτο επίσημο ματς της σεζόν και με μόλις μία (και... κουτσουρεμένη) προπόνηση. Εντάξει. Μπορεί να έχανε σε «πρεστίζ» και να υπήρχε γκρίνια αλλά το «τριφύλλι» πρέπει να κοιτάξει μακροπρόθεσμα και όχι βραχυπρόθεσμα.

 

Η εικόνα που δείχνει την ανετοιμότητα

Καλώς ή κακώς ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν είναι έτοιμος, όχι μόνο θα περάσει δύσκολες βραδιές στο πρώτο διάστημα των επίσημων αγώνων αλλά μετά και τη προσθήκη των δύο νέων παικτών, θεωρώ ότι η ανηφόρα που έχει ν' ανέβει μέχρι να φτάσει σε ένα (αν όχι υποφερτό αλλά) επιθυμητό επίπεδο θα είναι μεγάλη.

Απέναντι στον Κολοσσό όλοι είδαν ότι οι παίκτες «κουτούλαγαν» μεταξύ τους. Δεν μπορούσαν να «τρέξουν» ένα σύστημα στο «πέντε εναντίον πέντε» ενώ δεν υπήρχε καμία συνεννόηση μεταξύ των παικτών στις δύο πλευρές του παρκέ. Κρατάω μια εικόνα από το πρώτο ημίχρονο, όταν ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει μια κατοχή της μπάλας και λίγο πριν την επαναφορά, ο Γκριγκόνις εξηγούσε στον Πονίτκα με χαρακτηριστικές κινήσεις του χεριού πώς θα «τρέξει» το «play» στην επίθεση.

Και είναι λογικό, έτσι; Ο Ράντονιτς έλεγε στην media day την περασμένη Δευτέρα (26/9) ότι θα είχε επιτέλους όλους τους παίκτες στην διάθεσή του για προπόνηση. Τι το 'θελε; Ο Γουόλτερς τραυματίστηκε την ίδια ακριβώς στιγμή και κάπως έτσι «φτου και από την αρχή» όσον αφορά την σωστή προετοιμασία. Με δύο κομβικότατους παίκτες να κάνουν την πρώτη τους προπόνηση την Τρίτη (27/9) και συνολικά να μετρούν τέσσερις συνολικά προπονήσεις μέχρι το Super Cup.

Ε, και μακρινός ξάδερφος του Κόπερφιλντ να είναι ο Ράντονιτς δεν μπορεί να κάνει «μαγικά» για να παρουσιάσει μια ομάδα έτοιμη μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και με τον μοναδικό της «κλασσικό» δημιουργό εκτός. Καλός-χρυσός ο Πάρις Λι (ειδικά στην άμυνα όπου κάνει τις ζωές των άλλων πολύ δύσκολη), αλλά ο Γουόλτερς είναι εκείνος που μπορεί να «σουλουπώσει» την ομάδα στην επίθεση και να οργανώσει με τον σωστό τρόπο την ομάδα στο «σετ» παιχνίδι.

Ανέτοιμοι Γκριγκόνις και Πονίτκα

Από εκεί και πέρα ήταν ξεκάθαρο το πόσο «εκτός ομάδας» ήταν οι Γκριγκόνις και Πονίτκα. Μέχρι να βρουν τα «πατήματά» τους και να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν και ποιος είναι ο ρόλος τους χρειάστηκε χρόνος. Βέβαια η ποιότητα του Πολωνού φάνηκε για ένα δίλεπτο στο πρώτο ημίχρονο, όπως και η επαφή του Λιθουανού με το καλάθι στο δεύτερο ημίχρονο, όταν και πέτυχε οκτώ σερί πόντους και ουσιαστικά δεν άφησε τον Κολοσσό και τον Σταρκς να κάνω άνω-κάτω το ματς

Θέλω να σταθώ και στη μικρή συμμετοχή των Ελλήνων. Με εξαίρεση τους Παπαγιάννη (21:43) και τον Μποχωρίδη (12:50) όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες αγωνίστηκαν από 04:10 (Π. Καλαϊτζάκης) έως 09:54 (Γ. Καλαϊτζάκης) ενώ οι Μαντζούκας και Χουγκάζ ήταν DNP. Δεν ξέρω αν σημαίνει κάτι αυτό για το μέλλον, αλλά προς το παρόν ο Ράντονιτς στηρίζεται στους ξένους οι οποίοι είχαν και τη μεγαλύτερη μερίδα του λέοντος στο πρώτο επίσημο ματς της ομάδας.

Ξέχασα να αναφέρω τον Γκουντάιτις ο οποίος ήταν κομβικός. Αν πάρει καλά τη μπάλα στο χαμηλό ποστ μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος. Λόγω του όγκου του αλλά και του ότι γνωρίζει να παίζει καλά το παιχνίδι με την πλάτη, μπορεί να φθείρει τους αντιπάλους του. Και το έκανε. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο τα γκαρντ των «πρασίνων» τον «τάιζαν» συνέχεια και εκείνος φρόντισε να το εκμεταλλευτεί. Ο Άντριους μπορεί να μην πήρε πολλές προσπάθειες, αλλά ήταν μέλος της πεντάδας ότι ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να ελέγξει το ματς.

Τεσσάρι... χθες

Τέλος ο Γουίλιαμς μπορεί να έχει αστάθεια στο σουτ αλλά βγάζει πολλή ενέργεια σε αμυνα και επίθεση. Και φυσικά θα χρειαστεί να βάζει βολές. Οπωσδήποτε. Γιατί επιδιώκει τις επαφές.Βέβαια φάνηκε και το πόσο ανάγκη έχει ο Παναθηναϊκός δεύτερο «τεσσάρι». Και το είδαμε επειδή δεν πάτησαν καθόλου παρκέ οι Χουγκάζ και Μαντζούκας. Όχι μόνο έχει ανάγκη, αλλά πρέπει να πάρει... χθες παίκτη. Δύσκολη η αγορά στην παρούσα φάση. Πάντα υπάρχει ο Μήτογλου για τον οποίο τηρείται στάση αναμονής αλλά οι «πράσινοι» έχουν άμεση ανάγκη παίκτη στην συγκεκριμένη θέση και δη πίσω από τον Γουίλιαμς.

Ο Παναθηναϊκός οφείλει και πρέπει να φορτσάρει περισσότερο. Όχι για να μην χαθεί το Super Cup. Ξαναλέω. Μικρό το κακό. Αρκεί να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός και σοβαρός! Ξέρει ότι (απέναντι στον πολύ πιο έτοιμο Ολυμπιακό) δεν θα είναι φαβορί. Όμως εάν και εφόσον μείνει πίσω και δεν γεμίζει με (με όσο το δυνατόν περισσότερες) νίκες το «σακούλι» του (και αναφέρομαι περισσότερο στην Euroleague) τότε θα χάσει σημαντικό έδαφος και θα είναι πολύ δύσκολο να το καλύψει. Και ξέρετε. Αν στην... αμείλικτη Euroleague μείνει μια ομάδα πίσω, ο γυρισμός δεν θα είναι εύκολος...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...