«Χτίζοντας» νοοτροπία για μεγάλα πράγματα!
Λίγο οι νέες και πολλά υποσχόμενες προσπάθειες στα δυτικά προάστια και στα Άνω Λιόσια, λίγο η πρώτη μονομαχία δύο προπονητών που έχουν αφήσει ελπιδοφόρες υποσχέσεις και λίγο οι κοινοί στόχοι των δύο ομάδων, το παιχνίδι στο κλειστό της οδού Τζον Κένεντι έγινε αυτόματα “talk of the week” και μοιραία η ατμόσφαιρα θύμισε την εποχή που οι δύο ομάδες (αρχές του 21ου αιώνα), «κοίταζαν στα μάτια» και ενίοτε «λύγιζαν» τους δύο μεγάλους του ελληνικού μπάσκετ.
Η ΑΕΚ (3-0) νίκησε (84-80), παρέμεινε αήττητη στο πρωτάθλημα και τρέχει ένα 4/4 σε Ελλάδα και Ευρώπη (μετά από την ήττα στην Σμύρνη από την Καρσίγιακα), επειδή έχει πιο έμπειρους παίκτες στις απαιτήσεις του υψηλού ανταγωνισμού και στην δεδομένη στιγμή, σαν σύνολο, δείχνει να έχει αφομοιώσει σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό για την εποχή, την «σκληράδα» και το λεγόμενο “sense of urgency” (που λένε και οι Αμερικανοί), με τα οποία θέλει να βλέπει την ομάδα του μέσα στο παρκέ ο προπονητής της.
Τι εννοώ με αυτό; Το ότι έχει αρχίσει να «χτίζει» μία νοοτροπία για μεγάλα πράγματα, έστω κι αν ακόμη δεν είναι έτοιμη να κοιτάξει πάνω από το ταβάνι της 3ης θέσης και να υποσκελίσει κάποιον από τους δύο «αιώνιους αντιπάλους». Κι αυτό στην δυτική όχθη, φάνηκε στα σημεία που της ξέφυγε ένα ματς, το οποίο σε όλο το πρώτο μέρος είχε φέρει στα μέτρα της, προηγούμενη ακόμη και με 11 πόντους διαφορά (23-34 στο 17’).
Εκεί ακριβώς, όμως, που οι γηπεδούχοι άνοιξαν τον ρυθμό, σκόραραν στο ανοιχτό γήπεδο, ξέφυγαν ακόμη και με +9 (57-48 στο 28’) και μπήκαν στην 4η περίοδο με ψυχολογία νικητή, ήταν που οι «κιτρινόμαυροι» (ΜακΓκριφ 18π. & 7ρ., Μίτσελ 16π. & 7ρ.) έδειξαν ότι δεν εγκαταλείπουν, κυριαρχώντας πλήρως στα τελευταία λεπτά.
Πέρα από τα χαρακτηριστικά του μεγέθους και της αθλητικότητας που χαρακτηρίζουν το ρόστερ κάθε ομάδας με στόχους στην σύγχρονο μπάσκετ, ο Ηλίας Καντζούρης έχει επιλέξει προσωπικότητες που μπορούν να δημιουργήσουν. Και στο μπάσκετ η δημιουργία προϋποθέτει την απόφαση, που είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για μία πετυχημένη συνταγή.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την μεγάλη δίψα του 49χρονου τεχνικού, η οποία συμβαδίζει με τις υψηλές φιλοδοξίες της διοίκησης Μάκη Αγγελόπουλου, αποτελούν τις βάσεις πάνω στις οποίες κάτι πολύ ενδιαφέρον φαίνεται να οικοδομείται για την «βασίλισσα».
Παρά την ήττα, το Περιστέρι (1-2) δικαιούται να ατενίζει το μέλλον με περισσή αισιοδοξία. Όπως και η «Ένωση», είναι μία εντελώς νέα ομάδα με καινούριο προπονητή και με πολλά άπειρα παιδιά που δεν έχουν βρεθεί ξανά σε περιβάλλον άκρως επαγγελματικής λειτουργίας και απαιτήσεων. Παρ' όλα αυτά, ήδη αποδίδουν καλύτερα του αναμενόμενου!
Το ότι η ομάδα του Σπανούλη πήγε στο ΣΕΦ και έπαιξε συνειδητά σε υψηλό ρυθμό, χωρίς να παίξει «κλεφτοπόλεμο» όπως θα έκαναν οι περισσότερες απέναντι στην πιο φορμαρισμένη της Ευρώpης (ζόρισε σε κάποιες σποραδικές στιγμές τους «ερυθρόλευκους») και 48 ώρες αργότερα νίκησε στα ίσα την πρωτοπόρο της ACB και μέχρι τότε αήττητη, Τενερίφη (έχασε το καλάθι από την Μπαρτσελόνα), λέει πολλά για την δουλειά που γίνεται στις δυτικές συνοικίες.
Απόντος του κομβικού Λεωνίδα Κασελάκη, οι γηπεδούχοι (Ντένμον 27π., 3ρ. & 3κλ. με 4/9 τριπ.), «πλήρωσαν» την αποβολή του επιδραστικού Ντέιβις (10π. & 3ρ. με 24/ τριπ.) νωρίς στην 4η περίοδο, τις πολλές κακές αποφασεις του Φρανσίσκο (6π., 6ασ. & 4λ. με 2/11 σουτ) και τα συνολικά 16 λάθη, σε συνδυασμό με το ότι δεν μπόρεσαν να πάρουν πολλά πράγματα από τον Μπίλαν (12π. & 6ρ.) που δεν ταίριαζε απέναντι στην αθλητικότητα των ψηλών της ΑΕΚ.
Παρ’ αυτά, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο ματς θα βοηθήσει πολύ τον οργανισμό να αντιληφθεί γρηγορότερα ότι ο έλεγχος των συναισθημάτων και η συνεχής προσήλωση στην δουλειά, στην προπόνηση, στην βελτίωση και στο επόμενο παιχνίδι, είναι ο μόνος τρόπος για να ανταπεξέλθει στο ανηφορικό μονοπάτι που έχει διαλέξει. Τα συστατικά υπάρχουν. Χρειάζεται υπομονή, αλλά και λάθη, αστοχίες και πειραματισμοί για να πετύχει η συνταγή.
Οι 32 ασίστ, το 55% στα σουτ και η δήλωση του Μπαρτζώκα, τα λένε όλα!
Όταν μία ομάδα δίνει το τέταρτο παιχνίδι της σε 9 ημέρες, έχοντας εν τω μεταξύ κάνει τρία ταξίδια και δώσει ισάριθμα δυνατά εκτός έδρας ματς, χωρίς την παραμικρή απώλεια, ο προπονητής της που την ζει καθημερινά είναι λογικό να αντιμετωπίζει με κατανόηση τα όποια πράγματα δεν του άρεσαν στο τελευταίο σταθμό αυτής της 4άδας αγώνων.
«Σήμερα δεν βγάλαμε μάτια με την απόδοσή μας. Κάποιες φορές χρειάζεται διαχείριση αλλά και κατανόηση απέναντι στους παίκτες. Εδώ κι εγώ αισθάνομαι κούραση μετά από τέτοια ταξίδια και παιχνίδια!», σχολίασε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στην συνέντευξη Τύπου μετά την 9η διαδοχική νίκη του Ολυμπιακού (3-0) σε ισάριθμα εφετινά παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Το πιο εντυπωσιακό της όλης ιστορίας, όμως, είναι ότι αυτή η πολύ νορμάλ τοποθέτηση του 57χρονου τεχνικού (η οποία «καμουφλάρει» επιμελώς την ενδεχόμενη δυσαρέσκεια για τα όποια κακώς κείμενα των παικτών του στο “Nick Galis Hall”), έγινε μετά από μία ευρεία και άνετη νίκη (83-66) στο γήπεδο που έχασε ο μεγάλος αντίπαλός των «ερυθρολεύκων» και μετά από ένα ματς που οι Πειραιώτες (Βεζένκοβ 15π., 3ρ. & 2ασ. με 6/8 σουτ) τελείωσαν με 32 ασίστ, 11 κλεψίματα και 55,5% στα σουτ (61,3% στα δίποντα και 47,8% στα τρίποντα)!
Όταν μία ομάδα «πετάει» όπως αυτή την στιγμή ο Ολυμπιακός και ο coach, με τον τρόπο του, αφήνει να εννοηθεί ότι κάποια πράγματα δεν του άρεσαν από τους παίκτες του (ενδεχομένως τα 16 λάθη, μία κάποια χαλαρότητα στα ριμπάουντ και στην άμυνα αλλά και την πρώτη κακή βραδιά του 57,1% στις βολές), τότε γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτό ότι είναι φτιαγμένη για πολύ μεγάλα πράγματα και δικαίως δεν αφήνει τίποτε στην τύχη, δίνοντας τεράστια προσοχή σε όλες τις λεπτομέρειες.
Στα πολύ θετικά, πάντως καταγράφεται η καλή απόδοση του Αϊζάια Κάνααν (14π. & 3ας. με 4/7 τριπ.), που σε κάποια σχήματα έπαιξε και στον «άσο», με τον Αμερικανό να κλέβει την παράσταση και για εξωαγωνιστικό λόγο (με την χειρονομία του να δώσει χαρά σε έναν νεαρό φίλαθλο των «κιτρινόμαυρων», που το είχε ανάγκη, δείχνοντας την ανθρωπιά του).
Στην αντίπερα όχθη, παρά την διάθεση και την μαχητικότητα στα ριμπάουντ, η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη δεν μπορούσε να είναι ανταγωνιστική (ειδικότερα απέναντι σε έναν τόσο ισχυρό αντίπαλο) παίζοντας χωρίς τους Τολιόπουλο και Καββαδά και παράλληλα, υποπίπτοντας σε 18 λάθη και σουτάροντας με 35,7% στις βολές (5/14).
Όσο καλές και ελπιδοφόρες σαν επιλογές αποδεικνύονται ο Γκούντγουιν (16π., & 14ρ. & 3κλ.) με τον Χάγκινς (14π. & 13ασ), ο Άρης (1-2) δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός όταν ο παίκτης που έχει περισσότερο την μπάλα στα χέρια του και παίρνει τις αποφάσεις (Νότε 14π., 2ασ. & 2κλ.), τελειώνει το ματς με 9 λάθη (τα μισά της ομάδας) και με 5/14 σουτ!
Με τα μάτια στραμμένα στον Ουόλτερς
Στη Νίκαια, ο Παναθηναϊκός (2-1) είχε την ευκαιρία να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από μία δύσκολη εβδομάδα με δύο ήττες στην Euroleague και να κάνει μία καλή προπόνηση, εντάσσοντας για πρώτη φορά φέτος στο rotation, τον μέχρι πρότινος τραυματία, Νέιτ Ουόλτερς.
Ο 31χρονος Αμερικανός point-guard, στον οποίο ήταν στραμμένα τα βλέμματα όλων στο κλειστό του Πλάτωνα, ξεκίνησε βασικός, έμεινε στο παρκέ για 16'31” και πολύ φυσιολογικά έδειξε ότι χρειάζεται ακόμη λίγο χρόνο για να βρει ρυθμό (4π., 3ρ., 1κλ. & 1λ.) και να μπει στο πετσί του ρόλου για τον οποίο αποκτήθηκε.
Το παιχνίδι με τον Ιωνικό (1-2) είχε διαδικαστικό χαρακτήρα και μόλις η διαφορά έφτασε σε διψήφιο αριθμό πόντων, χάθηκε κάθε ενδιαφέρον με την διαφορά να φτάνει ακόμη και στο +27 για τους «πράσινους» (Γκουντάιτις 13π. & 4ρ. με 6/8 σουτ), γεγονός που έδωσε την ευχέρεια στον Ντέγιαν Ράντονιτς να μην «ταλαιπωρήσει» τα «βαριά του χαρτιά» (Πονίτκα, Γουίλιαμς και Γκριγκόνις) και να μοιράσει τον χρόνο στους Έλληνες.
Ο σχεδόν «αλάνθαστος» Λευτέρης Μποχωρίδης (14π., 4ρ., 3ασ. με 3/4 τριπ.) άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία και μαζί με τον Παπαγιάννη (12π., 7ρ. & 2κοψ.), τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη (9π. & 9ρ.) και τον Μαντζούκα (8π. & 4ρ. με 2/2 τριπ.) άφησαν θετικές εντυπώσεις στο τελικό 86-62. Ειδικότερα ο τελευταίος, κερδίζει σταθερά χρόνο συμμετοχής και στο rotation και μένει να δούμε κατά πόσο θα συνεχιστεί αυτό όταν ενσωματωθεί και ο νεοαποκτηθείς Ντουέϊν Μπέϊκον.
Με μέσο παθητικό που «αγγίζει» τους 90 πόντους (μ.ο. 89,0π.), οι «κυανόλευκοι» (Μαυροκεφαλίδης 20π. & 7ρ.) κρατούν την συνεχιζόμενη αγωνιστική άνοδο του Νίκου Αρσενόπουλου (15π. & 5ασ. με 3/8 τριπ.), η ανέλιξη του οποίου αποτελεί ό,τι καλύτερο μπορεί να φέρει η εφετινή σεζόν, μετά την παραμονή στην Α1 Κατηγορία.
Καλύτερο ξεκίνημα μετά το 2018 για τον ΠΑΟΚ
Στο Λαύριο (0-3), ο «δικέφαλος του Βορρά» κράτησε για 2ο συνεχόμενο παιχνίδι τον αντίπαλό του κάτω από το 44% εντός πεδιάς, δεν δέχτηκε πάνω από 70 πόντους και είχε θετικό πρόσημο μεταξύ δημιουργίας (15ασ.) και λανθασμένων επιλογών (10λ.) και στις κρίσιμες στιγμές βρήκε τις λύσεις από τον Τζέιλεν Ράϊλι (10π., & 7ασ.), μέχρι εκείνο το σημείο είχε 2/25 σουτ σε όλο το πρωτάθλημα.
Ο Γιανίκ Φράνκε (18π. & 6ρ. με 7/10 σουτ), μαζί με τον 29χρονο Αμερικανό point-guard που σκόραρε τους 8 τελευταίους πόντους της ομάδας του, συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι οι εφετινές επιλογές του Άρη Λυκογιάννη (Ρένφρο 11π., 12ρ., 2κλ. & 2κοψ. με 5/5 σουτ, Σαλούστρος 13π. & 7ρ.) είναι σαφώς πιο πετυχημένες και αυτό αποτυπώνεται ολοένα και περισσότερο μέσα στις τέσσερις γραμμές.
Η ομάδα του Χρήστου Σερέλη, που έχει το ελαφρυντικό του δύσκολου προγράμματος στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, δείχνει ότι στερείται μεγέθους μέσα στην ρακέτα (τελευταία στην συγκομιδή των ριμπάουντ με μ.ο. 27,6), ενώ το 28,7% στα τρίποντα δεν συνάδει με το στυλ μπάσκετ που μας έχει συνηθίσει.
Παρ' αυτά, η ήττα (70-75) από τον ΠΑΟΚ (2-1) ήρθε στις λεπτομέρειες και αυτό είναι το σημαντικότερο που κρατούν στην Λαυρεωτική ενόψει των αγώνων που θα ακολουθήσουν και θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα.
Αν υπάρχει κάτι θετικό από την δύσκολη πρώτη πεντάδα αγώνων στην κανονική περίοδο, αυτό έχει να κάνει ότι στην δοκιμασία της 6ης αγωνιστικής στην Πάτρα με τον Απόλλωνα, οι Λαυριώτες (Κόουλ 14π. & 3ασ.)θα έχουν δύο ακόμη δυνατά παιχνίδια στην πλάτη τους (με Ολυμπιακό εκτός και ΑΕΚ εντός), μέσα από τα οποία θα «ψηθούν» ακόμη περισσότερο ενόψει της επίσκεψης στο κλειστό της Περιβόλας.
Και για τους δύο ήταν η πρώτη φορά στο πρωτάθλημα
Στην Ρόδο, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έβαλε την σφραγίδα του στην ολική μεταμόρφωση της ομάδας του, μετά τις δύο μη αναμενόμενες ήττες και κακές εμφανίσεις σε Νίκαια και Καρδίτσα, κερδίζοντας (69-67) έναν αντίπαλο από τον οποίο είχε χάσει με 24 πόντους διαφορά, πριν τρεις εβδομάδες στο ίδιο γήπεδο αλλά για το Super Cup.
Οι Ροδίτες (Σταρκς 22π., 4ασ. & 2κλ. με 3/7 τριπ., Μορέιρα 13π. & 11ρ.) περιόρισαν σημαντικά την δράση των Κουλμπόκα, Σίμπσον και Κάουαν, που είχαν μαζί 14 πόντους με 5/19 σουτ και επέλεξαν να «κόψουν» την pick'n'roll κίνηση στον Γιανγκ (21π., 4ρ. & 3ασ. με 3/7 τριπ.), ρισκάροντας τον χώρο για το μακρινό σουτ.
Μοιραία, η επιθετική λειτουργία του Προμηθέα (1-2) βραχυκύκλωσε, οι παίκτες του Μάκη Γιατρά σούταραν με 40,6% εντός πεδιάς κι έτσι οι γηπεδούχοι (δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν την πρώτη εφετινή τους νίκη, που επετεύχθη στις λεπτομέρειες και στηρίχθηκε στην μεγάλη διάθεση που επέδειξαν στην άμυνα.
Η βαθμολογική «ανάσα» του Κολοσσού (1-2), παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι οι νησιώτες τελείωσαν το ματς με μονοψήφιο αριθμό (8) στις ασίστ (αυτός είναι και ο λόγος που θα αντικαταστήσουν τον Μπαρσέλο) και πήραν το ροζ φύλλο αγώνα χάρη σε δύο προσωπικές ενέργειες του Μαρκίς Τιγκ (8π., 7ρ., 2ασ. & 1κλ.), ο οποίος ακόμη παραμένει πολύ μακριά από τον πραγματικό του εαυτό.
Οι φιλοξενούμενοι που παρουσιάστηκαν επηρεάστηκαν αρκετά επηρεασμένοι από την υπερπροσπάθεια και την ολική επαναφορά στην αναμέτρηση με την Γκραν Κανάρια, πλήρωσαν την αμυντική τους υστέρηση στην 3η περίοδο κι έχασαν την ευκαιρία να παραμείνουν στην κορυφή της βαθμολογίας.
Με το 75% των πόντων σου από τους ξένους, δύσκολα χάνεις!
Στην Πάτρα, ο Απόλλων (1-2) έκανε τα εύκολα δύσκολα στην 4η περίοδο και απειλήθηκε ακόμη και με ήττα (το 60-47 στο 29'22” έγινε 64-65 στο 36'25”) από την Καρδίτσα (1-2), αλλά ο Νίκος Βετούλας ευτύχησε να πάρει το μέγιστο από τους ξένους του (59 από τους 78 πόντους της ομάδας με 41,6% πίσω από τα 6,75) και να δει τον Μπόγρη (9π., 8ρ., 4ασ. & 2κλ.) σε μία από τις πιο επιδραστικές βραδιές του στο κλειστό της Περιβόλας.
Το τελικό 78-72 που διαμορφώθηκε στην παράταση, χάρισε στον 48χρονο Πατρινό τεχνικό την100η νίκη στον πάγκο της ομάδας που τον ανέδειξε και σαν παίκτη κι έδειξε ότι οι Αχαιοί (Τέιλορ 24π., 9ρ. & 3κλ. με 5/7 τριπ.) θα πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους στην μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού.
Στους νεοφώτιστους (Μπέιτμον 14π., 7ασ. & 3κλ.) πιστώνεται η μαχητικότητα και η άρνηση της να παραδοθεί σε παιχνίδι που για 2η σερί αγωνιστική φαινόταν να της φεύγει από τα χέρια. Αν, με τα δικά μου μάτια, ο Βαγγέλης Αγγέλου και οι ιθύνοντες της ομάδας θα πρέπει να προβληματιστούν με κάτι, ενόψει της δύσκολης συνέχειας, αυτό είναι η χαμηλή παραγωγικότητα (12η επίθεση με μ.ο. 64,6π.), το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό στα τρίποντα (20,5%) και οι πολλές χαμένες μπάλες (1οι στα λάθη με μ.ο. 16,3).
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.