Από τις λίγες φορές που, αγωνιστικά, δεν «τιμωρήθηκε» η λάθος νοοτροπία
Γι’ αυτό τα ντέρμπι των «αιωνίων αντιπάλων» έχουν αυτό το κάτι, αυτή την άγρια ομορφιά που μαγνητίζει τους φιλάθλους, ξεσηκώνει τους οπαδούς και ορισμένες φορές συμπαρασύρει ακόμη και τους πρωταγωνιστές! Ακόμη και όταν η μπασκετική ποιότητα δεν διεκδικεί δάφνες. Όπως έγινε απόψε στο ΣΕΦ, όπου ένα πολύ χαμηλό ποιοτικά παιχνίδι με εντυπωσιακές εναλλαγές στο σκορ, έγινε θρίλερ και κρίθηκε στην τελευταία κατοχή.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά και ας επιχειρήσουμε να αναλύσουμε τι είδαμε μέσα στις 4 γραμμές στο Φάληρο. Σε ένα ματς (68-66) που εν πολλοίς έκρινε την πρωτιά στην κανονική περίοδο, καθώς ο Ολυμπιακός (8-0) ξέφυγε με 2 βαθμούς διαφορά από τον Παναθηναϊκό (5-2) που έχει αγώνα λιγότερο και πλέον πρέπει να κάνει δύο ήττες και να χάσει με -3 στο ΟΑΚΑ, για να απωλέσει το πλεονέκτημα έδρας για τους τελικούς.
Το εντυπωσιακό του αήττητο επί των «πρασίνων», πάντως, που κρατάει πλέον έναν χρόνο και κάτι μέρες κι έφτασε τις 9 διαδοχικές νίκες, κινδύνευσε περισσότερο από ποτέ στο παιχνίδι που έκλεισε την αυλαία της 8ης αγωνιστικής.
Όχι μόνο γιατί η ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς επιβεβαίωσε στο Φαληρικό Στάδιο την αδιαμφισβήτητη βελτίωση που την χαρακτηρίζει εδώ και μερικές εβδομάδες, αλλά γιατί και οι γηπεδούχοι έπεσαν και πάλι στην παγίδα της εμμονής στην περιφερειακή εκτέλεση κι επέτρεψαν στους φιλοξενούμενους να βρουν ρυθμό από την άμυνα και να τον μεταφέρουν στην επίθεση.
Έστω κι αν ο Μαυροβούνιος τεχνικός πήρε καλό βαθμό στην αντιμετώπιση του pick’n’roll, oι Πειραιώτες ήταν αυτοί που έκατσαν πρώτοι και μάλιστα πολύ αναπαυτικά στην θέση του «οδηγού» του ντέρμπι. Η αξιοποίηση της κυριαρχίας που έχει βγάλει στα περισσότερα ματς με τον Παναθηναϊκό ο Φαλ, ήταν σε περίοπτη θέση στο πλάνο του Γιώργου Μπαρτζώκα και η αποτελεσματικότητα του Γάλλου σέντερ οδήγησε ουσιαστικά στο μεγαλύτερο προβάδισμα που πήρε κάποια από τις δύο ομάδες στο ματς.
Το +10 στην λήξη της 1ης περιόδου (24-14) ήρθε με 8 πόντους από τον “Μους”, από βολές που πήρε ο Βεζένκοφ αξιοποιώντας τα περισσότερα mismatch και από δύο τρίποντα του Κάνααν. Δυστυχώς για τους «ερυθρόλευκους», όμως, το ματς δεν τελείωσε εκεί και η λανθασμένη νοοτροπία με την οποία επέστρεψαν στο παρκέ για το 2ο δεκάλεπτο (το ίδιο συνέβη στο 2ο μέρος του αγώνα με την Εφές), λίγο έλλειψε να τους στοιχίσει την επαφή με το σκορ και να δώσει στον «εξάστερο» τεράστιο πλεονέκτημα.
Το σερί 5-22 που «έτρεξε» ο Παναθηναϊκός ήταν απόρροια της ψυχολογίας και του ρυθμού που βρήκαν οι παίκτες του μέσα από τις συνεχόμενες άμυνες που έβγαλαν και για τις οποίες έβαλαν τον χεράκι τους και οι αντίπαλοι, κάνοντας κατάχρηση του τριπόντου (1/9 στην 2η περίοδο).
Με αυτά και με εκείνα, οι «πράσινοι» ξέφυγαν με +7 (29-36 στο 19’) κι έκτοτε δεν άφησαν ποτέ το ματς να ξεφύγει τελείως από τον έλεγχό τους. Παρ’ ότι ο Ολυμπιακός είχε τις προσωπικότητες για να γυρίσουν τον διακόπτη και να επιστρέψουν την στόχευση της ομάδας στις συνεργασίες και το σωστό play.
Προεξάρχοντος του Τόμας Γουόκαπ (8π., 3ρ., 4ασ. & 3κλ.), του οποίου η πληθωρική συνεισφορά δεν μπορεί να αποτυπωθεί στο φύλλο της στατιστικής, πολύ απλά γιατί εκεί δεν καταγράφονται όλα τα λεγόμενα hustle plays που έκανε ο ξανθομάλλης guard.
Με αυτά και με εκείνα, λοιπόν, η εμπειρία, η ποιότητα και η κλάση του Αμερικανού point-guard, του Βεζένκοβ (22π. & 7ρ.), του Σλούκα (7π. & 6ασ.) αλλά και του Φάλ (17π. & 9ρ.), έγειραν στα σημεία την πλάστιγγα υπέρ του Ολυμπιακού και απέτρεψαν στις λεπτομέρειες το «διπλό», επιτρέποντας στους «νταμπλούχους» να ασχοληθούν πλέον πιο στοχευμένα με την βελτίωση της θέσης τους στην Euroleague.
Ο Παναθηναϊκός έχασε μία μεγάλη ευκαιρία και γιατί κουράστηκε, μένοντας από επιθετικές λύσεις στο 2ο μέρος (ο εξαιρετικός Μπέικον των 13 πόντων του 1ου μέρους, ξανασκόραρε στο τελευταίο 1,5 λεπτό, πετυχαίνοντας τους 7 από τους τελευταίους 9 πόντους της ομάδας του).
Παρ’ αυτά, η ομάδα του Ράντονιτς πήρε άριστα στο αμυντικό κομμάτι, κατεβάζοντας τον κατά 28 πόντους την μέση παραγωγικότητα του μεγάλου της αντιπάλου (μ.ο. 96,0π.) και δικαιούται να τα βάζει με την ατυχία της και την αστοχία της, χάνοντας στο τελευταίο σουτ.
Πέραν του Μπέικον (20π., 5ρ. & 3ασ. με 9/19 σουτ), μεγάλο credit ανήκει στο δίδυμο Πάρι Λι (13π., 2ασ. & 3κλ.) κι Νέιτ Γουόλτερς (13π., 7ρ. & 3ας. με 6/11 σουτ), οι οποίοι έβαλαν μεγάλη πλάτη σε άμυνα κι επίθεση. Ανεξαρτήτως της απογοήτευσης από την ήττα σε ένα ντέρμπι που το έφερε στα μέτρα, ο Παναθηναϊκός του Δεκεμβρίου δείχνει τελείως διαφορετικός από εκείνο του Οκτωβρίου και αν συνεχίσει έτσι, τότε η πορεία του στην Euroleague θα αποκτήσει σύντομα περισσότερο ενδιαφέρον.
Η πρωτιά στην regular season μπορεί να απομακρύνθηκε, ωστόσο μία σεζόν δεν κρίνεται ποτέ από τον Δεκέμβριο. Και αυτό το ξέρουν καλά και οι δύο ομάδες.
Η ΑΕΚ «εκμεταλλεύτηκε» το “no inside game” του Προμηθέα
Στα Άνω Λιόσια, ο τραυματισμός του Τζο Γιανγκ μόλις στην πρώτη κατοχή της ομάδας του, άλλαξε πολύ γρήγορα τους συσχετισμούς από την άποψη ότι οι φιλοξενούμενοι έχασαν αυτομάτως τον πρώτο σκόρερ τους (μ.ο. 18,0π. με 37,8% τριπ.).
Ακολούθως, η ΑΕΚ (6-2) έριξε πολύ σωστά το βάρος της επίθεσής της μέσα στο «ζωγραφιστό», όπου ο αλάνθαστος Μάντσεν (14π., 4ρ., 3ασ. & 1κλ. με 6/7 σουτ) και ο καθοριστικός Μίτσελ (14π., 9ρ., 5ασ. & 2κλ. με 6/11 σουτ) δεν είχαν αντίπαλο στα μέτρα τους και η δημιουργία (25ασ.) από Φρέιζερ (13π., 4ρ. & 8ασ. με 3/7 τριπ.) και Φλιώνη (7π., 2ρ., 3ασ. & 3κλ.), ήρθε να προστεθεί σαν κερασάκι στην τούρτα της δύσκολης νίκης (73-70) επί του μαχητικού Προμηθέα (2-4).
Η «βασίλισσα» πήρε βαθιά βαθμολογική ανάσα και πλέον ετοιμάζεται να ανέβει έναν «Γολγοθά», αρχής γενομένης από το αυριανό (07/12, 19.30) κρίσιμο ματς με την Ρέτζιο Εμίλια για το BCL, που θα προηγηθεί μίας σειράς αγώνων που, εν πολλοίς, θα καθορίσουν την εφετινή της πορείας σε Ελλάδα και Ευρώπη (με ΠΑΟ εκτός, Καρσίγιακα και ΠΑΟΚ εντός και Ολυμπιακό, Καρδίτσα και Απόλλωνα εκτός).
Με τον επανακάμψαντα μετά από 14 χρόνια στo ελληνικό πρωτάθλημα, Γιάννη Χριστόπουλο στον πάγκο (ανέλαβε μεσούσης της εβδομάδας μετά την οικειοθελή αποχώρηση του Μάκη Γιατρά), η ομάδα της αχαϊκής πρωτεύουσας δεν είχε τον χρόνο να προσαρμοστεί σε μία διαφορετική φιλοσοφία, ώστε να παρουσιάσει κάτι ουσιωδώς διαφορετικό.
Παρ’ αυτά, οι Πατρινοί (Κουλμπόκα 22π. & 6ρ. με 4/8 τριπ.) ήταν ανταγωνιστικοί και πήγαν το ματς στο σουτ (έχασαν τρια τρίποντα στην τελευταία επίθεση), χωρίς αυτό, όμως, να κρύβει ότι η 4η σερί ήττα τους αποτελεί αποτέλεσμα του ατυχούς σχεδιασμού του ρόστερ.
Καμία αντίρρηση ότι ο 24χρονος Λιθουανός forward είναι καλός παίκτης, ωστόσο το αμιγώς περιφερειακό του παιχνίδι στερεί από την ομάδα του το inside game σε άμυνα και επίθεση, ενώ η δημιουργία που παίρνει η ομάδα από τους τρεις point-guards που μοιράζονται τον χρόνο, δεν είναι αρκετή για να της δώσει την απαραίτητη ώθηση. Ο Προμηθέας έχει πλέον κατρακυλήσει στην 10η θέση και μοιραία στα σαββατιάτικο τοπικό ντέρμπι με τον Απόλλωνα, θα παραταχθεί «με την θηλιά στο λαιμό»...
«Χτίζει» σερί και συνήθειες στην άμυνα
Στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου», το Περιστέρι (6-2) διασκέδασε τις εντυπώσεις της βαριάς εντός έδρας ήττας του από την Ρίτας για το BCL και κατέγραψε την 5η διαδοχική νίκη (96-67) του στο πρωτάθλημα, βελτιώνοντας ολοένα και περισσότερο την εικόνα του στην άμυνα.
Η αντίσταση του Ιωνικού (2-6) διήρκεσε μόλις ένα ημίχρονο, με τους γηπεδούχους να ανεβάζουν ρυθμούς στο 2ο μέρος, να ξεφεύγουν ακόμη και με +31 και να κρατούν για πρώτη φορά φέτος τον αντίπαλό τους κάτω από τους 70 πόντους.
Το νεανικό σύνολο του Βασίλη Σπανούλη, που μοίρασε τον χρόνο (κανείς δεν αγωνίστηκε περισσότερο από 24’) και είδε και τους 12 παίκτες του να σκοράρουν (Ντένμον 15π. & 2κλ., Αγραβάνης 14π., 9ρ. & 2ασ.), δείχνει ότι από παιχνίδι σε παιχνίδι αφομοιώνει ολοένα και περισσότερο την φιλοσοφία του γρήγορου και δημιουργικού μπάσκετ, το οποίο του έχει χαρίσει την 2η υψηλότερη παραγωγικότητα στο πρωτάθλημα (μ.ο. 87,0π.).
Με απόντα τον Χόκινς (μ.ο. 16,1π. & 9,6ρ.) και τον Ντάνιελ Χάμιλτον (7π., 8ρ., 4ασ. & 5λ. με 3/9 σουτ) να βρίσκεται ακόμη μακριά από τον περυσινό καλό του εαυτό (μ.ο. 18,6π., 10,4ρ. & 5,5ασ.), η ομάδα του Κώστα Μέξα (Παρκς 18π. & 5ρ. με 8/12 σουτ) δεν άντεξε στον καταιγιστικό ρυθμό των γηπεδούχων και στις αρχές της 3ης περιόδου, παρέδωσε τα όπλα!
Η ελάχιστη προσοχή που δίνουν οι «κυανόλευκοι» στην άμυνα, φαίνεται από την τελευταία θέση στην σχετική κατηγορία (μ.ο. 89,8π.) αλλά και το 0/6 στα παιχνίδια που δέχονται περισσότερους από 80 πόντους με μέσο παθητικό στους 93,3!
Τα βάζει ακόμη πίσω από τα 6,75!
Στο «Γιάννης Μπουρούσης», ο ΠΑΟΚ (5-3) τα έβαζε ακόμη και με... σβηστά φώτα, με τα 18/34 τρίποντα (52,9%) να αποτελεί την καλύτερη επίδοσή του σε εύστοχα πίσω από την γραμμή και το τελικό 92-63 επί της Καρδίτσας (1-6), να ισοφαρίζει την μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του εκτός έδρας (μετά την σεζόν 1993-94 και το 101-72 στην Δάφνη).
Ο Άρης Λυκογιάννης είδε την ομάδα του (Χαντς 28π. & 4ασ. με 8/10 τριπ.) να μεταμορφώνεται στο αμυντικό κομμάτι και να καταγράφει το χαμηλότερο παθητικό της σεζόν, σχεδόν 17 πόντους κάτω από τον μέρο όρο πόντων που δεχόταν πριν το ματς.
Το άνετο πέρασμα από την Θεσσαλία αποτέλεσε το πλέον ευπρόσδεκτο σενάριο για τον «δικέφαλο του Βορρά» πριν τα δύο διαδοχικά δύσκολα ματς που ακολουθούν στην Πυλαία (με Ολυμπιακό και Μάλαγα) και τα οποία θα κρίνουν κατά πόσο διατηρηθεί στην πρώτη 4άδα και θα συνεχίσει στην Ευρώπη (BCL).
Με συγκομιδή μόλις 37 πόντους από τους πέντε ξένους της (Πρίτζετ 17π., 3ρ., 2ασ. & 2κοψ. με 10/15 σουτ) και με 4,3% στα τρίποντα (1/23), οι νεοφώτιστοι απέτυχαν για 5η φορά (σε επτά ματς) να σκοράρουν περισσότερους από 70 πόντους, κάτι που εξηγείται από τον εξαιρετικά χαμηλό αριθμό κατοχών που έχουν στα παιχνίδια τους (υπέπεσαν σε 12 λάθη και έχασαν ισάριθμα αμυντικά ριμπάουντ).
Το ματς του ερχόμενου Σαββάτου (10/12, 16.00) στο Λαύριο, αποκτά αυτομάτως κομβικό χαρακτήρα με τον Βαγγέλη Αγγέλου να χρειάζεται επειγόντως επιθετικό step up από τους ξένους αλλά και τους έμπειρους Έλληνες (Αθηναίου και Γόντικα).
Σε καλύτερη μοίρα απ’ όλους για την 4άδα
Στο “Nick Galis Hall”, o Άρης (5-3) έκανε το 5/5 φέτος με σημείο κλειδί την άμυνα (έχει μόνο νίκες όταν οι αντίπαλοί δεν σκοράρουν 60 πόντους), όπου τα κλεψίματα (1ος με μ.ο. 10,2) και τα επιθετικά ριμπάουντ (1ος με μ.ο. 13,1) του δίνουν τεράστια ώθηση.
Ο Βασίλης Τολιόπουλος (10π. & 10ασ.) πρόσθεσε μία ακόμη σπουδαία εμφάνιση στο ενεργητικό του, χωρίς αυτή τη φορά να κάνει την διαφορά στο σκοράρισμα, ο Νόα Χόρχλερ (15π. & 10ρ.) ήταν επιδραστικός σε άμυνα κι επίθεση και ο Γιάννης Καστρίτης είδε για ένα ακόμη παιχνίδι την ομάδα του να λειτουργεί αποτελεσματικά στην επίθεση με τον Μήτρου-Λονγκ (12π., 4ρ. & 2ασ.) στον ρόλο του κουμανταδόρου.
Το άνετο 87-61 επί του Λαυρίου (0-8), διατήρησε τον «πάλαι ποτέ αυτοκράτορα» σε απόσταση αναπνοής από την 2η θέση και τα δύο επόμενα βατά παιχνίδια που ακολουθούν (με Κολοσσό εντός και Ιωνικό εκτός) του δίνουν την δυνατότητα να κλείσει τον πρώτο γύρο ως την μοναδική χωρίς «γκέλα» μεταξύ εκείνων που διεκδικούν θέση στην 4άδα.
Η ομάδα του Χρήστου Σερέλη βρίσκεται στην πιο δυσμενή θέση της 8χρονης ιστορίας στην Α1 Κατηγορία. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι, πλην του Γκρέι (14π. με 3/5 τριπ) και του Κόουλ (10π., 5ασ. & 4λ. με 3/10 σουτ), οι υπόλοιποι ξένοι δεν δείχνουν ικανοί να σηκώσουν το βάρος της παραμονής, ενώ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στην δημιουργία (αναμένεται να επιδεινωθεί μετά τον τραυματισμό του Νικολαϊδη που χτύπησε στον αγκώνα και δύσκολα θα προλάβει το ντέρμπι με την Καρδίτσα).
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σ’ αυτό το παιχνίδι οι Λαυριώτες θα παραταχθούν με νεοαποκτηθέντα ψηλό, με την ελπίδα ότι το δίδυμο που κάνει με τον Κουζέλογλου θα δώσει λύση και στο πολύ μεγάλο πρόβλημα των ριμπάουντ (12η θέση με μ.ο. 27,6).
Απομακρύνθηκε από την επικίνδυνη ζώνη
Στο κλειστό της Περιβόλας, ο Απόλλων (3-5) απέδειξε ότι μεταξύ των ομάδων που μάχονται για την σωτηρία, είναι μακράν η ομάδα που δίνει την μεγαλύτερη έμφαση στην άμυνα, από την οποία έχουν προέλθει και οι τρεις νίκες που έχει μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα (ρεκόρ 3-1 στα ματς που δεν δέχεται πάνω από 70 πόντους στα 40 λεπτά αγώνα).
Το +19 της τελικής διαφοράς (85-66) παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία, επειδή ο Κολοσσός (3-5) ταξίδεψε στην Πάτρα προερχόμενος από την σημαντικότερη εφετινή νίκη απέναντι στην ΑΕΚ.
Η εξαιρετική αντιμετώπιση του Σταρκς (4π. με 1/5 σουτ, μέχρι να χτυπήσει και να αποχωρήσει στα τέλη της 3ης περιόδου), έβαλε τις βάσεις και η υψηλότερη εφετινή δημιουργία (22ασ.) αποτελείωσε την δουλειά, με τους Πατρινούς (Τέιλορ 20π. & 3ρ. με 8/12 σουτ) να καταγράφουν επιθετικό season-high με 63,2% εντός πεδιάς και να πηγαίνουν με αυξημένη αυτοπεποίθηση στο τοπικό ντέρμπι του Σαββάτου (10/12) με τον Προμηθέα.
Πέραν του βαθμολογικού όφελους, ο Νίκος Βετούλας κρατάει την επιστροφή του Έϊ Τζέι Ντέιβις (17π., 6ρ. & 2ας.) στις καλές εμφανίσεις, την πληθωρική βοήθεια του Γιώργου Μπόγρη (8π., 6ρ. & 4ασ. με 4/4 σουτ) και τις υποσχέσεις που άφησε η εμφάνιση του Νότη Μαστρογιαννόπουλου (11π., 2ρ. & 3ασ. με 4/4 σουτ).
Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου (Μορέιρα 16π., 5ρ. & 2κλ., Γιαννόπουλος 15π. & 5ρ.) επιβεβαίωσε τον κανόνα που την θέλει να μεταμορφώνεται προς το χειρότερο μόλις εγκαταλείπει την Ρόδο (ρεκόρ 0/5), με την επίθεση να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της στα περισσότερα εκτός έδρας ματς (μ.ο. 66,4π.) και την δημιουργία (12η με μ.ο. 12,0ασ.) να παραμένει ακόμη δυσεπίλυτο πρόβλημα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.