Ολυμπιακός: Στο ρελαντί ο ένας, βελτιωμένος ο άλλος

Ολυμπιακός: Στο ρελαντί ο ένας, βελτιωμένος ο άλλος
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για μία ακόμη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού και εστιάζει σε όσα έκαναν οι προπονητές στο παρκέ σε θέματα τακτικής.

Μπορεί η αναμέτρηση να μην είχε ίχνος βαθμολογικού ενδιαφέροντος, αλλά δεν παύει ένα ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού να κρύβει πράγματα άξια σχολιασμού. Οι Πειραιώτες επικράτησαν για 12η διαδοχική αναμέτρηση βάζοντας επιπλέον λιθαράκια στο ψυχολογικό για αυτούς, πλεονέκτημα και αύξησαν λίγο την ψυχολογική πίεση στους αντιπάλους τους.

Κακά τα ψέμματα, τα σερί είναι περισσότερο για τους οπαδούς και τους δημοσιογράφους παρά για τους πρωταγωνιστές. Τα σερί δεν δίνουν τίτλους, σίγουρα όμως... χτίζουν αυτοπεποίθηση στη μία πλευρά και προσθέτουν ένα βάρος στην άλλη.

Τα δικά μου συμπεράσματα από το ντέρμπι είναι δύο. Το πρώτο ότι ο Παναθηναϊκός έδειξε σημάδια βελτίωσης και σίγουρα παρουσιάστηκε πιο ανταγωνιστικός σε όλη τη διάρκεια του ματς (και όχι κατά διαστήματα) περισσότερο από κάθε άλλη φορά φέτος.

Το δεύτερο είναι ότι ο Ολυμπιακός παραμένει καλύτερος με διαφορά από τον αντίπαλό του. Σε ένα απόγευμα που ήταν «σβηστός», που δεν έπαιξε κανά τρομερό μπάσκετ, που είχε βασικούς πρωταγωνιστές σε όχι καλή κατάσταση, νίκησε και αν ήταν πιο προσεκτικός και ελάχιστα πιο εύστοχος δεν θα πήγαινε στο σουτ το ματς.

Πήγε όμως και είναι ευκαιρία να δούμε τι έκαναν οι δύο ομάδες στο παρκέ. Ξεκινάω με τον Ολυμπιακό για ευνόητους λόγους.

Μπολομπόι

Η διαχείριση των φάουλ και ο Μπολομπόι

Πολλές φορές έχω κατακρίνει τον τρόπο με τον οποίο οι παίκτες του Ολυμπιακού διαχειρίζονται τα φάουλ τους. Στο πρώτο ημίχρονο το έκαναν με τον πλέον ιδανικό τρόπο. Είναι σημαντική λεπτομέρεια να ξοδεύεις με τον σωστό τρόπο τα τέσσερα πρώτα φάουλ κάθε περιόδου.

Για παράδειγμα ο Γκουντάιτις υπέπεσε σε αχρείαστο αντιαθλητικό φάουλ στο τέλος του ημιχρόνου.

Τη διαφορά την έκανε πάντως ο Μπολομπόι. Ο 29άχρονος σέντερ εδώ και καιρό δεν πρόσφερε κάτι επί της ουσίας στην ομάδα με αποτέλεσμα ο Μπλακ να τον έχει προσπεράσει στο rotation. Ο Μπαρτζώκας τον επέλεξε για την «εξάδα» ξένων λόγω της καλής παράδοσης που έχει με τους Γκουντάιτις και Παπαγιάννη και δικαιώθηκε.

Δεν έκανε λάθη, ξεκίνησε βρίσκοντας ρυθμό με δύο ασίστ, εν συνεχεία τελείωσε καλά τις φάσεις κοντά στο καλάθι και δεν έχανε ριμπάουντ. Τι άλλο να ζητήσεις από τον αναπληρωματικό ψηλό σου;

Λαρεντζάκης και ΜακΚίσικ έγιναν ασπίδα του Σλούκα

Ο Σλούκας δεν μπορεί να «αγιάσει» εδώ και καιρό. Μία με το πρόβλημα στη μέση του και μία με τη θλάση στον γαστροκνήμιο, έχασε προπονήσεις και αγώνες. Κυρίως έχασε ρυθμό. Σήμερα ήταν αρκετά καλός και δε φάνηκε η απουσία του από τα παρκέ.

Ο Παναθηναϊκός πίεσε πάρα πολύ τον Σλούκα με την άμυνά του και επίσης τον «σημάδεψε» και πάρα πολύ στην επίθεσή του. Ο Μπαρτζώκας προκειμένου να τον βοηθήσει, του αφαίρεσε το κατέβασμα της μπάλας και του την έδινε σε δεύτερο χρόνο.

Καθοριστικό ρόλο για να πετύχει αυτή η σκέψη ήταν η παρουσία των Λαρεντζάκη και ΜακΚίσικ. Ο «Λάρι» ήταν αυτός που κατέβαζε τη μπάλα. Εκτός από τη μπάλα κουβάλησε για μία ακόμη φορά αυτή την «ανιωθίλα» που τον χαρακτηρίζει στα κρίσιμα λεπτά των παιχνιδιών. Στο ΟΑΚΑ στο τελευταίο δεκάλεπτο πρόσφερε 6 πόντους συν 3 στον Σλούκα μετά από δικό του επιθετικό ριμπάουντ μέσα στα θηρία, δηλαδή 9/17 πόντους στην κρίσιμη τελευταία περίοδο.

Ο ΜακΚίσικ εκνευρίστηκε με κάποια δυνατά φάουλ που του έγιναν και έβγαλε τη γνωστή του επιθετικότητα, αυτή που είχε δείξει και λίγες ώρες νωρίτερα στο Κάουνας και σε άλλα πολλά ματς. Επίσης το γεγονός πως στην τελευταία κατοχή πηγαίνει και παίρνει τη μπάλα ξέροντας πως θα του γίνει φάουλ, δείχνει αυτοπεποίθηση. Πάντως για την άμυνα ήταν καλή επιλογή να κάνει φάουλ στον Αμερικανό.

Παπανικολάου

Βελτιώθηκαν οι αλλαγές στην άμυνα

Ο Ολυμπιακός στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα αντιμετώπισε τα σκριν με αλλαγές. Στο πρώτο ημίχρονο δεν λειτούργησε στο βαθμό που επιθυμούσε ο Μπαρτζώκας, αλλά στο δεύτερο βελτιώθηκε αρκετά. Αυτό οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την μεγαλύτερη διάθεση που έδειξε ο κοντός που ξέμενε στο low post να περάσει το κορμί του μπροστά από του ψηλού που μάρκαρε. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τον σέντερ που αντιμετώπισε εξαιρετικά τον αντίπαλο περιφερειακό που έβρισκε μπροστά του. Ειδικά ο Φαλ σταμάτησε αρκετές φορές τον Γκριγκόνις και τον Μπέικον με αυτόν τον τρόπο και τους υποχρέωσε σε μία εκτέλεση υπό τον φόβο της τάπας και με αλλοιωμένη καμπύλη στη μπάλα.

Τρομερή η δουλειά του Λι

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πιο ανταγωνιστικός από ποτέ φέτος. Μία βασική αλλαγή σε σχέση με την εποχή «Ράντονιτς» ήταν η επιθετικότητα στην άμυνα. Καμία σχέση. Πίεζαν, έβαζαν χέρια παντού, έκαναν καλά δυνατά φάουλ να τους νιώσει ο αντίπαλος και γενικά είχαν διάθεση να πιέσουν.

Κομβικός σε αυτό ήταν ο Πάρις Λι. Ο Αμερικανός έβγαλε το... λάδι στον Γουόκαπ και στον Σλούκα. Χαμήλωνε και ήταν μονίμως μπροστά τους. Από τις λίγες φορές που ο Γουόκαπ με το που περνούσε το κέντρο γύριζε την πλάτη στη μπασκέτα και δεν είχε πρόσωπο σε αυτήν. Για την πίεση του Λι στον Σλούκα, αναφέρθηκα και πιο πάνω. Υποχρέωσε τον Ολυμπιακό να πάρει αρχικά τη μπάλα από τα χέρια του Ελληνα γκαρντ.

Θέλει να πασάρει περισσότερο, αλλά έχει το «χούι» της ντρίμπλας

Ο Σερέλης έχει αναφέρει πολλάκις πως θέλει από τους παίκτες του να πασάρουν περισσότερο και να ντιμπλάρουν λιγότερο. Δυστυχώς για αυτόν και όπως λέει κι ο λαός, «πρώτα σου βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι». Οι παίκτες του είναι φανερό πως θέλουν να πασάρουν περισσότερο, αλλά δε μπορούν. Εχουν αποκτήσει την κακή συνήθεια της ντρίμπλας και δυσκολεύονται να απαγκιστρωθούν από αυτή.

Για αυτό και σε ορισμένες επιθέσεις σούταραν λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος των 24'' υπό κακές προϋποθέσεις.

Γουόκαπ

Αστόχησε σε καλάθια ψυχολογίας

Ο Παναθηναϊκός είναι χειρότερη ομάδα από τον Ολυμπιακό κάτι το οποίο προφανώς και αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι «πράσινοι». Αν θες να νικήσεις τον συγκεκριμένο αντίπαλο δεν πρέπει να πετάξεις στα σκουπίδια οποιαδήποτε ευκαιρία σου παρουσιαστεί. Οι «πράσινοι» αστόχησαν εξ επαφής σε πολλά εύκολα καλάθια, lay up στα οποία η μπάλα πήγαινε ταμπλό και πίσω, προσπάθειες όπως του Καλαϊτζάκη που ανενόχλητος έφαγε τάπα από το κάτω μέρος του ταμπλό.

Ακόμη και η προσπάθεια για κάρφωμα του Μαντζούκα όταν και ο Παπανικολάου διακτινίστηκε και τον έκοψε εντυπωσιακά. Για παράδειγμα αν ο Μαντζούκας ευστοχούσε ο Παναθηναϊκός θα ξεκινούσε το τελευταίο δεκάλεπτο και θα ήταν μπροστά στο σκορ έχοντας αλλάξει τα δεδομένα.

ΥΓ: Στην τελευταία φάση η άμυνα του Φαλ στον Γουίλιαμς ήταν πεντακάθαρη. Στη συνέχεια ο Γάλλος χτυπάει το χέρι του Παπαγιάννη κι όχι τη μπάλα για να βγει αυτή εκτός. Οι διαιτητές δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε στο instant replay για να δώσουν φάουλ παρά μόνο για να δουν την κατοχή της μπάλας.

Έχουν γίνει πολλά χειρότερα στο παρελθόν που έχουν κρίνει και τελικούς, αλλά ποτέ δε βγάζει το παραμικρό νόημα να ανασκαλεύεις το παρελθόν γιατί όσο θα ψάχνεις, θα βρίσκεις.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.