Ας είμαστε ρεαλιστές: Ο εφετινός Ολυμπιακός δεν μπορεί να χάσει από τον Πάρις Λι!
Όσο κι αν προσπαθώ δεν θυμάμαι ποτέ ξανά μεσημεριανό ντέρμπι στην Α1 Κατηγορία, αλλά ταυτόχρονα νομίζω ότι πάει καιρός από την τελευταία φορά που ασχοληθήκαμε με το συγκεκριμένο ζευγάρι και μάλιστα στην Basket League, χωρίς εκατέρωθεν να υπάρχει το παραμικρό βαθμολογικό όφελος για το αποτέλεσμα.
Βέβαια, η απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού (18-0), που συνεχίζει να «τρέχει» ένα αήττητο 451 ημερών, 16 μηνών, 12 αγώνων (και 6 στο κλειστό του ΟΑΚΑ) επί των «πρασίνων», σε συνδυασμό με την παρουσία του Χρήστου Σερέλη στον πάγκο του «τριφυλλιού», ήταν λογικό να πολλαπλασιάσει το κίνητρο των παικτών του Παναθηναϊκού (14-4)!
Αυτό το αυξημένο κίνητρο των γηπεδούχων σε συνδυασμό με την διαφορετική προπονητική προσέγγιση σε αρκετούς τομείς και με το αντίστοιχα πιο χαμηλό των φιλοξενουμένων, που εδώ και σχεδόν έξι μήνες παίζουν στα «κόκκινα» σε Ελλάδα και Ευρωπη και ήταν απολύτως λογικό να παρουσιαστούν πιο χαλαροί από ποτέ σε ντέρμπι, ήταν κατά την ταπεινή μου άποψη οι αιτίες για τις οποίες είδαμε ένα πολύ αμφίρροπο και συναρπαστικό παιχνίδι.
Σύμφωνοι, το 12/12 δείχνει εκ πρώτης ότι και υπό τις παραπάνω συνθήκες και παρ’ ότι στο 2ο μέρος η απόδοση των πρωταθλητών έπεσε κατακόρυφα (10/29 σουτ με μόλις 6 ασίστ), η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα βρήκε τον τρόπο να πάρει το αποτέλεσμα και να πετύχει μία νίκη γοήτρου (76-74).
Δείχνει επίσης ότι στον μέτριο για τα standards του Ολυμπιακό, ο οποίος κινδύνευσε στο τέλος φτάνοντας το ματς σε μία κατοχή, αρκούσε συνεχώς ένα ολιγόλεπτο ξέσπασμα συνήθως από την 2η πεντάδα του, για να ξαναπάρει απόσταση και να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει τα επίπεδα της διψήφιας διαφοράς (25-35 στο 14’32”, 33-45 στο 18’21”, 38-49 στο 20’16” και 58-66 στο 32’52”).
Κακά τα ψέματα, όταν οι βασικοί «κουβαλητές» της ομάδας σε όλη την σεζόν δεν βρίσκονται σε καλή μέρα (Βεζένκοβ, Φαλ, Γουόκαπ και Σλούκας είχαν και οι τέσσερις μαζί 25 πόντους με 9/27 σουτ) και η ομάδα φεύγει αλώβητη από το «Νίκος Γκάλης» για 6η συνεχή φορά, τότε είναι ξεκάθαρο ότι το οικοδόμημα είναι χτισμένο σε πολύ γερές βάσεις.
Το λεγόμενο “second unit”, που επί το πλείστον έπαιξε στην 2η και την 3η περίοδο, επικράτησε των γηπεδούχων με το επιμέρους 33-42, με τους Λαρεντζάκη (13π.), ΜακΚίσικ (12π.), Μπολομπόι (6π., 7ρ., 2ασ., 1κλ. & 1κοψ.), Πίτερς (6π.) και Σλούκα (3π. & 6ασ.) στο δημιουργικό κομμάτι, να κάνουν την διαφορά!
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, για να είμαστε ρεαλιστές και μιλώντας με καθαρά μπασκετικά κριτήρια, ο εφετινός Ολυμπιακός που χθες είχε 21 ασίστ και μόλις 7 λάθη,
είναι πολύ δύσκολο να χάσει από έναν αντίπαλο που στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν (και στο χθεσινό ντέρμπι), είχε ως πιο συνεπή και πιο σταθερό του παίκτη τον Πάρις Λι (14π., 3ρ., 4ασ. & 2κλ.).
Προς Θεού το παραπάνω σχόλιο δεν εμπεριέχει την παραμικρή μομφή για την αξία του 27χρονου βραχύσωμου Αμερικανού point-guard, που είναι κάτι περισσότερο από overachiever και έχει κερδίσει με το σπαθί του τον αυξημένο ρόλο που έχει στον εφετινό Παναθηναϊκό.
Αλλά μιλάμε για τον πρώτο παίκτη που αποκτήθηκε από τους «πράσινους» το περασμένο καλοκαίρι με προοπτική να είναι ο 2ος playmaker και να έχει κατά κύριο λόγο αμυντικογενή ρόλο. Και φυσικά αναφέρομαι σε ένα ματς που κανένας άλλος παίκτης της ομάδας, δεν βρέθηκε σε στοιχειωδώς καλό απόγευμα.
Έτσι όπως εξελίχθηκε η σεζόν του «τριφυλλιού» και με την πλήρη αστοχία να χαρακτηρίζει τις περισσότερες κινήσεις του σχεδιασμού, ο γεννημένος στο Σικάγο και διεθνής με την Εθνική Καμερούν εξελίχθηκε στο πολυτιμότερο γρανάζι της «πράσινης» γραμμής.
Ε, λοιπόν τηρουμένων των δυσκολιών με τους ξένους παίκτες και των προβλημάτων τραυματισμών (ο Αγραβάνης δεν έπαιξε επειδή ήταν ανέτοιμος και ο Μπέικον γύρισε το πόδι του στην διάρκεια του ματς), με τον πρώην παίκτη της Μονακό ως τον πιο επιδραστικό του παίκτη, ο Παναθηναϊκός πρέπει να αισθάνεται πολύ ικανοποιημένος για τον τρόπο που εξελίχθηκε το ματς και το γεγονός ότι στην τελευταία επίθεση, είχε την ευκαιρία ακόμη και να νικήσει, βάζοντας τέλος στο πρωτοφανές νικηφόρο σερί των Πειραιωτών.
Το ότι δεν τα κατάφερε (καθώς παιζόταν η τελευταία φάση, οι κατά τα άλλα απαρατήρητοι διαιτητές, δεν είδαν ότι ο Παπαγιάννης έβγαλε την μπάλα άουτ, επειδή ο Φαλ του χτύπησε το χέρι από πίσω και όταν το διαπίστωσαν στο instant replay, δεν μπορούσαν να το καταλογίσουν) δεν μειώνει σε τίποτε την προσπάθειά τους.
Μια προσπάθεια που είχε ξεκάθαρη τακτική στόχευση να βγάλει τον «δήμιο» του «τριφυλλιού» (Φαλ) στις περισσότερες αναμετρήσεις, εκτός παιχνιδιού και εν πολλοίς το κατάφερε. Ο “Μους” (6π., 2ρ. & 2ασ. σε 17’), που εξουδετερώθηκε από τον Γκουντάιτις κι έπαιξε λιγότερο από 4 λεπτά στο πρώτο μέρος και παρ’ ότι στο 2ο μέρος ήταν καλύτερος, δεν ήταν ο x-factor που είχαμε συνηθίσει.
Μία προσπάθεια που στηρίχθηκε σε πολύ επιθετική άμυνα με επαφές, τα χέρια συνεχώς πάνω στην μπάλα και με πάθος (ειδικά ο Λι ήταν συνεχώς χαμηλωμένος κι «έχωνε» τις παλάμες του παντού), για να δυσκολέψει την μετακίνηση της μπάλας από τους φιλοξενούμενους. Αλλά και στην εμφανή διάθεση του Μπέικον (17π. & 4ρ. με 6/14 σουτ) να στηρίξει το παιχνίδι του στις διεισδύσεις, οι οποίες αποτελούν την «σπεσιαλιτέ» του, αλλά τελευταία δεν τις βλέπαμε.
Συμπερασματικά, θεωρώ ότι ούτε ο Σερέλης περίμενε τέτοιο τελείωμα στο ματς, έστω κι αν εργάστηκε σκληρά γι’ αυτό και πιστεύω ότι στον Παναθηναϊκό έχουν περισσότερους λόγους να χαμογελούν και να βλέπουν το ποτήρι της υπόλοιπης σεζόν «μισογεμάτο». Η δήλωσή του, άλλωστε, στην ΕΡΤ ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. Ήταν αδιαμφισβήτητα από τις ήττες από θετικό πρόσημο, όσο δύσκολοχώνευτο κι αν ακούγεται αυτό για έναν οργανισμό σαν τον «εξάστερο».
Ο Ολυμπιακός πέτυχε κουτσά-στραβά το ζητούμενο και θεωρώ ότι δύσκολα θα ξαναμπεί πολύ δυνατά σε κάποιο από τα υπόλοιπα ματς πρωταθλήματος μέχρι την έναρξη της post-season. Αν ο χθεσινός του αντίπαλος δεν λεγόταν Παναθηναϊκός, ίσως να μην είχε ασχοληθεί καθόλου ούτε και με το χθεσινό ματς, αλλά είπαμε σε αυτά τα παιχνίδια το γόητρο αποτελεί μία διαφορετική κινητήριο δύναμη.
Περιστέρι για 3η θέση, Ιωνικός για Α2!
Στο κλειστό του Πλάτωνα, το Περιστέρι (12-7) συμπλήρωσε επτά στους εννιά αγώνες πρωταθλήματος του 2023 με παθητικό κάτω των 80 πόντων και 100% επιτυχία, στοιχείο που δείχνει ξεκάθαρα την μεγάλη στροφή που έχει γίνει στην άμυνα από τα μέσα της σεζόν κι εντεύθεν.
Η διαφορά ποιότητας και δυναμικότητας των δύο ομάδων (οι γηπεδούχοι έπαιξαν χωρίς τον πρώτο σκόρερ και τον 4ο ριμπάουντερ της λίγκας, Λουκά Μαυροκεφαλίδη, που αποτελεί παρελθόν), επέτρεψε στην ομάδα των δυτικών προαστίων να τρέξει, να ανοίξει το σκορ και να καταγράψει την δεύτερη «κατοστάρα» της σεζόν.
Ο Βασίλης Σπανούλης είδε τους παίκτες του (Ντένμον 19π. & 3ασ. με 4/7 τριπ., Μωραϊτης 18π., 3ασ. & 5κλ. με 4/7 τριπ.) να κλέβουν όσες μπάλες (15) δεν έκλεψαν στα τρία τελευταία ματς μαζί (14) και να διατηρούν ψηλά τον δείκτη της δημιουργίας (23ασ.), με αποτέλεσμα να σουτάρουν με 60% στα δίποντα και 48% στα τρίποντα (56,3% εντός πεδιάς).
Η ουσία είναι ότι η 3η διαδοχική νίκη (102-75) των «κυανοκίτρινων», που είδαν τον Χάμερ (15π., 7ασ. & 2κλ. με 7/7 διπ. )και τον Χουγκάζ (13π., 6ρ. & 4κλ. με 2/3 τριπ.) να ανεβάζουν στροφές, τους εδραίωσε στην 3η θέση της βαθμολογίας, στην οποία και θα τερματίσουν αν περάσουν νικηφόρα από την Πάτρα απέναντι στον Προμηθέα (η ΑΕΚ έχει σαφώς πιο δύσκολο πρόγραμμα).
Ο Ιωνικός (4-15) κρέμεται ξεκάθαρα από την προοπτική ενίσχυσης ή όχι, χωρίς αυτό να σημαίνει η 4η σερί ήττα καθόρισε την τύχη του. Με 24 λάθη, 41,8% στα σουτ και μοναδική αξιόπιστη επιθετική λύση τον Ράϊσον Σίμονς (26π., 5ρ., 5ασ. & 5λ. με 8/11 τριπ.), ο οποίος διπλασίασε την εφετινή ατομική επίδοση και σκόραρε σχεδόν 20 πόντους περισσότερους από την μέση παραγωγικότητά του με τους «κυανόλευκους», ο υπηρεσιακός προπονητής Φοίβος Κωστής, δεν μπορούσε να περιμένει μεγαλύτερη αντίσταση από τους παίκτες του.
Έχοντας μειονέκτημα στην ισοβαθμία με Λαύριο και Απόλλωνα και παίζοντας την τελευταία αγωνιστική με την Καρδίτσα εκτός, αν δεν συμβεί κάποιο αγωνιστικό θαύμα (απαραίτητη προϋπόθεση η απόκτηση δύο έμπειρων Αμερικανών, τους οποίους, βέβαια, είναι άγνωστο ποιος προπονητής θα επιλέξει και θα διαχειριστεί) στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια, η ομάδα της Νίκαιας προβάλει ως το λογικό φαβορί για την επιστροφή στην Α2 Κατηγορία.
Πατάει καλύτερα και ελπίζει για 4άδα
Στην Πυλαία, ο ΠΑΟΚ (11-8) αξιοποίησε την κεκτημένη ταχύτητα από την πρώτη νίκη επί του Παναθηναϊκού μετά από 8 χρόνια και παρ’ ότι στην 4η περίοδο χαλάρωσε και η Καρδίτσα (4-15) πλησίασε στους 5 πόντους, κατέγραψε το πρώτο νικηφόρο σερί (2/2) μέσα στο 2023 και ξαναμπήκε για τα καλά στο «κόλπο» της 4άδας.
Το ρεκόρ καριέρας του Φράνκε (35π., 8ρ. & 3ασ. με 7/12 τριπ.) έβαλε τις βάσεις για την 2η σερί νίκη (87-79) του Φώτη Τακιανού, ο οποίος θέλει ξέρει ότι ο «δικέφαλος» χρειάζεται νίκη επί της ΑΕΚ και του Απόλλωνα για να καταλάβει την 4η θέση.
Οι Θεσσαλοί άργησαν να το πιστέψουν και να μπουν στο ματς κι αν αμυντικά ήταν πιο προσεκτικοί στο πρώτο μέρος και ο Γκάλινατ (20π. & 3ας. με 6/17 σουτ) είχε καλύτερα ποσοστά, ίσως έβαζαν πιο δύσκολα στους γηπεδούχους. Ο Νίκος Παπανικολόπουλος κρατάει την μεγάλη παραγωγικότητα των ξένων του (είχαν το 79,7% των πόντων της ομάδας) αλλά και την ενθαρρυντική απόδοση του Αγραβάνη (13π., 2ασ. & 2κλ. με 6/6 σουτ) κι ετοιμάζεται για τον σαββατιάτικο (25/03, 17.00) τελικό με το Λαύριο.
Επιστροφή στο 50% με ελληνική υπογραφή!
Στην Ρόδο, η απουσία του Κατσίβελη «βραχυκύκλωσε» τον Κολοσσό (9-9) μέχρι και τα μέσα της 3ης περιόδου, αλλά η απόλυτη κυριαρχία των γηπεδούχων στο ριμπάουντ (ο Γιαννόπουλος έκανε ρεκόρ καριέρας με 14), το επιθετικό ξέσπασμα του Χρυσικόπουλου (24π., 7ρ., 2ας., 2κλ. & 3κοψ.) και η εν γένει καλή απόδοση των Ελλήνων (Χατζηδάκης 17π. & 6ρ.), έκαμψε την αντίσταση του Απόλλωνα (4-15) κι επανέφερε την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου στις νίκες (88-68).
Η καλή συνεργασία του Σμιθ (9π. & 4ασ.) με τον Ντίξον (16π. & 4ασ.) στις δύο θέσεις των guards, κράτησε και πάλι τον Σταρκς (1κλ. σε 8’) για αρκετή ώρα στον πάγκο και το σερί 22-4 που «έτρεξαν» οι Ροδίτες από το 26ο μέχρι το 34ο λεπτό, ουσιαστικά «καθάρισε» το ματς κι έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των γηπεδούχων.
Στόχος του Κολοσσού, πλέον, που πάντως έχει δύσκολο πρόγραμμα μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, φαντάζει η 7η θέση και αυτή περνάει μόνο με νίκη επί του Άρη στο κλειστό της Καλλιθέας την Πρωταπριλιά.
Οι Πατρινοί άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις για 25 λεπτά και αν ο Γκρίφιν με τον Ντέιβις είχαν στοιχειωδώς αξιοπρεπή απόδοση (είχαν μαζί 5π. με 1/13 σουτ), τότε ίσως να ήταν ανταγωνιστικοί μέχρι το τέλος.
Ο Νίκος Βετούλας κρατάει την καλή απόδοση των παικτών από τον πάγκο (Μαστρογιαννόπουλος 16π. & 2κλ. με 4/6 τριπ., Σιλά 13π., 7ρ. & 2ας.) που σκόραραν περισσότερο από τους βασικούς, αλλά και την δημιουργία του Βερτζ (8π., 4ρ., 10ασ. & 2κλ.) και πλέον εστιάζει την προσοχή του στο τοπικό ντέρμπι με τον Προμηθέα που βρίσκεται προ των πυλών.
Η εξήγηση για το «πάρε βάλε» του Λιμνιάτη στο Λαύριο!
Η εμπειρία του Γιώργου Λιμνιάτη, που έχει «γράψει» χιλιόμετρα και έχει αποκομίσει πολλές παραστάσεις με παίκτες από το υψηλότερο επίπεδο, σε συνδυασμό με το timing της διαδοχής του Χρήστου Σερέλη (η ομάδα προερχόταν από την μεγαλύτερη νίκη της χρονιάς, στα Άνω Λιόσια επί της ΑΕΚ), βοήθησαν το Λαύριο (5-13) να διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά και να βρεθεί πλέον σε θέση ισχύος όσον στην μάχη της παραμονής.
Ως στοιχείο-κλειδί για τις δύο νίκες στα τρία τελευταία ματς με τον “Speedy Gonzalez” στον πάγκο, προβάλει η αισθητή αμυντική βελτίωση που παρουσιάζει η ομάδα της Λαυρεωτικής. Μέχρι την 15η αγωνιστική, ο σύλλογος του νοτιότερου προαστίου της Αττικής, δεχόταν κατά μ.ο. 83,3 πόντους και είχε την 2η χειρότερη άμυνα της Basket League, ενω με τον 51χρονο τεχνικό στον πάγκο δέχεται σχεδόν 12 λιγότερους ανά παιχνίδι (μ.ο. 71,6π.), ενώ περιορίζει τους αντιπάλους του σε ποσοστό 40,2% εντός πεδιάς!
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι απέναντι στον ελλιπή Άρη (9-10), που στερήθηκε τις υπηρεσίες του Χάγκινς και του Σανόγκο και κατέβηκε στην Αθήνα για να επιστρέψεις τις νίκες, οι γηπεδούχοι (Φλαγκ 17π., 16ρ. & 3ασ., Κόουλ 13π., 4ρ. & 6ασ. με 3/7 τριπ.) κυριάρχησαν πλήρως, φτάνοντας την διαφορά ακόμη και στο +13 (64-51 στο 31’), με αποτέλεσμα να πετύχουν την πιο εύκολη νίκη (81-70) τους μετά το +32 επί του Ιωνικού.
Οι Θεσσαλονικείς (Χόρχλερ 13π., 10ρ., 2ασ. & 3κλ.) είναι εμφανές ότι διανύει «άσχημο φεγγάρι» καθώς πέραν των απουσιών, ο Γιάννης Καστρίτης έχει να αντιμετωπίσει και το ντεφορμάρισμα των Μήτρου-Λονγκ, Γκούντγουιν και Τολιόπουλου (είχαν μαζί 21π. με 7/22 σουτ).
Η 3η σερί ήττα και 7η στα τελευταία 10 ματς έστειλε τον «αυτοκράτορα» στην 8η θέση και για πρώτη φορά κάτω από το 50% στην εφετινή σεζόν. Με την λογική του «απόλυτου» (3/3) στις τρεις εναπομείνασες αγωνιστικές της κανονικής περιόδου, οι «κιτρινόμαυροι» ίσως να χρειαστούν και το +7 στην Ρόδο, για να αποφύγουν τον Ολυμπιακό στην 1η φάση των playoffs.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.