Μήπως να έρθει ο Αταμάν από τώρα;

Μήπως να έρθει ο Αταμάν από τώρα;
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον απολογισμό των αγώνων που άνοιξαν την αυλαία της postseason και πιστεύει ότι η προσωπικότητα και το εκτόπισμα του Τούρκου προπονητή του Παναθηναϊκού στην επόμενη σεζόν, θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την εικόνα της ομάδας στο playoffs.

Το ξεκίνημα της 1ης φάσης στα playoffs της Basket League είχε άκρως αναμενόμενη εξέλιξη. Οριστικά χωρίς τον Αϊζάια Κάνααν (προπονητική απόφαση) για το υπόλοιπο της σεζόν, ο Ολυμπιακός έκανε με συνοπτικές διαδικασίες το 2-0 απέναντι στον Άρη, κι εξοικονόμησε χρόνο για να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην μάχη της πρόκρισης στο Final 4 της Euroleague με αντίπαλο την Φενέρμπαχτσέ.

Με έλλειμμα στον «άσο» (ο Γουόλτερς τέθηκε εκτός ρόστερ για την postseason), o Παναθηναϊκός έπαιξε όσο χρειαζόταν για να μην απειληθεί από τον Κολοσσό και στα θεωρητικά δύο πιο αμφίρροπα ζευγάρια, οι γηπεδούχοι υπεράσπισαν τις έδρες τους και πήραν προβάδισμα για την είσοδο στην 4άδα του πρωταθλήματος.

Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά τι έγινε σε καθεμία από τις τέσσερις σειρές των playoffs της Basket League, αρχής γενομένης από τις αναμετρήσεις Ολυμπιακού-Άρη, που κρίθηκαν στην ελάχιστη δυνατή διάρκεια των 80 λεπτών.


Ο “Λάρι” επωφελήθηκε τηςαπόφασης για Κάνααν

Η απόφαση του Γιώργου Μπαρτζώκα να αφήσει τον 31χρονο Αμερικανό guard εκτός του ρόστερ της ομάδας για τα playoffs, ήταν καθαρά τακτικής φύσεως και είχε να κάνει με την επιθυμία του να έχει όλες τις διαθέσιμες λύσεις (Φαλ, Μπλακ και Μπολομπόϊ) για την θέση του “5”.

Άλλωστε η περιφέρειά του είναι πολύ γεμάτη και ο Μιχάλης Λούντζης, που τον αντικατέστησε στην βασική ομάδα, δίνει μία διαφορετική δυναμική στο παιχνίδι της ομάδας, με μεγαλύτερη έμφαση στο αμυντικό κομμάτι και στις αντίστοιχες προσαρμογές.

Τα δύο πρώτα παιχνίδια με την υπάρχουσα σύνθεση, όμως, έδειξαν ότι αν ένας παίκτης επωφελήθηκε τα μέγιστα από την παραπάνω εξέλιξη, αυτός ήταν ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, που στον γνώριμο ρόλο του από τον πάγκο, συνεισέφερε μ.ο. 15,5 πόντους και 2,5 ασίστ με 7/9 τρίποντα και είχε καταλυτική επίδραση στις δύο εύκολες νίκες του Ολυμπιακού επί του Αρη, που έφεραν τους Πειραιώτες στους «4» του πρωταθλήματος.

Η απόδοση του Σάσα Βεζένκοβ (μ.ο. 21,0π., 6,0ρ. με 14/19 διπ. & 11/11 βολ.), η εντυπωσιακή δημιουργία (μ.ο. 29,5 ασίστ) και το πολύ υψηλό ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα (67,7%) αποτέλεσαν τις σημαντικότερες σταθερές των δύο αναμετρήσεων.

Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν 23 πόντους, 10 ριμπάουντ και 7 ασίστ (με 9/12 σουτ) από τους τρεις ψηλούς του στο 97-73 του πρώτου αγώνα, ενώ στο Game 2 (82-58) κατέγραψαν την καλύτερη αμυντική επίδοση της σεζόν στο πρωτάθλημα. Το χαμηλότερο εφετινό παθητικό (51π.) ήρθε και πάλι απέναντι στον «αυτοκράτορα», στον προημιτελικού του Κυπέλλου.

Πλέον, οι νταμπλούχοι επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην προημιτελική σειρά των playoffs της Euroleague, με αντίπαλο την Φενερμπαχτσέ, με στόχο ένα από τα τέσσερα εισιτήρια για το ταξίδι στο Κάουνας. Με τις εγχώριες διοργανώσεις, στις οποίες είναι αήττητοι για 17 μήνες και 57 συνεχόμενους αγώνες, θα ασχοληθούν ξανά σε μίνιμουμ δύο εβδομάδες.

Η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη δεν μπορούσε να περιμένει πολλά πράγματα από το εφετινό ταξίδι στα playoffs της Α1 Κατηγορίας και ολοκλήρωσε την σεζόν με ανάμικτα συναισθήματα.

Η νίκη επί του Παναθηναϊκού στην πρεμιέρα, το «διπλό» επί της ΑΕΚ την 4η αγωνιστική και η εξαιρετική πορεία μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου (ρεκόρ 6-3), άφησε υποσχέσεις για πλασάρισμα μέχρι και στην 4άδα της κανονικής περιόδου. Οι τραυματισμοί και ο αρνητικός συνολικός απολογισμός του 2023 (ρεκόρ 5-9 μαζί με τα playoffs), έφεραν το πρόωρο τέλος της σεζόν για τους Θεσσαλονικείς.

Εικόνα ομάδας που δεν ψάχνει να βρει ρυθμό, αλλά φαίνεται να περιμένει το τέλος!

Όταν μία ομάδα στοχεύει σε μία ανταγωνιστική παρουσία στους τελικούς και στο πίσω μέρος του μυαλού της έχει να κάνει την ζωή του Ολυμπιακού δύσκολη στους τελικούς και ιδανικά να του «κλέψει» το πρωτάθλημα, δεν επιτρέπεται να μπαίνει στα playoffs με την προσέγγιση που είχε στο Game 1.

Πολλώ δε μάλλον, όταν μέχρι το 85-76 επί του Κολοσσού, αγνοούσε τη νίκη για 18 μέρες και προερχόταν από 3 συνεχόμενες ήττες (2 στην Euroleague και μία στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος).

Ο λόγος για τον Παναθηναϊκό, στον οποίο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ασχολείται εδώ και κάμποσο διάστημα, κατά κύριο λόγο με την επόμενη σεζόν. Θέλετε με την τελειωμένη υπόθεση της μετεγγραφής Βιλντόζα, θέλετε με το αίσιο τέλος του μίνι σίριαλ με τον Αταμάν, αλλά και με τους μετεγγραφικούς στόχους που παρελαύνουν κάθε μέρα από τα «πράσινα» ρεπορτάζ;

Η ουσία είναι ότι «εξάστερος» δεν δείχνει σε καμία περίπτωση να βρίσκεται σε mood διεκδίκησης πρωταθλήματος και αυτό φάνηκε στο πρώτο ματς με τους Ροδίτες. Με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει, η ομάδα του Χρήστου Σερέλη έκανε το καθήκον της και απέχει μόλις ένα βήμα από την πρόκριση στα ημιτελικά.

Ωστόσο, η αγωνιστική εικόνα που παρουσίασε και η γλώσσα του σώματος των ξένων παικτών, παρέπεμψε περισσότερο σε σύνολο που βρίσκεται στην διαδικασία διεκπεραίωσης ώστε απλά να γίνει η δουλειά και λιγότερο σε φάση αναζήτηση ρυθμού, ώστε μέσα από τις προπονήσεις και τους αγώνες, να ανακτηθεί και η αυτοπεποίθηση που απαιτείται για το καλύτερο δυνατό τελείωμα.

Παρακολουθώντας το ματς, οι «πράσινοι» (Παπαγιάννης 16π., 8ρ. & 3κοψ. με 7/9 σουτ, Μπέικον 15π., 4ρ. & 6ασ. με 3/5 τριπ.) μου έδωσαν την εντύπωση ότι όσες φορές ανέβαζαν ρυθμούς, το έκαναν απλά για να πάρουν μία απόσταση ασφαλείας στο σκορ (η μεγαλύτερη ήταν το +15 του 29ου λεπτού).

Κοινώς έλλειπε η συνέπεια και η σταθερότητα στις προσπάθειες των παικτών και στην συνολική απόδοση της ομάδας, ενώ τα 17 λάθη – πέραν του ότι κατέδειξαν την ένδεια στον «άσο» (ουσιαστικά υπάρχει μόνο Λι και ο Μποχωρίδης) – χτύπησαν κι ένα καμπανάκι όταν οι φιλοξενούμενοι πλησίασαν σε 72-67, 5 λεπτά πριν από το τέλος.

Συμπερασματικά, εκτός κι αν συμβεί κάποιο σοβαρό «ηλεκτροσόκ», δεν βλέπω πως το συγκεκριμένο group παικτών (κι αυτό δεν έχει να κάνει με κανέναν προπονητή) θα επιδείξει την υπομονή, την διάθεση για δουλειά και την πνευματική προσέγγιση που απαιτεί το project πρωτάθλημα για τις επόμενες 45 μέρες.

Την ίδια ώρα, δηλαδή, που ο μεγάλος αντίπαλος θα διεκδικεί την πρόκριση στο Final 4 και εν συνεχεία (αν τα καταφέρει), θα ετοιμάζεται για το μεγάλο ταξίδι στην Λιθουανία.

Με το mindset των περισσότερων ξένων (μόνο ο Γκριγκόνις, που έχει κλειστό διετές συμβόλαιο, ορίζει την τύχη του) να βρίσκεται ήδη στις διακοπές αλλά και στο που θα παίζουν του χρόνου (άλλωστε, η ομάδα βρίσκεται σε φάση ολοκληρωτικής αναδόμησης και δεν το κρύβει), η μοναδική εξέλιξη που θα μπορούσε να ταρακουνήσει τους πάντες και να αλλάξει πλήρως και άμεσα το κλίμα στην ομάδα, είναι η έλευση του Εργκίν Αταμάν από αύριο το πρωί ιδανικά!

Ο 57χρονος Τούρκος δις πρωταθλητής Ευρώπης, μπορεί να έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν και το τουρκικό πρωτάθλημα να βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο, με όλα όσα έχουν συμβεί την τελευταία εβδομάδα (συνέντευξη σε ελληνικό μέσο στην οποία επιβεβαίωσε τις προχωρημένες συζητήσεις και εν συνεχεία η οριστική του συμφωνία και η ανεπίσημη ανακοίνωσή του από τον ιδιοκτήτη του «τριφυλλιού» μέσω instagram), τον έχει καταστήσει ξένο σώμα στην Εφές (είναι στην 4η θέση, 4 αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής περιόδου).

Δεν γνωρίζω αν τελικά ο πρόεδρος της ομάδας, θα επιλέξει τον δρόμο της απομάκρυνσης – όπως του ζητάει η πλειοψηφία του Δ.Σ. του συλλόγου για να μην χαθεί κι άλλο έδαφος στην μάχη του τίτλου – ή θα επιλέξει να τον «τιμωρήσει» με το «μαρτύριο της σταγόνας», εκθέτοντάς τον για σχεδόν 1,5 μήνα ακόμη.

Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Αταμάν διαθέτει την προσωπικότητα και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο να εμπνεύσει και δώσει κίνητρο στους παίκτες του Παναθηναϊκού για το υπόλοιπο της σεζόν (για εκείνους που το επιθυμούν και για να βελτιώσουν τις μετοχές του ενόψει της ενδεχόμενης παραμονής τους).

Ο Κολοσσός είχε καλά διαστήματα και δεν έκανε πολλά λάθη και λαμβάνοντας υπ' όψιν την απουσία του Χατζηδάκη και τον τραυματισμό του Ντίξον, στάθηκε καλύτερα του αναμενόμενου. Στο -5 του 35ου λεπτού, μάλιστα, έχασε σουτ με καλές προϋποθέσεις του Ιορδάνου για να μειώσει ακόμη περισσότερο. Αναμφίβολα μεγάλο το credit στον Ηλία Παπαθεοδώρου για την εικόνα που παρουσίασε η ομάδα του.

Το Περιστέρι δείχνει πιο φρέσκο και πιο έτοιμο

Στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» είδαμε ένα παράξενο ματς από πλευράς εξέλιξης. Από την άποψη ότι οι γηπεδούχοι μπήκαν «φουριόζοι» και μετά το αρχικό 2-7 (στο 2’16”), έτρεξαν ένα σερί 25-6 μέσα σε 6 λεπτά και παίζοντας επιθετικά στην άμυνα και με μεγάλη ταχύτητα στην επίθεση, έφτασαν την διαφορά στο +19 (47-28), 3,5 λεπτά πριν από την ανάπαυλα.

Εκεί που η ΑΕΚ έδειχνε αποκαμωμένη, όμως, έβγαλε μία αντίδραση (σερί 9-31) που κανείς δεν περίμενε και η οποία την έφερε στην θέση του οδηγού (56-59 στο 25’07”) στο πιο κρίσιμο σημείο από ψυχολογικής άποψης.

Kάπου εκεί, όμως, λίγο η πίεση και η δυναμική επαναφορά του Περιστερίου (οι φωνές και η παρεμβατικότητα του Σπανούλη έκαναν την διαφορά) και λίγο η κούραση και η ψυχική φθορά από όλα όσα έγιναν στο Ισραήλ, έγειραν την πλάστιγγα (87-73) υπέρ των «κυανοκίτρινων» (Ντένμον 29π., 5ρ. & 2κλ. με 4/8 τριπ.), που η αλήθεια είναι ότι πήραν και μεγάλη ώθηση από τις βολές (είχαν 32/34 με ποσοστό 94,1%)!

Σε γενικές γραμμές, το Περιστέρι φάνηκε πιο καλά προετοιμασμένο και πιο ξεκούραστο (έπαιξε το πρώτο του παιχνίδι μετά από 2 εβδομάδες) για την πιο αμφίρροπη μάχη των playoffs και ήταν άκρως αποτελεσματικό στο κομμάτι της άμυνας απέναντι στους τέσσερις πιο παραγωγικούς παίκτες της «Ένωσης» (Μίτσελ, Γιάνκοβιτς, Λέμαρ και Μάιλς τελείωσαν το ματς με 23 πόντους και 8/32 σουτ)!

Αντίθετα, η ομάδα του Ηλία Καντζούρη στηρίχθηκε μόνο στον Γουίλιαμς (17π., 3ρ. & 3ασ. με 3/6 τριπ.) και στην υπερβατική απόδοση του Φλιώνη (17π., 8ρ. & 4ασ. με 2/3 τριπ.), σούταρε με 37,7% εντός πεδιάς και η άμυνά της «επέτρεψε» κοντά στους 90 πόντους. Θυμίζω ότι στις δύο νίκες της στην κανονική περίοδο, είχε δεχθεί 80 στο ίδιο γήπεδο και 64 στα Άνω Λιόσια.

Ένα δίλεπτο δεν μπορεί να χαλάσει το αφήγημα!

Το ματς στο κλειστό της Πυλαίας απέκτησε άγρια ομορφιά στα μέσα της 3ης περιόδου. Μέχρι τότε ο ΠΑΟΚ το ήλεγχε παίζοντας με ένταση στην άμυνα και έχοντας κατεβάσει χαμηλά την παραγωγικότητα των Πατρινών, που τελείωσαν το ματς με 40,9% εντός πεδιάς.

Κοινώς, οι γηπεδούχοι είχαν αυτή την αισθητά βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζουν επί των ημερών του Φώτη Τακιανού στα μετόπισθεν, βγάζοντας ενέργεια και αξιοποιώντας στο έπακρο τα αθλητικά προσόντα του Νέιτ Ρενφρο (10π., 9ρ., 5ασ., 2κλ. & 5κοψ. με 4/5 σουτ), που είναι μακράν του δεύτερου ο «mister οικονομία» του εφετινού πρωταθλήματος.

Από την ημέρα που ο περυσινός κορυφαίος προπονητής της Basket League ανέλαβε την ομάδα, ο «δικέφαλος του Βορρά» έχει δεχθεί μόλις δύο φορές πάνω από 80 πόντους (στο ντεμπούτο του στην Πάτρα από τον Προμηθέα και από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ) και έχει το απόλυτο 5/5 στα υπόλοιπα παιχνίδια που δέχεται κατά μ.ο. 72,8 πόντους.

Κάπως έτσι κύλησε και η πρώτη αναμέτρηση στα playoffs, με τους «μελανόλευκους» να είναι σταθερά μπροστά στο σκορ με 9-10 πόντους (31-21 στο 16’ και 56-47 στο 26’16”), ώσπου ξαφνικά ήρθε ένα “blackout” κι ένα σερί 0-12 των φιλοξενουμένων (56-59 στο 28’44”), που λίγο έλλειψε να φέρει τούμπα το ματς.

Η επιτυχία του ΠΑΟΚ (Σαλούστρος 18π. & 14ρ. με 8/10 σουτ, Φράνκε 18π. & 4ρ.) έγκειται στο ότι είχε το καθαρό μυαλό να το ισορροπήσει πολύ γρήγορα (71-62 στο 36’50”), αλλά και την οξυδέρκεια για το κλέψιμο του αγώνα (από τον 40χρονο Βαγγέλη Μαργαρίτη) στα 10”, το οποίο στην ουσία εδραίωσε τη νίκη (78-75) και χάρισε προβάδισμα πρόκρισης. Κι όλα αυτά σε μία βραδιά που το τρίποντο των Αμερικανών (Ράϊλι, Χαντς, Πόλεϊ και Σάϊμπερτ είχαν μαζί 13π. με 3/23 σουτ) δεν μπήκε ποτέ (0/11)

Η ομάδα του Γιάννη Χριστόπουλου (Κόντιτ 14π. & 5ρ. με 5/8 σουτ) έβγαλε μαχητικότητα και είχε επιθετικό πλουραλισμό, αλλά η αστοχία της και οι κακές επιλογές του βασικού της point-guard (Κάουαν 12π., 5ασ. & 2κλ. με 3/15 σουτ) και η χαμένη μάχη των ριμπάουντ (32-46), έκαναν μεγάλη ζημιά.

Ωστόσο, η αντίδραση μετά το 27ο λεπτό και η επιστροφή στο ματς μέχρι τέλους, αποτελούν τα στοιχεία πάνω στα οποία οι Πατρινοί καλούνται να στηρίξουν την προσπάθεια ολικής επαναφοράς, ώστε να επιστρέψουν στην Θεσσαλονίκη με στόχο το «διπλό» της πρόκρισης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!