Παναθηναϊκός: «Τριφυλλάρα» βάλε ένα... γκολ

Παναθηναϊκός: «Τριφυλλάρα» βάλε ένα... γκολ

Παναθηναϊκός: «Τριφυλλάρα» βάλε ένα... γκολ

bet365

Ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα τίτλου στο ΣΕΦ υποχρεώνοντας τον Παναθηναϊκό στους 52 πόντους και ο Γιώργος Κούβαρης στέκεται στο επιθετικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι «πράσινοι» και το πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη να «εμφανιστούν» παίκτες και... σκέψεις.

Είτε παρακολούθησε κάποιος τον 3ο τελικό της σειράς, είτε απλά πληροφορήθηκε το τελικό σκορ του 75-52, το πρώτο πράγμα που θα μπορούσε να περάσει από το μυαλό του έχοντας και την εικόνα των δύο ομάδων από τους δύο πρώτους αγώνες των τελικών θα ήταν το εξής: Επιστροφή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Τουλάχιστον βάσει των όσων υποστήριζαν οι περισσότεροι αναφορικά με την εξέλιξη της τελικής φάσης του πρωταθλήματος και των όσων «μαρτυρούσαν» οι δύο ομάδες συνολικά στη σεζόν. Άλλωστε και εγώ είχα γράψει για «σκούπισμα» των «ερυθρολεύκων» καθώς δεν μπορούσα να φαντααστώ πώς μπορούσε αυτός ο Παναθηναϊκός να βάλει δύσκολα σε αυτόν τον Ολυμπιακό. Και όμως έβαλε. Και μεγάλο μπράβο που έβαλε. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η διαφορά των δύο ομάδων δεν ήταν και δεν παραμένει μεγάλη. Έτσι;

Και ήρθε ο 3ος τελικός να το επιβεβαιώσει με εμφατικό τρόπο. Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν απολύτως δίκαια το προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου, καθώς έβγαλαν αντίδραση μετά την 1η τους ήττα ύστερα από 14 σερί νίκες τους στα «αιώνια» ντέρμπι και υπενθύμισαν στο «τριφύλλι» για ποιους λόγους είχαν την ταμπέλα του (απόλυτου) φαβορί. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν διαχειρίστηκε σωστά το ψυχολογικό «μπουστάρισμα» από το παιχνίδι του ΟΑΚΑ, αλλά από το 2ο δεκάλεπτο έως και το τέλος του 3ου τελικού έχασε τα αυγά και τα πασχάλια. Και επειδή θέλω να είμαι δίκαιος, ο Ολυμπιακός ανάγκασε τον Παναθηναϊκό να τα κάνει μαντάρα και να τον βγάλει από νωρίς εκτός αγώνα.

Οι «πράσινες» παθογένειες και η «ερυθρόλευκη» μέγγενη

Η άμυνα των Πειραιωτών θύμιζε πραγματική «μέγγενη», οι «πράσινοι» έβγαλαν και πάλι παθογένειες του στυλ «βιάζομαι να σκοράρω», έχασαν την συγκέντρωσή τους στις δύο πλευρές του παρκέ, έκαναν αβίαστα λάθη και... πάπαλα. Αυτό ήταν. Όσο και αν προσπάθησε ο Παναθηναϊκός να επιστρέψει στο ματς όπως το έκανε και στο Game 1, αυτήν την φορά η... κατηφόρα ήταν μεγάλη και δεν υπήρχε κανένας γυρισμός. Εδώ που τα λέμε πόσο βενζίνη να υπήρχε στο ψυχολογικό ντεπόζιτο των παικτών προκειμένου να κάνουν άλλη μια ανατροπή;

 

Και δεν ήταν μόνο το ψυχολογικό κομμάτι, αλλά και το αγωνιστικό καθώς οι «πράσινοι» εκτός του ότι δεν πήραν σχεδόν τίποτα από κανέναν παίκτη σε αυτό το ματς (σ.σ. με εξαίρεση τον Λι του α' δεκαλέπτου αλλα και αυτός συνέχεια κουράστηκε και «εξαφανίστηκε» από το παρκέ) έμοιαζαν να έχουν στερέψει από ιδέες, να μην υπήρχε εναλλακτικό πλάνο και να θύμιζαν σε μεγάλο βαθμό τον Παναθηναϊκό των περισσοτέρων αγώνων της φετινής σεζόν. Δηλαδή όταν αρχίζει να στραβώνει για τα καλά ένα ματς, το αφήνουν στο έλεος του Θεού και των αντιπάλων τους. Χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν.

Παναθηναϊκός πρώτου δεκαλέπτου: 4/10 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 2/2 βολές, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 3 λάθη. Σκορ: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 18-19.

Παναθηναϊκός δεύτερου, τρίτου και τέταρτου δεκαλέπτου: 7/15 δίποντα, 2/18 τρίποντα, 13/15 βολές, 21 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 16 λάθη. Σκορ: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 57-31.

Δηλαδή το «τριφύλλι» σκόραρε μόλις εννέα φορές εντός παιδιάς σε 33 προσπάθειες και είχε διπλάσια λάθη από ασίστ! Και στην προκειμένη περίπτωση η στατιστική ήταν και ο καλύτερος τρόπος για να πει κάποιος την αλήθεια για τα όσα συνέβησαν στο ΣΕΦ. Με 52 πόντους στην επίθεση, εκ των οποίων οι 31 σε τρία δεκάλεπτα, δεν θα μπορούσε να ελπίζει σε τίποτα. Πάλι καλά που η διαφορά έμεινε στους 23 πόντους γιατί κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ο Παναθηναϊκός ήταν κακός-κάκιστος. Τελεία και παύλα.

Ο Παναθηναϊκός έχει αστοχήσει σε 91 σουτ στους τρεις τελικούς

Και αυτό οφείλεται σε κάτι που έχουμε πει και έχουμε γράψει πολλές φορές. Η έλλειψη ποιότητας, λύσεων αλλά και διαφορετικών ιδεών, στοιχίζει στο επιθετικό κομμάτι. Και υπάρχουν παιχνίδια, όπως τώρα για παράδειγμα, που το πληρώνει ακριβά. Θα μπορούσε να το πληρώσει και στο δεύτερο ματς της σειράς και τώρα που μιλάμε να είχαμε πρωταθλητή. Γιατί και στην δεύτερη αναμέτρηση ο Παναθηναϊκός δεν έπαιξε καλά στην επίθεση. Ασχέτως αν στο τέλος χρειάστηκε να... ανάψει μια λαμπάδα ίσα με το μπόι του Πονίτκα για το μεγάλο τρίποντο στο οποίο ευστόχησε.

Συνολικά και στα τρία ματς των τελικών οι «πράσινοι» μετρούν κατά μέσο όρο 63 πόντους με μόλις 42% εντός παιδιάς έχοντας αστοχήσει σε 91 σουτ (68/159). Μην αναφέρω καν τα 20/70 τρίποντα που έχουν έως τώρα στους τελικούς και το ποσοστό του 28.5%. Γνωρίζοντας τη (δεδομένη και αναμφισβήτητη) διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων, προσωπικά θα πω «και πάλι καλά για τον Παναθηναϊκό που είναι στο 2-1 η σειρά». Σαφέστατα και κάτι έκανε καλά στην άμυνα για να έχει πάει τους δύο από τους τρεις τελικούς στο ένα σουτ, αλλά στην επίθεση πρέπει να βγουν (πολλοί) λαγοί από το καπέλο του Σερέλη.

Είναι ξεκάθαρο το πρόβλημα του Παναθηναϊκού στο «πέντε εναντίον πέντε». Και έχουμε δει πολλές φορές κατά τη διάρκεια των τελικών να εκδηλώνουν επίθεση, είτε όταν «μηδενίζεται» το 24άρι, είτε λίγα δευτερόλεπτα πριν «εκπνεύσει». Και 9/10 φορές θα είναι «σκοτωμένο» σουτ από κάποιον γκαρντ. Φυσικά, ξαναλέω, αυτό πιστώνεται και στην πολύ καλή άμυνα του Ολυμπιακού. Η έλλειψη «καθαρού» πόιντ γκαρντ έχει «πονέσει» τον Παναθηναϊκό καθώς ούτε ο Πάρις Λι θεωρείται κανονικός πλέι μέικερ. Θεωρώ ότι είναι πιο πολύ «δύο» σε σώμα «άσου» ασχέτως εάν μπορεί να «υπηρετήσει» αυτήν την θέση.

Η «κούραση» του Λι επιτάσσει αλλαγές στο επιθετικό πλάνο

Ε, όταν κουραστεί και ο Λι, τότε «μπλοκάρει» όλος ο Παναθηναϊκός. Και είναι και λογικό να κουραστεί ο άνθρωπος, έτσι; Αισίως έχει αγωνιστεί σε 108:16 λεπτά από τα συνολικά 120 λεπτά των τρίων πρώτων τελικών. Πόσο να αντέξει και αυτός; Πώς να μην πάθει «μπλακ άουτ» το μυαλό; Πώς να μην μπορεί να ακολουθήσει το σώμα; Και δυστυχώς δικαιώνομαι σε αυτό που υποστήριζα πριν από τα play-offs. Καλύτερα ο μισός -και με τν φόβο των τραυματισμων- Γουόλτερς στην 12άδα, παρά ο... άφαντος Γουίλιαμς. Ιδού τα αποτελέσματα. Εκτός και αν ο Αμερικανός φυλάει το καλύτερο για το τέλος. Χλωμό όμως.

Από τη στιγμή που ο Λι είναι (και φαίνεται) κουρασμένος και ο Ολυμπιακός συνεχίζει να τον πιέζει... ανελέητα, ενώ ούτε ο Πονίτκα αλλά ούτε και ο Μποχωρίδης είναι πλέι μέικερ, ο Παναθηναϊκός πρέπει να βάλει στην εξίσωση άλλους παίκτες. Να μοιράσει αλλιώς τις μπάλες, ειδικά όταν και ο Γκριγκόνις πραγματοποιεί κακές εμφανίσεις στους τελικούς. Η μπάλα να πάει στο post. Περισσότερες μπάλες ο Γκουντάιτις, ο Παπαγιάννης, ο Αγραβάνης. Ακόμα και ο Μαντζούκας να βρει περισσότερα σουτ από μακριά. Να μην χρειάζεται ο Παναθηναϊκός να τα περιμένει όλα από την ευστοχία των Λι και Γκριγκόνις, οι οποίοι -θεωρητικά- είναι και οι πιο αξιόπιστοι σκόρερ των «πρασινων».

Που να βάλω στην κουβέντα και τον Μουστάφα Φαλ. Εδώ και ενάμιση χρόνο αναζητείται το αντίδοτο για τον Γάλλο σέντερ και ακόμα δεν έχει βρεθεί. Στα τρία ματς των τελικών μετράει 15/16 δίποντα!! Ε, κάτι λέει αυτό... Χώρια που η second unit του Ολυμπιακού με τους ΜακΚίσικ και Λαρεντζάκη είχαν 2/19 στα δύο πρώτα ματς και 8/16 συνολικά στο 3ο. Όσο για την second unit του Παναθηναϊκού; Στον 3ο τελικό μέτρησε 4/19 σουτ.

Φυσικά το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ θα είναι μια... τελείως διαφορετική υπόθεση. Ένα άλλο ματς. Με τον Ολυμπιακό και πάλι φαβορί έχοντας -πλέον- το δέλεαρ της κατάκτησης του πρωταθήματος και τον Παναθηναϊκό αουτσάιντερ αλλά με το αίσθημα της επιβίωσης μέσα στην έδρα του. Στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός αντέδρασε. Το ίδιο πρέπει να πράξει και ο Παναθηναϊκός μπροστά στον κόσμο του που αναμένεται να γεμίσει το ΟΑΚΑ για το τελευταίο εντός έδρας ματς της σεζόν. Το κίνητρο παραμένει μεγάλο. Ειδικά από τη στιγμή που σε περίπτωση νίκης, το 5ο (και τελευταίο) ματς της σειράς των τελικών ενδέχεται να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Αν δεν αλλάξει κάτι στο ΑΣΕΑΔ...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...