Χρόνια πολλά στον … Θεό

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Χρόνια πολλά στον … Θεό

bet365

23 Ιουλίου είναι η ημερομηνία γέννησης ενός απίστευτου τύπου που φύτεψε μπασκέτες σε ολόκληρη την Ελλάδα κι έβαψε πορτοκαλί την παιδική μας ηλικία. Γράφει ο Χρήστος Κιούσης.

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο άνθρωπος, που έβαλε στα σπίτια μας το μπάσκετ, αυτός που έκανε τις Πέμπτες να μη μοιάζουν με καμιά άλλη μέρα της εβδομάδας. Ναι το σπορ είναι ομαδικό αλλά όταν μικροί το μαθαίναμε, η ατάκα ήταν, «άνοιξε την τηλεόραση, παίζει ο Γκάλης».

Γεννήθηκε, όπως είναι γνωστό στις Η.Π.Α. σε μια φτωχή οικογένεια μεταναστών, με πατέρα Ροδίτη και μητέρα Κωνσταντινουπολίτισα. Έμαθε από μικρός την έννοια του “hustle” για πολύ πιο σημαντικά πράγματα από το παιχνίδι με την μπάλα.

Μπήκε στη ζωή μας με μια σειρά συμπτώσεων, που θα μπορούσαν να μας είχαν αφήσει μπασκετικά ανίδεους, αν δεν τον είχαμε γνωρίσει. Θα μπορούσε, ας πούμε, να έχει επιλέξει την υποτροφία για το american football που του είχαν προσφέρει λόγω εξαιρετικών επιδόσεων και να μην έβαζε ποτέ ξανά το basketball στη ζωή του.

Θα μπορούσε επίσης να ήταν επαγγελματίας παίκτης του μπιλιάρδου ή επαγγελματίας πυγμάχος όπως ο πατέρας του.

 

Θα μπορούσε να είχε μείνει για πολύ λίγο καιρό στην Ελλάδα, όταν αρχικά βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη, για να βγάλει μερικά εύκολα για το ταλέντο του μπασκετικά χρήματα, όμως αγάπησε τους ήρεμους ρυθμούς μιας ήσυχης τότε παραλιακής πόλης σε σχέση με την νεοϋορκέζικη τρέλα.

Θα μπορούσε να είχε βρεθεί στην Αθήνα, σε άλλη ομάδα, αν δεν ήταν τόσο έξυπνο το μαρκάρισμα του Άρη Θεσσαλονίκης, με αποκορύφωμα την εικόνα που δώρισαν στη μητέρα του κι έδειξαν, πως τον Νίκο περιμένει μια μπασκετική οικογένεια κι όχι ένα ψυχρό επαγγελματικό περιβάλλον.

Θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλά εκτός από ένα. Ήταν αδύνατον να μην ξεχωρίσει αυτό το one of a kind ταλέντο, όπου κι αν τελικά κατέληγε. Ευτυχώς για όλους μας, άνθισε σε έναν σύλλογο που δεν δίχαζε μια ολόκληρη χώρα, όπως οι ομάδες του πρώην ΠΟΚ. Ναι οι ασπρόμαυροι φίλοι μου δεν πέρασαν και πολύ καλά ως αντίπαλοί του, αλλά για μια εποχή εκτός από αυτούς, όλοι οι υπόλοιποι ήμασταν Άρης Θεσσαλονίκης ή έστω και Άρης Θεσσαλονίκης.

Το κίτρινο και μαύρο με το έμβλημα του αρχαίου Έλληνα Θεού στο στήθος του σύγχρονου Έλληνα μπασκετικού Θεού μας, μετατράπηκε σε εθνικό μας έμβλημα, από τις σπάνιες περιπτώσεις που ο λαός μας ομονοούσε χωρίς «δεν» και «αλλά». Είχαμε τον Γκάλη στην ομάδα μας και «ψηλώναμε» πολύ παραπάνω από το πραγματικό μας μπόι.

Σήμερα λοιπόν έχει τα γενέθλιά του ένας άφθαρτος ήρωας της παιδικής μας ηλικίας, ο αθλητής που μας δίδαξε το αγαπημένο μας σπορ, πριν διαβεί το ένα και πραγματικό Hall of Fame στη γενέτειρα του basketball κατακτώντας την αθανασία.

Χρόνια πολλά Νίκο Γκάλη, χρόνια καλά με υγεία και οικογενειακή ηρεμία και σε ευχαριστούμε γιατί μας άνοιξες την πόρτα σε έναν υπέροχο, πορτοκαλί κόσμο. Στις 4 Αυγούστου, όσοι βρεθούμε στο ΟΑΚΑ στην τιμητική εκδήλωση της Ομοσπονδίας για σένα, θα εκφράσουμε με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα την ευγνωμοσύνη μας.

Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι από τον επικό ημιτελικό Ελλάδα – Σοβιετική Ένωση του Ζάγκρεμπ το 1989, για πολλούς το καλύτερο παιχνίδι στην καριέρα του. 45 πόντοι που μας έστειλαν στο εξασφαλισμένο ασημένιο μετάλλιο.

Νίκος Γκάλης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.