Μάνι Μπέιτς: Ο «σκληρός τύπος» που θα «σκεπάσει» το καλάθι του Άρη

Μάνι Μπέιτς: Ο «σκληρός τύπος» που θα «σκεπάσει» το καλάθι του Άρη

mannybates

bet365

Πριν μερικά χρόνια είχε αναδειχθεί σε ψηφοφορία του The Athletic ως «ο αντίπαλος που είναι δυσκολότερο να σκοράρεις εναντίον του» στην Atlantic Coast Conference του NCAA. Τη νέα σεζόν ο «σκληρός» Μάνι Μπέιτς θα φορά την φανέλα του Άρη, με την προσδοκία πως θα αποτελέσει τον rim protector που αναζητούσε ο Γιάννης Καστρίτης.

Η μεταγραφική αγορά του καλοκαιριού είναι γνωστόν τοις πάσι πως αποτελεί μια δυναμική κατάσταση με διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα. Στο πλαίσιο της αναζήτησης σέντερ για την ριζικά αλλαγμένη frontline του Άρη, ο Γιάννης Καστρίτης είδε ορισμένες επιλογές της shortlist του να κλείνουν σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η ιεράρχηση των πιθανών «εκλεκτών» διαφοροποιήθηκε μεσούσης του Ιουλίου κι έτσι ο νεαρός Μάνι Μπέιτς από το Πανεπιστήμιο του Μπάτλερ πέρασε στην κορυφή των προτεραιοτήτων σε ο,τι αφορά τη θέση του σέντερ.

Οι Κιτρινόμαυροι έδωσαν τα χέρια με τον 23χρονο Αμερικανό πριν από περίπου δύο εβδομάδες, με τη συμμετοχή της ομάδας του EuroCup να αποτελεί ισχυρό διαπραγμευτικό χαρτί κατά την διάρκεια των συζητήσεων. Η συμφωνία έκλεισε με την προϋπόθεση πως ο αθλητής δεν θα έβρισκε συμβόλαιο στο NBA ως την 31ή ημέρα του Ιουλίου. Όπως και συνέβη.

Ο Μπέιτς πείστηκε από το πρότζεκτ του Άρη και δεν έχασε χρόνο να επικοινωνήσει την μεταγραφή του στην ομάδα της Μακεδονίας μέσω των προσωπικών του social media, έστω κι αν χρειάστηκε να φτάσουμε στις αρχές Αυγούστου προκειμένου αυτή να ανακοινωθεί επισήμως.

O "rim protector" που έψαχνε ο Καστρίτης

Η περσινή σεζόν του Μάνι Μπέιτς στο Μπάτλερ -όπου ολοκλήρωσε τις ακαδημαϊκές του σπουδές- κύλησε με τον νεαρό ψηλό να «γράφει» αξιόλογα νούμερα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Για την ακρίβεια, σε 31 παιχνίδια (συμπεριλαμβανομένων και των pre season αγώνων), ο νέος σέντερ του Άρη είχε 10.9 πόντους με 61% στα δίποντα και 63% στις βολές, καθώς και 5.4 ριμπάουντ (1.4 εξ αυτών ήταν επιθετικά) και 1.2 ασίστ, παίζοντας κατά μέσο όρο 26 λεπτά. Ο αριθμός που απασχολεί πιο έντονα, πάντως, αφορά τα μπλοκ του, τα οποία ήταν 1.74 ανά αγώνα. Ο Μπέιτς θεωρείται μάστερ στα κοψίματα, σε βαθμό που πέρσι, σε δύο περιπτώσεις τελείωσε παιχνίδι με 5 τάπες (!) και σε άλλες εννέα είχε μίνιμουμ 3.

Γενικώς ο Μπέιτς θεωρείται σε αυτή τη φάση της καριέρας του περισσότερο παίκτης των μετόπισθεν παρά της επίθεσης. Η άμυνα είναι το δυνατό του χαρτί, αφού μπορεί να προστατέψει το καλάθι με την αθλητικότητα του που συνδυάζεται από μακριά άκρα και υψηλό βαθμό αντίληψης ως προς το πότε ακριβώς πρέπει να κάνει το άλμα για να κόψει έναν αντίπαλο από αέρος. Ο Καστρίτης αναζητούσε στο εφετινό recruiting έναν παίκτη - φόβητρο στην ρακέτα κι ο Μπέιτς έχει αποδείξει -έστω και στο κολλεγιακό επίπεδο- πως διαθέτει αυτό το προφίλ.

Σε ο,τι αφορά την προπέρσινη σεζόν του στο Νορθ Καρολάινα, δεν υπάρχει δείγμα λόγω... ατυχίας, μιας και στην πρεμιέρα της χρονιάς (και μάλιστα στο πρώτο λεπτό του αγώνα κόντρα στο Μπάκνελ) τραυματίστηκε σοβαρά στον ώμο κι έμεινε εκτός για μήνες. Ωστόσο, κοιτώντας πίσω στη σεζόν 2020-21, οι επιδόσεις του με 2.8 τάπες ανά 27 λεπτά είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακές. Μάλιστα υπήρξε και ματς όπου τελείωσε με 8 μπλοκ! Σε κάθε περίπτωση, ο Μπέιτς περιγράφεται από τα αμερικανικά scouting reports ως ένας «πολύ δυνατός, αθλητικός ψηλός, προικισμένος μπλοκέρ που προστατεύει αμυντικά το ζωγραφιστό», ενώ στα θετικά του συμπεριλαμβάνεται το μέγεθος (2.10μ.) και τα μεγάλα του χέρια. Οι αδυναμίες του, από την άλλη, έχουν να κάνουν ως επί το πλείστον με το επιθετικό του ρεπερτόριο κι αυτές είναι που μειώνουν αισθητά τις τύχες του σχετικά με το όνειρο του NBA.

Η επιθετική βελτίωση θα τον ανεβάσει επίπεδο

Ναι μεν ο Μπέιτς πραγματοποίησε πέρσι μια αξιόλογη χρονιά κι από πλευράς επιθετικής παραγωγικότητας, επιδεικνύοντας σημαντική βελτίωση στις κινήσεις και τα τελειώματα του, ωστόσο ακόμη έχει πολλή δουλειά μπροστά του, προκειμένου να εμπλουτίσει το skillset του.

Οι πληροφορίες μιλούν για έναν παίκτη που συνολικά ως μονάδα παρουσιάζει σημαντική προοπτική και καλή πρώτη ύλη, αλλά σίγουρα πρέπει να δουλέψει περαιτέρω τις κινήσεις του στο λόου ποστ, καθώς και το παιχνίδι του με πρόσωπο προς το καλάθι.

Δεν είναι δηλαδή ένας ψηλός με τεχνική κατάρτιση κι έφεση στα «βασικά». Μπορεί να παίξει καλά το πικ εν ρολ κι είναι αξιόπιστος στο «εύκολο» καλάθι, εφόσον λάβει την κατάλληλη τροφοδοσία. Πέρσι προσπάθησε να γίνει απειλητικός με περισσότερους τρόπους, εκμεταλλευόμενος τον δυναμισμό και το κορμί του, όμως η πληρότητα στο επιθετικό παιχνίδι του είναι βέβαιο πως δεν μπορεί να έλθει από τη μια στιγμή στην άλλη. Ειδικά σε περιπτώσεις τόσο νεαρών παικτών και δη ψηλών, χρειάζεται χρόνος κι υπομονή. Γι' αυτό και δεν αποκλείεται στα πρώτα του παιχνίδια με τη φανέλα του Άρη να σας φανεί κάπως... άγουρος επιθετικά.

Δεύτερη σερί σεζόν με rookie στη frontline

Σε αντίθεση με τον Σίλβιο Ντε Σόουζα που έχει στις πλάτες του μια σεζόν ως επαγγελματίας στην Ροάν (Γαλλία), ο Μπέιτς είναι εντελώς... πρωτάρης. Η ερχόμενη σεζόν στη Θεσσαλονίκη θα είναι η πρώτη του εκτός κολλεγιακού περιβάλλοντος και των ΗΠΑ γενικότερα.

d

Όπως ακριβώς δηλαδή ίσχυε πέρσι τέτοια εποχή με τον Σεβέζ Γκούντγουιν που προερχόταν από το Πανεπιστήμιο του USC και την ομάδα των Τρόγιανς. Ο Γκούντγουιν είχε μια επιτυχημένη σεζόν στον Άρη (12.1π., 7.8ριμπ., 22αγ.) και την εξαργύρωσε με συμβόλαιο -με καλύτερους οικονομικούς όρους- στη Bundesliga και την ανερχόμενη Ροστόκ Σίγουλβς.

Πρόπερσι δε, ο Άρης είχε αναδείξει τον Σακούρ Τζούστον, ο οποίος εκ των πραγμάτων ήταν κι εκείνος πρωτοεμφανιζόμενος, αλλά τυπικά δεν ήταν rookie, αφού είχε παίξει τέσσερα παιχνίδια στην G League με τη θυγατρική των Γκρίζλις. Παρεμπιπτόντως, ο Μπέιτς συμμετείχε πρόσφατα στο Summer League με την ομάδα του Μέμφις σε τρία ματς, όμως δεν έθελξε με την απόδοση του. Μια σαφώς ευτυχής εξέλιξη για τον Άρη, μιας κι η απομάκρυνση του από τις πιθανότητες εύρεσης συμβολαίου στο NBA, εν τέλει τον οδήγησαν οριστικά στο Αλεξάνδρειο.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα