Μάρκους Καρ: Γιατί ο Καστρίτης επέμεινε τόσο για να τον φέρει στον Άρη

Μάρκους Καρ: Γιατί ο Καστρίτης επέμεινε τόσο για να τον φέρει στον Άρη

Μάρκους Καρ

bet365

Το μίνι σίριαλ του Μάρκους Καρ είχε τελικά happy end για τον Άρη. Ο Καναδός point guard θα αγωνίζεται του χρόνου στου Αλεξάνδρειο και το Gazzetta συνέλεξε όλα τα στοιχεία εκείνα που τον καθιστούν μια special περίπτωση στο πλάνο του Γιάννη Καστρίτη.

Ο Μάρκους Καρ θα είναι -οριστικά- ο άσος του Άρη τη νέα σεζόν. Παρά το γεγονός πως η υπόθεση έμοιαζε να είναι χρονοβόρα για τους Θεσσαλονικείς (ήδη είχαν καταναλώσει αρκετό χρόνο κι ενέργεια για την περίπτωση του...), ο Γιάννης Καστρίτης δεν εγκατέλειψε την υπόθεση.

Τα δεδομένα άλλαξαν άρδην τις τελευταίες ώρες κι εκεί που ο Καρ είχε το προηγούμενο διάστημα λίγες πιθανότητες να φορέσει τη φανέλα του Άρη, η επιμονή που επέδειξε ο 41χρονος τεχνικός οδήγησε σε ολική ανατροπή κι υπογραφή μονοετούς συμβολαίου!

Στο μεσοδιάστημα, ο νεαρός αθλητής από το Τορόντο άλλαξε ατζέντη, εξέλιξη που εν τέλει βοήθησε στο να τελεσφορήσει η υπόθεση. Ο Καρ επεξεργάστηκε όλα τα δεδομένα σχετικά με το μέλλον του κι ακολούθως ξανασκέφτηκε το θέμα της Ευρώπης. Και τελικά αποφάσισε να αποδεχθεί την προσφορά που του είχε αφήσει στο τραπέζι ο Άρης.

Κάπως έτσι, οι Κιτρινόμαυροι προσθέτουν δίπλα στους υπάρχοντες γκαρντ (Τολιόπουλο, Κατσίβελη, Φίλλιο) τον πρώτο ξένο της περιφέρειας τους (και 5ο του ευρύτερου ρόστερ μετά τους ψηλούς Σανόγκο, Ντε Σόουζα, Μπλούμπεργκς και Μπέιτς) κι ενώ εκκρεμεί η απόκτηση ενός ακόμη περιφερειακού από τη ξένη αγορά που θα καλύψει τις ανάγκες της θέσης «2».

Σκόρερ και δημιουργός

Κατά την κολεγιακή του καριέρα, ο Μάρκους Καρ έδειξε και στα τρία προγράμματα για τα οποία αγωνίστηκε (Πίτσμπουργκ, Μινεσότα, Τέξας) πως είναι ένας σύγχρονος scoring guard. Ιδιαίτερα αθλητικός και ικανός τόσο στην πάσα, όσο και στο να βάλει την μπάλα στο καλάθι.

Ο Καρ έλαβε κατά την διάρκεια της περσινής σεζόν σημαντική αναγνώριση στο NCAA αφού ξεπέρασε το φράγμα των 2.000 πόντων στην καριέρα του, ενώ ολοκλήρωσε με μέση επίδοση περί των 15.9 πόντων με 37% στο τρίποντο και 77% στις βολές.

Μάλιστα στα πεπραγμένα του ξεχωρίζει μια εμφάνιση 41 πόντων (!) με 10/15 τρίποντα τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ σε έξι ακόμη περιπτώσεις τελείωσε με 20+ πόντους.

Ακόμη, ο 24χρονος περιφερειακός κατέγραψε 4.2 ασίστ, 3 ριμπάουντ κι 1.6 κλεψίματα ανά 34 λεπτά δράσης σε 38 αγώνες, αποτελώντας τον κορυφαίο παίκτη των Longhorns (29-9 ρεκόρ) σχεδόν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες (πόντοι, ασίστ, κλεψίματα, λεπτά συμμετοχής).

Ενώ σε συνδυασμό με τις αμυντικές του ικανότητες, ο Καστρίτης είδε στο πρόσωπο του τον βασικό του άσο για τη σεζόν 2023-24, η οποία θα τον βρει ως γνωστόν τον Άρη στο EuroCup. Ο ταλαντούχος Καρ (1.88μ.) με τα 164 παιχνίδια στο κολέγιο, αλλά πρωτάρης στην Ευρώπη, επιβεβαίωσε πέρσι πως κι ηλικιακά (τον Ιούνιο έκλεισε τα 24) αλλά κι από αγωνιστικής πλευράς, είναι έτοιμος για την μετάβαση στο επαγγελματικό επίπεδο.

Παίρνει πάνω του αγωνιστικές ευθύνες

Ένα από τα κυριότερα θετικά στοιχεία του νέου παίκτη του Άρη έχει να κάνει με τη νοοτροπία του στο παρκέ. Ο Καρ δε φοβάται να πάρει ευθύνες στις πλάτες του. Δεν είναι παίκτης που θα κρυφτεί. Απεναντίας, προσπαθεί να είναι επιδραστικός είτε με τις δικές του επιθετικές πρωτοβουλίες, είτε αξιοποιώντας τους συμπαίκτες του. Γενικώς οι αναφορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν για έναν ικανοποιητικού επιπέδου πλειμέικερ, αλλά και αξιοπρεπέστατο εκτελεστή μετά από ντρίμπλα. Σε ο,τι αφορά το μακρινό σουτ, μοιάζει να είναι περισσότερο streaky. Αυτό που λέμε δηλαδή σουτέρ «ημέρας» και ρυθμού.

Την περσινή σεζόν έπαιρνε κάτι λιγότερο από έξι τρίποντα ανά ματς (ευστοχώντας σε 2,2 εξ αυτών) και συνολικά ο αριθμός των εκτελεσμένων προσπαθειών του προσέγγιζε τις 13. Ενώ εκτελούσε και 3,6 βολές πηγαίνοντας δύο φορές περίπου στην γραμμή των προσωπικών.

Ζητήματα προς βελτίωση στο παιχνίδι του σαφώς κι υπάρχουν κι αυτά έχουν να κάνουν με τον βαθμό συγκέντρωσης του που ενίοτε παρουσιάζει πτώση. Δηλαδή κάπου-κάπου μπορεί να αποπροσανατολιστεί αμυντικά (κομμάτι της τακτικής που στην Ελλάδα υπό τις οδηγίες του Καστρίτη μπορεί να βελτιωθεί εν καιρώ) ή να πάρει κάποια προσπάθεια χωρίς πολλή σκέψη.

Σε γενικές γραμμές τα «πλην» του δείχνουν να σχετίζονται κυρίως με το κομμάτι της εμπειρίας (το οποίο στερείται στην παρούσα φάση), αφού κατά τα λοιπά, από καθαρά μπασκετικής άποψης αλλά και αθλητικών προσόντων - πρώτης ύλης, είναι σε υψηλό επίπεδο, αναλογικά πάντα και με το νεαρό της ηλικίας του.

Καναδός ρέκορντμαν στο NCAA

Μέσα σε όλα, ο Καρ είναι κι ο πρώτος Καναδός όλων των εποχών στο κολεγιακό μπάσκετ των ΗΠΑ σε πόντους κι ασίστ. Επιτεύγματα που αναμφίβολα δεν περνούν απαρατήρητα σε αυτήν την πρώιμη φάση της καριέρας του. Όπως αναφέρει άλλωστε η ΚΑΕ Άρης... «O νέος παίκτης του ΑΡΗ, έγινε ο κορυφαίος Καναδός παίκτης στην ιστορία του κολεγιακού πρωταθλήματος σε πόντους και ασίστ, «σπάζοντας» ένα από τα αρχαιότερα ρεκόρ της χώρας του!

Συγκεκριμένα, ο Carr στις 13 Φεβρουαρίου του 2023 έφτασε τις 692 ασίστ και στις 21 του ίδιου μήνα τους 2.213 πόντους, ξεπερνώντας αντίστοιχα τον νυν άσο των Indiana Pacers, Andrew Nembhard και τον θρυλικό Καναδό, Juan Mendez», επεσήμαναν οι Κιτρινόμαυροι.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως ο Καρ έχει στο βιογραφικό του τέσσερις συμμετοχές με την Εθνική Καναδά σε φιλικό τουρνουά, ενώ σε ο,τι αφορά τον Άρη, η σεζόν 2023-24 θα είναι η τρίτη διαδοχική όπου θα έχει Καναδό παίκτη στο ρόστερ του. Πέρσι ήταν ο Ελάιζα Μήτρου-Λογνκ και πρόπερσι ο Όλι Χάνλαν. Και φυσικά, στην ιστορία του συλλόγου γενικότερα, ο Καναδός που ξεχωρίζει είναι ο Γκρεγκ Γουίλτζερ (1987-89) των δύο πρωταθλημάτων κι ισάριθμων κυπέλλων Ελλάδας, καθώς και των δύο συμμετοχών σε Final Four (Γάνδη, Μόναχο).

@Photo credits: @TexasMBB

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα