Άρης: Ο Καστρίτης επιλέγει κάθε χρόνο έναν ξένο γκαρντ από την ελληνική αγορά

Άρης: Ο Καστρίτης επιλέγει κάθε χρόνο έναν ξένο γκαρντ από την ελληνική αγορά

Ευαγγελος Στελλάκης
Γκάλινατ

bet365

Επί τρία διαδοχικά καλοκαίρια, ο Γιάννης Καστρίτης επιλέγει για τη στελέχωση της περιφέρειας του Άρη έναν ξένο γκαρντ από την ελληνική αγορά. Ο Ρομπέρτο Γκάλινατ είναι η τελευταία του κίνηση με παρελθόν στην Basket League και το Gazzetta θυμάται τα προηγούμενα "ελληνικά" picks του έμπειρου τεχνικού.

Ο Ρομπέρτο Γκάλινατ, το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Άρη, έφτασε την Πέμπτη (7/9) στη Θεσσαλονίκη και δεν αποκλείεται να κάνει (ανεπίσημο) ντεμπούτο με τα κιτρινόμαυρα την προσεχή Κυριακή (10/9, 19:00) στο φιλικό με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας στο Nick Galis Hall.

Ο 27χρονος Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ αποτελεί μια επιλογή του Γιάννη Καστρίτη η οποία γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κι αυτό διότι ο Γκάλινατ αγωνίστηκε πέρσι στην Καρδίτσα, με απολογισμό 20,7 πόντων με 36,2% στο τρίποντο σε δέκα αγώνες. Οδήγησε την ομάδα της Θεσσαλίας στην παραμονή στην κατηγορία και το σταφ του Άρη είδε στο πρόσωπο του έναν σκόρερ με πλούσιο επιθετικό ταλέντο αλλά κι ηγετικό προφίλ.

Αν κι ο Γιάννης Καστρίτης συνηθίζει ως επί το πλείστον να υπογράφει παίκτες από την αγορά του εξωτερικού (Μπλούμπεργκς-Χάρελ-Ντε Σόουζα φέτος, Σανόγκο-Πακ πέρσι, Λόκετ-Τζούστον-Κέλι-Γουίλιαμς-Κάουαν-Κλόμπουτσαρ πρόπερσι) ή απευθείας από κολλέγιο (Καρ-Μπέιτς φέτος, Χόρκλερ-Γκούντγουιν-Νότε πέρσι), δεν λείπουν κι οι περιπτώσεις αθλητών που αποκτήθηκαν αμέσως μετά την θητεία τους στην Ελλάδα και δη την Basket League.

Οι τρεις πριν τον Γκάλινατ

Πέραν του Γκάλινατ, που είναι ο πιο πρόσφατος, ο Άρης το περασμένο καλοκαίρι είχε επαναφέρει στη Θεσσαλονίκη τον Τζος Χάγκινς που στο δεύτερο σκέλος της σεζόν 2020-21 είχε αγωνιστεί στον Ηρακλή. Ενώ στο ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς (2021-22) είχε βρεθεί στο Περιστέρι, συλλέγοντας εμπειρία 15 αγώνων στην Basket League σε ένα εξάμηνο παρουσίας.

 

Μήτρου-Λονγκ και Χάγκινς

Η σεζόν 2022-23 περιελάμβανε για τον Άρη και τον Ελάιζα Μήτρου-Λονγκ, ο οποίος ήρθε στην ομάδα λίγο μετά την έναρξη της χρονιάς, τον Νοέμβριο πιο συγκεκριμένα, έχοντας πίσω του δύο "μισές" σεζόν στη χώρα μας με ΠΑΟΚ (2020-21) και Απόλλωνα Πατρών (2021-22). Ο ομογενής γκαρντ, που τη νέα σεζόν θα βρεθεί σε τέταρτη διαφορετική ομάδα στην Ελλάδα (Περιστέρι), είχε ένα κοινό στοιχείο με τον Χάγκινς σε σχέση με την παρουσία τους στον Άρη: Αμφότεροι φάνηκε πως δε χρειάστηκαν ιδιαίτερο χρόνο προσαρμογής. Από τις πρώτες τους εμφανίσεις ήταν άνετοι κι αποδοτικοί, αφού έδειξαν να γνωρίζουν την λίγκα αλλά και τη χώρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, φυσικά, ήταν ο Όλι Χάνλαν για τον Άρη, τη σεζόν 2021-22. Την πρώτη της επιστροφής του Γιάννη Καστρίτη στον σύλλογο. Με τον Καναδό σκόρερ να ανταμώνει ξανά με τον Έλληνα προπονητή, μιας κι είχαν δουλέψει μαζί για ένα διάστημα στον Ηρακλή, εκεί όπου ο Χάνλαν έφτιαξε το όνομα του με δύο άκρως παραγωγικές χρονιές (2019-2021) στο Ιβανώφειο.

Μάλιστα η επανασύνδεση τους ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς ο Χάνλαν έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του στην Ελλάδα (20,9π., 2,9ασ., 38%) όντας πρώτος σκόρερ της λίγκας. Με αποτέλεσμα στο κλείσιμο της χρονιάς, να πάρει μεταγραφή στην ACB και την Βαλένθια, με πολλαπλάσιες απολαβές σε σχέση με τα χρήματα που είχε λαμβάνειν από τον Άρη!

Χάνλαν

Όπως προκύπτει, ο Γιάννης Καστρίτης όχι μόνο εντοπίζει κι αποκτά κάθε χρόνο (τουλάχιστον) έναν περιφερειακό που προορίζεται για βασικός από την ελληνική αγορά, αλλά αυτός τείνει να γίνεται κι αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας την εκάστοτε σεζόν. Με πλεονεκτήματα (έναντι των πρωτοεμφανιζόμενων στην Ελλάδα) που έχουν να κάνουν με την γνώση της εγχώριας πραγματικότητας και των πρότερων εμπειριών τους στην Basket League.

Ο μοναδικός ξένος ψηλός επί Καστρίτη από την Ελλάδα

Υπάρχει, βέβαια, και μια... ξεχασμένη περίπτωση που αφορά παίκτη της frontline. Ο λόγος για τον Αμερικανό PF/C, Μάικλ Φίνκε, ο οποίος είχε ξεκινήσει τη σεζόν 2021-22 στον Ηρακλή, όμως αποχώρησε από τους Κυανόλευκους πριν το πρώτο παιχνίδι της σεζόν στο Κύπελλο με το Μαρούσι (νωρίτερα είχε κάνει αποχή από τις προπονήσεις για οικονομικούς λόγους).

Ο Άρης εκείνη την εποχή αναζητούσε ψηλό και με το που ο Φίνκε αποδεσμεύθηκε από τον Ηρακλή, τον απέκτησε με μηνιαίο συμβόλαιο ως μια λύση ανάγκης. Για την ακρίβεια, αποδείχθηκε μια "μεταβατική λύση", μέχρις ότου να έρθει τελικά ο Τζέιμς Κέλι.

Σαφώς, η προσφορά, ο ρόλος κι η σκοπιμότητα της μεταγραφής του Φίνκε δεν μπορεί να συγκριθεί με τις αντίστοιχες παραμέτρους των έτερων ξένων που απέκτησε ο Άρης επί ημερών Γιάννη Καστρίτη από την αγορά της Basket League. Ο έμπειρος σέντερ έπαιξε μόλις τέσσερα ματς (με μικρό χρόνο συμμετοχής) κι ύστερα αποχώρησε για την Κύπρο και τον Απόλλωνα Λεμεσσού. Σε αντίθεση με τους Χάγκινς, Μήτρου-Λονγκ και Χάνλαν, οι οποίοι ήταν βασικότατα στελέχη με διόλου αμελητέα προσφορά στη γενικότερη λειτουργία του συνόλου.

Οι γκαρντ του Άρη από την Α1 επί ημερών Καστρίτη:

ΣΕΖΟΝΠΑΙΚΤΗΣΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
2023-24ΓκάλινατΚαρδίτσα
2022-23Χάγκινς, Μήτρου-ΛονγκΗρακλής, Περιστέρι / ΠΑΟΚ, Απόλλωνας
2021-22ΧάνλανΗρακλής

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα