ΑΕΚ: Η υπομονή, ο δάσκαλος Πλάθα και ο vocal ΜακΡέι

ΑΕΚ: Η υπομονή, ο δάσκαλος Πλάθα και ο vocal ΜακΡέι

ΑΕΚ: Η υπομονή, ο δάσκαλος Πλάθα και ο vocal ΜακΡέι

bet365

Ο Μιχάλης Γκιουλένογλου παρακολούθησε από κοντά την πρώτη (ανοικτή στο κοινό) εμφάνιση της ΑΕΚ και εξηγεί γιατί πρέπει να υπάρχει υπομονή, αλλά και τι έδειξε ο απαιτητικός Ζουάν Πλάθα.

Αν και μοιάζει περιττό, πρέπει να αναφερθεί. Χρειάζεται υπομονή. Μπόλικη. Όπως σε όλες τις ομάδες, έτσι και στην ΑΕΚ. Όχι μόνο επειδή έχει μία χούφτα από νέους παίκτες.

Όχι μόνο επειδή ένα βασικό κομμάτι (ο Κουζμίνσκας) δεν έχει κάνει ούτε μία προπόνηση και επειδή άλλο ένα (ο Χατζηδάκης) δεν μπορεί να βοηθήσει λόγω του τραυματισμού του. Αλλά γιατί ο Ζουάν Πλάθα θέλει να περάσει τη φιλοσοφία του.

Και αυτό απαιτεί καιρό. Η ΑΕΚ έδωσε το πρώτο τηλεοπτικό της δείγμα απέναντι στην Κλουζ, το απόγευμα της Παρασκευής. Αν και εκεί δεν αγωνίστηκε ο Λάνγκστον Χολ, ο οποίος ταλαιπωρείται από μία τενοντίτιδα, φάνηκαν κάποιες από τις αρχές που θέλει να περάσει ο Πλάθα.

Από την άλλη, μπορεί να μην είδαμε και απολύτως τίποτα. Διότι όσα έκαναν στο παρκέ οι παίκτες της ΑΕΚ, έχουν τεράστια διαφορά με όσα κάνουν στις προπονήσεις. Είναι λογικό αυτή την περίοδο να μη θέλει ο Πλάθα να δείξει τα πάντα. Θέλει, ωστόσο, να δει κάποια πράγματα.

Στο φιλικό απέναντι στην Κλουζ, ο Ισπανός δεν σταματούσε να μιλάει στους παίκτες του. Την ώρα του αγώνα, η φωνή του «έσπαγε» την ηρεμία. Ζητούσε την πίεση στην άμυνα, μιλούσε στους παίκτες και τους καθοδηγούσε στις αλλαγές τους, να κάνουν μπλοκ άουτ. Σχεδόν στα πάντα. Αυτό στην άμυνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν κάποιος έβγαινε αλλαγή, ο Πλάθα ήταν εκεί μαζί με το πινακάκι του για να εξηγήσει τι μπορεί να πήγε λάθος ή τι έπρεπε να γίνει.

Γενικότερα, η οδηγία του έμπειρου Ισπανού τεχνικού είναι «ηρεμία». Από τον ίδιο, τους συνεργάτες του και τους παίκτες.

Η ΑΕΚ έδειξε σχεδόν από την πρώτη φάση τι θέλει να κάνει φέτος: Να τρέξει, όπως αρέσκονται να κάνουν οι Ισπανοί.

Τι έδειξαν οι παίκτες

Κάποιοι απ' αυτούς, φυσιολογικά θέλουν χρόνο. Δεν είναι δυνατόν να κριθούν μετά από δύο φιλικά. Και στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ η σεζόν ξεκινάει σχεδόν σε ένα μήνα.

Απ' όσους αγωνίστηκαν, ο Τζόρνταν ΜακΡέι φάνηκε να είναι ο πιο άνετος όλων. Όχι μόνο επιθετικά, αλλά και στην άμυνα. Ήταν η... φωνή της ΑΕΚ στο παρκέ, ο άνθρωπος που μιλούσε περισσότερο και καθοδηγούσε την άμυνα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Και ήταν πολλές φορές εκείνος που έδινε συμβουλές στους συμπαίκτες του μέσα στο ματς.

Ο Μπεν ΜάκΛεμορ θα έχει την ευκαιρία του να σκοράρει σε άλλα ματς, αλλά τουλάχιστον σε μία πρώτη ανάγνωση αγωνίστηκε με περίσσια διάθεση.

Και ο Τσέισον Ραντλ έδειξε καλά στοιχεία, ενώ ο δεύτερος πιο δραστήριος παίκτης της Ένωσης ήταν ο Τζάστιν Τίλμαν. Ορισμένες φορές επιπόλαιος στο τελείωμα, αλλά είπαμε, ακόμα είναι νωρίς.

Όσο για τον Εμφιόντου Καμπενγκέλε; Είναι ένα πραγματικό... τέρας στην άμυνα, μπορεί να καθαρίσει πολλά ριμπάουντ, ενώ μπορεί να βοηθήσει και επιθετικά. Εγώ πάντως... λυπήθηκα τον σέντερ της Κλουζ, όταν ο Καμπενγκέλε επιχείρησε να πάρει πλάτη στο ύψος των βολών (!) και το έκανε χρησιμοποιώντας τη δύναμή του.

Αναφορικά με τους Έλληνες, ο Δημήτρης Φλιώνης πήρε τον περισσότερο χρόνο στο παρκέ (έχοντας με μεγάλο ανταγωνισμό στις θέσεις των γκαρντ και φέτος) βρέθηκε περισσότερο σε ρόλο δημιουργού (7 ασίστ) στην αναμέτρηση.

Υ.Γ.: Εξαιρετικό τεστ το σημερινό απέναντι στο Περιστέρι, με τις δύο ομάδες να έχουν βρεθεί αντιμέτωπες και πριν λίγες ημέρες και το... κίνητρο να είναι στην πλευρά της Ένωσης.

Υ.Γ.2: Οι επιλογές του Πλάθα δεν στηρίχθηκαν μόνο στο μπάσκετ, αλλά και στο χαρακτήρα των παικτών.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Πώς μπορεί κάποιος να μεταπηδήσει μετά από χρόνια στο ρεπορτάζ του μπάσκετ, από το χώρο του ποδοσφαίρου; Πληροφορίες εντός. Το μπάσκετ ήταν για πάρα πολλά χρόνια στη ζωή μου. Παίζοντας. Στην πρώτη μεγάλη επαγγελματική μου ευκαιρία, στο ΕΘΝΟΣ και στο θρυλικό ΕΘΝΟΣΠΟΡ, το μακρινό 2002, υπήρχε χώρος μόνο στο ποδόσφαιρο. Εκεί γνώρισα τον κόσμο του ρεπορτάζ με ομάδες όπως η Προοδευτική, η Κέρκυρα, η Λάρισα και η Ξάνθη. Το μπασκετικό ρεπορτάζ μπήκε στη ζωή μου όταν μεταπήδησα στην εφημερίδα GoalNews, ενώ μετά από σύντομο πέρασμα από την ιστοσελίδα Sportime.gr και το Athletestories.gr, ο δρόμος με οδήγησε στο Gazzetta.gr., από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα.