Παναθηναϊκός: Επι-θετικό δείγμα

Παναθηναϊκός: Επι-θετικό δείγμα

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Επι-θετικό δείγμα

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης παρακολούθησε δια ζώσης το πρώτο φιλικό του Παναθηναϊκού επί ελληνικού εδάφους κόντρα στην Κλουζ και στέκεται στα στοιχεία για τα οποία οι «πράσινοι» πρέπει να νιώθουν ικανοποίηση αλλά και για εκείνα που πρέπει να προβληματίζονται.

Τελειώνει στο ματς στο Περιστέρι. Σηκώνεις το κεφάλι στο ταμπλό για να δεις το τελικό σκορ. 98 πόντοι για τον Παναθηναϊκό. Μα καλά... Πώς; Πότε; Μήπως πρόκειται για λάθος;

Απλούστατα ο Παναθηναϊκός, στο 3ο -μόλις- φιλικό του, είχε πετύχει 98 πόντους. Και το πιο αξιοσημείωτο; Κανείς δεν κατάλαβε πότε μπήκαν. Εντελώς ΣΒΗΣΤΑ! Το γράφω και με κεφαλαία γράμματα γιατί ΕΤΣΙ ακριβώς σημειώθηκαν. Παντελώς αθόρυβα. Έβλεπες τους παίκτες των «πρασίνων» να σκοράρουν αλλά το έκαναν με τέτοιον τρόπο που έφτασαν τους 98 πόντους και νόμιζες ότι θα μπορούσαν για... πλάκα να φτάσουν τους 110.

Ξέρω. Δεν πρέπει να βγαίνουν συμπεράσματα από τόσο νωρίς. Και ΔΕΝ πρέπει να βγαίνουν. Είναι εντελώς ανούσιο. Όμως δεν γίνεται να μην σταθεί κάποιος στο πλούσιο επιθετικό ταλέντο που (θα) υπάρχει φέτος στην ομάδα. Και να φανταστεί κανείς ότι ήταν εκτός τέσσερις παίκτες με πρωταγωνιστικό ρόλο όπως ο Χουάντσο, ο Λεσόρ, ο Παπαπέτρου και ο Μήτογλου. Για τον Μωραΐτη τα έγραψα και την προηγούμενη φορά. Θα είναι πίσω στο rotation. Και είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό να συμβεί.

Α! Μιας και ανέφερα τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ να ανοίξω μια παρένθεση. Θεωρώ (πείτε το διαίσθηση ή υπόθεση) ότι θα είναι ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού φέτος. Κλείνω την παρένθεση και συνεχίζω. Σίγουρα από ένα φιλικό κόντρα σε μια ομάδα του Eurocup όπως είναι η Κλουζ, κανείς δεν έγινε ξαφνικά Μάικλ Τζόρνταν, Στεφ Κάρι και δεν ξέρω και εγώ ποιος άλλος. Έτσι; Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι. Παρόλα αυτά μπορεί κάποιος να διακρίνει κάποια στοιχεία από την δουλειά που γίνεται στις προπονήσεις.

Τέτοια δημιουργία, ούτε στα πιο τρελά «πράσινα» όνειρα

Όπως για παράδειγμα τη δημιουργία για την καλύτερη δυνατή λύση, είτε στην περιφέρεια, είτε μέσα στο καλάθι. Και ο Παναθηναϊκός το έκανε εξαιρετικά στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα με την Κλουζ, σαν να ήθελε να περάσει από τη θεωρία στην... πράξη. Υπήρξαν στιγμές που χανόταν η μπάλα. Στην κυριολεξία. Και σε αυτό το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης είχε ο Κώστας Σλούκας, ο οποίος ανεβάζει ένα, δύο και τρία επίπεδα την ομάδα. Και όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, βάλτε στο μυαλό σας τα point guard που είχαν οι «πράσινοι» τα τελευταία χρόνια. Τι είχαν δει τα ματάκια μας και... τι βλέπουμε τώρα.

Οπότε αν παρατηρείται μια μικρή δόση υπερβολής οφείλεται στην (αναπόφευκτη) σύγκριση με τα τελευταία προηγούμενα χρόνια. Θυμάστε ποιο ήταν το μεγάλο πρόβλημα που βάζαμε στο τραπέζι των συζητήσεων την τελευταία τριετία; Ότι ο Παναθηναϊκός δεν είχε δημιουργία. Δεν «έβγαζε» ασίστ. Δεν είχε το εύκολο καλάθι. Ούτε καν το ελεύθερο σουτ. Και ξαφνικά βλέπεις το φύλλο της στατιστικής να «γράφει» 22 ασίστ στο ένα φιλικό, 17 ασίστ στο άλλο και τώρα άλλες 28. Ε, πόσα να αντέξουμε οι άνθρωποι;

Και από τις 28 ασίστ, οι 15 από τα γκαρντ! Ε, αυτό και αν είναι πρόοδος ή εν πάση περιπτώσει ένα καλό δείγμα ενόψει της συνέχειας. Ξαναλέω. Δεν βγαίνει ΚΑΝΕΝΑ συμπέρασμα. Παρά μόνο η διάθεση που υπάρχει από την πλευρά της ομάδας. Και τίποτε περισσότερο. Συνεχίζοντας για τον Σλούκα και το πόσο επιδραστικός μπορεί να είναι στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού φάνηκε ότι από το γεγονός ότι είχε το πιο «γεμάτο» ranking του αγώνα με 21 μονάδες και το μεγαλύτερο +/- με +22 πόντους στα μόλις 16:23 που αγωνίστηκε! Και ήρθε και ο Βιλντόζα να υπενθυμίσει ότι «ε, είμαι και εγώ εδώ». Ενώ ο «εκτελεστής» Γκάι είχε αφήσει το σουτ και είχε αναλωθεί στο «πάρε-σκόραρε».

Τέσσερις ολόιδιες φάσεις

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα μου αρέσει η επιθετική νοοτροπία της ομάδας. Και αφορά την «καλύτερη δυνατή επιλογή». Ακόμα και ο Μπαλτσερόφσκι έπαιξε ιδανικά το παιχνίδι από μέσα προς τα έξω για το ελεύθερο σουτ και μάλιστα σε αρκετά σημεία του αγώνα. Οι «πράσινοι» έβγαλαν τέσσερις φορές την ίδια φάση για το ελεύθερο τρίποντο του Γκριγκόνις. Και την είχαν βγάλει και στην Λιουμπλιάνα με τον Πολωνό δημιουργό. Κάτι που σημαίνει ότι είναι κάτι που δουλεύεται πολύ στις προπονήσεις.

Και φυσικά, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός «σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση». Ο Λιθουανός αρχίζει να «κλειδώνει» τον επιθετικό του ρόλο στην ομάδα ο οποίος είναι ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικός με αυτόν που είχε πέρυσι. Δηλαδή λιγότερη ώρα με την μπάλα στα χέρια, περισσότερο κίνηση μακριά από αυτήν και έτοιμος να υποδεχθεί την μπάλα για catch and shoot τρίποντο. Ε, θεωρώ ότι αυτόν τον Γκριγκόνις θα βλέπουμε περισσότερο φέτος. Και σχεδόν καθόλου τον περσινό.

Σε γενικές γραμμές ο επιθετικός βαθμός ήταν πολύ καλός. Αν και θέλω να δω την ομάδα και στο σημερινό (10/9) φιλικό με το Περιστέρι bwin. Γιατί η ομάδα του Σπανούλη στηρίχθηκε πολύ στην άμυνά της απέναντι στην ΑΕΚ για να προηγηθεί και με 29 πόντους διαφορά κατά τη διάρκεια του αγώνα που είχε προηγηθεί. Αν μη τι άλλο θα είναι πολύ πιο δυνατό το τεστ. Απέναντι στην ομάδα την οποία ο Παναθηναϊκός πέρυσι δεν την κέρδισε ούτε μία φορά στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου». Όχι ότι σημαίνει κάτι αυτό. Απλά το αναφέρω.

Σαν το πρώτο κομμάτι της προετοιμασίας να ήταν μόνο για την επίθεση

Αντίθετα, το σκηνικό έμεινε το ίδιο στην άμυνα. Ο Παναθηναϊκός δέχεται ΠΟΛΥ εύκολα καλάθια. Και δεν εννοώ μόνο από μακριά αλλά και από κοντά. Δεν υπάρχει ακόμα καλή συνεννόηση μεταξύ των παικτών στο αμυντικό κομμάτι και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά. Για την ακρίβεια μου δίνεται η εντύπωση ότι στο πρώτο κομμάτι της προετοιμασίας οι «πράσινοι» δούλεψαν πολύ στον επιθετικό τομέα και σχεδόν καθόλου στον αμυντικό.

Σαν να... μπερδεύονται οι παίκτες μεταξύ τους. Όσο καλή επικοινωνία και «χημεία» φαίνεται ότι αποκτούν στην επίθεση, άλλο τόσο «χάνονται» στην άμυνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αλληλοκαλύψεις, οι αλλαγές να μην γίνονται σωστά και πολλές φορές το αντίπαλο γκαρντ να φτάνει σε ένα εύκολο layup. Και έγινε πολλές φορές και στο ματς με την Κλουζ. Όπως πολλές φορές βρήκε ελεύθερα σουτ η ρουμάνικη ομάδα. Και αυτό διότι δεν δούλεψαν καθόλου οι «πράσινες» περιστροφές.

Όμως ξαναλέω. ΑΚΟΜΑ βρισκόμαστε στην πρώτη εβδομάδα της προετοιμασίας. Στην πρώτη! Και χωρίς πέντε παίκτες! Έχουν πολλά προπονητικά χιλιόμετρα να διανύσουν οι παίκτες του Παναθηναϊκού μέχρι το πρώτο επίσημο τζάμπολ, ενώ στα επόμενα έξι φιλικά θα έχουν τη δυνατότητα να «δέσουν» περισσότερο, εντάσσοντας και τους διεθνείς παίκτες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...