Ελληνιάδης στο Gazzetta: «Έβλεπα τον Ιωαννίδη στον Άρη και έλεγα πώς θα γίνει να με κοουτσάρει»!

Ελληνιάδης στο Gazzetta: «Έβλεπα τον Ιωαννίδη στον Άρη και έλεγα πώς θα γίνει να με κοουτσάρει»!

.
Ο Σταύρος Ελληνιάδης αποχαιρετά, μέσω του Gazzetta, τον Γιάννη Ιωαννίδη και μοιράζεται μια προσωπική ιστορία από τα χρόνια της αναγέννησης του μπασκετικού Ολυμπιακού, σχολιάζοντας την κληρονομιά που άφησε ο «Ξανθός».

Το ελληνικό μπάσκετ θρηνεί την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, αφήνοντας μια τεράστια παρακαταθήκη πίσω του.

Ο «Ξανθός» υπήρξε ο αναμορφωτής του μπασκετικού Ολυμπιακού τη δεκαετία του ’90, πανηγυρίζοντας τέσσερα πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Ελλάδας και τις προκρίσεις στα Final Four του Τελ Αβίβ και της Σαραγόσα.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Ελληνιάδης συνεργάστηκε με τον Ιωαννίδη στον Ολυμπιακό και εξηγεί στο Gazzetta τι ήταν αυτό που τον έκανε τόσο ξεχωριστό: «Ο "Ξανθός" ήταν ένας άνθρωπος που δεν ήθελε να χάνει ποτέ. Θυμάμαι έπαιζε σκάκι στην προετοιμασία με τον Γιάννη Γιαννάκη και δεν ήθελε να χάνει. Είχε χάσει μια φορά και του έφταιγαν όλοι! Του έφταιγε ο "Ολλανδός", του έφταιγαν όλοι όσοι… έβλεπαν την παρτίδα! Αυτό ήταν που τον χαρακτήριζε. Δεν ήθελε να χάνει ούτε στο σκάκι. Τον έβλεπα προπονητή στον Άρη και έλεγα πώς θα γίνει κάποια στιγμή να με κοουτσάρει ο Ιωαννίδης! Να μάθω δίπλα του. Και αυτό έγινε κάποια στιγμή… Πήρε μια ομάδα, τον Ολυμπιακό, που ήταν στη μέση και την έκανε πρωταθλήτρια, την έβγαλε Ευρώπη, την πήγε σε δυο Final Four. Ό,τι είναι ο Γκάλης για τους αθλητές, είναι ο Ιωαννίδης για τους προπονητές. Ήταν εκείνος που επηρέασε πάρα πολύ κόσμο από εκείνη τη γενιά».

«Μας πώρωσε τόσο που δεν γινόταν να χάσουμε από τον Άρη»!

Ο επί πολλά χρόνια παίκτης του Ολυμπιακού και νυν τιμ μάνατζερ της Μυκόνου που συμμετέχει στην Elite League περιγράφει μια ιδιαίτερη ιστορία με πρωταγωνιστή τον «Ξανθό»: «Αυτό που θυμάμαι πιο έντονα από τον Ιωαννίδη ήταν στην πρώτη χρονιά του. Ήταν ένα παιχνίδι με τον Άρη για να κερδίσουμε τη δεύτερη θέση. Ο Άρης, στο μεταξύ, είχε Γκάλη και Γιαννάκη. Θυμάμαι σαν τώρα την ομιλία του στο ξενοδοχείο "Χανδρής" που μας πόρωσε τόσο πολύ και μας έδωσε τεράστια ψυχολογία. Βγήκα από την αίθουσα και είχα τρομερή υπερένταση! Πίστευα ότι δεν μπορούσα να χάσω εκείνο το ματς, έτσι όπως μας είχε μιλήσει ο Ιωαννίδης νωρίτερα. Δεν γινόταν να χάσουμε αυτό το ματς! Με τα λόγια του Ξανθού και τον τρόπο που μας πόρωσε. Μπήκαμε στο γήπεδο και τρώγαμε σίδερα! Ήταν ωραίος. Ο Γιάννης ήταν σκληρός αλλά ήταν δίκαιος. Πάντα ήθελε να κερδίζει. Εκείνη η ομιλία θα μείνει για πάντα στο μυαλό μου. Τελικά κερδίσαμε τον Άρη και πήραμε τη δεύτερη θέση. Ήταν η αρχή της επιστροφής του Ολυμπιακού στα ψηλά».

Όσον αφορά την κληρονομιά του, είπε: «Η κληρονομιά του Γιάννη Ιωαννίδη ήταν ότι έκανε όλους τους αθλητές του και μια ολόκληρη γενιά να πιστέψει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Ότι μπορεί να κερδίσει όλα τα παιχνίδια. Όταν ανέλαβε τον Ολυμπιακό, δεν κάναμε πολλές αλλαγές. Ουσιαστικά ήταν ο Ζάρκο και οι Έλληνες παίκτες. Δεν είχαμε πάρει τους σταρ και από όγδοοι, βγήκαμε δεύτεροι. Αυτή είναι η κληρονομιά του. Αν δουλεύεις, αν είσαι συγκεντρωμένος στον στόχο, μπορείς να το πετύχεις. Αυτό δίδαξε σε όλη τη γενιά του. Ότι με δουλειά και προσήλωση, στο τέλος θα πετύχεις».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα