Ολυμπιακός: Το παζλ του Νοεμβρίου και το πρόβλημα της ελληνικής διαιτησίας

Ολυμπιακός: Το παζλ του Νοεμβρίου και το πρόβλημα της ελληνικής διαιτησίας
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για τη δύσκολη νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ, τους στόχους του Γιώργου Μπαρτζώκα και επαναλαμβάνει πως η ελληνική διαιτησία έχει τεράστιο πρόβλημα.

Σε κάθε σημείο της σεζόν οι προπονητές των ομάδων και το σταφ γενικά, βάζουν meeting και θέτουν προτεραιότητες και στόχους. Βραχυπρόθεσμους. Αυτά φυσικά διαμορφώνονται ανάλογα και με τα δεδομένα που παρουσιάζονται και ενίοτε διαφοροποιούνται όταν υπάρχει κάποιος τραυματισμός ή ίωση.

Δεν ξέρω τι στόχους είχαν στον Ολυμπιακό για τον Οκτώβριο, αλλά νομίζω πως πλέον το ζητούμενο είναι να κερδίζουν αγώνες ακόμη και με μισό πόντο. Η ομάδα είναι κουρασμένη και είναι νωρίς για αυτό, αλλά συμβαίνει. Τα απρόοπτα έσκασαν όλα μαζί. Να σου λείπουν τρεις παίκτες από το βασικό rotation ταυτόχρονα θα ήταν πρόβλημα για κάθε ομάδα. Ίσως μόνο η Ρεάλ θα απέφευγε παρόμοιες λακκούβες.

Η νίκη επί της ΑΕΚ ήρθε με μόχθο και σίγουρα όχι με καλό μπάσκετ. Με εννιά παίκτες και τον έναν (Φαλ) εντελώς ανέτοιμο δεν γίνεται να παίζεις διαδοχικά απαιτητικά παιχνίδια. Και μπορεί οι «κιτρινόμαυροι» να ηττήθηκαν στην πρεμιέρα από το Λαύριο, αλλά στο ΣΕΦ έδειξαν ένα πολύ καλό και ελπιδοφόρο αγωνιστικό πρόσωπο. Είναι τέτοιος ο τρόπος που αγωνίζεται η ομάδα του Πλάθα που τη μία βραδιά θα μπορεί να νικάει με 20 και την άλλη να χάνει με 20.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει κάνει προετοιμασία και δεν κάνει και προπόνηση. Ουσιαστικά τις περισσότερες μέρες απλά τρέχουν ατομικό πρόγραμμα γιατί φοβούνται πως το σώμα των υγιών παικτών δεν θα αντέξει.

Το θέμα είναι να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ. Πέραν των τραυματισμών οι Πειραιώτες είχαν και εφτά διεθνείς. Γιατί μπορεί ο Μπραζντέικις στις Φιλιππίνες να μην ήταν παίκτης του Ολυμπιακού, αλλά πλέον είναι και κουβαλάει όλα όσα άφησε το Mundobasket.

Η δική μου εκτίμηση είναι πως καλό μπάσκετ θα δούμε από τα μέσα Νομεβρίου. Ακριβώς σε ένα μήνα από τώρα. Μέχρι τότε στόχος θα πρέπει να είναι νίκες με «μισό – μηδέν». Η επιστροφή των Γουίλιαμς Γκος και Σίκμα από σήμερα είναι άκρως σημαντική. Οι δύο Αμερικανοί δεν έχουν κάνει προπονήσεις, όμως στην παρούσα φάση ο Ολυμπιακός τα έχει ανάγκη αυτά τα δύο επιπλέον κορμιά. Αλλό να υπολογίζεις σε 9 και άλλο σε 11. Κανείς εκ των δύο δεν πρόκειται να αγωνιστεί το χρόνο που υπολόγιζε ο Μπαρτζώκας τον Αύγουστο, αλλά έστω και τα δύο 5άλεπτα – 7άλεπτα που θα παίξουν θα αποτελέσουν σημαντική βοήθεια.

Η ελληνική διαιτησία έχει πρόβλημα

Στην αναμέτρηση μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ υπήρχαν λίγες αποφάσεις που ευνόησαν τους «ερυθρόλευκους». Στην αναμέτρηση του Περιστερίου με τον Παναθηναϊκό υπήρχαν λίγες αποφάσεις που ευνόησαν τους «πράσινους». Το μπάσκετ είναι περίεργο άθλημα. Μπορεί κάποιος να βρει 10 αποφάσεις υπέρ του Ολυμπιακού, άλλες 10 υπέρ της ΑΕΚ, άλλες 10 υπέρ του Παναθηναϊκού και άλλες 10 υπέρ του Περιστερίου. Αναλόγως από ποια σκοπιά το βλέπεις το ματς. Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα στην κρίση της διαιτησίας. Όπως θέλει ο καθένας την κρίνει.

Στην Ελλάδα είναι παγιωμένη η τακτική οι «μεγάλοι» να έχουν μία διαφορετική αντιμετώπιση όταν παίζουν με αντιπάλους που τους κοντράρουν. Αυτό δε θα συμβεί μόνο στα ματς Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, αλλά και όταν για παράδειγμα θα αντιμετωπίσει το Περιστέρι το Μαρούσι ή η ΑΕΚ τον Απόλλωνα Πάτρας (τυχαία τα παραδείγματα των ομάδων). Δεν δικαιούνται να φωνάζουν.

Οι διαιτητές δεν είναι στημένοι. Δεν έχουν πάρει χρήματα για να βοηθήσουν τους «μεγάλους». Το κάνουν αυτόματα λες και μπαίνει στο μυαλό τους πως ο «μεγάλος» θα πρέπει πάντα να νικάει τον «μικρό». Φοβούνται πως αν χαθεί ένα ματς η ομάδα που θα ηττηθεί, επικοινωνιακά θα τους περάσει «πριονοκορδέλα» (ανάλογα την εποχή). Και δίκιο έχουν. Εδώ τους περνάνε όταν νικάνε, δε θα τους κατασπαράξουν σε ήττα από πιο αδύναμο αντίπαλο; Προσπαθούν να μεταφέρουν την ευθύνη από την αγωνιστική τους αδυναμία σε έναν τρίτο παράγοντα.

Η ελληνική διαιτησία έχει τεράστιο πρόβλημα γιατί πολύ απλά δεν έχει πολλούς καλούς διαιτητές. Εδώ και δύο χρόνια γράφω πως επί της ουσίας δεν υπάρχουν εννιά ικανοί διαιτητές να σφυρίξουν σε τρεις τελικούς πρωταθλήματος. Και αναγκαστικά η ΕΟΚ βάζει μέσα πιτσιρικάδες που είναι ανέτοιμοι. Αλλά κι αυτοί κάπως θα πρέπει να... ψηθούν. Και θα κάνουν λάθη είτε λόγω ικανοτήτων είτε λόγω απειρίας.

Ο μικρός αριθμός διαιτητών έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε τα ίδια πρόσωπα και είναι λογικό. Η Τσαρούχα έχει σφυρίξει τρεις φορές φέτος στα τέσσερα ματς του Ολυμπιακού. Ο Παπαπέτρου έχει σφυρίξει τρεις φορές φέτος στα τέσσερα ματς του Παναθηναϊκού. Και θα σφυρίξουν και πολλά ακόμη γιατί στην παρούσα φάση καλώς ή κακώς αυτούς θεωρεί η ΚΕΔ πως είναι οι καλύτεροι που υπάρχουν. Και φθείρονται...

Στο δικό μου μυαλό ειλικρινά οι καλοί Ελληνες διαιτητές με εμπειρία για ντέρμπι είναι μόλις τρεις. Δε θα τους αναφέρω γιατί είναι προσωπική άποψη. Ε, δε γίνεται να σφυρίξουν σε όλα τα ντέρμπι. Αυτοί που έρχονται από πίσω που είναι νεαροί και δείχνουν να έχουν προοπτική είναι max 2-3.

Για τα επόμενα 3-4 χρόνια θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις διαιτησίες στην Basket League.

ΥΓ: Ο Ολυμπιακός είναι από πάνω με τις δύο νίκες και παρακολουθεί. Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει μία τεράστια επένδυση και προσπαθεί να τη διαφυλάξει. Οι δύο ομάδες θα παίξουν καμιά 15αριά φορές φέτος. Νωρίς είναι για τοξικότητα. Αυτή να τη θεωρήσουμε δεδομένη. Δεν θα την αποφύγουμε, αλλά ας την κρατήσουν για το 2024.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.