Ολυμπιακός: Βότσαλο στον ωκεανό να έριχναν, σε ύφαλο θα έβρισκε

Ολυμπιακός: Βότσαλο στον ωκεανό να έριχναν, σε ύφαλο θα έβρισκε
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τα κακώς κείμενα του Ολυμπιακού και όσα έκανε στην άμυνα ο Παναθηναϊκός για να φτάσει στη νίκη στο ΣΕΦ.

Το πρώτο ντέρμπι πρωταθλήματος και τρίτο φετινό πήρε πράσινο χρώμα. Ο Παναθηναϊκός «απάντησε» στη νίκη του Ολυμπιακού με τον ίδιο τρόπο. Με νίκη μπροστά σε sold out εξέδρα επιβεβαιώνοντας αυτό που υποστηρίζω χρόνια, ότι δηλαδή το πλεονέκτημα έδρας δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο παρά μόνο αν οι τελικοί κριθούν σε Game 5. Τότε και μόνο τότε απολαμβάνεις τον καρπό του πλεονεκτήματος.

Το παιχνίδι δεν ήταν ποιοτικό, αλλά αυτό δε μπορεί να μειώσει καθόλου την προσπάθεια των νικητών. Οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποίησαν τη χειρότερη φετινή τους εμφάνιση και έβγαλαν στο παρκέ αρκετά από τα αγωνιστικά προβλήματα για τα οποία υπάρχει ανησυχία. Από την άλλη οι «πράσινοι» δεν έθελξαν με το μπάσκετ τους, ωστόσο όσο κυλούσε το ματς τόσο καλύτερα αισθάνονταν στο παρκέ.

Οι «ερυθρόλευκοι» παρουσιάστηκαν αγχωμένοι χωρίς λόγο και κυρίως χωρίς την απαιτούμενη συγκέντρωση που απαιτούν τα ντέρμπι «αιωνίων». Στα δικά μου μάτια η έλλειψη συγκέντρωσης μίας ομάδας φαίνεται στα χαμένα lay up και στις χαμένες βολές. Και οι παίκτες του Ολυμπιακού τα έκαναν μαντάρα και στις δύο αυτές περιπτώσεις. Οι 4/16 βολές είναι ανεξήγητο. Ειδικά για μία ομάδα που σουτάρει με 84.5% στην Euroleague. Γενικά χθες όσα σουτ κι αν πήραν, δεν έμπαινε η μπάλα. Σαν να πετάς βοτσαλάκι στον Ατλαντικό και αυτό να βρίσκει σε ύφαλο.

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρέπει (και δεν πρόκειται) να πανικοβληθούν. Μία ήττα έκαναν και οφείλουν να προχωρήσουν στην επόμενη υποχρέωσή τους. Οφείλουν όμως και να προβληματιστούν για τη φτωχή παραγωγή πόντων η οποία είναι επαναλαμβανόμενη. Θα το αναλύσω παρακάτω όμως.

Στον Παναθηναϊκό ίσως και περισσότερο από τη νίκη να κρατάνε τη διαφορά των 12 πόντων και φυσικά το ψυχολογικό μπουστάρισμα που αναζητούσαν για να αισθανθούν πιο ήρεμοι και πιο όμορφα. Αν πάντως οι δύο ομάδες στοχεύουν στα playoffs της Euroleague και ό,τι καλύτερο προκύψει, έχουν μπόλικη δουλειά μπροστά τους.

Περισσότερη ντρίμπλα λιγότερες πάσες

Ο Ολυμπιακός ξεκάθαρα δεν λειτούργησε επιθετικά όπως ήθελε ο προπονητής του παρά ελάχιστες φορές. Αυτό συνέβη και ύστερα από υπαιτιότητα των ίδιων αλλά και από τον τρόπο άμυνας των αντιπάλων τους. Τις προάλλες ανέφερα πως είναι πολυτέλεια να έχεις Γουόκαπ και Γουίλιαμς Γκος στη θέση «1», αλλά όταν και οι δύο αυτοί δεν αποδίδουν καλά τότε το πρόβλημα διογκώνεται. Και μη μου πει κανείς πως ο Γκος ήταν καλός επειδή έβαλε 14 πόντους. Απλά ήταν λιγότερο κακός από τους άλλους. Τα δύο αυτά γκαρντ αναλώθηκαν σε υπερβολική χρήση ντρίμπλας. «Ντάμπα ντούμπα» όλη την ώρα και η μπάλα κολλημένη στα χέρια τους και οι ίδιοι κολλημένοι στην ίδια θέση. Άσκοπο over dribbling.

Γενικά η συνολική εικόνα του Ολυμπιακού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση του Γουόκαπ και χθες ήταν πολύ κακός. Άστοχος, κακές αποφάσεις, πολλές ντρίμπλες, κακή οργάνωση. Όλα μαζεμένα τα έκανε. Ο συγκεκριμένος παίκτης ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ όχι μίας, αλλά πολλών κακών τέτοιων παιχνιδιών.

Κανααν

Οι Πειραιώτες δεν είχαν υπομονή στο παιχνίδι τους και πολύ γρήγορα βλέποντας τα άσχημα ποσοστά τους, έπαψαν να εστιάζουν στο πλάνο τακτικής. Και αυτό έγινε από νωρίς. Η μπάλα δεν ακούμπησε στους ψηλούς όσο έπρεπε και αντιθέτως αρκετοί παίκτες πήγαν αποκλειστικά σε προσωπικές προσπάθειες.

Βιαστικά σουτ χωρίς να έχει γυρίσει νωρίτερα η μπάλα, «μπούκες» με σουτ απέναντι σε υψωμένα χέρια. Σαν να ήθελαν όλοι να γίνουν ήρωες. Να γράψει το δικό τους όνομα το συγκεκριμένο ντέρμπι. Είναι ωραίο να υπάρχει τέτοιου είδους αυτοπεποίθηση, αλλά η λειτουργία της συγκεκριμένης ομάδας στη μπροστινή πλευρά του γηπέδου δεν την υποστηρίζει.

Ο Ολυμπιακός δεν... τάισε τους ψηλούς τους, δεν έτρεξε το παρκέ και γενικά πολιορκήθηκε από το σύνδρομο της βιασύνης από το πρώτο κιόλας ημίχρονο. Με απλά λόγια... έχασε το μυαλό του πολύ γρήγορα.

Η άμυνα του Παναθηναϊκού στον Γουόκαπ

Η ομάδα του Αταμάν δε φημίζεται για την καλή της άμυνα στην περιφέρεια, ωστόσο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως στο χθεσινό ντέρμπι τα πήγε αρκετά καλά. Βασικός στόχος ήταν ο περιορισμός της δημιουργίας του Γουόκαπ. Πως το πέτυχε αυτό;

Τον αντιμετώπισε σε όλα τα σκριν με «δύο εναντίον δύο» και τον υποχρέωνε να παίξει στο αδύναμο χέρι του. Ουσιαστικά έπαιξε άρνηση σε όλα τα pick 'n' roll και κατάφερε να τον βγάλει από τις συνήθειές του υποχρεώνοντάς τον στις πολλές ντρίμπλες που ανέφερα νωρίτερα. Η συγκεκριμένη άμυνα εμπεριέχει ρίσκα, αλλά από την άλλη βγάζει τον αντίπαλο από τη ζώνη άνεσης, χαλάει τις γωνίες στα σκριν, στις πάσες και τον αναγκάζει να κάνει διαφορετικά πράγματα.

Στην άμυνα στον Γουόκαπ έπαιξε καταλυτικό ρόλο χωρίς να το πάρουν χαμπάρι πολλοί και ο Λεσόρ. Η άμυνα στο pick 'n' roll δεν είναι το φόρτε του, αλλά η χθεσινή του παρουσία ήταν κομβική. Επαιρνε τις σωστές θέσεις, απαγόρευε την πάσα στον Φαλ ή τον Μιλουτίνοφ και βρισκόταν εκεί που έπρεπε στις περιστροφές.

Μητογλου

Η ευελιξία που πρόσφερε ο Μήτογλου

Δεν υπάρχει αμφιβολία για τον πρωταγωνιστή του ντέρμπι. Ο Μήτογλου έπαιξε 32 λεπτά και είχε 20 πόντους, 10 ριμπάουντ και 4 κοψίματα. Για μένα όμως πρόσφερε κάτι ακόμη πιο σημαντικό στον προπονητή του. Την ευελιξία να χρησιμοποιεί πολλά διαφορετικά σχήματα. Με Μήτογλου στο «4» με Μήτογλου στο «5», με τον Χουάντσο στο «3», τον Μήτογλου στο «4» και τον Λεσόρ στο «5».

Ο Ολυμπιακός διαθέτει μέγεθος και ο Παναθηναϊκός με αυτό το σχήμα ανταπέδωσε στα ίσα. Το γήπεδο έγινε αδιανόητα μικρό όταν υπήρχαν μέσα οι Ερνανγκόμεθ, Μήτογλου και Λεσόρ με απλωμένα χέρια. Οι μοναδικοί τρόποι για να «κερδίσει» η επίθεση και να μεγαλώσει το γήπεδο είναι τα εύστοχα τρίποντα και οι αιφνιδιασμοί (να τους προλάβεις δηλαδή πριν στηθούν) και στον Ολυμπιακό δεν έκαναν ούτε το ένα ούτε το άλλο. Όσο τα «έσπαγαν» οι παίκτες του Μπαρτζώκα τόσο... μίκραινε το γήπεδο

Οι δύο επιλογές επίθεσης με τον σέντερ Μήτογλου

Πάλι με τον Μήτογλου θα ασχοληθώ. Όσο έπαιξε «5» έκανε τεράστια ζημιά στην άμυνα του Ολυμπιακού. Η εντολή του Αταμάν ήταν ξεκάθαρη, «βγες έξω, και σούταρε». Μέχρι και δύο step back μετά από ντρίμπλα πήρε. Αυτό έγινε για να τραβήξει έξω μαζί του τον Φαλ ή τον Μιλουτίνοφ.

Στην αρχή πήρε δύο pick 'n' pop και μόλις έβαλε δύο τρίποντα, ο σέντερ του Μπαρτζώκα όφειλε να τον ακολουθήσει μακριά. Τι έκανε μετά ο Ελληνας ψηλός όμως έχει μεγαλύτερη σημασία. Εδειξε υπομονή και στις επόμενες φάσεις δεν σούταρε, πάσαρε στον γκαρντ που ήταν στη γωνία και έπαιζε pick 'n' roll. Επειδή ο σέντερ του Ολυμπιακού είχε βγει πολύ έξω να τον μαρκάρει γινόταν υποχρεωτικά αλλαγή και ο Μήτογλου κατέβηκε στο low post με αντίπαλο τον Γκος.

Όταν η μπάλα βρίσκεται στο low post μπορεί να μη δημιουργηθεί απαραίτητα προϋπόθεση για καλάθι, αλλά αφενός ξεκουράζεται η ομάδα στην επίθεση και αφετέρου αφαιρείς τον αιφνιδιασμό από τον αντίπαλο.

Ο Ολυμπιακός έχει πρόβλημα στο σκορ

Πίσω στους «ερυθρόλευκους». Η ομάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα στο σκορ. Ο μέσος όρος έχει κατρακυλήσει από τους 82.6 πέρυσι στους 76.4 φέτος. Στην Euroleague αναφέρομαι. Δεν έχει τύχη όταν βάζεις 54 πόντους. Και 80% να σούταρε στις βολές πάλι δε θα ξεπερνούσε τους 65. Αυτό δεν είναι συμπέρασμα που βγαίνει από χθες, αλλά από τη γενικότερη εικόνα του Ολυμπιακού φέτος.

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται έναν σκόρερ, έναν παίκτη που να μπορεί να του προσφέρει λύσεις όταν «κολλάει» η επίθεση. Ο Μπραζντέικις έχουν περάσει 40 μέρες (ύστερα από διόρθωση του κοινού γιατί έγραφα 2 μήνες) και δείχνει πως δεν ταιριάζει καθόλου σε αυτό που έχει ανάγκη η ομάδα. Ο Σίκμα μία παίζει, τρεις κάθεται, Ο ΜακΚίσικ 3 μήνες μόνο κάθεται. Ο Λαρεντζάκης κάνει ένα τρομερό ματς και δύο κακά, αναζητά συνέπεια. Ο Κάνααν παρομοίως.

Μπραζντέικις

Τρομερή ατμόσφαιρα και μπράβο σε όλους

Το χθεσινό ντέρμπι ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε σε άριστη ατμόσφαιρα. Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση μύριζε λίγο μπαρούτι. Από τη μία η επιστροφή του Σλούκα και από την άλλη τα πρόσφατα γεγονότα και οι αποφάσεις στο ποδοσφαιρικό ντέρμπι. Η διοίκηση του Ολυμπιακού το «δούλεψε» τις προηγούμενες μέρες πάρα πολύ και τα κατάφερε μαζί φυσικά με τους οπαδούς της. Αξίζει μεγάλο μπράβο στον κόσμο. Ούτε ένα καπνογόνο, ούτε ένα λέιζερ. Στο τέλος αποθέωσαν τους παίκτες του Μπαρτζώκα και επέτρεψαν σε αυτούς του Παναθηναϊκού να πανηγυρίσουν τη νίκη χωρίς να σπριντάρουν προς τη φυσούνα.

Το ίδιο είχε συμβεί και στο ΟΑΚΑ στην Euroleague. Αν θέλουν λοιπόν, μπορούν. Αν θέλουν λοιπόν, γίνεται. Και οι διοικήσεις και οι οπαδοί.

ΥΓ: Ξέρετε που κατάλαβα ότι δεν υπήρχε συγκέντρωση; Οχι μόνο φυσικά από τις 4/16 βολές. Ο Παναθηναϊκός στην πρώτη κατοχή του δευτέρου ημιχρόνου σκόραρε με το ακριβώς ίδιο σύστημα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με τον ίδιο παίκτη όπως είχε σκοράρει και στην πρώτη φάση του αγώνα.

ΥΓ 2: Τρομερή διαιτησία. Ο Καρπάνος λίγο στα πρώτα λεπτά ήταν κάπως ψαρωμένος με λάθος θέσεις στο παρκέ, αλλά στη συνέχεια ήταν πολύ καλός. Ο Θεωνάς έκανε top class διαιτησία βοηθώντας και τον μικρό. Το γεγονός πως δεν ασχολήθηκε κανείς μαζί τους το αποδεικνύει.

ΥΓ 3: Στο μπάσκετ όταν κάνεις πρωταθλητισμό δεν επιτρέπεται ο συναισθηματισμός. Οφείλεις να γίνεσαι «killer» σε ορισμένες περιπτώσεις

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.