Καμπενγκέλε στο Gazzetta: «Κάποιοι έχουν πλούσιους θείους, εγώ έχω έναν θρυλικό θείο, τον Ντικέμπε Μουτόμπο» (vids)

Καμπενγκέλε στο Gazzetta: «Κάποιοι έχουν πλούσιους θείους, εγώ έχω έναν θρυλικό θείο, τον Ντικέμπε Μουτόμπο» (vids)

Ο Ντικέμπε Μουτόμπο και ο Εμφιόντου Καμπενγκέλε.

bet365

Ο Εμφιόντου Καμπενγκέλε αποτελεί μία ιδιαίτερη κάστα αθλητή. Δεν συναντάς κάθε μέρα τον ανιψιό του Ντικέμπε Μουτόμπο. Ο Καναδός σέντερ της ΑΕΚ μιλάει στο Gazzetta για τον θρυλικό θείο του και για ατύχημα που τον οδήγησε στο μπάσκετ.

Ο Εμφιόντου Καμπενγκέλε έβαλε τα κλάματα. Ήταν περίπου 10 ετών. Και μόλις είχε σπάσει τον αστράγαλό του παίζοντας ράγκμπι. Η μητέρα του, σαν αντίκρισε το καμάρι της, με δάκρυα στα μάτια, αναφώνησε πως η σύντομη ενασχόλησή του με το δημοφιλές αμερικανικό άθλημα έφτασε στο τέλος της.

Ο Καμπενγκέλε θα άλλαζε ρότα στη ζωή του. Το μπάσκετ ήταν η εναλλακτική του. Ποιος ξέρει; Ίσως αν δεν υπήρχε εκείνος ο τραυματισμός, ο Καναδός σέντερ να μη σημείωνε 30 πόντους, στην αναμέτρηση της ΑΕΚ Betsson με τον ΠΑΟΚ (90-70).

Για να είμαστε δίκαιοι, αξίζει όλη η στατιστική αναφορά του: 30 πόντοι (9/11 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 6/8 βολές, 16 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 τάπες και 2 λάθη σε 26:39 στο παρκέ του κλειστού των Άνω Λιοσίων.

 

Το DNA του σέντερ της Ένωσης διαθέτει διάσπαρτα κομμάτια ενός θρύλου. Του οποίου ο Καμπενγκέλε έχει την τύχη να ονομάζει «θείο». Ο Ντικέμπε Μουτόμπο είναι ο αδερφός της μητέρας του. Και πρότυπο για τον 26χρονο.

«Είμαστε αρκετά κοντά. Είναι ο αδερφός της μητέρας μου. Περνούσαμε μαζί τις διακοπές, τις γιορτές των Χριστουγέννων, το καλοκαίρι, την ημέρα των Ευχαριστιών. Και όταν μεγάλωσα και πήγα στο κολέγιο, μιλούσαμε στο τηλέφωνο όλη την ώρα. Και όταν πια πήγα στο ΝΒΑ και βρισκόμουν στην Ατλάντα, όπου μένει, πήγαινα στο σπίτι του ή βρισκόμασταν. Είναι μία σταθερή φιγούρα στη ζωή μου», είπε στο Gazzetta.

Και συνέχισε: «Είναι μεγάλη ευλογία. Όλοι έχουν θείους, πλούσιους θείους, πασίγνωστους θείους, αλλά εγώ έχω έναν θρυλικό θείο, τον Ντικέμπε Μουτόμπο. Και δεν είναι τέτοιος μόνο για το μπάσκετ. Το ίδρυμά του φροντίζει ανθρώπους, χτίζει σχολεία, νοσοκομεία, είναι ένα τεράστιο παράδειγμα.

Οπότε, κάθε φορά που αισθάνομαι ότι δεν κάνω αρκετά ή δεν έχω κάνει ό,τι πρέπει, τον κοιτάζω και σκέφτομαι όσα έχει πράξει. Και το κάνει παραμένοντας ταπεινός, ξέρει να συγχωρεί. Είναι ανοικτός με τους ανθρώπους. Είναι μία τεράστια έμπνευση για το πως ορίζεις τον εαυτό σου ως ένα ανθρώπινο ον. Και ως επαγγελματίας φυσικά».

«Όχι σήμερα»

Ο Μουτόμπο είχε τη δική του κίνηση, σήμα - κατατεθέν. Σε κάθε τάπα, κουνούσε τον δείκτη του χεριού του, σαν να λέει «όχι σήμερα». Αυτή όμως η κίνηση ανήκει στον Μουτόμπο. Ο Καμπενγκέλε ακόμα ψάχνει τη δική του. Και μέχρι τώρα περιορίζεται, τρόπος του λέγειν, σε κραυγές! Το έκανε απέναντι στον Παναθηναϊκό. Στην Στεσέτσιν. Και στον ΠΑΟΚ.

«Αυτή είναι δική του κίνηση. Το επώνυμο μου είναι Καμπενγκέλε. Είναι έμπνευση, όταν κάνω ένα μπλοκ, το σκέφτομαι, ίσως το κάνω και εδώ, αλλά δεν είναι η κίνηση σήμα κατατεθέν. Δεν έχω, τέτοια πράγματα έρχονται φυσιολογικά. Όταν τον είχα ρωτήσει πως το σκέφτηκε, αυτό μου απάντησε, φυσιολογικά. Όταν βρω τη δική μου κίνηση, θα τη χρησιμοποιήσω στο σωστό χρόνο», τόνισε.

Και συνέχισε: «Παίζω με ενέργεια, με την καρδιά μου. Όταν με κατακλύζει η ενέργεια... τρελαίνομαι. Δεν σκέφτομαι. Είμαι μέσα στο παιχνίδι και εκεί αισθάνομαι ότι παίζω πιο ελεύθερα. Όταν είμαι ήρεμος, πιο ψύχραιμος και σκέφτομαι, έχω πάντα δεύτερες σκέψεις. Οπότε όταν κάνω μία καλή φάση και ουρλιάζω, τότε χάνομαι από το μυαλό μου και μπαίνω στο παιχνίδι. Είμαι εκεί με τον σωστό τρόπο και αφήνω το παιχνίδι μου να μιλήσει για εμένα. Παίζω με το υποσυνειδητό μου, μου φαίνεται πιο φυσιολογικό».

«Έπαιξα και ράγκμπι και ποδόσφαιρο»

Το ατύχημα που αναφέραμε στον πρόλογο ήταν η αιτία να ασχοληθεί με το μπάσκετ. Ο Καμπενγκέλε δεν θα μπορούσε να... αποφύγει τον αθλητισμό. Η οικογένειά του διαθέτει μπόλικους αθλητές. Και απεριόριστη αγάπη.

«Ήταν καλά τα παιδικά μου χρόνια. Πέρασα υπέροχα στα προάστια του Μπέρλινγκτον. Η μαμά μου και ο πατέρας μου, δύο αδερφές. Έπαιζα στο τοπικό πρωτάθλημα μπάσκετ, στο αντίστοιχο του football. Έπαιξα λίγο ποδόσφαιρο. Θα έπαιζα football, αλλά έσπασα τον αστράγαλό μου στην Πέμπτη τάξη του Δημοτικού και η μητέρα μου, μου είπε "αρκετά".

Με είδε να κλαίω και μου είπε ότι δεν θέλει να με βλέπει έτσι. Με αυτόν τον τρόπο στράφηκα στο μπάσκετ. Είχα καλούς δασκάλους, είχα φίλους και συγγενείς που συνεχώς με προκαλούσαν να παίξουμε στο πάρκο. Οι γονείς μου πάντα ήταν στο πλευρό μου. Και η μεγαλύτερη αδερφή μου, η οποία είχε αναδειχθεί αθλήτρια της χρονιάς, αποτέλεσε μεγάλο κίνητρο. Και η μικρότερη αδερφή μου είχε πάρει υποτροφία για να παίξει βόλεϊ. Οπότε όλη η οικογένεια ήταν σούπερ αθλητική», εξήγησε στο Gazzetta ο 26χρονος σέντερ.

Καμπενγκέλε: «Μπορεί να έχεις μια ιδέα ποιος είσαι, αλλά να το δείξεις»

Η κουβέντα επέστρεψε στον Μουτόμπο. Και την τελευταία φορά που συνομίλησαν. Μόνο που η απάντηση του Εμφιόντου Καμπενγκέλε διέθετε και μπόλικη αυτοκριτική. Και το λόγο που γουστάρει να παίζει με την ΑΕΚ.

«Μιλήσαμε πριν από τρεις εβδομάδες. Δεν έχει παίξει στο εξωτερικό, αλλά έχει ταξιδέψει αρκετά. Μιλήσαμε για την Ελλάδα, το φαγητό και το ευρωπαϊκό παιχνίδι. Του είπα ότι είναι διαφορετικό, με περισσότερη δύναμη, πιο μικρό γήπεδο, διαφορετικές ομάδες. Αλλά του είπα ότι περνάω απίθανα. Οι προπονητές και οι συμπαίκτες μου είναι απίστευτοι, η πόλη το ίδιο. Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ, βρήκα ένα μέρος όπου μπορώ να παίξω.

Στο ΝΒΑ ήταν δύσκολα. Με δική μου ευθύνη, είτε επειδή δεν είχα την κατάλληλη εξέλιξη, είτε για κάποιες καταστάσεις που δεν μπορώ να ελέγξω, δεν λειτούργησε. Εδώ, ωστόσο, έχω την ευκαιρία να παίξω και να δείξω το ταλέντο μου.

Μπορεί να έχεις μια ιδέα ποιος είσαι, αλλά πρέπει να παίξεις και να το δείξεις. Στο ΝΒΑ είχα μία ιδέα τι ήμουν, αλλά δεν είχα την ευκαιρία να το δείξω και να αποδείξω ποιος είμαι», ήταν τα λόγια του.

@Photo credits: INTIME, NBA/Getty Images, Χρήστος Ζωίδης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα