ΑΕΚ: Δεν παίζει ρόλο μία ήττα, αλλά ο τρόπος που έρχεται

ΑΕΚ: Δεν παίζει ρόλο μία ήττα, αλλά ο τρόπος που έρχεται

ΑΕΚ: Δεν παίζει ρόλο μία ήττα, αλλά ο τρόπος που έρχεται

bet365

Η εικόνα της ΑΕΚ στην Πάτρα ήταν απογοητευτική. Και ο Μιχάλης Γκιουλένογλου προσπαθεί να καταλάβει τι φταίει, όχι για την ήττα, αλλά για την εμφάνιση της Ένωσης.

Ξεκινάμε από τα απλά και τα κατανοητά, προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης. Ντροπή στον αθλητισμό δεν υπάρχει. Καμία. Υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από ένα σπορ. Από την ΑΕΚ. Και το μπάσκετ (ή κάτι σαν μπάσκετ) που έπαιξε στην Πάτρα, απέναντι στον ουραγό Απόλλωνα Πάτρας.

Μία ομάδα με παίκτες που ήρθαν την τελευταία στιγμή, μα στο παρκέ φάνηκαν καλύτεροι. Όταν η ήττα έρχεται από μία καλύτερη ομάδα (στο συγκεκριμένο ματς) δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα. Αλλά προτροπή για αυτοκριτική.

Πρόβλημα είναι η εμφάνιση της ΑΕΚ. Για δεύτερο συνεχόμενο ματς. Μπορεί η Ένωση να περιμένει τον Νάιτ και τον Λίντο να μπουν σε κανονικούς ρυθμούς και να έχει στη διάθεσή της πέντε ξένους (και την ΤΕΡΑΣΤΙΑ απώλεια του Κουζμίνσκας που έμπαινε και άλλαζε κάθε ματς), αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι δικαιολογία.

Ο Τίλμαν και οι άλλοι...

Το... κόλπο με τον Τζάστιν Τίλμαν στο «πέντε» δεν έχει πια εφαρμογή. Ή θα έχει απέναντι σε ομάδες που δεν θα ασχοληθούν σχολαστικά. Ο Τίλμαν είναι «τέσσερα» και ως φόργουορντ αποκτήθηκε. Ο Ολυμπιακός έδειξε το δρόμο, με ένα χέρι στη μούρη του παίκτη της ΑΕΚ όταν πάει να σουτάρει (όποτε πιάνει την μπάλα).

Όπως επίσης, το ντεφορμάρισμα του Τσέισον Ραντλ. Από εκεί που ήταν ο πιο αξιόπιστος σουτέρ της ΑΕΚ, τώρα πια δεν είναι. Απλά τα πράγματα.

Ο Λάνγκστον Χολ έχει περιοριστεί σε ένα ρόλο περιφερειακού εξολοθρευτή, χωρίς αυτό να έχει αποτέλεσμα. Σύμφωνοι, ο Φλιώνης έχει πολλά προβλήματα τραυματισμών φέτος, αλλά δεν μπορεί πέρσι να έκανε και φέτος όχι. Εκτός αν ο Πλάθα που βλέπει όλες τις προπονήσεις, βλέπει αυτό που δεν μπορούν να διαπιστώσουν τα δικά μας μάτια.

Το... πείραμα με διάφορες πεντάδες και τους Έλληνες παίκτες να έχουν ρόλο και χρόνο είναι εξαιρετικό από την πλευρά του Πλάθα. Προσπαθεί να αξιοποιήσει ό,τι έχει στα χέρια του. Αλλά όταν δεν έρχονται νίκες, θα είναι πάντα το πρόβλημα και το θέμα της κριτικής.

Συνήθως τέτοια εποχή, οι προπονητές έχουν καταλήξει με ποιους παίκτες θα πάνε στον... πόλεμο. Ίσως και ο Πλάθα καταλήξει σε αυτό το... κόνσεπτ.

Παίζει άμυνα (όταν θέλει ή όταν πρέπει)

Η ΑΕΚ... πονάει στην άμυνά της. Από την αρχή της χρονιάς. Και ας υποχρεώθηκε ο Απόλλωνας σε 24 λάθη. Δεν φάνηκε πουθενά. Στην Πάτρα δέχτηκε ξανά +40 στο πρώτο ημίχρονο. Ίσως υπάρχει η αίσθηση ότι κάθε ματς μπορεί να γυρίσει.

Απέναντι στον Απόλλωνα δεν επαληθεύτηκε. Κοινώς, δεν αρκεί ένα σούπερ δεκάλεπτο. Ή δεν θα αρκεί σε κάθε ματς. Ο τίτλος του... refuse to lose είναι για ελάχιστες χρήσεις και δεν μπορεί να γίνει ο κανόνας.

Η Ένωση έχει πλέον δέκα ημέρες, πριν αρχίσει η φάση των 16 στο BCL (που φαίνεται να είναι ο μεγάλος στόχος της Ένωσης σε ένα δύσκολο όμιλο) για να βάλει στο κλίμα τους νέους παίκτες.

Για να ρετουσάρει και να... κρύψει αδυναμίες. Και ο Πλάθα να βρει τον τρόπο για να έχουν όλοι οι παίκτες του κίνητρο. Και να παίζουν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Όχι σε ένα δεκάλεπτο και όπου βγει.

Πάμε και στη στατιστική. Ο αριθμός των 22 λαθών απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα είναι απαγορευτικός. Απέναντι στον ουραγό του πρωταθλήματος τα λάθη μοιάζουν... 44!

Και όπως και τα λάθη του Απόλλωνα, στο τέλος δεν φάνηκαν ούτε τα 15 επιθετικά ριμπάουντ της ΑΕΚ. Πήρε 12 πόντους.

Υ.Γ.: Χρόνος ακόμα υπάρχει. Ναι, οι πιθανότητες για την πρώτη εξάδα της βαθμολογίας δεν είναι τόσο μικρές. Αλλά όσο η ΑΕΚ χάνει τέτοιες ευκαιρίες, τότε όλα θα είναι πιο δύσκολα. Η επόμενη τριάδα αγώνων (με Άρη εντός, Καρδίτσα εκτός και Κολοσσός εκτός) θα κρίνουν σε μεγάλο ποσοστό που θα μπορεί να... πιάσει η Ένωση στο τέλος της κανονικής.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Γκιουλένογλου
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Πώς μπορεί κάποιος να μεταπηδήσει μετά από χρόνια στο ρεπορτάζ του μπάσκετ, από το χώρο του ποδοσφαίρου; Πληροφορίες εντός. Το μπάσκετ ήταν για πάρα πολλά χρόνια στη ζωή μου. Παίζοντας. Στην πρώτη μεγάλη επαγγελματική μου ευκαιρία, στο ΕΘΝΟΣ και στο θρυλικό ΕΘΝΟΣΠΟΡ, το μακρινό 2002, υπήρχε χώρος μόνο στο ποδόσφαιρο. Εκεί γνώρισα τον κόσμο του ρεπορτάζ με ομάδες όπως η Προοδευτική, η Κέρκυρα, η Λάρισα και η Ξάνθη. Το μπασκετικό ρεπορτάζ μπήκε στη ζωή μου όταν μεταπήδησα στην εφημερίδα GoalNews, ενώ μετά από σύντομο πέρασμα από την ιστοσελίδα Sportime.gr και το Athletestories.gr, ο δρόμος με οδήγησε στο Gazzetta.gr., από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα.