Ολυμπιακός: Η δύσκολη απόφαση που έχει να πάρει τις επόμενες 5 μέρες

Ολυμπιακός: Η δύσκολη απόφαση που έχει να πάρει τις επόμενες 5 μέρες

Ολυμπιακός: Η δύσκολη απόφαση που έχει να πάρει τις επόμενες 5 μέρες
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για την επιλογή που θα κάνει ο Ολυμπιακός σχετικά με τους ξένους με τους οποίους θα αγωνιστεί στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (22/01). Όλα τα δεδομένα και τα ερωτηματικά για κάθε τελική απόφαση.

Ο Ολυμπιακός θα κληθεί να περάσει τις επόμενες 20 μέρες χωρίς τον βασικό του σέντερ κι έναν από τους καλύτερους ψηλούς της Euroleague το τελευταίο διάστημα. Το πρόβλημα τραυματισμού το οποίο αντιμετωπίζει ο Μουσταφά Φαλ θα διαφοροποιήσει σίγουρα το rotation του Γιώργου Μπαρτζώκα, αλλά δημιουργεί και μία τεράστια απορία σχετικά με το ντέρμπι πρωταθλήματος που ακολουθεί στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό (20/01).

Στην παρούσα φάση ο Ολυμπιακός έχει εντός εγχώριου ρόστερ τον Γάλλο σέντερ και εκτός τους Σακιέλ ΜακΚίσικ και Λουκ Σίκμα. Ο Μπαρτζώκας καλείται μέχρι το πρωί της Δευτέρας (ανήμερα του ματς) να πάρει μία απόφαση η οποία ενδεχομένως να επηρεάσει το υπόλοιπο της σεζόν σε ό,τι αφορά το πρωτάθλημα και το Κύπελλο.

Θα κάνει αλλαγή στο ρόστερ ο Μπαρτζώκας ή όχι;

Οι εφτά διαθέσιμοι ξένοι παίκτες για πρωτάθλημα και Κύπελλο αυτή τη στιγμή είναι οι Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος, Αϊζάια Κάνααν, Ίγκνας Μπραζντέικις, Φιλίπ Πετρούσεφ, Άλεκ Πίτερς, Νίκολα Μιλουτίνοφ και Μουσταφά Φαλ. Ο Γάλλος θα χάσει ορισμένα ματς μεταξύ των οποίων και αυτό με τον Παναθηναϊκό αλλά λογικά θα είναι έτοιμος να αγωνιστεί στο Final 8 του Κυπέλλου (15-18/02). Εκτός όπως προαναφέραμε βρίσκονται οι Λουκ Σίκμα και Σακιέλ ΜακΚίσικ.

Ο Ολυμπιακός όπως και όλες οι ομάδες έχουν δικαίωμα για τρεις αλλαγές μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Αν στην παρούσα φάση ο Μπαρτζώκας αποφασίσει να αλλάξει τον Φαλ λόγω ντέρμπι και μόνο, αυτομάτως «καίει» τις δύο και θα του απομένει μόλις μία με την οποία θα πορευτεί. Γράφουμε πως «καίει» δύο διότι ο Φαλ θα επιστρέψει στο ρόστερ τον Φεβρουάριο για να παίξει στο Final 8. Μία που θα βγει και δεύτερη που θα επιστρέψει.

Σικμα

Αν κάνει αλλαγή ο Ολυμπιακός, ποιον θα επιλέξει;

Έστω ό,τι ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποφασίζει να προβεί σε αλλαγή του Φαλ. Ποιον θα επιλέξει; Η λογική λέει τον Λουκ Σίκμα ώστε να επέλθει μία ισορροπία στις θέσεις των ψηλών, δηλαδή να παίξει στο «5» με Μιλουτίνοφ και Πετρούσεφ και στο «4» με Πίτερς και Σίκμα. Η κακή αγωνιστική κατάσταση του Σίκμα όμως και η ταυτόχρονη άνοδος που δείχνει ο ΜακΚίσικ, όπως φυσικά και οι ικανότητες του «Σακ» σε θέματα ενέργειας, κάθετου παιχνιδιού, αθλητικότητας κλπ τον κάνουν πιο χρήσιμο.

Αν μπει ο ΜακΚίσικ, τότε λογικά θα πάρει χρόνο ως «τεσσάρι» ο Κώστας Παπανικολάου. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού το έχει ξανακάνει και έχει ανταποκριθεί. Μάλιστα έχει παίξει «4» και σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (πέρυσι στο ΟΑΚΑ όταν απουσίασε ο Σάσα Βεζένκοβ).

Μπραζντέικις

Ποιος θα είναι ο έβδομος ξένος που θα… κοπεί;

Τα ερωτήματα πάντως δεν τελειώνουν εκεί για τους «ερυθρόλευκους». Αν ο Μπαρτζώκας αποφασίσει να μην «κάψει» αλλαγή, να διατηρήσει τον Φαλ στο ρόστερ και να παίξει με έξι ξένους, τότε κανένα πρόβλημα. Στο ΟΑΚΑ θα αγωνιστούν οι Γουίλιαμς Γκος, Κάνααν, Μπραζντέικις, Πίτερς, Πετρούσεφ και Μιλουτίνοφ.

Αν προχωρήσει όμως σε αλλαγή και έχει εφτά υγιείς ξένους ποιον θα αφήσει εκτός; Από τη στιγμή που θα προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή στο ρόστερ σημαίνει πως όποιον βάλει θα τον εμπιστευτεί στο ντέρμπι. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να κάνει αλλαγή. Αυτομάτως και διά της ατόπου… λογικά θα μείνει έξω ο Μπραζντέικις γιατί πολύ απλά οι Γκος, Κάνααν, Πίτερς, Μιλουτίνοφ και Πετρούσεφ μοιάζουν αμετακίνητοι.

Στον Ολυμπιακό δεν έχουν πάρει ακόμη κάποια σχετική απόφαση. Ο Μπαρτζώκας συζητά καθημερινά με τους συνεργάτες του και «ζυγίζει» τις καταστάσεις. Οποιαδήποτε απόφαση κι αν πάρει θα έχει να κάνει με το ντέρμπι διότι στα άλλα ματς της ελληνικής Λίγκας μέχρι να αποθεραπευτεί ο Φαλ, εύκολα ή δύσκολα θα επικρατήσει.

Να θυμίσουμε πως ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει στο ΣΕΦ με 12 πόντους διαφορά, η οποία ωστόσο δεν θα παίξει κάποιο ρόλο, αφού με το νέο σύστημα διεξαγωγής της λίγκας, θα αναμετρηθούν άλλες δυο φορές (πλέον υπάρχει και τρίτος γύρος). Η διαφορά των 12 πόντων θα παίξει ρόλο μόνο για την έδρα διεξαγωγής του μεταξύ τους αγώνα στον τρίτο γύρο. Αξίζει να μείνει η ομάδα με μία αλλαγή μέχρι το τέλος της σεζόν ή όχι. Ο Μπαρτζώκας θα κρίνει και θα αποφασίσει. Εμείς θα το μάθουμε το πρωί της Δευτέρας (22/01).

ΥΓ: Προσωπική μου άποψη είναι πως ο Ολυμπιακός δεν θα κάνει αλλαγή. Μόνο και μόνο για μη ξεμείνει με μία αλλαγή μέχρι το τέλος της σεζόν. Αν του τύχει μετά το Κύπελλο κάποιο απρόοπτο θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο ως προς τις αλλαγές. Πιστεύω λοιπόν πως θα πάει με ασφάλεια...

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.