Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Τα «πράσινα» pick 'n roll, ο κομβικός Μιλουτίνοφ και τα αγαπημένα spot up των «αιωνίων»

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
Το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudl Instat βάζει κάτω τα δεδομένα του σημερινού ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού (22/1, 20:15, ΕΡΤ-3) και «σκιαγραφεί» τον τρόπο λειτουργίας των δύο ομάδων.

Ντέρμπι «αιωνίων» υπ' αριθμόν «4» τη φετινή αγωνιστική σεζόν.

Στο κλειστό του ΟΑΚΑ οι δύο ομάδες θα διασταυρώσουν για 4η φορά τα ξίφη τους, σ' ένα ματς όπου αναμένεται να κριθεί στον μεγαλύτερο βαθμό το απόλυτο πλεονέκτημα της έδρας στα play-offs. Σε περίπτωση νίκης του Παναθηναϊκού θα έχει γίνει το 2-0 στα μεταξύ τους ματς και μόνο εάν έρθουν τα πάνω κάτω θα χάσει το αβαντάζ έως και τους τελικούς καθώς η αναμέτρηση του έξτρα γύρου θα έχει μετατραπεί σε ματς... τυπικής διαδικασίας.

Στην αντίθετη περίπτωση περίπτωση και σε περίπτωση νίκης του Ολυμπιακού ισχύουν δύο τινά. Εάν οι «ερυθρόλευκοι» δεν καλύψουν το χάντικαπ των 12 πόντων από τη νίκη του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ, τότε ο έξτρα γύρος που θα κρίνει και το πλεονέκτημα στα play-offs θα «παιχτεί» στο ΟΑΚΑ. Εάν ωστόσο επικρατήσουν με 13+ πόντους, τότε ο έξτρα γύρος θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και ο πρώτος λόγος θα πάει στον Ολυμπιακό.

Τι να περιμένουμε ωστόσο να δούμε στη σημερινή (22/1, 20:15) αναμέτρηση για τον β' γύρο της κανονικής περιόδου στο κλειστό του ΟΑΚΑ; Ποια μπορεί να είναι τα πλάνα των δύο προπονητών βάσει των όσων έχουν παρουσιάσει τη φετινή σεζόν; Φυσικά για να υπάρχει πιο ενδεικτική εικόνα από τον τρόπο λειτουργίας των δύο ομάδων, λάβαμε υπόψιν μας τα 22 ματς της Euroleague όπου το επίπεδο δυσκολίας και ανταγωνισμού είναι υψηλό και δεν μπορεί να μπει στην ίδια «ζυγαριά» με αυτό της Basket League.

Να σημειωθεί ότι στα τρία που προηγήθηκαν μεταξύ των «αιωνίων» τη φετινή σεζόν, ο Ολυμπιακός πήρε δύο νίκες, μία στον τελικό του Super Cup με το εντυπωσιακό 75-51 και μία στον α' γύρο της Euroleague στο ΟΑΚΑ με 78-88 στην παράταση. Αντίστοιχα ο Παναθηναϊκός πήρε την αναμέτρηση της Basket League στο ΣΕΦ με 66-54 και παράλληλα και το προβάδισμα για την 1η θέση στην κανονική περίοδο ύστερα και από την ολοκλήρωση των τριών γύρων.

Ποια είναι ωστόσο τα σημεία αναφοράς των δύο ομάδων; Πώς μπορεί να καταστρώνουν τα πλάνα τους οι δύο προπονητές; Το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudl Instat παρουσιάζει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των δύο ομάδων, έτσι όπως τα έχουν «βγάλει» στο παρκέ ύστερα από 22 ματς στην Euroleague.

Παναθηναϊκός: Pick 'n roll μέχρι να... σβήσει ο ήλιος

Δεν αποτελεί μυστικό ότι το αγαπημένο παιχνίδι του Παναθηναϊκού AKTOR είναι το pick 'n roll. Έχει τους παίκτες για να το «υπηρετήσουν» και παράλληλα να είναι σε θέση να «δημιουργήσουν», τόσο για τους συμπαίκτες τους, όσο και για τους εαυτούς τους. Η παρουσία των Κώστα Σλούκα και Κέντρικ Ναν δίνει το 55% των «πράσινων» pick 'n roll (σ.σ. το οποίο και συμπληρώνουν κατά βάση οι Λούκα Βιλντόζα και Τζέριαν Γκραντ) τα οποία έχουν 13.8 κατοχές κατά μέσο όρο, προσφέροντας 13.4 πόντους.

Σε αυτήν την περίπτωση οι φάσεις ολοκληρώνονται από τους χειριστές της μπάλας οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται και τα «dive» των συμπαικτών του προς το αντίπαλο καλάθι. Μετά τα pick 'n roll, εκείνος που «ρολάρει» ιδανικά -αν και δεν είναι ο κλασσικός pick 'n roll παίκτης- είναι ο Ματίας Λεσόρ, ο οποίος παίρνει το 49.2% των κατοχών ως «roller», προσφέροντας 3.7 πόντους σε κάθε παιχνίδι. Οι Όλεκ Μπαλτσερόφσκι και Κώστας Αντετοκούνμπο έχουν άλλο ένα 26% των κατοχών να «τελειώνουν» τις φάσεις μετά από pick 'n roll, δίνοντας σχεδόν τρεις πόντους σε κάθε ματς. Συνολικά, δηλαδή, ο Παναθηναϊκός παίρνει το 1/3 των κατοχών με pick 'n roll.

Αν μη τι άλλο το νούμερο είναι αρκετά μεγάλο, κάτι που δείχνει και την αποτελεσματικότητα που υπάρχει με τον συγκεκριμένο τρόπο επίθεσης. Χωρίς ωστόσο να είναι και ο μοναδικός. Όπως ο Ολυμπιακός (όπως θα διαβάσετε και παρακάτω) έτσι και ο Παναθηναϊκός στηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού τους μέσα από spot up καταστάσεις. Ένα σχεδόν 20% των προσπαθειών έρχεται με στατικό σουτ, απόρροια της πολύ καλής δημιουργίας των «πρασίνων» και δη του Κώστα Σλούκα ο οποίος έχει προσφέρει και τα περισσότερα ελεύθερα σουτ στους συμπαίκτες του, τον Τζέριαν Γκραντ να ακολουθεί και τον Ματίας Λεσόρ να «δημιουργεί» από το short roll.

Ύστερα από catch and shoot ο Παναθηναϊκός παίρνει 16.8 πόντους σε κάθε παιχνίδι, με τους Μήτογλου και Γκριγκόνις να είναι οι κύριοι εκφραστές των εν λόγω προσπαθειών.

Από εκεί και πέρα, ο Παναθηναϊκός έχει ανεβάσει το ποσοστό των κατοχών του στα catch and drive στο 9% και αυτό λόγω της έλευσης του Κέντρικ Ναν, ο οποίος και μονοπωλεί, σχεδόν, αυτές τις επιθέσεις. Ο ίδιος παίκτης «κυνηγάει» περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον το εύκολο καλάθι στο transition καθώς τελειώνει το 1/3 των «πράσινων» κατοχών στο ανοικτό γήπεδο, ενώ αρκετά χαμηλά είναι το post up παιχνίδι συνολικά της ομάδας με 7.8% και τον Λεσόρ να παίρνει περισσότερες από τις μισές επιθέσεις της ομάδας του στο χαμηλό post. Χαμηλά μεν, αλλά και μεγαλύτερο σε σχέση με πριν από δυόμιση μήνες δε, το παιχνίδι της απομόνωσης με το «τριφύλλι» να «τελειώνει» το 7% των επιθέσεών του με αυτόν τον τρόπο. Και πάλι λόγω... Ναν, ο οποίος έχει το 36% του iso του Παναθηναϊκού έναντι 27% του Κώστα Σλούκα.

Ολυμπιακός: «Εκτέλεση» από το χαμηλό post

Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει τρομερές γνώσεις πάνω στο μπάσκετ για να καταλάβει ότι η παρουσία των Νίκολα Μιλουτίνοφ και Μουσταφά Φαλ είναι εκείνη που φέρνει την μπάλα μέσα στο αντίπαλο καλάθι. Η αποτελεσματικότητα των δύο σέντερ στο χαμηλό post είναι μνημειώδης για τον Ολυμπιακό, είτε «τελειώνοντας» τις φάσεις, είτε ακόμα «δημιουργώντας» για τους συμπαίκτες του. Και στην προκειμένη περίπτωση ενόψει του ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός θα έχει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα με την απουσία του Μουστάφα Φαλ, ο οποίος έχει μετατραπεί φέτος σε playmayker ρακέτας.

Πάντως στα δύο ματς της Euroleague από τα οποία απουσίασε ο Γάλλος σέντερ, ο Μιλουτίνοφ έκανε και τα δύο καλύτερα παιχνίδια του τη φετινή σεζόν. Σύμπτωση; Το ένα ήταν απέναντι στον Παναθηναϊκό και πιο συγκεκριμένα στην πρεμιέρα της διοργάνωσης ενώ πριν από μερικές ημέρες έκανε πράγματα και θαύματα απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. Σε αυτά τα δύο ματς, ο Σέρβος σέντερ είχε κατά μέσο όρο 17.5 πόντους, 13 ριμπάουντ και 2 τάπες, ενώ σούταρε με 56% στα δίποντα και 88% στις βολές.

Η κυριαρχία του «Μίλου» φάνηκε από το γεγονός ότι από το 65.5 των κατοχών που είχε σε αυτά τα δύο ματς (σ.σ. το λεγόμενο Players Possesions το οποίο και έχει να κάνει με τις πετυχημένες του προσπάθειες + τις αποτυχημένες προσπάθειες κάθε φορά που περνούσε η μπάλα από τα χέρια του) και στο 23% του Usage, δηλαδή του ποσοστού των plays που «εκτέλεσε» εκείνος όταν ήταν στο παρκέ. Δείγμα και της πόσο κομβικής είναι η παρουσία του στον συνολικό τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού όταν απουσιάζει ο Φαλ.

Από εκεί και πέρα οι «ερυθρόλευκοι» ρίχνουν μεγάλο βάρος των επιθέσεών τους σε «catch and shoot» καταστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι παίρνουν 16.2 πόντους με στατικά σουτ ανά 14.3 κατοχές και ύστερα από «δημιουργία», έχοντας ως κύριους εκφραστές (κατά σειρά) τους Γουόκαπ, Κάνααν, Παπανικολάου, Πίτερς και Λαρεντζάκη. Μάλιστα τα περισσότερα από αυτά τα σουτ είναι για τρίποντο και με το σχεδόν 38% με το οποίο σουτάρουν σε αυτά τα 22 ματς της Euroleague, δικαιολογείται απόλυτα και η επιλογή των συγκεκριμένων επιθέσεων.

Το ότι ο Παναθηναϊκός έχει στηριχθεί στον μεγαλύτερο βαθμό στα pick 'n roll, δεν σημαίνει ότι δεν το κάνει και ο Ολυμπιακός. Με τη μόνη διαφορά ότι το χρησιμοποιεί στο 1/5 των κατοχών του με 20%, ένα ποσοστό το οποίο «ρίχνει» η έλλειψη pick 'n roll με «ρολάρισμα» του ψηλού προς το καλάθι. Η έλλειψη αθλητικού ψηλού δεν βοηθάει τους «ερυθρόλευκους» καθώς ούτε ο Μιλουτίνοφ αλλά ούτε και ο Φαλ έχουν τον συγκεκριμένο τρόπο επίθεσης στο ρεπορτόριό τους. Πάντως εκείνοι που παίρνουν τα περισσότερα pick 'n roll δεν θα μπορούσαν να ήταν άλλοι από τους κύριους χειριστές της ομάδας, Γουόκαπ και Γκος οι οποίοι έχουν το 50% στα χέρια τους.

Ο παίκτης που «τελειώνει» φάσεις με τα περισσότερα catch and drive της ομάδας του είναι ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν το 10.5% των κατοχών τους με αυτόν τον τρόπο, με τον Έλληνα διεθνή γκαρντ έχει την μερίδα του λέοντος και τους Άλεκ Πίτερς και Αϊζάια Κάνααν να ακολουθούν.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα