Περιστέρι: Μπορεί να γίνει καλύτερο από πέρσι;
- Που μπορεί να φτάσει η βελτίωση του Περιστερίου;
- Η επιτυχία του Άρη παίρνει μεγαλύτερη αξία λόγω του παθητικού των 91 πόντων!
- Βήμα μπροστά για τον ΠΑΟΚ, βήμα πίσω για το Λαύριο!
- “Limit up” και “limit down”!
- Η Καρδίτσα το 4/4, το Μαρούσι τις εντυπώσεις!
Το ότι το εφετινό πρωτάθλημα μας προσφέρει ολοένα και περισσότερες μπασκετικές συγκινήσεις και ανταγωνιστικά παιχνίδια, αποτελεί μία πραγματικότητα που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.
Το ότι θα φτάναμε στο σημείο να γράψουμε ξεχωριστό blog για τα πεπραγμένα του διημέρου στην Α1 Κατηγορία, χωρίς στο κείμενο να υπάρχει αναφορά στις δύο κορυφαίες και λαοφιλέστερες ομάδες (Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός), είναι μία κατάκτηση της σταδιακής δουλειάς που γίνεται από την λίγκα και τις ομάδες, που φέτος μας προσφέρουν ένα πολύ πιο αναβαθμισμένο προϊόν, έχοντας ανεβάσει αισθητά το ενδιαφέρον στο αγωνιστικό κομμάτι.
Με την αποψινή (20.15) ρεβάνς Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στο κατάμεστο ΟΑΚΑ να εκκρεμεί για την ολοκλήρωση της 15ης στροφής στην Stoiximan Basket League, τo Περιστέρι και ο Άρης ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι του Σαββατοκύριακου.
Οι μεν «πρίγκηπες δυτικής όχθης» γιατί «ντούμπλαραν» τις νίκες τους επί του Προμηθέα και πήραν προβάδισμα για την 3η θέση στην τελική κατάταξη, επιβεβαιώνοντας με εμφατικό τρόπο την αισθητή και σταδιακή βελτίωση που τους χαρακτηρίζει τον τελευταίο ενάμιση μήνα.
Οι δε Θεσσαλονικείς, έκαναν κι αυτοί με την σειρά τους το 2/2 επί της ΑΕΚ, διατήρησαν την διαφορά του ενός βαθμού από τον ΠΑΟΚ και αποσπάστηκαν δύο (αλλά στην ουσία τρεις από την «Ένωση»), παραμένοντας «ζωντανοί» στο κυνήγι της 4άδας.
Που μπορεί να φτάσει η βελτίωση του Περιστερίου;
Πάει καιρός που το Περιστέρι (9-6) είναι άλλη ομάδα από εκείνη που άρχισε την σεζόν και που για περίπου 2,5 μήνες, έψαχνε να βρει την ταυτότητά του, να ενσωματώσει αποτελεσματικά τους 9 νεοφερμένους παίκτες και να συνδυάσει το αποτέλεσμα με την εικόνα που ο Βασίλης Σπανούλης επιθυμούσε να παρουσιάσει στο γήπεδο.
Με όπλο την υπομονή και την έλλειψη πανικού από τις αρχικές «ανορθογραφίες» (όπως η ήττα στην Ρόδο και το άσχημο πρόσωπο στα δύο ματς της Θεσσαλονίκης), την εμπιστοσύνη από την διοίκηση, την σκληρή δουλειά στο γήπεδο και με την προσθήκη του Ζερμέιν Λοβ, που προσέφερε άμεσα κάθετο παιχνίδι στην επίθεση και μεγαλύτερη ενέργεια στην περιφερειακή άμυνα, η ομάδα των δυτικών προαστίων πλησιάζει τα περυσινά standards (έχει το ίδιο ρεκόρ μετά από 15 αγώνες) με ένα ρόστερ που έχει αλλάξει κατά 60% (9/15)! Κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι!
Τα πρώτα μηνύματα είχαν αρχίσει να διαφαίνονται μετά την σπουδαία νίκη επί της Μάλαγα στο BCL, που θεωρείται το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου και βρίσκεται στην 2η θέση της βαθμολογίας στην ACB, έχοντας νικήσει φέτος τόσο την Ρεάλ, όσο και την Μπαρτσελόνα!
Ακολούθησαν το εντυπωσιακό «σκούπισμα» (2-0 στις νίκες) επί της Ρίτας Βίλνιους στα play-in, οι εξαιρετικές εντυπώσεις για 30 λεπτά απέναντι στον φορμαρισμένο Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και φυσικά η ολοκληρωτική εμφάνιση επί του ΠΑΟΚ, με το +36 (71-35) και την ισοφάριση του χαμηλότερου παθητικού στην ιστορία του πρωταθλήματος.
Απ’ όλες τις απόψεις, λοιπόν, η αναμέτρηση του «Δημήτριος Τόφαλος» με τον ισχυρό Προμηθέα (9-6), αναμενόταν ως ένα πολύ δυνατό “crash test” που θα έκρινε τον βαθμό της προόδου που έχουν κάνει οι «κυανοκίτρινοι» και θα καθόριζε σε μεγάλο βαθμό την στόχευσή τους στο υπόλοιπο του πρωταθλήματός.
Κατά συνέπεια, από μόνη της η νίκη (81-75) επί των Πατρινών και το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία τους δίνει σαφές προβάδισμα για την 3η θέση στην τελική κατάταξη, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και το πιο βατό πρόγραμμα που έχουν στην συνέχεια οι Περιστεριώτες (Γουίλιαμς 17π. & 6ρ. με 2/5 τριπ.).
Αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία για το σπουδαίο «διπλό» του συλλόγου των δυτικών προαστίων είναι ο τρόπος με τον οποίο ήρθε, συνυπολογίζοντας τα 17 λάθη στα οποία υπέπεσαν οι φιλοξενούμενοι, αλλά και την ανετοιμότητα του εξαιρετικού το τελευταίο διάστημα, Ράγκλαντ (13π., 5ρ. & 4ασ. & 5λ. με 3/5 τριπ.), ο οποίος όλη την εβδομάδα ήταν άρρωστος!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Περιστέρι, που στα τελευταία επτά ματς πρωταθλήματος δέχεται κατά μ.ο. 69,4 πόντους (στα 40 λεπτά), στην κανονική διάρκεια «κατέβασε» κατά 21 πόντους την μέση παραγωγικότητα του Προμηθέα στο γήπεδό του και συνολικά κυριάρχησε πλήρως στα ριμπάουντ (+11), περιορίζοντας τους γηπεδούχους στο πολύ χαμηλό 36,5% εντός πεδιάς.
Κι όλα αυτά ενώ στο ημίχρονο (25-29) είχε υποπέσει σε 14 λάθη και παρ’ ότι στο 27ο λεπτό προηγήθηκε με +12 (36-48), έφτασε να κινδυνεύει ακόμη και με ήττα!
Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου δυσκολεύτηκε από την επιθετική άμυνα των αντιπάλων, ειδικότερα απέναντι στους παίκτες από τους οποίους ξεκινάει το παιχνίδι της (Χέιλ, Κάουαν τζούνιορ και Κόνιαρης υπέπεσαν στα 12 από τα συνολικά 14 λάθη της) και στα πρώτα 25 λεπτά δεν έφτασε ποτέ στο επιθυμητό επίπεδο ρυθμού μπροστά.
Το ότι χωρίς τον βασικό της ψηλό (Ετσενίκε) κατάφερε να γυρίσει το ματς και να το διεκδικήσει στα τελευταία 15 της κανονικής διάρκειας αλλά και στην παράταση, δείχνει τον χαρακτήρα της. Απλά με 9/27 σουτ (33,3%) από τους Χέιλ (23π., 6ρ., 4ασ. & 4λ. με 3/8 τριπ.) και τους Κάουαν τζούνιορ (14π., 5ρ., 7ασ. & 5λ. με 3/9 τριπ.), ήταν αρκετά δύσκολο να τα καταφέρει.
Η επιτυχία του Άρη παίρνει μεγαλύτερη αξία λόγω του παθητικού των 91 πόντων!
Στο ολυμπιακό κλειστό των Άνω Λιοσίων, όσοι παρακολουθούν στενά την συνολική εφετινή πορεία του Άρη (8-7), ίσως να συμφωνήσουν ότι ο «αυτοκράτωρ» εξαργύρωσε τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει φέτος από την συμμετοχή στο πολύ απαιτητικό Eurocup, στο οποίο έχει δοκιμαστεί απέναντι σε αντιπάλους με αξιοσημείωτη επιθετική ποιότητα.
Από την παραπάνω άποψη, το ότι η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη κατόρθωσε να φύγει νικήτρια (93-91) από μία καυτή έδρα, χωρίς να βασιστεί στην βασική και πιο αποτελεσματική σταθερά της φιλοσοφίας του (έχει 5/5 στην Ελλάδα και 5/8 στην Ευρώπη, όταν ο αντίπαλος σκοράρει κάτω από 75 πόντους), δείχνει ότι αρχίζει κι αναπτύσσει κι άλλες πτυχές στο παιχνίδι αλλά και ότι ο ανταγωνισμός την ωριμάζει μπασκετικά.
Πιο πειστική απόδειξη για του λόγου το αληθές, δεν υπάρχει από το ότι οι «κιτρινόμαυροι» είχαν ρεκόρ 2-10 στα ματς που ο αντίπαλός τους σκόραρε μίνιμουμ 80 πόντους!
Πέραν του βαθμολογικού όφελος (το 2/2 επί της ΑΕΚ τους εδραίωσε για τα καλά στην 5η θέση και τους επιτρέπει να κοιτάξουν και ψηλότερα), οι Θεσσαλονικείς παρουσίασαν πολύ καλή και ανταγωνιστική με ισορροπημένη προσπάθεια, παίρνοντας βοήθεια από πολλούς παίκτες (Γκάλινατ 19π. με 3/5 τριπ., Χαρέλ 16π. & 6ρ., Σανόγκο 13π., 5ρ. & 2κλ., και Μπάνκστον 12π., 4ρ. & 2κοψ. με 6/7 σουτ) και σουτάροντας με εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας (84,2% βολές, 67,8% διπ. & 41,9% τριπ.) για εκτός έδρας παιχνίδι.
Η μεγαλύτερη μνεία, όμως, αξίζει στον Βασίλη Τολιόπουλο (25π. & 10ασ. με 9/10 βολ. & 4/9 τριπ.) που έκανε ίσως την πιο ολοκληρωμένη εμφάνιση της τελευταίας διετίας του στον Άρη!
Όχι μόνο γιατί ξεχώρισε επιθετικά και πέτυχε το νικητήριο καλάθι! Κυρίως γιατί έχοντας την εμπιστοσύνη του προπονητή του, αναδεικνύεται σε ένα σύγχρονο point guard, που συνδυάζει το σκοράρισμα και την δημιουργία, χωρίς να είναι φύρα στην άμυνα, αποδεικνύει συχνά-πυκνά ότι μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του ηγέτη και αφήνει συνεχώς υποσχέσεις για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.
Η «βασίλισσα» παραμένει ακόμη χωρίς νίκη μέσα στο 2024 και το χειρότερο είναι ότι αντί να σκληραίνει και να βελτιώνεται στην άμυνα, παρουσιάζεται ολοένα και πιο ευάλωτη, με αποτέλεσμα να έχει χάσει πλέον σημαντικό έδαφος και να κινδυνεύει να μείνει εκτός πρώτης 6άδας.
Αν και εδώ και περίπου έναν μήνα στερείται τον πιο ποιοτικό της παίκτη (Κουζμίνσκας) που έσπασε το χέρι του και η «χημεία» της έχει αλλοιωθεί από τις συνολικά επτά προσθαφαιρέσεις, η ομάδα του Γιοάν Πλάθα έχει την 9η χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος και το υψηλότερο μέσο παθητικό (89,3π.) των τριών τελευταίων αγωνιστικών.
Ο τρόπος με τον οποίο δέχτηκε το κρίσιμο τελευταίο τρίποντο από τον Τολιόπουλο και η παροιμιώδης ασυνεννοησία του Μόργκαν (18π. & 8ρ. με 7/9 σουτ) με τον Νάιτ (18π., 3ρ. & 3ασ. με 2/13 σουτ) στην αλλαγή στο screen, εξηγεί εν πολλοίς γιατί ο «δικέφαλος του Νότου» έχει δεχτεί πάνω από 85 πόντους σε 5 από τα επτά τελευταία παιχνίδια του.
Βήμα μπροστά για τον ΠΑΟΚ, βήμα πίσω για το Λαύριο!
Στο κλειστό της Πυλαίας, ΠΑΟΚ (7-8) και Λαύριο (4-11) επιβεβαίωσαν την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αδυνατώντας να ξεπεράσουν τους 70 πόντους σε 45 λεπτά και χωρίς καμία ομάδα να ξεπεράσει το 32% εντός πεδιάς.
Ο «δικέφαλος του Βορρά» νίκησε (66-65) στην παράταση (κ.α. 54-54) γιατί ήταν έκανε λιγότερα λάθη και είχε δύο παίκτες που σήκωσαν το βάρος στην επίθεση (Άλστον 17π., 12ρ. & 2ασ., Χάρισον 15π., 3ρ. & 3ασ.), σε αντίθεση με τους Λαυριώτες, που πέραν του Καστανέδα (18π., 9ρ., 4ασ., 2κλ. & 6λ.), δεν είχαν άλλον με διψήφιο νούμερο!
Ήταν η πρώτη επιτυχία εντός των συνόρων στο 2024 για την ομάδα του Φώτη Τακιανού, που πλέον προσπέρασε την ΑΕΚ στην μάχη της 6ης θέσης και χρειάζεται πάση θυσία τη νίκη στο ματς του 2ου γύρου με την «βασίλισσα», για να έχει τύχη να βρεθεί στο «άνω διάζωμα» του 3ου γύρου.
Η ομάδα του Κώστα Μέξα, που έφτασε τις 10 ήττες στα τελευταία 11 ματς και βρίσκεται σε σταθερή ελεύθερη πτώση και έχει την χειρότερη επίθεση του πρωταθλήματος (μ.ο. 67,0π.) στις τελευταίες 8 αγωνιστικές. Από ‘δω και στο εξής, τα έξι από τα επτά εναπομείναντα παιχνίδια του 2ου γύρου θεωρούνται τελικοί (εξαιρείται εκείνο του ΣΕΦ), με την αναμέτρηση της 16ης Μαρτίου με τον Απόλλωνα να είναι ο αγώνας της χρονιάς!
Υγ1.: Ανεξαρτήτως αν ο Φρίντρικσον αστόχησε στην βολή της τεχνικής ποινής, την οποία εφηύρε ο διαιτητής Τσολάκος (επειδή ο Μουράτος, εν είδει πανηγυρισμού, επέδειξε την φανέλα του μετά από εύστοχο τρίποντο, χωρίς όμως ούτε καν να κοιτάξει προς την κερκίδα ή να κάνει κάποιον άλλον έξτρα μορφασμό), αντιλαμβάνεστε πόσο βλαβερές είναι τέτοιες αποφάσεις για την σωστή και δίκαιη έκβαση μίας αμφίρροπης αναμέτρησης. Ασφαλώς, μπορεί να επρόκειτο για μία κακιά στιγμή ή μία λανθασμένη εκτίμηση! Ωστόσο, επειδή το συγκεκριμένο παλικάρι θεωρείται από τους ανερχόμενους διαιτητές της νέας γενιάς (ακόμη μεγαλύτερο κρίμα) κι επειδή με το συγκεκριμένο «σφύριγμα» ευθύμησε όλη η μπασκετική Ελλάδα, μία παραδειγματική τιμωρία θεωρώ ότι είναι το λιγότερο που μπορεί να επιβληθεί.
“Limit up” και “limit down”!
Στην Ρόδο, ο Κολοσσός (6-9) πιστοποίησε την αισθητή βελτίωση που παρουσιάζει τελευταία στην άμυνα (μ.ο. 68,0π. σε τρία παιχνίδια μέσα στο 2024) και υποπίπτοντας σε μόλις 6 λάθη (με 19 ασίστ), δεν επέτρεψε στον Απόλλωνα (3-12) ούτε καν να σκεφτεί ότι μπορεί να τον απειλήσει.
Το ματς τελείωσε από την ανάπαυλα, όταν οι Ροδίτες ξέφυγαν με +14 (42-28), ενώ σε όλο το 2ο μέρος η διαφορά κυμάνθηκε από το +16 (46-30 στο 21’) μέχρι το +30 (88-58 στο 39’).
Το τελικό 88-60 είχε την υπογραφή του Άντριου Γκάουντλοκ (20π. & 6ρ. με 3/5 τριπ.), ο Περάντες (8π. & 8ασ.) ηγήθηκε στην δημιουργία, ο Ουτόμι (14π. & 3ρ. με 4/7 τριπ.) αποδίδει καλύτερα ερχόμενος από τον πάγκο, ενώ η προσθήκη του Σίτου (13π. & 5ρ. με 6/8 σουτ σε 17’), έχει καταστήσει την ομάδα του Κούρο Σεγκούρα πιο σκληρή μέσα στην ρακέτα (+15 στα ριμπάουντ).
Το ότι οι νησιώτες πέτυχαν την πιο ευρεία νίκη της σεζόν, χωρίς να «φορτσάρει» ο πολυτιμότερος παίκτης της σεζόν (Μπράϊκοβιτς 6π. & 4ρ. με 3/6 σουτ), ίσως να λέει πολλά...
Η ομάδα του Γιάννη Χριστόπουλου πραγματοποίησε την χειρότερή της εμφάνιση από τις αρχές Δεκεμβρίου και μετά, οπότε και ανέλαβε τις τύχες της ο 49χρονος Πατρινός τεχνικός.
Το παθητικό των 88 πόντων ήταν οι περισσότεροι πόντοι που δέχτηκε σε αυτό τον ενάμιση μήνα (στο ΣΕΦ είχε δεχθεί 84π.), ενώ από το high season των 83 πόντων της προηγούμενης εβδομάδας απέναντι στην ΑΕΚ, «κατρακύλησε» στους 60!
Πλην του Μπιμπς (23π. & 3ασ. με 4/6 τριπ.) και του μαχητικού Τσαντ Μπράουν (13π., 9ρ. & 2ασ. με 6/9 σουτ), κανένας άλλος παίκτης δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με τους υπόλοιπους τέσσερις ξένους να έχουν όλοι μαζί 15 πόντους με 6/22 σουτ!
Με τόσο χαμηλή απόδοση και με τόσο δύσκολο πρόγραμμα, η ομάδα της Πάτρας δεν έχει μεγάλη τύχη να αποφύγει την τελευταία θέση, επομένως το κυνήγι της υπέρβασης σε κάθε ματς είναι ίσως η μόνη οδός για το καλύτερο δυνατό τελείωμα.
Η Καρδίτσα το 4/4, το Μαρούσι τις εντυπώσεις!
Στο κλειστό «Γιάννης Μπουρούσης», το Μαρούσι (5-10) ήταν καλύτερο στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και ήταν μπροστά στο σκορ μέχρι και τα τελευταία 35 δευτερόλεπτα (με εξαίρεση τα πρώτα 1’47” της αναμέτρησης αλλά και για 11” στο 33ο λεπτο).
Η Καρδίτσα (5-10), όμως, ήταν αυτή που αξιοποίησε την εμπειρία και την ποιότητα του Βλάντο Γιάνκοβιτς (19π. & 6ρ. με 3/5 τριπ.), την δύναμη της έδρας (και το διαιτητικό «σπρώξιμο» στα τελευταία λεπτά) αλλά και το κρύο αίμα του Τέβιν Μακ, ο οποίος πέτυχε το δεύτερο νικητήριο buzzer beater τρίποντο της χρονιάς, με αποτέλεσμα να πετύχει τη 4η διαδοχική νίκη (87-84) της και να πάρει απόσταση δύο αλλά στην ουσία τριών βαθμών από τον ουραγό Απόλλωνα (έχει την διαφορά στα μεταξύ τους παιχνίδια).
Η ομάδα του Νίκου Παπανικολόπουλου δεν ήταν τόσο συνεπής στην άμυνα, όσο στα προηγούμενα τέσσερα νικηφόρα παιχνίδια στην έδρα της, ωστόσο, δεν πανικοβλήθηκε από το σταθερό προβάδισμα των φιλοξενουμένων σε όλο το ματς (ξέφυγαν ακόμη και με +11 στο 16’), είχαν καθαρό μυαλό και ορθολογικές αποφάσεις και φυσικά σπουδαία βοήθεια από τους Έλληνες παίκτης της (Καμπερίδης 10π. & 3κλ. με 3/4 τριπ., Δίπλαρος 10π. & 3ασ. με 2/3 τριπ.).
Παρά την ήττα στις λεπτομέρειες, η ομάδα του Γιώργου Λιμνιάτη επανήλθε στις καλές εμφανίσεις και διατήρησε την διαφορά του πρώτου αγώνα (+5), ενώ θα μπορούσε να είχε φύγει νικήτρια αν έπαιρνε περισσότερα πράγματα από το αμερικανικό δίδυμο των guard (Χιλ 10π. & 5ρ. & Μπρίσκοου 9π., 3ασ. & 6λ. με 1/3 σουτ).
Υγ.2: Η τεχνική ποινή που δέχτηκε ο Μπρίσκοου (μετά από εύστοχο τρίποντο και ειρωνικό βλέμμα προς την κερκίδα με φιλάκια), εμπίπτει στην ίδια κατηγορία με την απόφαση για τον Μουράτο στο κλειστό της Πυλαίας. Απλά επειδή ο κανονισμός αφήνει στην διακριτική ευχέρεια του διαιτητή να τιμωρήσει ή όχι την χειρονομία του παίκτη (αν την κρίνει ειρωνική), στην προκειμένη περίπτωση θεωρώ ότι σωστά τιμωρήθηκε ο παίκτης του Αμαρουσίου.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.