Έλβαρ Φρίντρικσον: Πώς είναι να ζεις 10 λεπτά μακριά από ένα ενεργό ηφαίστειο;

Έλβαρ Φρίντρικσον: Πώς είναι να ζεις 10 λεπτά μακριά από ένα ενεργό ηφαίστειο;

Δημήτρης Οικονόμου
Έλβαν Φρίντρικσον

bet365

Ο Ισλανδός γκαρντ του ΠΑΟΚ, Έλβαρ Φρίντρισκον μίλησε στο Gazzetta για την ηφαιστειογενή περιοχή του Γκρίνταβικ και το πώς άλλαξε η ζωή των κατοίκων μετά την έκρηξη του Δεκεμβρίου.

Το Μπλου Λαγκούν αποτελεί μία από τις τουριστικές ατραξιόν της Ισλανδίας. Περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης του Γκρίνταβικ. Εκεί όπου η ζωή κυλούσε ομαλά για τους περίπου 3.500 κατοίκους της πόλης, μέχρι το βράδυ της 18ης Δεκεμβρίου, όταν και το ηφαίστειο Σουντνουκαγκιγκαρόντιν (Sundhnúkagígaröðin) άρχισε να… βρυχάται.

Λάβα περίπου 100 μέτρων σκέπασε μία περιοχή τρία χιλιόμετρα από το Γκρίνταβικ. Δέκα λεπτά απόσταση από εκεί όπου μένει η οικογένεια του Έλβαρ Φρίντρικσον. Ο παίκτης του ΠΑΟΚ λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα έζησε με τη δική του αγωνία την έκρηξη του ηφαιστείου στη χερσόνησο Ρέικιανες και τα όσα αυτή επιφύλασσε.

Οι εικόνες που κατέκλυσαν το twitter με τη λάβα να προχωρά αδάμαστη και να καταστρέφει οικισμούς προκαλούσε τρόμο. Ο ίδιος ο Φρίντρικσον πόσταρε μια φωτογραφία με τη λάβα από τη γειτονιά του εκείνες τις ημέρες και μίλησε στο Gazzetta, στον απόηχο της ήττας του ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ για τη 16η αγωνιστική της Stoiximan Basket League.

Φρίντρικσον: «Απλώς τυχεροί που η λάβα πήγε από την άλλη κατεύθυνση»

«Επικοινώνησα με τους φίλους μου που μένουν στην περιοχή για να δω αν είναι καλά. Χρειάστηκε να μετακινηθούν σε καινούργια σπίτια, οπότε τώρα παραμένουν ασφαλείς αλλά πρέπει να βρουν πλέον καινούργια σπίτια για να μείνουν στο μέλλον αφού δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πόλη τους. Προσωπικά μένω σχεδόν 10 λεπτά μακριά από το συγκεκριμένο μέρος. Εμείς ήμασταν απλώς τυχεροί που η λάβα από την έκρηξη πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ελπίζω τα καλύτερα για όλους τους ανθρώπους».

Όσο για τη φωτογραφία που πόσταρε ο ίδιος τόνισε πως «ήταν μια φωτογραφία που τραβήχτηκε από την οδό μου, αλλά όπως είπα στη δική μας περίπτωση η λάβα πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Η ζωή στο Γκρίνταβικ δεν είναι πλέον ίδια. Οι Ισλανδοί έχουν συνηθίσει ζώντας σε μια περιοχή ηφαιστειογενή. Το νέφος που προκάλεσε το μακρινό 2010 η έκρηξη του Εγιαγιαλαγιοκούλ (Eyjafjallajokull) έφτασε να επηρεάζει ολόκληρο το Champions League, αφού η Μπαρτσελόνα ταξίδεψε για να αντιμετωπίσει την Ίντερ στο Μιλάνο με λεωφορείο και ηττήθηκε τελικά με 3-1, σκορ που δεν κατάφερε να ανατρέψει.

Φρίντρικσον: «Η οικογένειά μου δε χρειάστηκε να μεταφερθεί»

Το ηφαιστειακό σύστημα Φαγκραντάλσφιαλ συνεχίζει να απασχολεί τις αρχές και να οδηγεί σε εκκενώσεις στο Γκρίνταβικ. Ο Φρίντρικσον ανέφερε στο Gazzetta πως παρά τα όσα συνέβησαν, για την οικογένειά του δεν έχουν αλλάξει πολλά.

«Η γυναίκα μου και ο γιος μου ζουν εκεί και όλη η οικογένειά μου βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτών. Σε εμάς όμως δεν έφτασε η λάβα. Δε χρειάστηκε να μετακινηθούν ευτυχώς. Για εμάς που είμαστε ακόμα και σε αυτήν τη μικρή απόσταση δεν αλλάζουν πολλά, όμως για τους ανθρώπους εκεί που έχασαν τις δουλειές τους, τα σπίτια τους, μετακινήθηκαν με τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους από τα σχολεία είναι εντελώς διαφορετικά. Η ζωή έγινε… άνω-κάτω».

Και φυσικά η επιλογή μεταξύ της Ελλάδας και της Ισλανδίας δεν ήταν εύκολη, αλλά η απάντηση τελικά ήταν η προφανής. «Αν μείνουμε μόνο στον καιρό και τον καφέ θα διάλεγα την Ελλάδα αλλά σπίτι είναι εκεί που βρίσκεται η καρδιά σου και η οικογένειά μου ζει εκεί, οπότε μετά το τέλος της καριέρας μου θα καταλήξω εκεί».

@Photo credits: eurokinissi, KLODIAN LATO

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα