Άρης: Το μεγάλο άλμα του Έρικ Ριντ και τα... παπούτσια του Γκάλινατ
Ο τραυματισμός του Ρομπέρτο Γκάλινατ στο προ μηνός παιχνίδι με την Ουλμ στη Γερμανία «τάραξε» απότομα το αγωνιστικό πλάνο του Γιάννη Καστρίτη και παρά τα εκπληκτικά αποτελέσματα του Φεβρουαρίου, το κενό δεν έπαψε να υφίσταται. Οι επιτελείς των Κιτρινόμαυρων αποφάσισαν τελικώς να κλείσουν τη τρύπα στο «2» αφού ο Γκάλινατ ενδέχεται να παραμείνει μη διαθέσιμος ως τα μέσα του Απριλίου.
Ως εκ τούτου, μετά το σχετικό σαφάρι στην αγορά, ο Άρης κατέληξε στην περίπτωση του Έρικ Ριντ Τζούνιορ. Ενός νεαρού περιφερειακού που μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στο κυπριακό πρωτάθλημα με την Έθα Εγκώμης. Γεννημένος το 2000, ο Ριντ πήρε τον περασμένο Μάιο το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο της καριέρας του στην μεγαλόνησο, εκεί όπου πραγματοποίησε ορισμένες ιδιαιτερα εντυπωσιακές και γεμάτες εμφανίσεις.
Ο απολογισμός του σε 17 αγώνες κυμάνθηκε στους 21 πόντους, με 5.8 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ και 1.4 κλεψίματα να συμπληρώνουν τη στατιστική του. Ο ρόλος του ήταν απόλυτα πρωταγωνιστικός, αφού σε τρεις περιπτώσεις χρειάστηκε να παίξει ολόκληρο το 40λεπτο, ενώ σε άλλες επτά τελείωσε με 35+ λεπτά στο ενεργητικό του. Ήταν η αιχμή του δόρατος της κυπριακής ομάδας κι ο παίκτης από τα χέρια του οποίου περνούσαν (σχεδόν) όλες οι επιθέσεις.
Μόνιμη απειλή πίσω από τα 6,75μ.
Ο Ριντ δεν παίζει πολλά χρόνια μπάσκετ, όμως στο δείγμα του στο NCAA και την Κύπρο έχει αποδείξει πως «το 'χει» για τα καλά με το τρίποντο. Με το ποσοστό καριέρας του να προσεγγίζει το 37% σε μεγάλο αριθμό προσπαθειών που υπερισχύει των εκτελεσμένων διπόντων του (441 διπ. / 567 τριπ. σε 4 σεζόν). Κάτι που παρατηρούσαμε άλλωστε και στο διάστημα της δράσης του Ρομπέρτο Γκάλινατ - κι αυτό είναι το μεγάλο τους κοινό.
Για την ακρίβεια, ο Ριντ φέτος με την Έθα είχε 52 εύστοχα τρίποντα σε 133 εκτελέσεις (39,1%), έχοντας να επιδείξει δύο τρομερές βραδιές με 7/15 (κόντρα στον ΑΠΟΕΛ) και 9/13 (με την ΑΕΚ Λάρνακας). Εκτελεί τόσο στατικός, όσο και μετά από ντρίμπλα, ενώ επιχειρεί κι αρκετά μακρινά τρίποντα, παρουσιάζοντας αξιόλογο range στις εκτελέσεις του.
Δεν έλειψαν τα παιχνίδια όπου υπήρξε υπερβολή στο παιχνίδι του (15,4 εκτελεσμένα σουτ ανά 34,5'), όμως αυτή ήταν σε λογικά πλαίσια, καθώς ο ρόλος του και κατ επέκταση τα λεπτά του στο παρκέ ήταν τέτοια που του έδιναν την άνεση να πάρει μερικές προσπάθειες παραπάνω, χωρίς φόβο και με αυτοπεποίθηση. Συν τοις άλλοις ολοκλήρωσε την παρουσία του στην Κύπρο όντας τέταρτος σκόρερ της κορυφαίας κατηγορίας.
Ερωτηματικό η μετάβαση
Στην Κύπρο κατά καιρούς γεννήθηκαν οι καριέρες μετέπειτα σημαντικών παικτών της Ελλάδας και του εξωτερικού (Κένι Γκάμπριελ, Θαντ ΜακΦάντεν, Τόνι Κρόκερ, Όγκο Αντεγκμπόγιε, Τερέλ Παρκς, Ρέτζι Ρέντινγκ, Σι Τζέι Γουίλιαμς), ενώ κι ο Άρης πιο συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε αποκτήσει από την ΕΝΑΔ τον Έρικ Λόκετ, μια επιλογή που είχε αποδειχθεί λίρα εκατό με εξαιρετικά μικρό οικονομικό κόστος. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως η μετάβαση από το κυπριακό πρωτάθλημα στο ελληνικό είναι εύκολη για τον κάθε παίκτη που την επιχειρεί.
Η διαφορά δυναμικότητας είναι αδιαμφισβήτητη, συνεπώς ο Ριντ καλείται μεσούσης της σεζόν να ανέβει σκαλοπάτι στην καριέρα του και να προσαρμοστεί σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από πλευράς απαιτήσεων. Ο απόφοιτος του Μισισίπι Στέιτ δεν έχει μεγάλη εμπειρία, αυτό όμως δεν αναιρεί τα αξιοσημείωτα πεπραγμένα να του έστω και στο χαμηλότερο επίπεδο της Κύπρου ή το κίνητρο ανάδειξης που συχνά έχουν αθλητές που προέρχονται από κατώτερα αγωνιστικά κλιμάκια. Εξάλλου δεν είναι ο πρώτος με ανάλογο στάτους που υπογράφει ο Καστρίτης την τελευταία τριετία.
Το απρόβλεπτο που χρειαζόταν
Πάντως, είναι μια πραγματικότητα πως στον Άρη έλειψαν τελευταία στοιχεία από το απρόβλεπτο παιχνίδι του Ρομπέρτο Γκάλινατ. Ο Ριντ μπορεί στην παρούσα φάση να μην είναι στο ίδιο επίπεδο εμπειρίας και ποιότητας με τον συμπατριώτη του, όμως έχει παρόμοιο στιλ παιχνιδιού. Στην Κύπρο, για παράδειγμα, εκτελούσε συχνά για τρεις και στον αιφνιδιασμό και γενικώς του άρεσε το τρανζίσιον παιχνίδι.
Από την άλλη, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν θα καταφέρει να... γεμίσει τα παπούτσια του Γκάλινατ στα παιχνίδια του Μαρτίου και του Απριλίου. Κι αν θα το κάνει, αν θα το κάνει επαρκώς ή μερικώς. Κι αυτό διότι ο Γκάλινατ προφανώς κι ήταν πιο δοκιμασμένος παίκτης, γνώριζε το ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ ήταν στην ομάδα από την αρχή της χρονιάς. Η αποστολή του Ριντ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολη όμως πρόκειται για μια σημαντική πρόκληση για τον ίδιο ατομικά, σε αυτό το πρώιμο στάδιο της καριέρας του.
Κατά τα λοιπά είναι αθλητικός και στα μετόπισθεν παρουσιάζει ένα αρκετά σκληρό προφίλ. Μπορεί το κυπριακό να είναι ένα πρωτάθλημα χαμηλότερου ρυθμού και άλλων ταχυτήτων σε σχέση με το ελληνικό, όμως ως προς το physicality χρειάζονται δυνατοί παίκτες κι ο Ριντ ήταν αρκετά συμβατός στο συγκεκριμένο σκέλος.
Κάπως έτσι, η μορφή που αποκτά η περιφέρεια του Άρη δίχως τους Γκάλινατ και Φίλλιο αλλά με τον Ριντ εντός αυτής, περιλαμβάνει εκείνον με τον Βασίλη Τολιόπουλο στη θέση του σούτινγκ γκαρντ και τους Τζόναθαν Σταρκ, Δημήτρη Κατσίβελη στον άσο, συν φυσικά την παρουσία του Λευτέρη Μποχωρίδη που καλύπτει ενίοτε όλες τις θέσεις απ' το "1" ως το "3".
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.