Άρης: Το θετικό finish του Σίλβιο Ντε Σόουζα κι η αντιστρόφως ανάλογη εικόνα του σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες

Άρης: Το θετικό finish του Σίλβιο Ντε Σόουζα κι η αντιστρόφως ανάλογη εικόνα του σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες

Ντε Σόουζα

bet365

Ο Σίλβιο Ντε Σόουζα, έπειτα από μια σεζόν όπου κατά γενική ομολογία δεν κατάφερε να δικαιολογήσει λεπτά και ρόλο βασικού στον Άρη, ετοιμάζεται να ολοκληρώσει με θετικό πρόσημο τη χρονιά, αφού η άνοδος του που συνέπεσε με την αποχώρηση του Κρις Μπάνκστον, άλλαξαν τα δεδομένα.

Η περίπτωση του Σίλβιο Ντε Σόουζα ήταν από τις πλέον αμφιλεγόμενες στον φετινό Άρη, σχεδόν καθ' όλη την διάρκεια της σεζόν. Αφενός τα καλά στοιχεία του θεαματικού Αφρικανού σέντερ ήταν εκεί και μπορούσε κανείς εύκολα να τα διακρίνει, αφετέρου ο 25χρονος διεθνής με την Ανγκόλα δεν είχε καταφέρει να παρουσιάσει διάρκεια στην απόδοση του, έχοντας μόνο σποραδικές εκλάμψεις. Σε γενικές γραμμές και παρά τις προσδοκίες, δεν εξελίχθηκε με συνέπεια και σταθερότητα στον παίκτη που εντυπωσίασε πέρσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στις Φιλιππίνες. Εξάλλου, υπήρξαν περιπτώσεις όπου είχε μείνει εκτός εξάδας των ξένων στα ματς του πρωταθλήματος, ενώ για κάποιο διάστημα ο Κρις Μπάνκστον έδειχνε να πατά καλύτερα στον μεταξύ τους εσωτερικό ανταγωνισμό για την θέση "5" του Άρη.

Όλα αυτά βέβαια άλλαξαν άρδην το τελευταίο 40ήμερο, όταν ο Γιάννης Καστρίτης επέλεξε τελικά να μην συμπεριλάβει στη τελική ευθεία της σεζόν τον Μπάνκστον που επίσης είχε μια ασταθέστατη εικόνα απ' τον Φλεβάρη κι έπειτα. Ο Αμερικανός σέντερ «τελείωσε» από τους Κιτρινόμαυρους στα τέλη Απριλίου κι επέστρεψε στη Χαποέλ Μπερ Σεβά, όπου κι ανήκει, μιας κι η συνεργασία του με τον Άρη αφορούσε δανεισμό. Και κάπως έτσι, ο Ντε Σόουζα των μόλις 4,6 πόντων και 3,3 ριμπάουντ ανά 11,9 λεπτά ως εκείνη τη στιγμή σε β' και γ' γύρο της Basket League, εξασφάλισε επί της ουσίας τη φανέλα του βασικού σέντερ.

Μια συνθήκη που όπως αποδεικνύεται τον βοήθησε ως προς το να κερδίσει περισσότερο χρόνο στο παρκέ, αλλά και να απελευθερωθεί γνωρίζοντας πως εκ των πραγμάτων είναι... ένας παίκτης για μια θέση, έχοντας απλώς κάποιες βοήθειες από Σλαφτσάκη και Σανόγκο για να «βγαίνει» το ροτέισον. Έτσι ο Ντε Σόουζα επανήλθε μετά από μήνες στις υψηλές πτήσεις στην αυλαία της κανονικής περιόδου κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Παλέ, όταν κατέγραψε double double 14 πόντων και 12 ριμπάουντ σε 22', έχοντας μάλιστα 7/10 δίποντα. Μάλιστα έδειξε πως πατούσε αρκετά γερά, παρά την διακοπή των 23 ημερών, δείχνοντας να μην έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα. Ήταν το πρώτο του διψήφιο ματς επί ελληνικού εδάφους μετά από τις 23 Δεκεμβρίου και την ήττα του Άρη στο Λαύριο, στο περιβόητο ματς που έχασαν οι Κιτρινόμαυροι με τη μη συμμετοχή του Τζόναθαν Σταρκ λόγω λάθους που προέκυψε με το να δηλωθεί εγκαιρώς ο παίκτης.

Ο Ντε Σόουζα, λοιπόν, άρχισε στη συνέχεια να φανερώνει μια εικόνα που η αλήθεια είναι πως ουδέποτε άλλοτε έδειξε στη φετινή σεζόν σε τέτοιο βαθμό. Στα playoffs έκανε σπουδαία σειρά κόντρα στον Προμηθέα, όντας εκ των πυλώνων του Άρη, μαζί με τους Τολιόπουλο και Γκάλινατ, στην πρόκριση του στα ημιτελικά της Basket League. Με αποκορύφωμα, σαφώς, την εμφάνιση του στην ισοφάριση της σειράς σε 1-1 στο Αλεξάνδρειο, όπου ο Ανγκολέζος είχε 23 πόντους, 12 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 24 λεπτά. Και με πιο πρόσφατο φυσικά, το τελευταίο κομμάτι του παζλ της κατακόρυφης ανόδου του, στο ΟΑΚΑ, όπου απέναντι στον Πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό, ήταν ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας του Καστρίτη με 15 πόντους, 6 ριμπάουντ, 7/9 δίποντα σε 20'.

Το κοντράστ της απόδοσης του Ντε Σόουζα αποτυπώνεται ανάγλυφα και στη στατιστική του: στα 5 τελευταία ματς, μετράει 14,6 πόντους, 8,6 ριμπάουντ, 1 ασίστ, με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας στο χώρο δράσης του (32/46 δίποντα, 70%). Λογικό ως ένα βαθμό, μιας και τα λεπτά του έχουν διπλασιαστεί (20'), όμως για το τελευταίο υπάρχει ακόμη μια εξήγηση: τα έχει πάει κάπως καλύτερα στον τομέα των φάουλ, δηλαδή τον κυριότερο λόγο για τον οποίο δεν κατάφερνε να μένει αρκετή ώρα στο γήπεδο κατά την διάρκεια της σεζόν. Η συγκεκριμένη παθογένεια επανεμφανίστηκε στο ΟΑΚΑ, αλλά και το Game 3 της Πάτρας (όπου τραυματίστηκε κιόλας), όμως στα προηγούμενα παιχνίδια με τους ίδιους αντιπάλους, ο Ντε Σόουζα επιβίωσε στο ματς για περισσότερα από 20', πράγμα που συνέβη γιατί είχε πιο καθαρό μυαλό κι απέφυγε τα φθηνά φάουλ στην άμυνα.

Όπως και να 'χει, αναμφίβολα ο Ντε Σόουζα βαδίζει ως προς το να ολοκληρώσει τη σεζόν με θετικό πρόσημο στο τελευταίο της κομμάτι, και φυσιολογικά σε κάνει να αναρωτιέσαι ποια θα ήταν η μοίρα ορισμένων φετινών αγώνων του Άρη που χάθηκαν σε... λεπτομέρειες, αν ο Ανγκολέζος δεν υστερούσε κι έπαιζε όπως τον τελευταίο μήνα. Για την ιστορία, ο Ντε Σόουζα κατέγραψε 7,9 πόντους και 5,2 ριμπάουντ ανά 17'52'' στην παρθενική του σεζόν στο EuroCup, σε ένα σύνολο 19 αγώνων, εκ των οποίων σε μόλις έξι υπήρξε διψήφιος. Όμως, πέραν της στατιστικής απεικόνισης, εύκολα γίνεται αντιληπτό πια πως ο Ντε Σόουζα δείχνει μεγαλύτερη διάθεση, κερδίζει αρκετές μάχες στο παρκέ και κυρίως διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την απόδοση του.

Το τελευταίο έχει αξία καθώς τα σκαμπανεβάσματα υπήρχαν μόνιμα τους προηγούμενους μήνες, αλλά στο τώρα, ο Ντε Σόουζα έβαλε το λιθαράκι του στην πρόκριση του Άρη στα ημιτελικά της Basket League και κατ επέκταση της εξασφάλισης της συμμετοχής στο επόμενο Super Cup (για πρώτη φορά στην ιστορία των Κιτρινόμαυρων υπό το τωρινό format της διοργάνωσης). Ενώ φαίνεται, με βάση τη φόρμα του, πως μπορεί να είναι από αυτούς που θα οδηγήσουν τον Άρη στον τελευταίο του στόχο, αυτόν της τρίτης θέσης. Το μονοετές συμβόλαιο του ολοκληρώνεται μετά το πέρας των Κιτρινόμαυρων υποχρεώσεων, όμως μπορεί στο τέλος να αφήσει μια γλυκιά επίγευση σχετικά με τη θητεία του στη Θεσσαλονίκη.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα