Κάνααν: Γιατί οι διαιτητές δεν διέκοψαν το παιχνίδι στο αμφισβητούμενο καλάθι

Κάνααν
Το Gazzetta εξηγεί τον κανονισμό σχετικά με την επίσκεψη των διαιτητών στο instant replay στη φάση με το αμφισβητούμενο καλάθι του Αίζάια Κάνααν.

Ο Ολυμπιακός είχε τον απόλυτο έλεγχο του ρυθμού και χάρη σε ένα καταπληκτικό τρίτο δεκάλεπτο προηγήθηκε με 60-46. Ο Παναθηναϊκός με την αύρα του πρωταθλητή Ευρώπης αντέδρασε και κατάφερε να ροκανίσει τη διαφορά. Με το σκορ στο 76-70 και με 4:40 να μένει για τη λήξη του αγώνα εκτυλίχθηκε μία σημαντική φάση.

Αναφερόμαστε στο αμφισβητούμενο καλάθι του Αϊζάια Κάνααν με το οποίο έδωσε πλεονέκτημα 8 πόντων στην ομάδα του. Με το χρονόμετρο των 24 δευτερολέπτων να ολοκληρώνεται ο Αμερικανός γκαρντ πήρε τον δεξιό διάδρομο και ευστόχησε. Η ΕΡΤ δεν έδειξε ποτέ σε επανάληψη τη φάση, αλλά με ένα απλό πάγωμα της εικόνας φαίνεται πως το καλάθι ήταν εκπρόθεσμο.

Με το instant replay να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας αρκετός κόσμος αναρωτήθηκε γιατί δεν διέκοψαν το παιχνίδι οι διαιτητές προκειμένου να πάνε να εξετάσουν την φάση λεπτομερώς. Η απάντηση είναι απλή. Γιατί δεν τους το επέτρεπε ο κανονισμός.

Πότε μπορούν να πάνε οι διαιτητές στο instant replay στο πρωτάθλημα

Στους αγώνες της FIBA, άρα και του ελληνικού πρωταθλήματος οι διαιτητές μπορούν να τσεκάρουν μία φάση στο instant replay μόνο στο τελευταίο δίλεπτο του αγώνα ή αν ζητήσει challenge κάποιος προπονητής. Στην Basket League οι προπονητές έχουν δικαίωμα για ένα challenge. Αν το κερδίσουν αποκτούν δικαίωμα και για ένα δεύτερο και τελευταίο (ανεξαρτήτως εξέλιξης).

Ο Εργκίν Αταμάν είχε ζητήσει challenge νωρίς στην πρώτη περίοδο σε μία φάση που είχε βγάλει τη μπάλα ο Λεσόρ εκτός γηπέδου. Το είχε χάσει που σημαίνει δεν είχε άλλο στη διάθεσή του. Και από τη στιγμή που απέμεναν περίπου 4:40 για τη λήξη, οι διαιτητές δεν είχαν το δικαίωμα να πάνε να δουν μόνοι τους αν μετρούσε το καλάθι του Αμερικανού γκαρντ του Ολυμπιακού..

Στην Euroleague θα μπορούσαν να σταματήσουν το ματς οι διαιτητές

Αντιθέτως αν ο αγώνας ήταν για την Euroleague τότε οι διαιτητές θα είχαν το δικαίωμα αυτό χωρίς να βρίσκεται το ματς ούτε στο τελευταίο του δίλεπτο και χωρίς να πάρουν challenge οι προπονητές. Γενικά FIBA και Euroleague έχουν ορισμένες διαφορές στους κανονισμούς που μπερδεύουν τον κόσμο. Και για το πότε μπορούν να επισκεφτούν το instant replay και για ποιες περιπτώσεις.

Επίσης να αναφέρουμε πως ο κανονισμός αναφέρει ότι για να κριθεί ένα καλάθι εμπρόθεσμο ή εκπρόθεσμο δεν εξαρτάται από το χρονόμετρο, αλλά από το led φως που υπάρχει γύρω από το ταμπλό. Προτεραιότητα σε τέτοιες καταστάσεις έχει πότε θα ανάψει το led και όχι αν έχει μηδενιστεί το χρονόμετρο. Βέβαια σπάνια υπάρχει διαφορά γιατί χρονόμετρο και led είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα