Ολυμπιακός: Ο Γουίλιαμς Γκος των ντέρμπι και το... σημάδι στον Ναν

Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος
Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος υπήρξε καθοριστικός στο 2-0 του Ολυμπιακού για τους τελικούς της Stoiximan Basket League και το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat ρίχνει αναλυτική ματιά στα πεπραγμένα του αλλά και τα νούμερά του απέναντι στον Παναθηναϊκό τη φετινή σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο μισό της δεύτερης περιόδου ελέγχει τον ρυθμό του Game 2 των τελικών της Stoiximan Basket League, με τον Ολυμπιακό να παρουσιάζει… ανομβρία από την περίμετρο. Κάτι που σε πολλά κρίσιμα παιχνίδια της σεζόν τον συνόδευε. Ο Γουίλιαμς Γκος πιάνει την μπάλα από τις 45 μοίρες και αποφασίζει να εκτελέσει, μειώνοντας σε 34-36, 2’40’’ πριν το ημίχρονο.

Πολύ πιο βαθιά στο ματς, ο Λεσόρ μειώνει σε 82-76. Και ο Γουίλιαμς Γκος βγαίνει πάλι μπροστά με ένα μεγάλο σουτ. Ξανά με τρίποντο, για να διαμορφώσει το 85-76 και να τοποθετήσει ξανά σε θέση ισχύος τον Ολυμπιακό. Τις βάσεις, βέβαια, φρόντισε να τις βάλει νωρίτερα ο Αϊζάια Κάνααν με το δικό του ξέσπασμα στην 3η περίοδο.

Ωστόσο ο Γουίλιαμς Γκος αποτελεί τη σταθερά του Ολυμπιακού σε αυτούς τους δύο τελικούς. Ερχόμενος από τον πάγκο ως καθοδηγητής της second unit, προσφέρει ενέργεια στις δύο πλευρές του παρκέ και έναν έξτρα επιθετικό πόλο στην επίθεση των «ερυθρολεύκων». Αξιοποιώντας στο έπακρο τα αθλητικά του προσόντα, απέναντι σε έναν αντίπαλο που του ταιριάζει μιας και οι γκαρντ του Παναθηναϊκού, πλην του Τζέριαν Γκραντ, αδυνατούν να τον σταματήσουν.

Κάτι που δε συνέβη μόνο κατά πρόσωπο. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε φανερό στόχο να σημαδέψει τους Ναν και Σλούκα, κουράζοντάς τους στην άμυνα και ο Αμερικανός αποτέλεσε κομβικό στοιχείο σε αυτό το κομμάτι. Κάτι που άλλωστε ο προπονητής του Ολυμπιακού κάνει με τον Γουίλιαμς Γκος σε κάθε ντέρμπι της σεζόν, αρχής γενομένης από αυτό της EuroLeague (δεν έπαιξε στο Super Cup). Απέναντι στον Ναν, μάλιστα, πέραν από τις κατά μέτωπο επιθέσεις, ο γκαρντ των Πειραιωτών σκόραρε και από το ποστ ένα καλάθι και φάουλ.

Το σκοράρισμα του Γουίλιαμς Γκος στον δεύτερο τελικό

  • Pick n’ roll (χειριστής): 5 πόντοι/5 κατοχές
  • Post: 3 πόντοι/1 κατοχή
  • Catch n’ shoot: 3 πόντοι/2 κατοχές
  • Catch n’ drive: 2 πόντοι/1 κατοχή
  • Hand off: 2 πόντοι/1 κατοχή

Η πολυεπίπεδη προσφορά του Γουίλιαμς Γκος

Στο Game 2 των τελικών, ο Γουίλιαμς Γκος δε γέμισε με τον ίδιο τρόπο τη στατιστική του. Υπήρξε όμως ξανά καθοριστικός σε πολλούς τομείς, με βασικό και την πίεση στην μπάλα. Ο Παναθηναϊκός έφτασε ως την κορυφή της Ευρώπης με κύριο άξονα το ταλέντο των γκαρντ του. Και ο Αμερικανός προσφέρει ασφάλεια, ακόμα και τις στιγμές που ο Τόμας Γουόκαπ ξεκουράζεται, πηγαίνοντας τις περισσότερες φορές πάνω στον Κέντρικ Ναν.

shot chart
Το shot chart του Γουίλιαμς Γκος απέναντι στον Ναν

Φυσικά ο Μπαρτζώκας έχει λανσάρει πολύ το σχήμα με τους δύο γκαρντ στο παρκέ. Γουίλιαμς Γκος και Γουόκαπ παίζουν συνήθως μαζί στο κλείσιμο των αγώνων, με τον Κάνααν να γίνεται το τρίτο μέρος της παρέας στη βραδιά του 2-0, ένεκα της μεγάλης του εμφάνισης από την περίμετρο.

Επιστρέφοντας όμως στον Γουίλιαμς Γκος, ο δεύτερος τελικός τον βρήκε να προσφέρει 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 ριμπάουντ δίπλα στους 19 πόντους του. Έχοντας στα δύο ματς της σειράς 35 προσωπικούς πόντους και ακόμα 15 που προήλθαν έμμεσα από τη δημιουργία του, σουτάροντας με 60% από το τρίποντο (3/5).

Έξι παιχνίδια διψήφιος κόντρα στον Παναθηναϊκό

Οι δύο αιώνιοι έχουν συναντηθεί εννέα φορές στη φετινή σεζόν μέχρι στιγμής, με τον Γουίλιαμς Γκος να χάνει τους δύο τελικούς σε Super Cup και Κύπελλο Ελλάδας. Στα υπόλοιπα παιχνίδια, όμως, υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος στο σχέδιο του Μπαρτζώκα, επιβεβαιώνοντας πως του ταιριάζει το ματσάρισμα με τους «πρασίνους».

Στα έξι από τα επτά ντέρμπι που έχει δώσει το παρών κατέγραψε διψήφια νούμερα, με μέσο όρο 15.1 πόντους (58.8% 3π.), 3.1 ασίστ, 1.4 ριμπάουντ, 1.4 κλεψίματα, 1.9 λάθη.

Τα νούμερα του Γουίλιαμς Γκος στα ντέρμπι

  • EuroLeague*: 16π./3ασ.
  • Basket League: 14π./1ασ./2ρ.
  • Basket League*: 16π./7ασ./3ρ.
  • EuroLeague: 7π./1ασ./2ρ.
  • Basket League*: 18π./3ασ./3ρ.
  • Game 1 Play Off*: 16π./5ασ./3ρ.
  • Game 2 Play Off: 19π./2ασ./1ρ.

*Εκτός έδρας

@Photo credits: eurokinissi, ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα