Άρης: Παίρνοντας τον Ντε Τζούλιους «αγόρασε» δημιουργία και mid range σουτ

Άρης: Παίρνοντας τον Ντε Τζούλιους «αγόρασε» δημιουργία και mid range σουτ

Ο Ντε Τζούλιους

bet365

Ο Ντέιβιντ Ντε Τζούλιους έστειλε υπογεγραμμένο συμβόλαιο στην ΚΑΕ Άρης και το Gazzetta γράφει για τον 25χρονο Αμερικανό γκαρντ ο οποίος δεν αποκτήθηκε για back up λύση του Βασίλη Τολιόπουλου αλλά για να ενισχύσει τη δημιουργία αλλά και το σουτ μέσης απόστασης των «κίτρινων».

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος δεν το αποδέχεται αλλά αν ρίξει κανείς μια ματιά στις επιλογές των τελευταίων χρόνων θα διαπιστώσει ότι ο Γιάννης Καστρίτης πάντα επιλέγει έναν ξένο με γνώση του ελληνικού Πρωταθλήματος παρότι λατρεύει την περιήγηση σε… ξένα και άγνωστα μονοπάτια. Παλιότερα ήταν ο Ολιβιέ Χάνλαν, πέρυσι ο Ρομπέρτο Γκάλινατ και φέτος ο Ντέιβιντ Ντε Τζούλιους, ένας γκαρντ ο οποίος υστερεί σε μέγεθος (1.83μ.) αλλά πλεονεκτεί σε δημιουργία και σουτ μέσης απόστασης. Ένας Αμερικανός ο οποίος διακρίνεται για τη φιλοδοξία εδραίωσης στο υψηλότερο επίπεδο και προς αυτήν την κατεύθυνση δουλεύει καθότι οι εντυπώσεις που άφησε από το πέρασμά του στο Λαύριο ήταν εξαιρετικές. «Είναι ‘σκύλος’ στη δουλειά, συνεπής στην προπόνηση και πιέζει τον εαυτό του για να βελτιωθεί. Είναι επίσης ένας παίκτης ο οποίος θα ακολουθήσει την εντολή του προπονητή», είπε με βεβαιότητα ο προπονητής του Λαυρίου, Κώστας Μέξας, στη συζήτηση που είχαμε χθες στον αέρα του Metropolis 95.5.

Για την ακρίβεια είπε ότι διαθέτει σε υψηλότατο επίπεδο το λεγόμενο «work ethic». «Αν η προπόνηση είναι στις έντεκα το πρωί, αυτός θα έρθει στο γήπεδο τουλάχιστον μιάμιση ώρα νωρίτερα για ατομικό πρόγραμμα και μετά θα προπονηθεί με τους υπόλοιπους», μου εκμυστηρεύτηκε στέλεχος της Λαυρεώτικης ομάδας.

Ο Ντε Τζούλιους πήγε στο Λαύριο ως χαμηλόμισθος καθώς οι μηνιαίες απολαβές του δεν ξεπέρασε τα 4-5 χιλιάδες ευρώ και τελικώς δεν κόστισε ευρώ καθότι η Γκέτινγκεν χρειάστηκε να βάλει το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσει τα δικαιώματά του έπειτα από δεκατρείς αγώνες στην Basket League. Συμπωματικά, το τελευταίο παιχνίδι του βραχύσωμου γκαρντ ήταν εκείνο απέναντι στον Άρη. Ήταν αυτός που είχε τιμωρήσει τους «κίτρινους» για την αφέλειά τους όταν δεν σταμάτησαν την μπάλα και δέχθηκαν τρίποντο μη συνέπεια να οδηγηθεί το παιχνίδι στην παράταση και τελικώς το Λαύριο πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη. Ο Γιάννης Καστρίτης είδε την εκτέλεση από τον Ντε Τζούλιους από απόσταση δύο-τριών μέτρων και μάλλον η εικόνα του έμεινε χαραγμένη στο μυαλό.

Ο Ντε Τζούλιους

«Το mid range σουτ του είναι ίσως και καλύτερο του Ντόμινικ Ουότερς»

Ο Αμερικανός ήταν εκ των βασικών επιλογών του Γιάννη Καστρίτη ο οποίος αναζητούσε κάτι περισσότερο από αυτό που εισέπραξε από τους περσινούς γκαρντ. Κακά τα ψέματα, δεν βγήκε η επιλογή του Μάρκους Καρ παρότι έδειχνε εξαιρετική βάσει αριθμών, ούτε αυτή του Τζόναθαν Σταρκ ο οποίος υστερούσε σε leadership και σε συνέπεια απόδοσης. «Ο Ντε Τζούλιους σίγουρα έχει ταλέντο. Είναι καλός αμυντικά με πίεση πάνω στην μπάλα και στην επίθεση βελτιώνεται σημαντικά. Θα έλεγα ότι έχει μεγάλη ικανότητα στο σουτ μέσης απόστασης και ότι είναι αντίστοιχο ενός παίκτη ο οποίος πέρασε από τον Αρη, του Ντόμινικ Ουότερς. Εχει εξαιρετική νοοτροπία κι αυτό του είχα πει όταν ξεκινήσαμε τη συνεργασία», συμπλήρωσε ο Κώστας Μέξας και ρωτήθηκε για την αμφιβολία σχετικά με το αν διαθέτει ηγετικά χαρακτηριστικά. «Αυτά αποκτούνται στη διάρκεια του χρόνου. Φανταστείτε τον εαυτό σας να πηγαίνετε σε μια ξένη χώρα στα 24α σας χρόνια, δίχως να ξέρετε την κουλτούρα, το περιβάλλον και τη γλώσσα. Γενικώς θέλει να έχει την μπάλα στο παρκέ και να κερδίζει την εμπιστοσύνη των συμπαικτών του. Πιστεύω ότι θα είναι πιο ώριμος μετά τη χρονιά στην Ευρώπη. Εκτιμώ επίσης ότι μεταξύ σκοραρίσματος και δημιουργίας έχει ισορροπία υπό την έννοια ότι έχει το τελευταίο στοιχείο και δεν θα εκβιάσει προσπάθειες. Το δυνατό σημείο του είναι το σουτ μετά από ντρίμπλα», κατέληξε ο Κώστας Μέξας.

Πέραν από τους αριθμούς που εντοπίζονται εύκολα, εξαιρετική αποτύπωση μερικών εκ των στοιχείων του Ντε Τζούλιους έκανε η ιστοσελίδα «basketballaris.gr», εστιάζοντας στα advance stats των οποίων η χρησιμότητα είναι μεγαλύτερη γιατί καταδεικνύουν την πραγματική συμπεριφορά του παίκτη. Σαν δηλαδή το χαμηλό turnover rate (10.7%) σε σχέση με το διάστημα που έχει την μπάλα στα χέρια του και κυρίως γιατί το δημιουργικό rate του (assist rate) φτάνει στο 26.5%. Αυτό σημαίνει ότι στην αναλογία ασίστ-λαθών βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Αυτό έπαιξε ρόλο και στους +17.8 πόντους που είχε το Λαύριο στους αγώνες όταν ο Ντε Τζούλιους ήταν στο παρκέ.

Μετά τον Τολιόπουλο… το χάος

Αντικειμενικά, αυτό ίσχυσε την περασμένη αγωνιστική περίοδο στις θέσεις «1-2», όταν ο διεθνής γκαρντ ήταν απαραίτητο να πάρει ανάσες. Ο Μάρκους Καρ δεν βρήκε καθώς ο Τζόναθαν Σταρκ δίσταζε να πάρει πρωτοβουλίες και το έκανε όταν διαπίστωνε τη μη ύπαρξη άλλης επιλογής ενώ για τον Έρικ Ριντ το επίπεδο ήταν εξαιρετικά υψηλό. Αυτή η αδυναμία φάνηκε και στο διάστημα της απουσίας του Ρομπέρτο Γκάλινατ. Στο γήπεδο σχηματίζεται ο καθρέπτης κάθε παίκτη, αυτό ισχύει και για τον Ντε Τζούλιους αλλά βάσει των παραπάνω στατιστικών φαίνεται ότι αυτό που υπήρξε πέρυσι, δεν θα υπάρχει του χρόνου. Βέβαια, ο 25χρονος δεν αποκτήθηκε για να έχει τον ρόλο του back up, σίγουρα θα μετρήσει πολλά λεπτά συνύπαρξης στο παρκέ με τον Τολιόπουλο, αν και αυτή η δυάδα υστερεί αρκετά σε μέγεθος. Βέβαια, το σχήμα των τριών κοντών «φοριέται» στον Άρη του Γιάννη Καστρίτη πολλώ δε μάλλον όταν οι δύο γκαρντ συνδυάζονται μ’ ένα αθλητικό «3αρι».

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα