Αβδάλας: Οι δύο δρόμοι για την πρώτη του σεζόν σαν άντρας!

Ο Νεοκλής Αβδάλας «καρφώνει» στο καλάθι του Παναθηναϊκού!

bet365

Ο Νεοκλής Αβδάλας διανύει τους πρώτους μήνες της επαγγελματικής του καριέρας και λίγες μέρες πριν ολοκληρώσει τις τελευταίες υποχρεώσεις του σαν έφηβος, το Gazzetta καταγράφει τα δεδομένα που θα καθορίσουν την επιλογή (Περιστέρι ή Όρεγκον) την οποία θα κάνει για τη νέα σεζόν.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για τον Έλληνα παίκτη που, σύμφωνα με την διεθνή γλώσσα του μπάσκετ, διαθέτει στην δεδομένη στιγμή το μεγαλύτερο “upside” (προοπτική) εκ των ταλέντων που έχουν ξεπηδήσει τα τελευταία χρόνια από την παραγωγική διαδικασία του αθλήματος στην χώρα μας.

Στις 28 Γενάρη του 2022 και λίγους μήνες αφότου ο τότε προπονητής του «τριφυλλιού», Δημήτρης Πρίφτης, τον είχε προωθήσει στην ανδρική ομάδα, ο μικρός γιος του βετεράνου διεθνούς power forward, Δημήτρη Αβδάλα, είχε υπογράψει με τους «πράσινους» ιδιωτικό συμφωνητικό που τον κάλυπτε μέχρι να ενηλικιωθεί. Περίπου έναν μήνα νωρίτερα (10/12/2021) και πριν κλείσει τα 16 του χρόνια, ο νεαρός Μεσσήνιος αθλητής είχε γράψει ιστορία, ως ο νεότερος μπασκετμπολίστας που σκόραρε ποτέ σε αγώνα της Euroleague!

Ο λόγος για τον Νεοκλή Αβδάλα, ο οποίος πλέον πλησιάζει τα 2,05 σε ύψος και άνοιγμα χεριών και μετά την παρθενική του σεζόν εκτός του «προστατευμένου περιβάλλοντος των πρωταθλητών Ευρώπης, ως δανεικός στην Καρδίτσα (μ.ο. 2,7π. & 2,4ρ. με 12,7’ σε 21αγ.), ετοιμάζεται να πάρει την απόφασή του για τον σταθμό που εν πολλοίς θα καθορίσει την ανάπτυξή του σε μία πολύ κομβική χρονιά για το μέλλον του.

Τον περασμένο Φεβρουάριο που έκλεισε τα 18 του χρόνια, επέκτεινε και τρόπον τινά επισημοποίησε την σύνδεσή του με τον Παναθηναϊκό, που επένδυσε σε αυτόν από την ηλικία των 13 ετών, φέρνοντας όλη του την οικογένεια στην Αθήνα από την Καλαμάτα.

Η υπογραφή που έβαλε στο πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο, τον «έδεσε» στο ΟΑΚΑ τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια και πλέον αυτό που απομένει, είναι να μάθουμε σε ποιο περιβάλλον και με τι ρόλο, θα κάνει και επίσημα το ξεκίνημά του στον πιο απαιτητικό κόσμο του αντρικού μπάσκετ. Με απώτερο σκοπό να «ψηθεί» παίζοντας περισσότερο χρόνο, παίρνοντας μεγαλύτερες ευθύνες και υποπίπτοντας σε λάθη που θα τον κάνουν καλύτερο παίκτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που προέρχονται από την μπασκετική πιάτσα, ο ξανθομάλλης forward που πρόσφατα είχε μία πρώτη γνωριμία με την Εθνική ανδρών (ήταν στις αρχικές κλήσεις), πριν ενσωματωθεί στην προετοιμασία της εφήβων για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Φινλανδίας (27 Ιουλίου – 4 Αυγούστου), βρίσκεται στο επίκεντρο μίας συζήτησης ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και το Περιστέρι για τη προοπτική δανεισμού του στην ομάδα των δυτικών προαστίων.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο νέος προπονητής των «κυανοκίτρινων», Γιώργος Λιμνιάτης, περιμένει την οριστικοποίηση της υπόθεσης και κρατάει μία ανοιχτή θέση στο ρόστερ που ήδη σχεδιάζει με πολύ προσεκτικές κινήσεις, καθώς το budget της ομάδας θα κυμανθεί πολύ πιο κάτω από τα περυσινά επίπεδα.

O 53χρονος έμπειρος τεχνικός εκτιμά πολύ τα προσόντα του και πιστεύει ότι με την κατάλληλη προετοιμασία και υποστήριξη, ο 18χρονος ψιλόλιγνος άσος μπορεί να έχει ρόλο και να αποτελέσει μέλος του rotation σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η παραπάνω προσέγγιση φαίνεται να ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τόσο τον ίδιο τον παίκτη, όσο και τον Παναθηναϊκό, που έχει τα δικαιώματά του και θέλει να τον δει να προοδεύει. Αν ευδοκιμήσει το παραπάνω σενάριο, η βάση του Νεοκλή θα βρίσκεται στην Αθήνα και έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα συχνής επαφής με τον γυμναστή του «τριφυλλιού», Δημήτρη Πασπαλά, ο οποίος του έχει βγάλει ένα ειδικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης.

Η μοναδική περίπτωση να μην προχωρήσει η υπόθεση δανεισμού του στο Περιστέρι, που για την ώρα συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, θα έχει να κάνει με τις «σειρήνες» που ηχούν ολοένα και πιο έντονα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη, ο Νεοκλής Αβδάλας ταξίδεψε στην Ιντιανάπολις ως προσκεκλημένος του καθιερωμένου camp “Basketball Without Borders”, το οποίο διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΝΒΑ στο περιθώριο του All Star Weekend και οι εμφανίσεις του ήταν τόσο πολλά υποσχόμενες, που οι Αμερικανοί δεν δίστασαν να τον «βαφτίσουν» “Έλληνα Λούκα”, θεωρώντας ότι φέρνει φυσιογνωμικά αλλά και δημιουργικά στον Ντόντσιτς.

Έκτοτε, οι μετοχές του στα κολεγιακά προγράμματα έχουν ανέβει αισθητά και οι πληροφορίες του Gazzetta αναφέρουν ότι μετά το πεπερασμένο ενδιαφέρον του κολεγίου Βιρτζίνια (κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2019), το οποίο έχει Έλληνα assistant coach (Στέλιος Τζούτζης), πολύ πρόσφατα προέκυψε η προοπτική μεταπήδησής του στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον (εκεί επαιξαν ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο Ντίλον Μπρουκς και ο εφετινός πρωταθλητής με τους Σέλτικς, Πέϊτον Πρίτσαρντ).

Η παραπάνω προοπτική που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αμελητέα, ειδικότερα με βάση τα νέα δεδομένα που επικρατούν στο κολεγιακό πρωτάθλημα και σύμφωνα με τα οποία όλοι οι παίκτες των ομάδων της λεγόμενης 1ης κατηγορίας επιτρέπεται να εισπράττουν οικονομική αποζημίωση, θα μπορούσε να έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το “next big thing” του ελληνικού μπάσκετ.

Ο βασικός λόγος έχει να κάνει με το ότι στο συγκεκριμένο κολέγιο, που απέχει λιγότερο από δύο ώρες από τα κεντρικά γραφεία της NIKE, υπάρχει μεγάλη επιρροή από την εν λόγω αθλητική εταιρεία-κολοσσό που έχει στενή σχέση με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Κατ' επέκταση και με τους δύο εκπροσώπους του από την Octagon, τον Γιώργο Πάνου και τον Άλεξ Σαράτση, η οποία έχει τα δικαιώματα του Αβδάλα.

Πάντως, παρ' ότι τα ποσά που απλώνουν οι Αμερικανοί στο τραπέζι (μέσω του νέου προγράμματος NIL, το οποίο «πουλάει» την εικόνα, το όνομα και την δημοφιλία του εκάστοτε αθλητή και τον αποζημιώνει ανάλογα με τα χρήματα που εισπράττει το κολέγιό του από τους χορηγούς), έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και για την περίπτωση του 18χρονου προικισμένου Έλληνα μπασκετμπολίστα λέγεται ότι αγγίζει ακόμη τις 500.000 δολάρια ετησίως, ο Αβδάλας αλλά και οι εκπρόσωποί του δείχνουν για την ώρα διστακτικοί για το ενδεχόμενο μετακόμισης στο NCAA.

Γιατί θεωρούν ότι με τον τρόπο που δουλεύουν τα πανεπιστημιακά προγράμματα, δύσκολα θα συμβάλλουν στην σωστή βελτίωση και ανάπτυξη του, σε σχέση με τα οφέλη που θα είχε στο αμιγώς επαγγελματικό επίπεδο της Ευρώπης. Αν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή μετατροπή των δεδομένων, λοιπόν, ο επόμενος σταθμός του Νεοκλή φαίνεται ότι θα είναι το κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου».

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα