Άρης: Ο Λαζέφσκι είναι η πιο δυναμική version του Μπλούμπεργκς

Άρης: Ο Λαζέφσκι είναι η πιο δυναμική version του Μπλούμπεργκς

ο Νέιθαν Λασζέφσκι με τη φανέλα της Μπρίντισι

bet365

Ο Νέιτ Λαζέφσκι αποτελεί την πέμπτη θερινή μεταγραφή που ολοκληρώνει ο Άρης και το Gazzetta εστιάζει στο προφίλ του νέου πάουερ φόργουορντ των Κιτρινόμαυρων.

Ο σχεδιασμός του Άρη ενόψει της ερχόμενης σεζόν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και είκοσι μέρες. Για την ακρίβεια, στην Κιτρινόμαυρη ΚΑΕ, αμέσως μετά την λήξη της περασμένης σεζόν με το παιχνίδι για την 3η θέση στο Περιστέρι, σήκωσαν μανίκια αρχικά για την ανανέωση του Βασίλη Τολιόπουλου, την οποία και πέτυχαν. Εν συνεχεία οι Θεσσαλονικείς προχώρησαν στις πρώτες τους μεταγραφές, ανακοινώνοντας επισήμως τις συμφωνίες με Μανώλη Χατζηδάκη, Ντέιβιντ ΝτεΤζούλιους, Γιώργου Γκιουζέλη και Λευτέρη Μαντζούκα από την εγχώρια αγορά. Εσχάτως, σειρά πήρε ο Νέιθαν Λαζέφσκι, ο δεύτερος ξένος που αποκτάται για τη σεζόν 2024-25, εμπλουτίζοντας τη frontline της ομάδας του Γιάννη Καστρίτη και δη την θέση "4".

Ο Λαζέφσκι, ένας sophomore πλέον στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, θυμίζει ως προς τον τρόπο παιχνιδιού τον Ρόμπερτς Μπλούμπεργκς, όμως δεν είναι ίδιοι. Και το Gazzetta εξηγεί γιατί.

Η rookie season του στο Μπρίντιζι

Περί τα τέλη του περσινού Ιουλίου, ο Νέιτ Λαζέφσκι πέρασε από την όχθη των κολεγιόπαιδων σε εκείνη των επαγγελματιών, υπογράφοντας το παρθενικό του συμβόλαιο στην Ιταλία με την Μπρίντιζι. Ο 25χρονος φόργουορντ δεν βούτηξε στα ρηχά, αντιθέτως με το καλημέρα στην καριέρα του κλήθηκε να παίξει ως βασικός σε ένα εκ των κορυφαίων πρωταθλημάτων της Γηραιάς Ηπείρου, στελεχώνοντας μάλιστα το ρόστερ μιας ομάδας που είχε να διαχειριστεί και συμμετοχή στην Ευρώπη. Η σεζόν σε ομαδικό επίπεδο δεν κύλησε καλά, με την ομάδα από το Μπρίντιζι να υποβιβάζεται, εντούτοις ο Λαζέφσκι ήταν από εκείνους που διασώθηκαν, αφήνοντας υποσχέσεις για τις επόμενες σεζόν του στο μπάσκετ.

Λαζέφσκι

Σε 30 αγώνες της Serie A, ο νέος φόργουορντ του Άρη κατέγραψε 8,8 πόντους με 46,4% στο τρίποντο, καθώς και 3,9 ριμπάουντ ανά 27 λεπτά κατά μέσο όρο. Παράλληλα, σε επτά συμμετοχές σε FIBA Europe Cup και προκριματικά Basketball Champions League, ο Λαζέφσκι είχε 8,4 πόντους, 44% πίσω από τα 6,75μ. (10/23 τριπ.), 6,9 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ. Ο Αμερικανός είχε γεμάτη χρονιά, χωρίς τραυματισμούς, αλλά και με 14 περιπτώσεις όπου ο χρόνος συμμετοχής του ξεπέρασε τα 30 λεπτά. Ο ρόλος του ήταν μεγάλος και δικαιολογούσε τα λεπτά του στο παρκέ χάρη στο εξαιρετικό μακρινό σουτ του, τα ελάχιστα λάθη στο παιχνίδι του αναλογικά με τον μεγάλο χρόνο δράσης του (μόλις 30 λάθη σε 820 λεπτά στο ιταλικό πρωτάθλημα), καθώς και λόγω της γενικότερης συνέπειας του σε όσα προσέφερε.

Ο Λαζέφσκι παρουσίασε το προφίλ ενός αρκετά σταθερού παίκτη, χωρίς πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στην απόδοση του. Επίσης, παρότι stretch τεσσάρι, ο Λαζέφσκι κέρδιζε 3,2 βολές ανά παιχνίδι, τις οποίες συνήθως αξιοποιούσε, με ποσοστό στο 80%. Συνεπώς, η ικανότητα για inside game εντοπίζεται στον Λαζέφσκι, όχι στον σούπερ βαθμό, αλλά σε κάθε περίπτωση σε ανώτερο από τον προκάτοχο του στην θέση "4" του Άρη, Ρόμπερτς Μπλούμπεργκς. Στο σκοράρισμα, 14 φορές κινήθηκε σε διψήφια επίπεδα, ενώ σε 16 αγώνες ευστόχησε σε τουλάχιστον δύο τρίποντα, γεγονός που δίνει το στίγμα πως πράγματι πρόκειται για έναν αθλητή που μοιάζει στον Μπλούμπεργκς. Το season-high του ήταν οι 22 πόντοι κόντρα στην Βαρέζε και στην Ευρώπη αντιστοίχως οι 16 πόντοι με τη Σαραγόσα. Μάλιστα είχε να επιδείξει και μια πολύ καλή εμφάνιση κόντρα στην Βίρτους Μπολόνια, ομάδα της Euroleague, στη σπουδαία νίκη της Μπρίντιζι με 83-75. Ο Λαζέφσκι είχε 10 πόντους, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλεψιμο και 2/4 τρίποντα σε 35 λεπτά.

Το ριμπάουντ και τα ερωτηματικά

Μιας και αναπόφευκτα ο Λαζέφσκι συγκρίνεται με τον Μπλούμπεργκς, ως αντικαταστάτης του αλλά λόγω και σωματδομής και ύψους (2,08μ.), είναι χρήσιμο να επισημανθεί πως ο Αμερικανός είναι δεδομένα καλύτερος ριμπάουντερ από τον Λετονό. Στον συγκεκριμένο τομέα, το μπασκετικά δόκιμο θα ήταν να συγκριθεί μάλλον με τον περισσότερο "τεσσεράμισι" Σανόγκο κι όχι με τον πιο soft στις επαφές Μπλούμπεργκς. Κι ως μονάδα πάντως, ο Λαζέφσκι είναι καλός ριμπάουντερ, με καλές τοποθετήσεις στις διεκδικήσεις κι αίσθηση του χώρου, κάτι που μαρτυρά σε ένα βαθμό κι η περσινή του στατιστική κάρτα στην Ιταλία, αλλά κι οι χρονιές του στο Νοτρ Νταμ, με αποκορύφωμα την προπέρσινη (2022-23) όπου είχε 7,2 κατά μ.ο.

Κατά τα λοιπά, αυτό που μένει να εξακριβωθεί στο παρκέ είναι το πως θα αντεπεξέλθει ο Λαζέφσκι στις αμυντικές επιταγές του κόουτς Καστρίτη. Διότι ακόμη κι αν διαθέτει περισσότερο δυναμισμό και μεγαλύτερη ικανότητα στο ριμπάουντ από τον Μπλούμπεργκς, δεν γνωρίζουμε (στην παρούσα φάση) την ανταπόκριση του στο τακτικό κομμάτι της άμυνας. Το περιβάλλον όπου αγωνίστηκε πέρσι δεν ήταν τόσο προχωρημένο σ' αυτό το σκέλος, κοινώς η απαίτηση που υπήρχε για την άμυνα του δεν ήταν το ίδιο μεγάλη με αυτή που θα συναντήσει στον πιο σκληρό Άρη, την γεμάτη τακτική Basket League και το υψηλότερο επίπεδο του EuroCup.

Ακόμη, πρέπει να δούμε τι παραπάνω μπορεί να δώσει ο Λαζέφσκι σε μια ομάδα σε σχέση με την παρθενική του χρονιά στο μπάσκετ. Υπάρχουν πολλοί τομείς με περιθώρια βελτίωσης, οπότε το πόσο καλύτερος μπορεί να παρουσιαστεί του χρόνου θα είναι σημαντικό για την πορεία του αλλά και γενικότερα την απόδοση της front line του Άρη. Αν καταφέρει όντως να λειτουργήσει ως tweener ανάμεσα στο "4" και στο "5", τότε η ευελιξία των Κιτρινόμαυρων στους ψηλούς θα είναι μεγαλύτερη. Εξάλλου, πλέον δεν είναι πιαπρωτοεμφανιζόμενος, αντιθέτως κουβαλά την εμπειρία -έστω- μιας σεζόν στις πλάτες του. Ποσοτικά αυτή η εμπειρία μπορεί να μην είναι μεγάλη, όμως είναι χρήσιμη κατά την μετάβαση του σε μια ομάδα που του χρόνου θα έχει μια πιο μακρά σεζόν σε διάρκεια (45+ αγώνες) σε σχέση με την πρώτη του στο άθλημα.

Φυσικά, ακόμη κι η... κρυάδα ενός υποβιβασμού, όπως αυτός που βίωσε πριν λίγες εβδομάδες η Μπρίντιζι, είναι μια κατάσταση προς διαχείριση για τα μέλη του συνόλου, μεταξύ αυτών κι ο Λαζέφσκι, ικανή να ωριμάσει πιο γρήγορα έναν άπειρο κι «άμαθο» αθλητή.

Η προσαρμογή (μάλλον) δεν θα είναι πρόβλημα

Συν τοις άλλοις, η σκιαγράφηση του προφίλ του Νέιθαν Λαζέφσκι περιλαμβάνει μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία. Όπως για παράδειγμα την πενταετία του στο Νοτρ Νταμ, ένα από τα πιο διάσημα κι ιστορικά πανεπιστημιακά προγράμματα στις ΗΠΑ. Ο νέος ψηλός του Άρη βρέθηκε εκεί από το 2018 έως το 2023, συλλέγοντας ουκ ολίγες ατομικές διακρίσεις σε 157 αγώνες του NCAA. Διατέλεσε για δύο χρόνια αρχηγός της ομάδας (2021-23), ενώ το 2020 είχε αναδειχθεί ο πιο clutch παίκτης της, στοιχεία που δείχνουν πως αν μη τι άλλο διαθέτει ηγετικές δεξιότητες. Η senior season του εκεί ήταν ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη με 13,7 πόντους, 7,2 ριμπάουντ, 1,3 ασίστ, 39% στο τρίποντο και 34 λεπτά κατά μέσο όρο.

Γενικότερα πάντως, η οικογένεια του Λαζέφσκι είχε πάντοτε στενή σχέση με τον μπάσκετ. Καθώς ο πατέρας του, Τζέι, υπήρξε παίκτης του Ουισκόνσιν στα 80s. Έναν δρόμο που ακολούθησε αργοτερα κι η αδερφή του, Άμπι, ενισχύοντας τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του πανεπιστημίου. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, ο Νέιτ με την οικογένεια του χρειάστηκε να μετακινηθούν και να ζήσουν σε αρκετά διαφορετικά μέρη. Στο Κονέκτικατ και τη Φλόριντα εντός των ΗΠΑ, αλλά και μακριά από αυτές, στο Βέλγιο και την Αυστραλία. Πρόκειται για έναν παίκτη που στα 25 του έχει ήδη αρκετές εικόνες από διαφορετικές κουλτούρες και περιοχές του κόσμου. Γι' αυτό και πέρσι στην Ιταλία, κατά το ξεκίνημα του, βούτηξε αμέσως στα βαθιά, χωρίς να ζοριστεί ιδιαίτερα από τις καινούργιες καταστάσεις που συνάντησε εντός κι εκτός παρκέ.

Αυτός είναι ένας ακόμη θετικός οιωνός ενόψει της θητείας του στον Άρη. Πολύ σημαντικό, μιας και πέρσι είδαμε φερειπείν τον Μάρκους Καρ να μην προσαρμόζεται ποτέ κι αυτό να έχει αντίκτυπο και στην αγωνιστική του εικόνα. Είναι φυσιολογικές δυσκολίες τις οποίες ο αθλητής όσο πιο γρήγορα ξεπεράσει, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για την ομάδα. Εκ πρώτης όψεως ο Λαζέφσκι φαίνεται πως έχει την προοπτική για ταχεία ένταξη στη νέα πραγματικότητα της διαδρομής του, αλλά για την επιβεβαίωση αυτού, ας περιμένουμε τον Σεπτέμβριο.

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα