Άρης: Ποιος είναι ο Ντόνοβαν Κλέι που συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για το Καρπενήσι

Άρης: Ποιος είναι ο Ντόνοβαν Κλέι που συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για το Καρπενήσι

clay

bet365

Ο Ντόνοβαν Κλέι ήταν το όνομα-έκπληξη στην αποστολή του Άρη για το Καρπενήσι και το Gazzetta παρουσιάζει το προφίλ του Αμερικανού φόργουορντ που βοηθάει στην διεξαγωγή των προπονήσεων της προετοιμασίας των Κιτρινόμαυρων.

Η αποστολή του Άρη βρίσκεται από τη Τετάρτη (14/8) στο Καρπενήσι, όπου πραγματοποιεί το βασικό στάδιο της θερινής προετοιμασίας της ενόψει της σεζόν 2024-25. Η λίστα των παρόντων περιλαμβάνει τον βασικό όγκο των γηγενών του κορμού (Μποχωρίδη, Μαντζούκα, Χατζηδάκη, Γκιουζέλη, απουσιάζει ο Τολιόπουλος λόγω άδειας για ξεκούραση), τους πέντε ξένους που έχουν αποκτηθεί μέχρι στιγμής (ΝτεΤζούλιους, Χοτζ, Νόλεϊ, Λαζέφσκι, Μάιλς, εκκρεμεί η απόκτηση δύο ψηλών) συν πέντε νεαρούς (Τσαχτσίρα, Καζαμία, Πουρλίδα, Γιαννίκο, Κεραμιτσόπουλο).

Ωστόσο, το όνομα που προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν εκείνο του... άγνωστου Ντόνοβαν Κλέι. Με την έννοια πως ο Κλέι δεν είναι παίκτης του Άρη, ούτε απασχόλησε το ρεπορτάζ της ομάδας το προηγούμενο διάστημα. Αντιθέτως, πρόκειται για έναν Αμερικανό αθλητή που είναι rookie και αναζητά τούτη την περίοδο το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.

clay

Αυτές τις μέρες, μάλιστα, ο Κλέι (2,03μ.) λαμβάνει μέρος στην προετοιμασία του Άρη υπό τις οδηγίες του Γιάννη Καστρίτη, σε μια χρονική συγκυρία όπου η frontline των Κιτρινόμαυρων δεν έχει κλείσει. Η παρουσία του Κλέι προφανώς θα αξιολογηθεί από το τεχνικό επιτελείο καθώς το πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών περιλαμβάνει τη συμμετοχή του στην προετοιμασία και στη συνέχεια θα αποφασιστεί αν θα υπογράψει συμβόλαιο.

Που έπαιζε πέρσι

Ο Κλέι ολοκλήρωσε πριν μερικούς μήνες την παρουσία του στο NCAA, πραγματοποιώντας τη Senior Season του με το Μισούρι Στέιτ. Ήταν η πέμπτη και τελευταία του χρόνια σε κολλεγιακό επίπεδο, με τον 23χρονο φόργουορντ να κατέχει ρόλο βασικού στην ομάδα του, παίζοντας 33,1 λεπτά κατά μέσο όρο σε σύνολο 33 αγώνων. Μια σεζόν η οποία με βάση τους αριθμούς ήταν η πιο γεμάτη και παραγωγική του από το 2019 κι ήρθε για να επιβεβαιώσει πως τόσο ηλικιακά, όσο κι αγωνιστικά, είχε έρθει η ώρα για το βήμα προς το επαγγελματικό στερέωμα.

Ο υπό δοκιμήν παίκτης του Άρη κατέγραψε 12,8 πόντους με 32,1% στο τρίποντο και 69% από την γραμμή των βολών στο κολλεγιακό, έχοντας ακόμη 5,8 ριμπάουντ και 2,3 ασίστ με τη φανέλα του Μισούρι Στέιτ. Κατά τα λοιπά, ο Κλέι μέτρησε συνολικά 23 τάπες (0,8 μ.ο.) αλλά και 2,1 λάθη, με την αξιολόγηση του να παγειώνεται στις 13 μονάδες με 32/33 ματς ως starter. Ήταν ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας του, όπως και δεύτερος σε λεπτά συμμετοχής και ριμπάουντ.

Το αμυντικό προφίλ

Η αλήθεια είναι πως ο Κλέι είναι μια περίπτωση παίκτη που κατά την πενταετία του στο NCAA ανέκαθεν ξεχώριζε για τα αμυντικά καθήκοντα. Αρχικά με το Βαλπαράιζο (2019-21, 63 αγ.) κι εσχάτως με το Μισούρι Στέιτ (2021-24, 97 αγ.), ο νεαρός φόργουορντ συνήθιζε να καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας του στα μετόπισθεν. Ένας low-usage παίκτης στην επίθεση, κυρίως υποστηρικτικός σε πιο ταλαντούχους σκόρερς, ο οποίος εξασφάλιζε αρκετά λεπτά στο παρκέ λόγω της αμυντικής του διάθεσης και συνέπειας.

Ο Κλέι αγωνίστηκε κατά διαστήματα σε όλες τις θέσεις από το "3" έως το "5", εξυπηρετώντας ρόλους ανάλογα με τις ανάγκες των ομάδων του. Αν και ψηλός, θεωρείται καλός χειριστής, αφού σε μικρή ηλικία έμαθε να παίζει ως γκαρντ, ενώ παρότι δεν είναι εκρηκτικός στο πρώτο βήμα, ήταν σε γενικές γραμμές αποτελεσματικός ως προς το να μη χάνει τον αντίπαλο του στο μαρκάρισμα. Σε 160 κολλεγιακούς αγώνες, ο Κλέι σημείωσε 165 κοψίματα (1,03), 107 κλεψίματα (0,67) και 662 αμυντικά ριμπάουντ (4,1), αριθμοί που επιβεβαιώνουν τις αμυντικές καταβολές του αθλητή σε ένα ασφαλές -χρονικά- δείγμα πέντε ετών.

Σε κάθε περίπτωση, το "selling point" του Κλέι είναι οι καλές αμυντικές συνήθειες που έχει πλέον στο παιχνίδι του και πάνω στις οποίες μπορεί να "χτίσει" για το επόμενο βήμα της καριέρας του στο μπάσκετ. Είχε καλό μέγεθος και γερό σκαρί ώστε να "ματσάρει" με μεγάλη γκάμα αντιπάλων -για τα δεδομένα του NCAA- αλλά κυριότερα κατανοούσε καλά τον ρόλο του ως hustler.

Το ρεκόρ καριέρας

Πέρσι δε, ο Κλέι προσπάθησε να κάνει κι επιθετικά το step up, προκειμένου να εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο το παιχνίδι του. Στο πλαίσιο αυτό έχει να επιδείξει ορισμένα σκόρπια μεν, αλλά άκρως παραγωγικά παιχνίδια με το Μισούρι Στέιτ, καθώς τη σεζόν 2023-24 κατέγραψε τις κορυφαίες του επιδόσεις στο σκοράρισμα. Πιο συγκεκριμένα, πέτυχε 24 πόντους σε δύο περιπτώσεις: η πρώτη ήταν τον Δεκέμβριο του 2023 κόντρα στο Μιντλ Τενεσί (8/17 σουτ) και η δεύτερη τον Φεβρουάριο του 2024 απέναντι στο Σάουθερν Ιλινόις (12/17 σουτ).

Για την ιστορία, προτού κατασταλάξει οριστικά στην ενασχόληση με το μπάσκετ, ο Κλέι ήταν ένα παιδί που ως την εφηβεία έπαιζε φούτμπολ και μπέιζμπολ, ενώ ο πατέρας του, Ντέξτερ Κλέι, υπήρξε ερασιτέχνης μπασκετμπολίστας σε κολλεγιακό επίπεδο με το Ρεντ Λέικ.

Τα προηγούμενα tryouts

Ο Κλέι δεν είναι ο πρώτος παίκτης που συμμετέχει υπό καθεστώς δοκιμής σε προετοιμασία του Άρη επί ημερών Γιάννη Καστρίτη. Μόλις πέρσι, ο πρώην παίκτης του Απόλλωνα Πατρών, Νικ Γκρίφιν, βοήθησε στις προπονήσεις κι έπαιξε σε φιλικά, μέχρις ότου να ενταχθεί στην ομάδα ο Ρομπέρτο Γκάλινατ. Ο Γκρίφιν όπως αναμενόταν δεν πήρε συμβόλαιο από τον Άρη κι εν τέλει, αφού αποχώρησε από τις προπονήσεις, υπέγραψε στην Κύπρο με την ΑΕΚ Λάρνακας.

Από την άλλη υπάρχει και το παράδειγμα του Έρικ Λόκετ, ο οποίος δοκιμάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 από τον Καστρίτη και μετά από μια σειρά καλών εμφανίσεων στα φιλικά, στον Άρη αποφάσισαν να του παρέχουν ετήσιο συμβόλαιο. Τελικά ο Λόκετ όχι μόνο έμεινε, αλλά τα πήγε και καλά στη Θεσσαλονίκη, έχοντας 6,1 πόντους, 4,1 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ σε 26 αγώνες της Α1.

Στο πρόσφατο παρελθόν δε, στον Άρη είχαν δοκιμαστεί και κάποια νεαρά παιδιά (Μίρκο Ντρκα το 2020 με Σάββα Καμπερίδη, Κριστ Γουάμπα το 2018 με Βαγγέλη Αγγέλου) σε περιόδους προετοιμασίας, δίχως πάντως κάποιος εξ αυτών να καθιερωθεί στην ομάδα.

@Photo credits: Facebook/ Aris B.C.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα