Άρης: Αναβάθμιση με Γούντμπερι πριν καν βάλει τη φόρμα

Άρης: Αναβάθμιση με Γούντμπερι πριν καν βάλει τη φόρμα

Ευαγγελος Στελλάκης
woodbury

bet365

Ο Μάικ Μάιλς Jr. αποτέλεσε παρελθόν από τον Άρη προτού καν φορέσει την κιτρινόμαυρη φόρμα του, με τον αντικαταστάτη του, Τρέι Γούντμπερι, να συνιστά ήδη -σε θεωρητικό επίπεδο- αναβάθμιση για το ρόστερ που στελεχώνει ο Γιάννης Καστρίτης. Το Gazzetta σταχυολογεί τα εξαιρετικά δείγματα γραφής του νέου παίκτη των Θεσσαλονικέων από την παρουσία του στην Bundesliga με την Μπάμπεργκ.

Εφόσον ο Μάικ Μάιλς επικοινώνησε στους ανθρώπους του Άρη την πρόθεση αποχώρησης του από τον σύλλογο, ελάχιστες μάλιστα ημέρες μετά την άφιξη του στη Θεσσαλονίκη, η Κιτρινόμαυρη ΚΑΕ ήταν αναγκασμένη να βγει άμεσα στην αγορά για την εύρεση του αντικαταστάτη του.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα αντανακλαστικά που επέδειξαν οι Θεσσαλονικείς ήταν εντυπωσιακά, αφού μόλις τέσσερις ημέρες μετά το ξαφνικό διαζύγιο με τον Μάιλς, στον Άρη φρόντισαν να κλείσουν στο 100% το ζήτημα του combo guard, ανακοινώνοντας τον Τρέι Γούντμπερι (24χρ., 1.93μ.) που πέρσι αγωνίστηκε με επιτυχία στην Μπάμπεργκ.

Και κάπως έτσι, ο Γούντμπερι θα καλύψει εγκαίρως μια τρύπα που εκ των πραγμάτων δεν πρόλαβε να ανοίξει. Συν τοις άλλοις, τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν πως ο νέος περιφερειακός του Άρη είναι -στην παρούσα φάση- καλύτερος και πιο έτοιμος παίκτης από τον Μάιλς. Ενώ η πρότερη ευρωπαϊκή του εμπειρία εγγυάται ότι τουλάχιστον σε ο,τι αφορά την προσαρμογή, στον Άρη δεν θα ξαναπέσουν σε... περίπτωση Μάιλς, και κατά τ' άλλα ο σχεδιασμός θα προχωρήσει ομαλά, με τους Κιτρινόμαυρους να στρέφονται πλέον στην απόκτηση του βασικού σέντερ.

Η σεζόν ανάδειξης στην Bundesliga

Η φυσιολογική ροή των πραγμάτων υπαγόρευε πως ο Γούντμπερι, ως rookie πέρσι τέτοια εποχή, θα βίωνε μια «εισαγωγική» σεζόν εκμάθησης και εξοικείωσης με τη φιλοσοφία του μπάσκετ της Ευρώπης κατά την παρουσία του στα πάντοτε απαιτητικά γερμανικά παρκέ. Εντούτοις η θητεία του στην Μπάμπεργκ ήταν κάτι παραπάνω από όλο αυτό, αφού ο 24άχρονος Αμερικανός όχι μόνο ωρίμασε αγωνιστικά κατά την διάρκεια της χρονιάς, αλλά αξιοποίησε και τις ευκαιρίες ανάδειξης που απλώθηκαν μπροστά στα πόδια του. Η εκκίνηση του στην Βαμβέργη ήταν αναγνωριστική άρα και μετριότατη, όμως η συνέχεια επεφύλασε σπουδαία βελτίωση για τον Γούντμπερι που εκτός των άλλων ξεπέρασε γρήγορα το σύνηθες «ψάρωμα» ενός πρωτοεμφανιζόμενου.

Ως εκ τούτου, από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου κι ύστερα, ο Γούντμπερι άρχισε να ξεδιπλώνει στο παρκέ τις αρετές του με συνέπεια, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο σε ένα άλλοτε powerhouse όμως πλέον μεσαίας δυναμικής σύνολο της Bundesliga που είχε ανάγκη μια μονάδα με τα χαρακτηριστικά του. Δηλαδή την σιγουριά του στον χειρισμό της μπάλας, την δημιουργική του εξυπνάδα, την ικανότητα του στο σκοράρισμα καθώς και το κάθετο παιχνίδι. Ήταν πολλές άλλωστε οι βραδιές κατά τις οποίες ο Γούντμπερι συνδύασε με αρμονία σκορ και οργάνωση: σε 28 από τις 34 εμφανίσεις του ήταν διψήφιος σε πόντους, ενώ σε 13 περιπτώσεις μοίρασε από 4 και πάνω ασίστ, έχοντας στη σούμα της σεζόν θετικό δείκτη στον σχετικό συντελεστή (3,2ασ./2,2λ.).

Σημαντικότατο δε και το γεγονός πως ουδέποτε στερήθηκε ρυθμού, από τη στιγμή που τον απέκτησε, μιας και έμεινε υγιής και μακριά από τραυματισμούς καθ' όλη την διάρκεια της σεζόν, παίζοντας σε όλα τα παιχνίδια, ενώ σαφώς κι ο χρόνος συμμετοχής του ήταν ανάλογος με 24' κατά μέσο όρο. Μόλις πέντε φορές «έπεσε» από τα 20' δράσης, αλλά ακόμη κι αυτές οι περιπτώσεις αναφέρονται σε αγώνες όπου χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα κάτω από αυτό το όριο (18'-19').

Στο παρακάτω στιγμιότυπο, ο Γούντμπερι υπό το μαρκάρισμα του Ντέιβιντ Ντε Τζούλιους, σε αγώνα του Utah Valley με το Cincinnati, το 2023. Από αντίπαλοι στο κολλέγιο, συμπαίκτες του χρόνου στο backcourt του Άρη.

Έτσι, ο Γούντμπερι που κέρδισε γρήγορα την εμπιστοσύνη του Ισραηλινού κόουτς, Όρεν Άμιελ, έχει να επιδείξει σπουδαίες επιθετικές επιδόσεις στην Bundesliga, όπως εκείνη με 28 πόντους (11/17 σουτ) κόντρα στην Λούντβιχσμπουργκ τον περασμένο Νοέμβριο που συνιστά και το season-high του, ή πιο πρόσφατα, με 27 πόντους (10/16 σουτ) τον Μάρτιο απέναντι στην πρωταθλήτρια του FIBA Europe Cup, Κέμνιτς. Ένας πολυδιάστατος παίκτης ομάδας που απέδειξε πως στη καλή του μέρα έχει πολλούς τρόπους να σκοράρει και μπορεί να είναι αποτελεσματικός, υπογράφοντας φυσικά και την πλειοψηφία των 15 περσινών νικών της ομάδας από την Βαυαρία.

Ως εκτελεστής πίσω από τα 6,75, είναι μεν ασταθής, καταγράφοντας πέρσι 34%, ενώ κατά τα χρόνια του (2018-2023) στο NCAA το ποσοστό του ήταν παρεμφερές (32%) επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για έναν streaky σουτέρ. Από την άλλη, ένα πολύτιμο asset στο παιχνίδι του είναι το ριμπάουντ, αφού τα 4,2 πέρσι στην Γερμανία και τα 5,8 πρόπερσι στο Utah Valley είναι νούμερα που δεν παραπέμπουν σε γκαρντ. Βέβαια για τη συνολική λειτουργία μιας ομάδας, τα ριμπάουντ είναι καλοδεχούμενα απ' όπου κι αν προέρχονται, συνεπώς για τον Άρη θα ήταν ευχής έργον αν ο ύψους 1,93μ. Γούντμπερι συνέχιζε ως κάτοικος του Παλέ ντε Σπορ να καταγράφει αντίστοιχες επιδόσεις. Πάντως, ο Γούντμπερι δείχνει να εκμεταλλεύεται γενικότερα το μπόι του και το δυναμικό του στιλ, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που επιλέγει να τελειώσει φάσεις με κάρφωμα.

Τα πλεονεκτήματα του σε σχέση με τον Μάιλς

bamberg

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια θα είναι η πορεία της καριέρας του Μάιλς που σίγουρα έχει ταλέντο (χρυσός μεταλλιούχος με τις ΗΠΑ στο Παγκόσμιο των U19 το 2021 στην Λετονία) και αξιόλογο potential, ασχέτως αν στον Άρη δεν επέτρεψε ο ίδιος στον εαυτό του να το δείξει. Το βέβαιο είναι πως στο παρόν timing ο Γούντμπερι είναι πιο έτοιμος αγωνιστικά για ένα περιβάλλον όπως αυτό του Άρη για μια σειρά από λόγους που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης:

  • Έχει γνώση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, την οποία μάλιστα απέκτησε σε κορυφαίο πρωτάθλημα (Bundesliga) και σε σημαντικό οργανισμό της χώρας (Μπάμπεργκ), σε αντίθεση με τον Μάιλς που έπαιζε στην λιγότερη απαιτητική G League.
  • Είναι τρία χρόνια μεγαλύτερος του Μάιλς, άρα και πιο παιγμένος κι έμπειρος και πιθανότατα πιο κατασταλαγμένος μπασκετικά.
  • Ο Μάιλς θα ήταν μπαλαντέρ δίπλα στους Ντε Τζούλιους, Χοτζ και Τολιόπουλο. Αντιθέτως ο Γούντμπερι βάση ποιότητας και παραστάσεων μπορεί να διεκδικήσει έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, ανεβάζοντας συνολικά το επίπεδο και τον συναγωνισμό του backcourt.
  • Δεν έχει παραστάσεις από τα Κύπελλα Ευρώπης, όμως πέρσι αντιμετώπισε τις Ουλμ και Αμβούργο που είναι αντίπαλοι του Άρη στο EuroCup, ενώ τέσταρε το επίπεδο του και κόντρα σε ομάδες επιπέδου Euroleague (Άλμπα, Μπάγερν).
  • Ο Μάιλς ήταν πιο "bulky", αλλά ο Γούντμπερι είναι ψηλότερος (1,87μ. - 1,93μ.) κι έτσι η περιφέρεια αυξάνει το υψομετρικό μέγεθος της.

Τι έκανε ο Γούντμπερι κόντρα στις αντιπάλους του Άρη

Τόσο κόντρα στο Αμβούργο, στην έδρα του οποίου θα φιλοξενηθεί ο Άρης στις 12/11 για την Regular Season του EuroCup, όσο και απέναντι στην περσινή του αντίπαλο, Ουλμ, ο Γούντμπερι πραγματοποίησε σε γενικές γραμμές καλές εμφανίσεις και έδειξε πως δεν έχει πρόβλημα απέναντι σε αυτού του επιπέδου τις ομάδες. Ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα πεπραγμένα του με τις «ευρωλιγκάτες» Μπάγερν και Άλμπα, όπου ο βαθμός δυσκολίας ήταν ακόμη υψηλότερος, αλλά ο ίδιος επίσης ξεχώρισε, παρά τις φυσιολογικές ήττες που γνώρισε η Μπάμπεργκ.

ΑΝΤΙΠΑΛΟΣΠΟΝΤΟΙΡΙΜΠΑΟΥΝΤΑΣΙΣΤΣΟΥΤΛΕΠΤΑ
vs. Αμβούργο15126/919'
@ Αμβούργο19128/1725'
vs. Ουλμ7722/1125'
@ Ουλμ14456/1126'
vs. Μπάγερν Μ.19228/1926'
@ Μπάγερν Μ.12675/1425'
vs. Άλμπα Β.4332/719'
@ Άλμπα Β.13556/1227'

Ακούστε το Deportes Salonicos podcast στο Spotify ή στο YouTube

@Photo credits: Facebook/ Bamberg Baskets

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα