Άρης: Οι μεγάλες αλλαγές στον ελληνικό κορμό και η προοπτική αναβάθμισης

Άρης: Οι μεγάλες αλλαγές στον ελληνικό κορμό και η προοπτική αναβάθμισης

Ευαγγελος Στελλάκης
1

bet365

Τo Gazzetta παρουσιάζει τον φρεσκαρισμένο ελληνικό κορμό του Άρη μετά τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν στο ρόστερ το φετινό καλοκαίρι.

Σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα, το γηγενές unit του νέου Άρη θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένο την καινούργια χρονιά. Παραμονές, αφίξεις, αλλά και αποχωρήσεις που σημειώθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού, ανανέωσαν σχεδόν ριζικά τον ελληνικό κορμό των Κιτρινόμαυρων και δημιούργησαν ένα νέο κράμα παικτών.

Το δίχως άλλο, ο Γιάννης Καστρίτης θα ήθελε να δει τους Έλληνες του ρόστερ του να δίνουν ακόμη περισσότερα πράγματα σε σχέση με όσα είχε λαμβάνειν από τους αντίστοιχους περσινούς, αναβαθμίζοντας συνολικά την ποιότητα του έμψυχου δυναμικού και ενισχύοντας το βάθος πάγκου.

Αρκετές οι αποχωρήσεις

Λίγο - πολύ αναμενόμενες ήταν οι αποχωρήσεις από το ρόστερ του Άρη, δίχως κάποια εξ αυτών να προκαλεί τριγμούς στο οικοδόμημα. Με το φινάλε της περσινής χρονιάς, οι Θεσσαλονικείς αποχαιρέτισαν τους Διαμαντή Σλαφτσάκη, Δημήτρη Κατσίβελη και Ανδρέα Καλόγηρο, των οποίων τα συμβόλαια ολοκληρώθηκαν. Ενώ λίγο καιρό αργότερα, η Κιτρινόμαυρη ΚΑΕ έλυσε τη συνεργασία της τόσο με τον Νίκο Περσίδη, όσο και με τον Γιώργο Φίλλιο, οι οποίοι δεσμεύονταν με συμβόλαιο για τη νέα χρονιά, αλλά δε θα συνεχίσουν στην ομάδα.

Περσίδης και Φίλλιος συνεχίζουν την καριέρα τους σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αντιστοίχως, ενώ το δρομολόγιο Παλέ - Παλατάκι έκανε κι ο Κατσίβελης που επέστρεψε στον Δικέφαλο μετά τη σεζόν 2017-18. Ο Καλόγηρος πρόσφατα υπέγραψε διετές στον Ηρακλή και του χρόνου θα αγωνίζεται στην Elite League, ενώ ο Σλαφτσάκης, μετά από τέσσερις χρονιές στον Άρη, θα ενισχύει του χρόνου τον Κολοσσό Ρόδου, εκεί όπου θα ανταμώσει ξανά με τον Γιώργο Σιγάλα.

Παρέμειναν οι σταθερές στην περιφέρεια

Από την άλλη πλευρά, ο Άρης κατάφερε να κρατήσει τους δύο παίκτες που ήθελε περισσότερο. Δηλαδή τον φυσικό του ηγέτη, Βασίλη Τολιόπουλο, όπως και τον Λευτέρη Μποχωρίδη που προετοιμάζεται για την 9η σεζόν του στην πρώτη ομάδα του συλλόγου.

Ο Τολιόπουλος, μετά την απίθανη περσινή του σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και την καθιέρωση του στην Εθνική Ομάδα, με αποκορύφωμα την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, έβαλε στις αρχές του καλοκαιριού την υπογραφή του σε ένα νέο κλειστό διετές συμβόλαιο. Το "happy end" στη συγκεκριμένη υπόθεση έλυσε τα χέρια των ανθρώπων του Άρη ως προς την υλοποίηση του υπόλοιπου σχεδιασμού, αφού ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας για τη σεζόν 2023-24 θα αποτελεί και του χρόνου "το άλφα και το ωμέγα" για τους Θεσσαλονικείς.

Ο δε Μποχωρίδης, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον Άρη και μπορεί να προσφέρει πολλά και σε επίπεδο καθοδήγησης σε κάθε νέο παιδί που έρχεται στην ομάδα, θέλει να αφήσει πίσω του την μέτρια περσινή σεζόν και να αποδώσει του χρόνου ακόμη καλύτερα, με μεγαλύτερη σταθερότητα και με βάση τις πραγματικές του δυνατότητες. Εξάλλου, Μποχωρίδης και Τολιόπουλος μπορούν αποδεδειγμένα να εξασφαλίσουν συνδυαστικά στον Άρη πολλά πράγματα σε σκορ, δημιουργία και άμυνα, ενώ σαφέστατα κι η εμπειρία τους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι πάντοτε πολύτιμη.

Οι νέοι Έλληνες γεμίζουν την frontline

Ο Άρης, κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών, δεν απέκτησε παίκτη για το κενό που άφησε ο Γιώργος Φίλλιος κατά την μετακίνηση του στην ΑΕΚ. Αντιθέτως, με τα τωρινά δεδομένα, φαίνεται πως η συγκεκριμένη θέση, εκείνη του 6ου γκαρντ, θα καλυφθεί εκ των έσω, με τον Βασίλη Καζαμία να παίρνει τούτο το διάστημα στα φιλικά προετοιμασίας τις ευκαιρίες του. Ο 17χρονος άσος έκανε πέρσι το ντεμπούτο του στο EuroCup στο εντός έδρας παιχνίδι με την Σλασκ Βρότσλαβ, ενώ είχε και δύο ολιγόλεπτες παρουσίες στην Basket League.

Μπορεί ο Άρης, λοιπόν, να μην ενισχύθηκε με κάποιον Έλληνα γκαρντ, όμως το έκανε από την θέση "3" και πάνω, υπογράφοντας στην off-season τους Λευτέρη Μαντζούκα, Γιώργο Γκιουζέλη και Μανώλη Χατζηδάκη. Τρεις παίκτες με μεγάλη εμπειρία από την Basket League, άπαντες σε παραγωγικές ηλικίες και με κίνητρο για μια σεζόν ανάδειξης με τα χρώματα του Άρη.

Ο Άρης κατάφερε να συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό για ένα deal που προβλέπει ετήσιο δανεισμό του Μαντζούκα, με τον 21χρονο διεθνή φόργουορντ να φέρνει στο σύνολο του Καστρίτη πολύ καλό περιφερειακό σουτ (43% στο τρίποντο πέρσι) και παραστάσεις από το επίπεδο της Euroleague (53 συμμετοχές). Ο Πατρινός παίκτης αναζητά την αγωνιστική "έκρηξη" στην καριέρα του, έπειτα από αρκετά χρόνια ως εναλλακτική λύση στα ρόστερ του Παναθηναϊκού, κι εκτιμάται πως τη νέα σεζόν στον Άρη θα έχει έναν καθοριστικό ρόλο στις θέσεις "3" - "4".

Πέρσι με τους Πρωταθλητές Ευρώπης κατέγραψε 3,8 πόντους και 2 ριμπάουντ κατά μέσο όρο ανά 11'27'' σε 20 αγώνες της Stoiximan Basket League ενώ συνολικά στην καριέρα του έχει αγωνιστεί σε 103 ματς στην μεγάλη κατηγορία. Στην Euroleague δε, ο Μαντζούκας μέτρησε 2 πόντους κι 1 ριμπάουντ σε 14 παρουσίες (7.4 λεπτά), έχοντας βέβαια μπροστά του παίκτες μεγάλης κλάσης όπως ο Χουάντσο και ο Μήτογλου.

Όσο για τον Χατζηδάκη, πρόκειται για μια περίπτωση που απασχόλησε και στα μέσα της περσινής χρονιάς τον Άρη, με τις δύο πλευρές εν τέλει να καταλήγουν σε "γάμο" το φετινό καλοκαίρι. Ο 24χρονος πρώην παίκτης της ΑΕΚ και του Κολοσσού, θα δώσει βάθος στη θέση του σέντερ κι ουσιαστικά θα "μονομαχήσει" με τον Τζος Ρόμπερτς για τον ρόλο του back-up ψηλού, πίσω από τον Τζέιμς Μπανκς ΙΙΙ. Ο ψηλός από την Λέρο θα αναζητήσει στο Παλέ περισσότερες ευκαιρίες σε σχέση με όσες πήρε στην Ένωση, κατά την παρουσία του στην οποία ντεμπούταρε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 11 συμμετοχές στο BCL.

Ενώ τέλος, ο Γκιουζέλης, έπειτα από διαδοχικά καλοκαίρια όπου το όνομα του συζητιόταν για τον Άρη, ανηφόρισε τελικά φέτος για την Θεσσαλονίκη, μετά από μια σεζόν με 27 παιχνίδια και 4,4 πόντους και 2,3 ριμπάουντ πέρσι στον Απόλλωνα Πατρών. Σε πρώτη φάση, και με τον Νέιτ Λαζέφσκι τραυματία, ο 29χρονος ψηλός, μαζί με τον Μαντζούκα, θα χρειαστεί να σηκώσουν αρκετό βάρος στην θέση "4', έχοντας την υποστήριξη και του Τζος Ρόμπερτς. Ο Γκιουζέλης ξέρει πια καλά την Α1, αφού βρίσκεται σταθερά στην Λίγκα από το 2020 κι ύστερα, μετρώντας 77 παρουσίες με Απόλλωνα, Περιστέρι, Καρδίτσα, Ιωνικό και Ηρακλή.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στα φιλικά παίρνει χρόνο συμμετοχής κι ο 17χρονος Βασίλης Πουρλίδας (είχε 6 πόντους με 2/5 τρίποντα κόντρα στο Νόρθγουεστερν) και μένει να δούμε αν πράγματι μπορεί ο νεαρός γκαρντ να διεκδικήσει μια θέση στο ρόστερ.

Οι Έλληνες του Άρη ανά θέση

  • Μάνος Χατζηδάκης - Σέντερ
  • Γιώργος Γκιουζέλης - Πάουερ Φόργουορντ
  • Λευτέρης Μαντζούκας - Πάουερ Φόργουορντ / Σμολ Φόργουορντ
  • Λευτέρης Μποχωρίδης - Σούτινγκ Γκαρντ / Σμολ Φόργουορντ
  • Βασίλης Τολιόπουλος - Πόιντ Γκαρντ / Σούτινγκ Γκαρντ
  • Βασίλης Καζαμίας - Πόιντ Γκαρντ
@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα