Βαγγέλης Μαργαρίτης: Μία «σημαία» που απέδειξε ότι ποτέ δεν είναι αργά (vids)

Βαγγέλης Μαργαρίτης: Μία «σημαία» που απέδειξε ότι ποτέ δεν είναι αργά (vids)

Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης στον ΠΑΟΚ

bet365

Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης στα 41 του, έβαλε τέλος στην 24χρονη καριέρα του κατά την οποία κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με τον ΠΑΟΚ ενώ έφτασε να είναι μέχρι και αρχηγός στην Εθνική ομάδα. Το Gazzetta σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην πορεία του αθλητή ο οποίος έγινε σύμβολο ενός συλλόγου και παράλληλα κέρδισε τον σεβασμό από όλους τους φιλάθλους του αθλήματος.

Στον παγκόσμιο αθλητισμό, τη σημερινή εποχή οι παίκτες οι οποίοι θα μείνουν για πολλά χρόνια σε μία ομάδα και θα γίνουν «σημαία» της πλέον είναι ελάχιστοι. Παράλληλα στον ελληνικό αθλητισμό το να καταφέρει ένας μπασκετμπολίστας να αποκτήσει τον καθολικό σεβασμό από το φίλαθλο κοινό είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης ωστόσο αποτέλεσε την εξαίρεση και στους δύο «κανόνες».

Δύο λαϊκές εκφράσεις θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την καριέρα του Μαργαρίτη. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ» και «ποτέ δεν είναι αργά». Η κάθε μία για συγκεκριμένους λόγους. Ο ίδιος την Τετάρτη (4/5/2024) αποφάσισε να αφήσει την ενεργό δράση και το Gazzetta σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην καριέρα του παίκτη ο οποίος κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με την ομάδα του ΠΑΟΚ, παρά το γεγονός ότι πήγε στον «δικέφαλο» σε σχετικά μεγάλη ηλικία και μπόρεσε παρόλο που δεν κατέκτησε πολυάριθμους τίτλους και διακρίσεις, να θεωρείται από πολλούς φιλάθλους ως παράδειγμα επιμονής και υπομονής.

Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης στον ΠΑΟΚ

Η αρχή και το… κυνήγι της Α1

Στις 5 Δεκεμβρίου του 1982 στη Θεσσαλονίκη γεννιέται ο Βαγγέλης Μαργαρίτης, ο οποίος 19 περίπου χρόνια αργότερα, τη σεζόν του 2001-02 έκανε ντεμπούτο στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ με τη φανέλα του Ηρακλή. Η συνέχεια ωστόσο της καριέρας του τον βρήκε για αρκετά χρόνια μακριά από αυτήν. Συγκεκριμένα χρειάστηκε να περάσουν 7 χρόνια ώστε να ξαναπαίξει σε παρκέ της Α1.

Σε αυτό το μεσοδιάστημα ο μετέπειτα αρχηγός της Εθνικής ομάδας πέρασε από διάφορους «σταθμούς». Αρχικά ο Ιωνικός Νίκαιας (2002-03), η Ε.Α. Πατρών (2003-05), ο Κεραυνός Αιγίου (2005-07) ενώ στη συνέχεια πήγε στο Περιστέρι με το οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Α2 το 2009 και επέστρεψε επιτέλους στην Α1.

Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης στο Περιστέρι κόντρα στη Δάφνη

Η χαρά ωστόσο φάνηκε να κρατάει για μικρό σχετικά διάστημα αφού μετά από λίγο πήγε στον ΚΑΟΔ όπου επίσης κατέκτησε το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας αλλά ο ίδιος δεν βρέθηκε στην Α1 αφού εντάχθηκε στους Ίκαρους Σερρών.

Η «Ιθάκη» βρέθηκε στη… Θεσσαλονίκη

Το 2012 και ενώ ο Μαργαρίτης βρισκόταν στην ηλικία των 29 ετών, ο αθλητής που τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σταθερά στην Α2, είχε ξανά την ευκαιρία να αποδείξει τι αξίζει στα «μεγάλα παρκέ», μέσα από τον ΠΑΟΚ.

Ο ίδιος, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται τελικά πως τα κατάφερε καθώς μέχρι και τα 41 του συνέχισε να έχει σταθερή παρουσία στη Basket League, φορώντας φυσικά κατά κύριο λόγο τη φανέλα του «δικεφάλου του Βορρά».

Το 2015 επιλέχθηκε να είναι ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, υπογράφοντας ανανέωση συμβολαίου έως και το 2018 ενώ στο τέλος εκείνης της σεζόν επέκτεινε μέχρι το 2020. Το 2019 μάλιστα αποτέλεσε μία χρονιά ορόσημο για τον ίδιο καθώς πέραν από τη συμμετοχή του στον τελικό του κυπέλλου, όπου και ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό με 79-73, στις 11 Μαρτίου εκείνης της σεζόν κατάφερε σπάσει το «φράγμα» των 2.000 πόντων με τη φανέλα του «δικεφάλου».

Ένα μικρό «διάλειμμα» από τον «δικέφαλο»

Το καλοκαίρι του 2020, ο Μαργαρίτης ανανέωσε για μία ακόμη φορά αλλά έπειτα από μία σεζόν κατά την οποία μετρούσε 4,4 πόντους και 2,2 ασίστ, η ώρα της αποχώρησης είχε φτάσει. Κάπως έτσι, το καλοκαίρι του 2021, ο διεθνής ψηλός ανακοινώθηκε από τον Κολοσσό Ρόδου (6,67 πόντοι, 18:48 λεπτά) , βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τέλος στη θητεία που διήρκησε 9 ολόκληρα χρόνια.

Ο Μαργαρίτης στον Κολοσσό Ρόδου

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ο ίδιος στο παρελθόν είχε αρνηθεί να φύγει από τον ΠΑΟΚ. Μία μάλιστα από τις ομάδες που τον είχε προσεγγίσει ήταν μία γνώριμη του από τα παλιά. Πιο συγκεκριμένα, ο Ιωνικός το 2019 όταν και είχε επιστρέψει στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ μετά από πολλά χρόνια. Η ομάδα της Νίκαιας τότε είχε κάνει πρόταση τον αρχηγό του «δικεφάλου», με τον ίδιο ωστόσο να μη δέχεται να φύγει, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες για αυτόν φαίνονταν καλύτερες στους «μπλε» εκείνη την περίοδο.

Έπειτα από αυτό το μικρό διάλειμμα ωστόσο στη Ρόδο, ο Μαργαρίτης επέστρεψε… εκεί όπου ανήκει, με τον ΠΑΟΚ να ανακοινώνει την επιστροφή του στις 16 Ιουνίου του 2022.

Η Εθνική ομάδα

Για πολλούς αθλητές, η ηλικία των 35 ετών αποτελεί το όριο για την αποχώρηση τους από την ενεργό δράση. Όχι όμως για τον Μαργαρίτη καθώς σε αυτή την ηλικία πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Εθνική ομάδα!

Ο ίδιος μάλιστα, 4 χρόνια αργότερα ήταν ο αρχηγός της Ελλάδας στην προσπάθειά της για την πρόκριση στο EuroBasket του 2021 (το οποίο τελικά διεξήχθη το 2022). Κατά τη διάρκεια εκείνων των αναμετρήσεων σημείωσε και το προσωπικό ρεκόρ με τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, στον αγώνα με αντίπαλο τη Βοσνία, μετρώντας 14 πόντους (νίκη με 70-65).

Συνολικά φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο 17 φορές, έχοντας συγκεντρωτικά 134 πόντους.

Η συνέχεια στον ΠΑΟΚ

Με την επιστροφή του στον ΠΑΟΚ το 2022, ο Μαργαρίτης συνέχισε να καταγράφει στατιστικά τα οποία αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας του επαγγελματικής σεζόν ως παίκτης, στο πρωτάθλημα της Stoiximan Basket League μετρούσε κατά μέσο όρο από 4,2 πόντους σε 16,4 λεπτά συμμετοχής ενώ κατάφερε να φτάσει τις συνολικά 423 εμφανίσεις με τη φανέλα του «δικεφάλου» σε όλες τις διοργανώσεις, όντας ο άνθρωπος με τις περισσότερες στην ιστορία της ομάδας.

Η στιγμή όπου αυτή η μακρά καριέρα έφτασε στο τέλος της, ήταν το πρωινό της Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου του 2024, όταν μέσα από ένα μήνυμα όπου ευχαριστούσε όλους όσους στάθηκαν δίπλα του, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση… ωστόσο το ταξίδι με τον ΠΑΟΚ δεν είχε τελειώσει.

Μόνο λίγες ώρες πέρασαν προτού ο σύλλογος από τη Θεσσαλονίκη, τον ανακοινώσει ξανά, αυτή τη φορά όμως ως Τεχνικό Διευθυντή.

Κάπως έτσι, ύστερα από μία καριέρα που διήρκησε 24 ολόκληρα χρόνια και σε ηλικία 41 πλέον ετών, ο Βαγγέλης Μαργαρίτης έριξε τίτλους τέλους στον παίκτη ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του στα 29 του ενώ έφτασε να γίνει αρχηγός της Εθνικής του ομάδας στα 39, έχοντας πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του με τη «Γαλανόλευκη» μόλις 4 χρόνια νωρίτερα.

Μπορεί ο ίδιος να κατέκτησε μόνο 2 πρωταθλήματα της Α2, ωστόσο σίγουρα βρίσκεται ανάμεσα στους παίκτες που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία του ΠΑΟΚ και του ελληνικού μπάσκετ.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα