Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός: Έφεραν παίκτες από το NBA, έφεραν παρκέ από το NBA, μήπως να φέρουν και διαιτητές από το ΝΒΑ γιατί αλλιώς...

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός: Έφεραν παίκτες από το NBA, έφεραν παρκέ από το NBA, μήπως να φέρουν και διαιτητές από το ΝΒΑ γιατί αλλιώς...
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τα «σούπερ ντούπερ» ρόστερ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, την παγίδα της Euroleague και την τοξικότητα που κρυφοκοιτάζει τρίβοντας τα χέρια της.

Το καλοκαίρι έφυγε και ακόμη δεν μπορώ να καταλήξω. Ήταν πιο θερμό το καλοκαίρι ως προς τον καύσωνα ή ως προς τις μεταγραφικές κινήσεις Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Τι ήταν αυτό το πράγμα, τι ομαδάρες έφτιαξαν και βέβαια πόσο πολύ ξοδεύτηκαν οι ιδιοκτήτες των δύο ομάδων.

Τα ρόστερ «κόκκινων» και «πράσινων» θυμίζουν εποχές 2009. Και σε ποιότητα και σε προϋπολογισμό. Μόνο που τότε η εφορία και οι συντελεστές ήταν σε διαφορετικό επίπεδο.

Η παγίδα της Euroleague

Ο Ολυμπιακός με την προσθήκη του Φουρνιέ και ο Παναθηναϊκός με αυτήν του Οσμάν, έγιναν πιο πλήρεις από ποτέ. Και καλά έκαναν. Η Euroleague είναι αδυσώπητη, η σεζόν έχει 80 ματς τουλάχιστον και δε βγαίνει με ρόστερ 12-13 παικτών.

Δεν ξέρω αν ο Γιαννακόπουλος θα αποκτούσε τον Τούρκο φόργουορντ (πολύ καλός παίκτης) αν οι Αγγελόπουλοι δεν είχαν πάρει τον Γάλλο γκαρντ. Αλλά δε με ενδιαφέρει κιόλας. Αριστα έπραξαν.

Υπάρχει όμως μία τεράστια παγίδα στην όλη φάση. Και δεν εννοώ την διαχείριση των ρόστερ από Μπαρτζώκα και Αταμάν.

Στο δικό μου μυαλό οι δύο ελληνικές ομάδες θα πρέπει να αντιληφθούν σύντομα πως επειδή επένδυσαν έναν σκασμό λεφτά, δεν κατοχύρωσαν και τον τίτλο. Μπορεί ούτε καν το Final 4. Ας ρωτήσουν και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ποτέ η πρώτη ομάδα της regular season (άρα και η καλύτερη) δεν έχει κερδίσει το τρόπαιο. Κάτι σημαίνει αυτό. Θα είναι λάθος να βγουν στο παρκέ με... υφάκι και μπλαζαδούρα γνωρίζοντας πως «έλα μωρέ, τόσες λύσεις έχουμε θα τα καταφέρουμε».

Θα πέσει η φάπα σύννεφο και θα υπάρξουν τριγμοί. Πλέον η πίεση είναι πολύ ψηλά. Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος και Δημήτρης Γιαννακόπουλος ξηλώθηκαν κάτι που αύξησε αυτομάτως τις απαιτήσεις από το αγωνιστικό τμήμα των ομάδων τους. Και τις υποχρεώσεις...

Τα λεφτά δεν φέρνουν τίτλους. Τα λεφτά αυξάνουν τις πιθανότητες να διεκδικήσεις τίτλους. Μέχρι εκεί. Προσοχή και ταπεινότητα λοιπόν.

Για να είμαι ειλικρινής επειδή γνωρίζω αρκετά καλά τον οργανισμό του Ολυμπιακού, δεν έχω ίχνος αμφιβολίας ότι θα προχωρήσει με ταπεινότητα και εγκράτεια. Αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση σπόντα για τους «πράσινους». Απλά δε γνωρίζω την καθημερινότητά τους και δεν μπορώ να έχω άποψη.

Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι που έλεγε κι ο «ξανθός».

Το NBA στην Ελλάδα και η τοξικότητα στο διάστημα

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν φτιάξει λοιπόν ομαδάρες. Εφεραν παικταράδες από το NBA. Οι «πράσινοι» το πήγαν ένα βήμα παραπέρα φέρνοντας και παρκέ από το NBA. Με δικό τους γήπεδο ο,τι θέλουν μπορούν να κάνουν. Για να τα λέμε όλα απαγορεύεται οποιαδήποτε σύγκριση με τον Ολυμπιακό σε αυτόν τον τομέα διότι πολύ απλά η Κυβέρνηση κάνει «παιχνιδάκια» με το ΣΕΦ. Και πάλι καλά που οι ιδιοκτήτες των «ερυθρόλευκων» έχουν ρίξει (αρκετά) χρήματα για να βελτιώσουν κάπως το χάλι που υπήρχε.

Το θέμα μου όμως δεν είναι το γηπεδικό για το οποίο έχω αναφέρει ξεκάθαρα πως είναι πέρα ως πέρα άδικο να ζητά η Κυβέρνηση να πληρώσει ο Ολυμπιακός όλη τη σαπίλα ενός γηπέδου που φτιάχτηκε το 1985 και έχει πολύ διαφορετικές ανάγκες από ένα γήπεδο που φτιάχτηκε δέκα χρόνια αργότερα.

Το θέμα μου είναι η τοξικότητα που θα βιώσουμε τον χειμώνα. Κυρίως στα εγχώρια ντέρμπι. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα συναντηθούν στην Ελλάδα από 5 έως 9 φορές. Και στην Ευρώπη από 2 έως 7 αν βρεθούν στα playoffs. Ας αφήσουμε όμως την Euroleague στην άκρη.

Στην Ελλάδα ποιοι θα σφυρίξουν αυτά τα 5,6,7,8,9 παιχνίδια; Το πρόβλημα της ελληνικής διαιτησίας είναι τεράστιο! Το φωνάζω δύο χρόνια τώρα. Δεν υπάρχουν διαιτητές αντάξιοι αυτών των αγώνων με εξαίρεση 4-5.

Το φαινόμενο της κακής διαιτησίας είναι πανευρωπαϊκό, αλλά μας ενδιαφέρει η Ελλάδα. Δεν είναι λάθος του Λιόλιου, της ΚΕΔ. Κι ο Ανταμ Σίλβερ να ήταν και ο Κοτλέμπα (για τους παλιούς) να ήταν, το πρόβλημα θα παρέμενε. Γιατί πολύ απλά η συγκεκριμένη γενιά διαιτητών είναι κακή και δυστυχώς θα παραμείνει το πρόβλημα για τουλάχιστον μία διετία.

Η τοξικότητα για 4-5 μέρες (δύο πριν, ανήμερα και δύο μετά το ντέρμπι) θα κυριαρχεί. Ο Γιαννακόπουλος θα κράζει στο Instagram, οι Αγγελόπουλοι θα απαντάνε με κάπως πιο ορθολογικό τρόπο (ανακοινώσεις, επίσημη ενημέρωση, κλπ) και οι διαιτητές θα παρακαλάνε να μην τους βγάλει η κλήρωση ή ο ορισμός να σφυρίξουν. Αντί να παρακαλάνε να παίξουν ντέρμπι, θα θέλουν να το αποφύγουν. Και πολύ καλά θα κάνουν.

Αφού φέραμε παίκτες και παρκέ από το NBA, δε φέρνουμε και διαιτητές από εκεί μπας και απολαύσουμε τις παιχνιδάρες; Γιατί αλλιώς βλέπω να ασχολούμαστε με όλα τα άλλα πέραν αυτών που θα έχουν κάνει οι Φουρνιέ, Όσμαν, Βεζένκοβ, Σλούκας και οι συμπαίκτες τους.

ΥΓ: Τα μηνύματα από τον τραυματισμό του Μιλουτίνοφ δεν είναι ενθαρρυντικά. Πιθανότατα ο Ολυμπιακός θα παραταχθεί στο Super Cup χωρίς τον Σέρβο και τον Φαλ. Αυτομάτως απομακρύνεται ο δανεισμός του Πετρούσεφ στον Ερυθρό Αστέρα (τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει ο πρώτος γύρος της Euroleague).

@Photo credits: Χρήστος Ζωίδης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.