Άρης: Το τεστ με τη Χαποέλ Τελ Αβίβ αποδείχθηκε… too much για το τωρινό επίπεδό του

Άρης: Το τεστ με τη Χαποέλ Τελ Αβίβ αποδείχθηκε… too much για το τωρινό επίπεδό του

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο Άρης

bet365

Ο Άρης δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στο επίπεδο δυσκολίας ενός φιλικού αγώνα απέναντι σ’ ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του φετινού Eurocup κι αν η διαφορά ποιότητας θεωρούταν τεράστια σε σύγκριση με τη Χαποέλ Τελ Αβίβ, εντός του παρκέ έδειξε ακόμα μεγαλύτερη.

Οι τοποθετήσεις του Στέφανου Δέδα μετά το εμφατικό (φιλικό) πέρασμα της Χαποέλ Τελ Αβίβ από το Nick Galis Hall στοιχειοθέτησαν το σπουδαιότερο πειστήριο για τη δυναμική της ισραηλινής ομάδας αλλά και για τους λόγους της ισχυρής επένδυσης στην οποία προχώρησε το περασμένο καλοκαίρι. Η εκθρόνιση της Μακάμπι Τελ Αβίβ παράλληλα της κατάκτησης του Eurocup αποτελούν τους βασικούς σκοπούς αυτής της επένδυσης και το παιχνίδι προετοιμασίας με τον Άρη ήταν το crash test για τους Ισραηλινούς ενόψει του Super Cup της ερχόμενης εβδομάδας.

Για τον Άρη, το ίδιο τεστ έβαλε μπόλικη ύλη για ένα σκληρό μάθημα το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στην αγωνιστική ετοιμότητα που απαιτείται σ’ αυτό το επίπεδο αλλά και στην αντίστοιχη πνευματική. Γιατί η Χαποέλ πρώτα κέρδισε τον Άρη στο μυαλό και μετά εντός των τεσσάρων γραμμών. Πλην των ΝτεΤζούλιους, Μποχωρίδη οι οποίοι «μάτσαραν» την ενέργεια και τη δύναμη των Ισραηλινών, ουδείς άλλος ανταποκρίθηκε Για τη χρησιμότητα αυτής της φιλικής αναμέτρησης τοποθετήθηκε ο Γιάννης Καστρίτης μη έχοντας την παραμικρή αμφιβολία. Είπε ξεκάθαρα ότι… «μόνο με την επισήμανση των λαθών στο βίντεο διορθώνονται τα λάθη» και το συγκεκριμένο τεστ έδωσε μπόλικη εικόνα για κοπτοραπτική.

Δεν αμφισβητείται όμως ότι πέραν της χαώδους διαφοράς ποιότητας μεταξύ των δύο ομάδων, ακόμη μεγαλύτερη ήταν η απόσταση και στον τομέα της ετοιμότητας. Οι δύο ομάδες μέτρησαν από μια βασική απουσία – ο Άρης αγωνίστηκε δίχως τους Λαζέφσκι, Γκιουζέλη και η Χαποέλ χωρίς τον Μπέντιλ - με τη διαφορά όμως ότι δύο ώρες πριν το παιχνίδι – για τους «κίτρινους» - δεν ήταν καθόλου σίγουρη η συμμετοχή δύο παικτών. Αυτή του Ντιμόι Χοτζ αποφασίστηκε λίγο πριν το ζέσταμα κι έπειτα από τη συγκατάθεση του ιατρικού επιτελείου. Μέχρι χθες (12/9), ο Αμερικανός γκαρντ είχε κάνει… μιάμιση προπόνηση. Η αντίστοιχη του Τρέι Γούντμπερι επίσης εκκρεμούσε, τελικώς αποφασίστηκε να αγωνιστεί αλλά το αρχικό πλάνο προέβλεπε επτά-οκτώ αγωνιστικά λεπτά αλλά η ανταπόκρισή του οδήγησε σε διπλασιασμό του χρόνου συμμετοχής.

Ο Καστρίτης

Αν και «ξεχειλίζει» η δεξαμενή των δικαιολογιών, ο Γιάννης Καστρίτης απέφυγε να την αδειάσει αλλά κι αυτό που επισήμανε για το πώς κύλησε η προετοιμασία των πέντε εβδομάδων είναι μια αλήθεια. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνυπάρξουν όλοι της περιφερειακής γραμμής σε προπόνηση, γι’ αυτόν τον λόγο η έλλειψη συνοχής και στις δύο πλευρές του παρκέ ήταν από τα ευδιάκριτα στοιχεία του αγώνα. Απέναντι στη Χαποέλ, ο Άρης περισσότερο στηρίχθηκε στο ατομικό ταλέντο και λιγότερο στις συνεργασίες. Ενδεικτική ήταν η διαφορά απόδοσης μεταξύ των δύο ημιχρόνων. Ξεκινώντας από τα λάθη (14-4), συνεχίζοντας στα ριμπάουντ (11-15), πηγαίνοντας στις τελικές πάσες (4-10) και καταλήγοντας σε εκτελεσμένες επιθέσεις όπου στο πρώτο μέρος ο Άρης βρήκε μόλις επτά μακρινά σουτ έναντι των 7/20 του δευτέρου. Κυρίως όμως, από τους 60 πόντους που δέχθηκε στο πρώτο ημίχρονο, έριξε τη Χαποέλ στους 40 στο δεύτερο.

Πέραν όμως των επιχειρημάτων που θα μπορούσε να είχε επικαλεστεί ο 42χρονος τεχνικός, είναι λογική η ύπαρξη ενός ισχυρού προβληματισμού κι αυτός δεν αφορά τόσο την περιφερειακή γραμμή όσο την αντίστοιχη των ψηλών. Ο Άρης δεν δείχνει το ίδιο ισχυρός σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Και χθες, ο Ντόνοβαν Κέλι, ο οποίος απλά συμμετέχει στην προετοιμασία της ομάδας δίχως τη σκέψη απόκτησής του, «ένιωθε» περισσότερο τις τακτικές κατευθύνσεις της ομάδας σε σχέση με τον Τζος Ρόμπερτς.

Προφανώς η αποστολή των ψηλών ήταν εξαιρετικά δύσκολη απέναντι σε αντίστοιχους επιπέδου Euroleague όπως είναι οι Μπρούνο Καμπόκλο, Τζόναθαν Μόντλεϊ, δεν διαπιστώθηκε όμως και βήμα βελτίωσης ως προς την ένταξη της φροντ λάιν στο παιχνίδι της ομάδας. Κι αυτό δεν αφορά τόσο τον Τζέιμς Μπανκς ο οποίος έδειξε τις αρετές του στα προηγούμενα φιλικά παιχνίδια, όσο τον Τζος Ρόμπερτς ο οποίος αποκτήθηκε υπό τη σκέψη αντικατάστασης του Ίσμαελ Σανόγκο.

Γενικώς για τον Άρη, γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι η ερχόμενο εβδομάδα είναι η σημαντικότερη από τις (συνολικά) έξι της προετοιμασίας του. Ο Γιάννης Καστρίτης υπολογίζει σε όλους τους παίκτες της περιφέρειας, κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν δύο φιλικές αναμετρήσεις προς την κατεύθυνση συρρίκνωσης του διαστήματος ουσιαστικής ένταξης αυτών στην ομάδα και με τη σκέψη αναβάθμισης του επιπέδου ετοιμότητας της ομάδας ενόψει της πρεμιέρας στη Βενετία στην 1η αγωνιστική του Eurocup.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα