Οι «Ευρωπαίοι» της Stoiximan GBL ετοιμάζονται για μία... ιστορική σεζόν (vid)

panathinaikos olympiakos
Τη σεζόν 2024-25 το 75% (9/12) των ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος θα συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της λίγκας.

Έχουν περάσει 66 χρόνια από το μακρινό 1958, όταν η ομάδα του Πανελληνίου έγινε η πρώτη Ελληνική ομάδα που εκπροσώπησε το Εθνικό μας πρωτάθλημα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Από τότε ωστόσο έχουν αλλάξει πολλά, χωρίς όμως να ακολουθείται σταθερά ανοδική πορεία, καθώς αυτή η «διαδρομή» των 66 ετών έχει περάσει από πολλά... σκαμπανεβάσματα.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 70', δικαίωμα συμμετοχής στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις είχαν μία με δύο ομάδες. Το 1973, για πρώτη φορά, τη συμμετοχή τους στα κύπελλα Ευρώπης «τσέκαραν» 4 Ελληνικές ομάδες. Ο λόγος για τις ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΧΑΝΘ. Το 1975 σε αυτές ήρθε να προστεθεί και ο Άρης, ενώ μία χρονιά μετά, το 1976, οι «πρέσβεις» του Ελληνικού μπάσκετ αυξήθηκαν σε έξι.

Από το 1975 και για 17 σεζόν, μέχρι και το 1991, οι «Ευρωπαίοι» του Ελληνικού πρωταθλήματος κυμαίνονταν σταθερά από 5 μέχρι 6 ομάδες. Αυτές εναλλασσόταν μεταξύ των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη, Πανιωνίου, Πανελληνίου, Ηρακλή, Αμαρουσίου, Ιωνικού, Σπόρτινγκ και Απόλλωνα Πάτρας.

Από το 1992 οι Ελληνικές ομάδες με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις αυξήθηκαν στις 7 και τη σεζόν 1995-1996 έγιναν 8, πριν παγιωθεί ο αριθμός τους σε 9 από το 1997 έως το 2005, με εξαίρεση το 2002. Αφού μεσολάβησαν 2 σεζόν με λιγότερους «εκπροσώπους», το 2008 το Ελληνικό πρωτάθλημα είδε 10 ομάδες του να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και Άρης στην Euroleague, Πανιώνιος και Πανελλήνιος στο Uleb Cup και οι ΠΑΟΚ, Ολύμπια Λάρισας, Μαρούσι, ΑΕΚ και Ολυμπιάδα Πάτρας στο FIBA Europe Cup.

Έκτοτε, η οικονομική κρίση του 2008 αποδυνάμωσε τις ομάδες και σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των κριτηρίων συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο αριθμός των ομάδων μειώθηκε αισθητά. «Έσχατο σημείο» στάθηκε η σεζόν 2013, όπου συμμετείχαν μόλις 3 Ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη, κάτι που επαναλήφθηκε και το 2015, με τους Πανιώνιο και ΠΑΟΚ να πλαισιώνουν αντιστοίχως τους «εξασφαλισμένους» της Euroleague, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Η μεγάλη επιστροφή

Από το 2015 έχουν περάσει λιγότερο από 10 χρόνια και η εικόνα στο Ελληνικό μπάσκετ είναι θεαματικά καλύτερη. Οι μόλις 3 ομάδες μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις το 2015, οι οποίες προέκυψαν μάλιστα από πρωτάθλημα 14 ομάδων, την σεζόν 2024-2025 θα γίνουν 9, σε πρωτάθλημα 12 ομάδων αντίστοιχα. Με τις 9 από τις 12 ομάδες της Stoiximan GBL να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκούς αγώνες, σημειώνεται παράλληλα ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ, καθώς το 75% των ομάδων θα έχουν επιπλέον υποχρεώσεις, πέραν των εγχώριων, ποσοστό που δεν έχει προκύψει ποτέ ξανά στο Ελληνικό μπάσκετ.

Συγκεκριμένα, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα αγωνιστούν στην Euroleague, οι Προμηθέας, Περιστέρι, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ (διαδικασία προκριματικής φάσης) και ο «πρωτάρης» Κολοσσός Ρόδου στο BCL, η ομάδα του Άρη στο Eurocup, ενώ το Μαρούσι, μετά από αναμονή 13 χρόνων, θα ανταποκριθεί και πάλι στο «ευρωπαϊκό κάλεσμα», για λογαριασμό του Europe Cup.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα