Μαρούσι, GBL: Ο Γιάννης Καρακώστας έμαθε από νωρίς πως δεν θα του χαριστεί τίποτα

Μαρούσι, GBL: Ο Γιάννης Καρακώστας έμαθε από νωρίς πως δεν θα του χαριστεί τίποτα

Ο Γιάννης Καρακώστας έμαθε από νωρίς πως δεν θα του χαριστεί τίποτα

bet365

Ο Γιάννης Καρακώστας μαθαίνει να ζει με τις μεγάλες προσδοκίες στις πλάτες του και μιλάει στο Gazzetta για την τελευταία ονειρεμένη διετία, το Μαρούσι των αποδείξεων και τον ρόλο του πατέρα του στην εξέλιξή του.

Είναι ελάχιστες οι φορές που η ζωή επιτρέπει σε κάποιον να περπατήσει μέσα στα ίδια του τα όνειρα, εντούτοις η πορεία του Γιάννη Καρακώστα την τελευταία διετία από την Elite League και το ξεπέταγμα με τον Παπάγο ως το Μαρούσι και το ντεμπούτο στην Ευρώπη στα προκριματικά του FIBA Europe Cup είναι μία διαδρομή γεμάτη εικόνες, στιγμές και ιστορίες. Ο 20χρονος πόιντ γκαρντ εντάχθηκε στο Μαρούσι το περασμένο καλοκαίρι κουβαλώντας την ταμπέλα του Καλύτερου Νέου Παίκτη στην Elite League και το χάλκινο μετάλλιο με την Εθνική Νέων Ανδρών στο EuroBasket U20.

Την ίδια στιγμή, ο πατέρας του και μέχρι πρότινος προπονητής του στον Παπάγο, Φώτης Καρακώστας, είναι ο πιο σιωπηλός υποστηρικτής του στις μεγάλες χαρές και ο πρώτος δίπλα του στις μεγάλες λύπες, δίχως όμως να παρέμβει στις επιλογές του γιου του που πλέον νιώθει καλοδεχούμενος και προστατευμένος στο κλειστό το Αγίου Θωμά.

«Σίγουρα ζω μία γεμάτη διετία! Πέρσι είχα ουσιαστικό ρόλο στον Παπάγο, έπρεπε να μάθω να ζω με τις ευθύνες στην πλάτη μου. Το ίδιο και στην Εθνική. Τώρα στο Μαρούσι πρέπει να αποδείξω ότι είμαι έτοιμος για το βήμα παραπάνω. Πραγματικά έχω δουλέψει τόσο πολύ για να φτάσω σε αυτό το σημείο. Θέλω να το απολαύσω!» τονίζει στο Gazzetta ο Καρακώστας, ο οποίος αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του με το Μαρούσι στη Stoiximan GBL απέναντι στον Προμηθέα (5/10, 18:00).

Ο 20χρονος γκαρντ ήταν μέλος της Εθνικής Νέων που τερμάτισε στην τρίτη θέση στο EuroBasket U20 που διεξήχθη στην Πολωνία, αποτελώντας τον πρώτο σκόρερ της ελληνικής ομάδας ενώ ήταν επίσης πρώτος στις ασίστ και τρίτος στην αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση, η φωτογραφία προφίλ σε όλα τα social media είναι εκείνη με τα γαλανόλευκα, εξηγώντας: «Εννοείται πως είναι κάτι ξεχωριστό να είσαι κομμάτι της Εθνικής. Είναι ευλογία, πραγματικά! Θεωρώ πως είναι πολύ τιμητικό να παίζεις για τη χώρα σου, σε οποιαδήποτε ηλικία».

Ο γκαρντ του Αμαρουσίου δεν είχε επιλεγεί πέρσι στους δώδεκα που κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο EuroBasket U20 στο Ηράκλειο και παραδέχεται: «Ναι, είχα πεισμώσει! Πιστεύω ότι θα μπορούσα να ήμουν μέλος εκείνης της ομάδας. Τελικά δεν κλήθηκα και αυτό μου έδωσε έξτρα κίνητρο για να δουλέψω ακόμα περισσότερο, ακόμα πιο σκληρά για να βελτιωθώ».

Πλέον ο Καρακώστας ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση, έχοντας στόχο να γεμίσει εμπειρίες και παραστάσεις: «Πάντα απολαμβάνω να είμαι στο γήπεδο. Μου αρέσει πάρα πολύ, αυτό που θέλω είναι να παίζω μπάσκετ. Θέλω να αποδείξω ότι μπορώ να τα καταφέρω και σίγουρα έχω να μάθω από πολύ έμπειρα παιδιά όπως ο Έλβαρ Φρίντρικσον. Είναι ένας εκπληκτικός δημιουργός που αντιλαμβάνεται άψογα το παιχνίδι και σίγουρα έχει πολλά να μου δώσει».

«Με σένα θα είμαι πιο αυστηρός»!

Ο νεαρός γκαρντ έκανε το step up στον Παπάγο. Το περιβάλλον ήταν ιδανικό, στην Elite League έμαθε να ζει με τις ευθύνες στις πλάτες του υπό τις οδηγίες του Φώτη Καρακώστα.

Πώς είναι, λοιπόν, να σε κοουτσάρει ο πατέρας σου; «Ήταν σίγουρα μία ιδιαίτερη κατάσταση. Για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή μου φαινόταν περίεργο ωστόσο το συνήθισα μετά από λίγο. Μετά τα πρώτα φιλικά, μέσα στον πρώτο μήνα, είχα εξοικειωθεί. Ξέρεις, δεν μπορείς να πεις την ώρα του αγώνα: "Εντάξει μπαμπά, πάμε έτσι" (γέλια). Κόουτς σε όλα! Είχα ίση αντιμετώπιση με όλα τα παιδιά. Κάποια στιγμή σε μία εκδήλωση, ο πατέρας μου είχε πει πως ήταν πιο αυστηρός μαζί μου! Χωρίς καμία εξαίρεση. Δίχως την παραμικρή διάκριση. Μου είχε πει επ’ ακριβώς: "Με σένα θα είμαι πιο αυστηρός"! Ποτέ δεν με πίεσε να ασχοληθώ με το μπάσκετ. Όταν ήμασταν μικροί μαζί με τον αδελφό μου, μας έλεγε να ασχοληθούμε με όποιο άθλημα μας αρέσει. Εν τέλει, ο αδελφός μου ξεκίνησε πρώτος στο μπάσκετ και τον ακολούθησα. Είναι πάντα δίπλα μου. Τα καλοκαίρια έχουμε περάσει άπειρες ώρες στα γήπεδα, να κάνουμε ατομικές. Με συμβουλεύει και με βοηθάει σε ό,τι χρειαστώ».

Ποιος είναι όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ένα ταλαντούχο παίκτη που έρχεται με φόρα από την Elite League; Να πάρουν τα μυαλά του αέρα ή να ξενερώσει σε περίπτωση που δεν βρίσκει ρόλο και χρόνο στο rotation; «Υπάρχουν και τα δύο ενδεχόμενα. Μπορεί να "ψηλώσεις" επικίνδυνα. Ή να ξενερώσεις αν δεν παίζεις. Χρειάζεται σωστή διαχείριση. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι το πιο σημαντικό όταν αφήνεις μία χαμηλότερη κατηγορία για την GBL είναι να είσαι συνειδητοποιημένος».

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, το Μαρούσι επικράτησε της Πέγια από το Κόσοβο κάνοντας το πρώτο βήμα για την πρόκριση στους ομίλους του FIBA Europe Cup που εν τέλει σφράγισε έπειτα από δύο μέρες.

Σε εκείνο το ματς, ο Γιάννης Καρακώστας άρχισε βασικός, γεμίζοντας τη stat-line του με 10 πόντους, 2/3 δίποντα, 6/6 βολές, τρία ριμπάουντ και ένα κλέψιμο στα είκοσι λεπτά που έμεινε στο παρκέ. «Γενικά, στα φιλικά προετοιμασίας ήμουν στην αρχική πεντάδα. Σε όλα, αν δεν κάνω λάθος. Ο κόουτς Βετούλας δεν με είχε ενημερώσει ότι θα ήμουν βασικός και στο πρώτο επίσημο ματς της χρονιάς. Έγινε η παρουσίαση, τελείωσε το ζέσταμα, πήγαμε στον πάγκο και ανακοίνωσε την πεντάδα. Δεν πέρασε τίποτα από το μυαλό μου. "Ωραία! Άντε πάμε! Ξεκινάμε! Πάμε να παίξουμε". Τίποτα παραπάνω».

Η σεζόν ξεκίνησε ιδανικά για το Μαρούσι που προκρίθηκε στους ομίλους του FIBA Europe Cup, επιστρέφοντας στην Ευρώπη έπειτα από 14 χρόνια, όταν έπαιξε στο Top-16 της EuroLeague και ο 20χρονος γκαρντ κοιτάζει μακροπρόθεσμα: «Φέτος θέλω να κερδίσω εμπειρίες και να βελτιωθώ. Σε ομαδικό επίπεδο, θέλουμε να κάνουμε μία καλή πορεία στην Ευρώπη. Γιατί όχι να περάσουμε στην επόμενη φάση του Europe Cup. Αναφορικά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Θέλουμε να είμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι ήμασταν πέρσι. Να απολαύσουμε τη χρονιά»!

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα