ΑΕΚ: Η εγγύηση Σάκοτα, οι ψηλοί πασέρ και η επιθετική ποικιλία

ΑΕΚ: Η εγγύηση Σάκοτα, οι ψηλοί πασέρ και η επιθετική ποικιλία

ΑΕΚ

bet365

H AEK έχει ξεκινήσει με 2/2 τη σεζόν, έχει πλουραλισμό επιθετικά, βρίσκει αρκετές ασίστ από τους ψηλούς, ενώ ο Ντράγκαν Σάκοτα εμπνέει. Το Gazzetta αναλύει.

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έχει ξεκινήσει η σεζόν για την Βασίλισσα. Η ΑΕΚ μπηκε με το... δεξί στο BCL, αφού κατάφερε να επικρατήσει στη Sunel Arena της Ραμάτ Γκαν με 80-71, έχοντας για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Πρέντις Χαμπ που τελείωσε με 28 πόντους, 7 τρίποντα και έκανε τη δεύτερη καλύτερη πρεμιέρα παίκτη της Ένωσης στο BCL πίσω από τον Λάνγκφορντ.

Η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα είχε μια πολύ δύσκολη αποστολή στην πρεμιέρα της Stoiximan GBL, αφού κλήθηκε να παίξει στο Νick Galis Hall με τον Άρη. Μια ομάδα που την έχει δυσκολέψει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά με όπλο της την άμυνα έφερε το ματς στα μέτρα της και έφτασε σε ένα μεγάλο διπλό με πρώτο σκόρερ τον Μπράις και με ηγετικό Κουζμίνσκας.

Η ΑΕΚ δουλεύει σωστά σε αυτό το πρώιμο στάδιο της σεζόν, παίρνει σημαντικές βοήθειες από τους ξένους, βγάζει διαφορετικούς πρωταγωνιστές στα ματς, ενώ η παρουσία του Ντράγκαν Σάκοτα στον πάγκο αποτελεί εγγύηση για το παρόν και το μέλλον. Και φαίνεται πως οι ψηλοί τους θα τις δώσουν αρκετά στον τομέα των ασίστ.

Ο άνθρωπος που εμπνέει στην άκρη του πάγκου

Σάκοτα

««Ο κόουτς Σάκοτα είναι έμπνευση, πολύ τυχεροί που τον έχουμε», είχε πει ο Όμηρος Νετζήπογλου σε συνέντευξη του στο Gazzetta κατά τη διάρκεια της Media Day. «Σάκοτα, ο κατάλληλος για το rebuild της ΑΕΚ με στόχους και αρχές», ειχε παραδεχθεί ο Ζώης Καράμπελας στη δική του συνέντευξη στο Gazzetta.

Δεν θα μπορούσε να αποτελέσε εξαίρεση ο Πρέντις Χαμπ, μιλώντας στο Gazzetta. «Ο Σάκοτα είναι υπέροχος άνθρωπος», είχε τονίσει. Για να φτάσουμε στον Χάντερ Χέιλ που είχε αναφερθεί στον προπονητή της ΑΕΚ, δείχνοντας πόσο στον εκτιμά: «Έχουμε αγάπη για τον κόουτς Σάκοτα».

Κοινός παρονομαστής όλων ο σεβασμός για τον προπονητή τους και το πόσο απολαμβάνουν τη δουλειά μαζί του. Μπορεί να είναι νωρίς ακόμα μέσα στη σεζόν και το δείγμα να είναι μικρό, ωστόσο ο Ντράγκαν Σάκοτα ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει ΑΕΚ, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον ψυχισμό της. Είναι ο άνθρωπος που την έχει οδηγήσει σε επιτυχίες σε διαφορετικές περιόδους και με διαφορετικές συνθήκες. Πρωτάθλημα το 2002 με απίθανη ανατροπή στον τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό από 0-2 σε 3-2. BCL και Κύπελλο Ελλάδος το 2018, νικώντας Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό σε ημιτελικό και τελικό αντίστοιχα.

Είναι ένας head coach που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και ξέρει να βγάζει τις αρετές των παικτών του στο παρκέ. Η ΑΕΚ έχει ξεκινήσει τη σεζόν με σταθερά βήματα, αλλά ικανά για να εξασφαλίσουν την ηρεμία της. Ο Σάκοτα είναι μια πολύ σημαντική σταθερά για την Ένωση και αποτελεί εγγύηση για τη φετινή σεζόν, αφού ξέρει πολύ καλά τα... κουμπιά του συλλόγου και δουλεύει με πρόγραμμα και απόλυτο επαγγελματισμό θέλοντας να πραγματοποιήσει μια πετυχημένη σεζόν για την Βασίλισσα.

Η ποικιλία στην επίθεση και οι διαφορετικοί πρωταγωνιστές

Ο Πρέντις Χαμπ είχε μιλήσει στο Gazzetta μετά τη νίκη επί της Ραμάτ Γκαν και είχε ερωτηθεί για το αν η επίθεση της ΑΕΚ θα είναι φέτος ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της. «Ναι σίγουρα, έχουμε πολλές λύσεις στην επίθεση. Απόψε ήταν η δική μου βραδιά. Έχουμε πολλούς παίκτες που μπορούν να κάνουν πολλά διαφορετικά πράγματα και να σπρώξουν την ΑΕΚ στη νίκη. Να απειλήσουν μέσα στη ρακέτα, να σουτάρουν καλά. Ακόμα και αν ένας παίκτης δεν είναι στη βραδιά του, υπάρχουν τόσοι άλλοι για να βρουν μπροστά και να πάρουν την ομάδα στις πλάτες τους, να αναλάβουν την ευθύνη», είχε απαντήσει.

Και η απάντηση του δικαιώνεται απόλυτα από τα δύο πρώτα ματς της Ένωσης στα οποία μέτρησε ισάριθμες νίκες. Η ΑΕΚ έχει παίκτες που μπορούν να κάνουν πολλά διαφορέτικα πράγματα στο παρκέ και μέχρι τώρα στα δύο παιχνίδια της είχε διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Κόντρα στους Ισραηλινούς ο Χαμπ έκανε ματσάρα με 28 πόντους, ενώ εξαιρετικοί στον επιθετικό τομέα ήταν και οι Χέιλ και Γκόλντεν. Απέναντι στον Άρη ο Μπράις ήταν πρώτος σκόρερ με 18 πόντους και ο Κουζμίνσκας με την ηγετική του εμφάνιση μίλησε στα κρίσιμα με αρκετά μεγάλα σουτ και 12 πόντους. Ο Μπράις και στα δύο ματς επιδίωκε την επαφή και ήταν εξαιρετικός στα shoot in traffic. Πέτυχε μάλιστα και εντυπωσιακά γκολ-φάουλ, φθείροντας τους αντιπάλους. Κάτι που έκανε και ο Κουζμίνσκας με τα φάουλ που φόρτωσε τους παίκτες του Άρη.

Πολύ σημαντικός και ο Γκρέι με 9 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ, γεμίζοντας την στατιστική του. Τιμιότατος ήταν ξανά ο Χαμπ με 10 πόντους και 4 ασίστ. Κομβικός χωρίς να το δείχνει τόσο πολύ η στατιστική ήταν και ο Νετζήπογλου με την ενέργεια του στην άμυνα και τις μάχες του και στις δύο μεριές του παρκέ.

Γκόλντεν και Γκρέι πασάρουν καλά

Η έφεση του Γκόλντεν στην ασίστ έγινε ορατή από τα πρώτα φιλικά της ΑΕΚ. Ένας ψηλός που ξέρει να εκμεταλλεύεται τις κινήσεις των συμπαικτών του, να τους δίνει την πάσα στον σωστό χρόνο για να πετύχουν εύκολα καλάθια. Αυτό σίγουρα βοηθά και θα συνεχίσει να βοηθά την ΑΕΚ κατά τη διάρκεια της σεζόν. Από τους ψηλούς που τραβιούνται στην κορυφή της ρακέτας και αποτελούν σκαλοπάτι για την τελική πάσα στην... καρδιά της ρακέτας. Πολύ σημαντικό που ο Γκόλντεν ξέρει να διαβάζει το παιχνίδι και το τι του δίνει η άμυνα σε κάθε κατοχή. Με την Ραμάτ Γκαν είχε 3 ασίστ και με τον Άρη 4 ασίστ. Διόλου άσχημα.

Πάμε και στον Γκρέι που έχει λιγότερο χρόνο στην Ελλάδα. Έπαιξε με τη Ραμάτ Γκαν, έχοντας μόλις λίγα 24ώρα στη χώρα μας, εκεί όπου έμεινε στο παρκέ για 13 λεπτά και μέτρησε 6 πόντους. Είναι ένας ψηλός με εξαιρετικό χειρισμό μπάλας που μπορεί να την κατεβάσει γρήγορα και με ασφάλεια και να τρέξει και ένα αιφνιδιασμό αν το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Ο Γκρέι έδειξε την ικανότητα του στη δημιουργία κόντρα στον Άρη, όταν τελείωσε την αναμέτρηση με 5 ασίστ παρακαλώ. Ήταν πρώτος στις ασίστ όχι μόνο στην ΑΕΚ, αλλά και ολόκληρου του ματς, κάτι που δείχνει τα προβλήματα που δημιούργησε στην άμυνα της ομάδας του Καστρίτη.

Η σημασία της άμυνας

Τέλος υπαρχει και η σημαντική παράμετρος για κάθε ομάδα που σέβεται τον εαυτό της. Η άμυνα. Και μέχρι τώρα η ΑΕΚ δείχνει να ανταποκρίνεται και να δημιουργεί δύσκολες καταστάσεις για τον αντίπαλο της. Με τη Ραμάτ Γκαν δέχθηκε μόλις 71 πόντους. Απέναντι σε μια ομάδα που στα προηγούμενα ματς της άγγιξε τις 100άρες, ενώ έριξε και μια τέτοια κόντρα στην πανίσχυρη φέτος Χάποελ Τελ Αβίβ του Μπέβερλι και του Δέδα.

Αλλά το ρεσιτάλ στην άμυνα το έδωσε κόντρα στον Άρη, εκεί όπου επέτρεψε μόλις 59 πόντους στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα την ανάγκασε σε λάθη, ενώ σε άλλες την έκανε να της μείνει η μπάλα στα χέρια. Προσήλωση, πίστη στο ομαδικό πλάνο και ενέργεια. Αλληλοκάλυψη και αφοσίωση στα θέλω του προπονητή. Σε αυτό το σημείο της σεζόν, η ΑΕΚ δείχνει καλά στοιχεία στο κρίσιμο κομμάτι της άμυνας και χτίζει πάνω σε αυτό.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα