Άρης: Οι ψηλοί δίνουν σταθερά λίγα κι η ανάγκη για βελτίωση είναι επιτακτική

Άρης: Οι ψηλοί δίνουν σταθερά λίγα κι η ανάγκη για βελτίωση είναι επιτακτική

Ρόμπερτς

bet365

Ακόμη κι αν η διαφορά δυναμικότητας είναι αδιαμφισβήτητη, οι σέντερ του Άρη... αγνοούνταν στο ΣΕΦ, παρουσιάζοντας κακό πρόσωπο απέναντι στον Ολυμπιακό. Τι μπορούν να κρατήσουν οι Κιτρινόμαυροι από την εμφάνιση στον Πειραιά.

Προφανώς δε συνιστά έκπληξη η εκτός έδρας ήττα του Άρη από τον Ολυμπιακό στην 2η αγωνιστική της Stoiximan GBL, ωστόσο η τελική διαφορά των 30 πόντων και η μη ανταγωνιστική εικόνα των Θεσσσαλονικέων στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα, σίγουρα δεν ικανοποιούν.

Ο Γιάννης Καστρίτης στάθηκε μετά την λήξη του αγώνα στο εναρκτήριο δεκάλεπτο (35-12), κατά το οποίο η εντυπωσιακή είσοδος των Ερυθρολεύκων στο ματς σε συνδυασμό με την έλλειψη συγκέντρωσης και τα χαμένα επιθετικά ριμπάουντ του Άρη, φανέρωσαν μεταξύ άλλων μια από τις κυριότερες παθογένειες στη σεζόν των Κιτρινόμαυρων μέχρι στιγμής. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τις... χαμηλές πτήσεις των σέντερ του, ατομικά αλλά και συνδυαστικά, με υψηλό κόστος στον τομέα των ριμπάουντ και γενικώς μια αρκετά ευάλωτη ρακέτα.

Επιτακτική ανάγκη η άνοδος των ψηλών

Δεν περίμενε κανείς ότι το απόγευμα της Κυριακής (13/10) οι σέντερ του Άρη θα κέρδιζαν εντυπώσεις κι ουσία κόντρα στους αντίστοιχους του Ολυμπιακού. Προφανώς η αποστολή των Μπανκς, Ρόμπερτς και Χατζηδάκη κόντρα στους Φαλ και Ράιτ δεν ήταν καθόλου απλή υπόθεση, αφού η διαφορά εμπειρίας και ταλέντου είναι δεδομένη. Μάλιστα τα προβλήματα έγιναν αισθητά με το... καλημέρα στο ματς, και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Οι ψηλοί των Θεσσαλονικέων έδωσαν τις μάχες τους, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσαν να κοιτάξουν στα μάτια εκείνους των Πειραιωτών. Ο Τζέιμς Μπανκς για παράδειγμα, ο οποίος ήταν ο starter και βάση λεπτών (21') ο βασικός στο πλάνο του Γιάννη Καστρίτη, έμεινε στους 4 πόντους με 1/3 δίποντα, 2/2 βολές και 5 ριμπάουντ στο ενεργητικό του, δίχως να καταφέρει επιθετικά να βρει έναν ξεκάθαρο ρόλο. Τελείωσε μόλις μια φάση "πάρε-βάλε" από ασίστ του Ντε Τζούλιους στο δεύτερο ημίχρονο κι αν εξαιρέσει κανείς μερικές αμυντικές του εκλάμψεις (2 κλεψίματα, 1 τάπα), η παρουσία του δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητή. Είναι φανερό πως ο 26χρονος ακόμη "ψάχνεται", ιδίως στο τακτικό κομμάτι όπου έχει "κενά". Ωστόσο, ο Άρης δεν έχει στην παρούσα φάση την πολυτέλεια να παίρνει τόσο λίγα και σποραδικά πράγματα από τον βασικό του ψηλό κι ενώ ακολουθεί ένα "βαρύ" πρόγραμμα με Χάποελ Ιερουσαλήμ (23/10), Προμηθέα (19/10), Τσεντεβίτα Ολίμπια (23/10) και Κολοσσό Ρόδου (26/10) στις επόμενες δύο εβδομάδες.

 

Στην προκειμένη περίπτωση, το ζήτημα του Μπανκς -ενός επί σειρά ετών G Leaguer- περισσότερο μοιάζει να είναι πνευματικό, έχει δηλαδή να κάνει με την εκμάθηση του τρόπου παιχνιδιού της ομάδας σε επίπεδο συστημάτων και ικανοτήτων των τριγύρω του, αλλά και τις υψηλές εντάσεις του μπάσκετ στην Ευρώπη. Προσόντα και στοιχεία "κανονικού ψηλού" σίγουρα διαθέτει, από την άλλη όμως η προσαρμογή του σε αυτή τη νέα πραγματικότητα της καριέρας του φαίνεται να απαιτεί ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του αναμενομένου.

Συν τοις άλλοις, ως τώρα ο Μπανκς δεν έχει καταφέρει να φτιάξει ψυχολογία, αφού εξαιρουμένου ενός σερί εντυπωσιακών καρφωμάτων στο πρώτο ματς της σεζόν στη Βενέτσια, δυσκολεύεται να μείνει για ώρα στο παρκέ (συνήθως λόγω φθοράς από φάουλ), άρα και δεν είναι σε θέση να βρει εύκολα την προσωπική φάση που θα αποτελέσει το έναυσμα για την άνοδο του.

Μπανκς

Πέραν του Μπανκς πάντως, ούτε οι Χατζηδάκης και Ρόμπερτς, οι οποίοι έρχονται από τον πάγκο και σχεδόν "μοιράζονται" τον ρόλο του back-up ψηλού σε αυτά τα πρώτα ματς της νέας σεζόν, μπόρεσαν να αλλάξουν την κατάσταση στη frontline. Ο μεν Χατζηδάκης προερχόταν από εξαιρετική εμφάνιση (12π., 1ρ., 1ασ.) στην έδρα της Λιετκαμπέλις (74-92), όμως στο ΣΕΦ δυσκολεύτηκε κόντρα σε πιο δυνατά κορμιά και χρησιμοποίησε τα φάουλ του, με αποτέλεσμα να τελειώσει με 6 πόντους (με ένα εύστοχο τρίποντο στην εκπνοή του ματς) και δίχως ριμπάουντ σε 12'15''. Ο δε Ρόμπερτς ήταν ξανά κατά διαστήματα ζωηρός και σε γενικές γραμμές αρκετά φιλότιμος (4π., 5ριμπ., 12'55''), αν και είναι πασιφανές ότι πρόκειται για έναν αθλητή που βασίζεται περισσότερο στην διάθεση και τον ενθουσιασμό παρά στα αμιγώς μπασκετικά του προσόντα.

Η ουσία είναι πως η τριάδα των σέντερ των Κιτρινόμαυρων δεν έδωσε συνδυαστικά περισσότερους από 14 πόντους και 10 ριμπάουντ στο σαραντάλεπτο, συνεισφορά που προφανώς θα επέτρεπε στον Ολυμπιακό να κυριαρχήσει στο ζωγραφιστό, με τους Φαλ και Ράιτ να μην νιώθουν ιδιαίτερη πίεση για τα 13/15 δίποντα τους και το 31% των πόντων των γηπεδούχων.

Κι αν το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό δεν αποτελεί το ιδανικό κριτήριο, αφού ο Άρης αντιμετωπίζει ελάχιστες φορές στη χρονιά ομάδες αυτού του επιπέδου, το ανησυχητικό είναι πως ούτε στους αγώνες που προηγήθηκαν (Λιετκαμπέλις, ΑΕΚ, Τουρκ Τελεκόμ, Περιστέρι) οι ψηλοί των Κιτρινόμαυρων έβγαλαν μια εικόνα εμπιστοσύνης. Πλην ίσως της απόδοσης του Χατζηδάκη στο Πανεβεζίς και της αντίστοιχης του Ρόμπερτς με την Τουρκ Τελεκόμ (14π., 9ρ.). Το δείγμα σίγουρα θα είναι ασφαλέστερο όσο αυξάνεται ο όγκος των παιχνιδιών, αλλά σε κάθε περίπτωση, στο παρόν timing, το... ταμείο είναι μείον κι η ανάγκη για άμεση βελτίωση αρκετά μεγάλη.

Επιστροφή Νόλεϊ και σταθερότητα Ντε Τζούλιους

Νόλεϊ

Αν για τον Άρη προέκυψαν κάποια θετικά νέα από την βαριά ήττα στον Πειραιά, αυτά είχαν να κάνουν με την ατομική εμφάνιση του Νόλεϊ αλλά και την σταθερά καλή εικόνα του Ντε Τζούλιους. Ο πρώτος "ξεμπούκωσε" με 21 πόντους έπειτα από δύο απογοητευτικές εμφανίσεις με Λιετκαμπέλις και ΑΕΚ, αφού πήρε τις περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες (10/17 σουτ, 3ασ.), δικαιολογώντας απόλυτα τα 33' που πέρασε στο παρκέ. Ο 24χρονος σμολ φόργουορντ είχε ζωντάνια στο παιχνίδι του αλλά και καλή νοοτροπία, μιας και παρά την προδιαγεγραμμένη μοίρα της αναμέτρησης με το σκορ στο -23 στο 10', δεν σταμάτησε να προσπαθεί, κυρίως επιθετικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο Ντε Τζούλιους, με τον 25χρονο άσο να συνδυάζει σκορ και δημιουργία με 17 πόντους και 6 ασίστ σε κάτι λιγότερο από 26 λεπτά. Ο Αμερικανός πλειμέικερ ήταν σοβαρός και προσπάθησε να οδηγήσει την μπάλα στους ψηλούς (ασχέτως αν εκείνοι κατάφερναν ή όχι να τελειώσουν μπάλες), ενώ έδινε χρώμα σε μια γενικώς άχρωμη κι αναποτελεσματική επίθεση, με τα mid-range του και ορισμένα drives. Εξάλλου, ο Ντε Τζούλιους είναι μάλλον ο πιο φορμαρισμένος και συνεπής παίκτης του Άρη στο ξεκίνημα της σεζόν 2024-25, καθώς μετά από 7 επίσημους αγώνες, μετρά 12,1 πόντους, 3,9 ασίστ και 2,4 ριμπάουντ σε όλες τις διοργανώσεις.

Συνεπώς, ο Γιάννης Καστρίτης, βλέποντας το συγκεκριμένο δίδυμο σε καλή κατάσταση ενόψει του απαιτητικού αγώνα με τη Χάποελ στο Nick Galis Hall (16/10, 20:00), ευελπιστεί πλέον πως ο επανακάμψας από τραυματισμό Ντι Μόι Χότζ θα αρχίσει σταδιακά να έχει περισσότερα ποιοτικά διαστήματα στο παιχνίδι του, ούτως ώστε να αυξηθούν ουσιαστικά οι λύσεις του στην περιφέρεια. Ο Βρετανός σούτινγκ γκαρντ, που έκανε χθες ντεμπούτο στη σεζόν, εκτιμάται πως παιχνίδι με παιχνίδι θα βρει τον ρυθμό του, με τον κόουτς Καστρίτη να αναφέρει στην ΕΡΤ ότι είναι «πολύ ποιοτικό παιδί, μας έλειψε πολύ. Τον χρειαζόμαστε, θέλει τον χρόνο του. Είναι 2-2.5 μήνες χωρίς προπόνηση, χωρίς αγώνες, χωρίς ρυθμό. Μπαίνει ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της ομάδας, η οποία πρέπει να είναι συμπαγής και όποιος μπαίνει στην πορεία να προσφέρει κι άλλα».

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα