Ο Άρης έβαλε οξυγόνο στα πνευμόνια του αλλά χρειάζεται και καθαρό μυαλό

Ο Άρης έβαλε οξυγόνο στα πνευμόνια του αλλά χρειάζεται και καθαρό μυαλό

Ο Άρης έβαλε οξυγόνο στα πνευμόνια του αλλά χρειάζεται και καθαρό μυαλό

bet365

Ο φετινός Άρης επιβεβαίωσε τον τίτλο της πλέον αψυχολόγητης ομάδας και ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τη σπουδαία νίκη στη Ρόδο και το… ουράνιο τόξο που είδαν οι «κίτρινοι» έπειτα από ένα εξαιρετικά δύσκολο τετραήμερο.

Το print screen στο τέλος κάθε ημιχρόνου φαίνεται να εξελίσσεται σε εξαιρετικά χρήσιμη ενέργεια καθότι οι μεταπτώσεις στην απόδοσή αυτής της ομάδας κινούνται στον βαθμό του ανεξήγητου. Προφανώς αποτελεί φυσιολογική συνέπεια της δημιουργίας από μηδενική βάση αλλά και των… σκοπέλων που χρειάστηκε να ξεπεραστούν στη διάρκεια της προετοιμασίας, έχω την αίσθηση όμως ότι, ακόμη και ο Γιάννης Καστρίτης θα δυσκολευτεί να προσφέρει ολοκληρωτική ερμηνεία γι’ αυτό που έγινε στη Ρόδο. Πώς δηλαδή μια ομάδα έχει την ικανότητα της μεταμόρφωσης κι ενώ νωρίτερα αποδίδει στο 20% των δυνατοτήτων της;

Κάθε παιχνίδι του Άρη θυμίζει τις στροφές του νομίσματος. Στα μέσα της εβδομάδας συνέβη το ακριβώς αντίθετο καθώς για περίπου τριάντα αγωνιστικά λεπτά η ίδια ομάδα κατανάλωνε ενέργεια και βάδιζε προς μια εύκολη νίκη αλλά στα τελευταία έξι δέχθηκε απίστευτο σερί με συνέπεια τους κλυδωνισμούς που ακολούθησαν. Στη Ρόδο, για 22-23 αγωνιστικά λεπτά έβλεπες… όρθιες άμυνες, επιθετική αναρχία και μηδενική αντίδραση απέναντι σε μια παθιασμένη ομάδα, όπως ήταν αυτή του Κολοσσού. Και στα τελευταία 16-17 λεπτά η ίδια ομάδα σημείωσε πενήντα πόντους και πήρε το παιχνίδι. Αυτή η άβυσσος είναι βαθύτερη και από την ψυχή της γυναίκας.

Κι όμως «το μπάσκετ είναι απλό άθλημα» όπως αναφώνησε ο άριστος γνώστης αυτού, μπαρουτοκαπνισμένος και σκασμένος Γιώργος Σιγάλας του οποίου η δουλειά αδικείται από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της ομάδας του. Πράγματι η μπάλα πήγε στα χέρια του παίκτη ο οποίος μεγαλώνει απότομα φορώντας τη φανέλα αυτής της ομάδας. Κι εκεί που ο Λευτέρης Μποχωρίδης πάλευε ολομόναχος με τα κύματα του Αιγαίου Πελάγους, ξαφνικά βρήκε έναν ακόμη που δεν ήθελε να γίνει ναυαγός. Η αναφορά στον Έλληνα γκαρντ δεν είναι τυχαία γιατί δίχως αυτόν το -15 του πρώτου ημιχρόνου θα ήταν μεγαλύτερο. Το double double (11π., 11ριμπ) μαζί με τις άμυνες που έβγαλε είναι τα δύο πειστήρια.

Ο ΝτεΤζούλιους έχει την ικανότητα αλλαγής κατεύθυνσης κι αυτό έκανε με τους 19 πόντους που σημείωσε στο δεύτερο. Δικαίως κέρδισε τον τίτλο του MVP. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο τα μεγάλα σουτ που έβαλε αλλά και το γεγονός ό,τι λειτούργησε βάσει του ρόλου του περνώντας μπάλες και στον Χατζηδάκη ο οποίος κάνει αυτό που δεν πράττουν οι υπόλοιποι ψηλοί κόβοντας στη ρακέτα.

 

Η άποψή μου για τον Λάντερς Νόλεϊ δεν αλλάζει και μια φάση είναι η πλέον ενδεικτική της περίπτωσής του. Είναι αυτή που πούλησε κρίσιμη μπάλα και κατευθυνόμενος από τον εγωισμό του ανέκτησε κατοχή. Όλ’ αυτά μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα στα τελειώματα του αγώνα.

Αν ο Αμερικανός αντιληφθεί ότι η χρησιμότητα ενός παίκτη δεν εξαρτάται μόνο από τους πόντους που σημειώνει αλλά και τους υπόλοιπους τομείς της στατιστικής θα αλλάξει άρδην η αγωνιστική συμπεριφορά του και θα έχει λαμπρό μέλλον. Αν όχι, θα χάσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δολαρίων γιατί θα πάει στράφι το ταλέντο του. Στέκεται σε μια γωνιά και περιμένει, αντί να πάρει στα χέρια την αγωνιστική ζωή του, να τη σμπαραλιάσει μέσα στη χούφτα του και να αντιληφθεί την αξία του «εμείς». Είναι τεμπέλικος ο τρόπος παιχνιδιού του κι ενώ είναι τόσο προικισμένος σε επίπεδο επιθετικών χαρακτηριστικών. Η συμπεριφορά του είναι αναγκαίο να αλλάξει.

Ο Άρης

Αυτό κατάλαβε συνολικά ο Άρης στην ανάπαυλα, όπως είπε και ο Γιάννης Καστρίτης, ενώ η αποφυγή εστίασης στα πρόσωπα δεν ήταν τυχαία. Περιμένει απ’ όλους να κοιτάξουν πρώτα την ομάδα διότι όταν κάνουν το αντίθετο, δεν αδικούν μόνο τους εαυτούς τους. Στο τελευταίο κομμάτι βρίσκεται όλη η ουσία. Δεν είναι μόνο το περιορισμένο ταλέντο των ψηλών και η δυσκολία του Τζέιμς Μπανκς να αντιληφθεί το συμφέρον του. Κατά την ΚΑΕ Άρης, ο Αμερικανός κόπηκε από την εξάδα των ξένων στη Ρόδο λόγω ενοχλήσεων στο γόνατο. Θα πόνταρα μια περιουσία ότι ακόμη κι αν ήταν καλά, πάλι έξω θα ήταν. Όταν ο προπονητής επιλέγει τον ανέτοιμο Νέιτ Λαζέφσκι – παίκτη που δεν ακούμπησε μπάλα για περίπου σαράντα ημέρες – μαζί με τον φιλότιμο και περιορισμού ταλέντου Τζος Ρόμπερτς, κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέπτη. Απλά πράγματα.

Κλείνοντας. Δεν αμφισβητείται η χρησιμότητα της νίκης στη Ρόδο γιατί ο τρόπος διαμόρφωσής της φτιάχνει κλίμα σε μια ομάδα. Ο Άρης την είχε τεράστια ανάγκη ως οργανισμός. Δεν χρειάζονται ακρότητες αλλά μετρημένες αντιδράσεις ανεξαρτήτως περίστασης. Γιατί τα λόγια της στιγμής δεν υποκαθιστούν προσπάθεια τετραετίας, ούτε ακυρώνουν προσφορές. Είτε πρόκειται για διοικητικούς παράγοντες, είτε για προπονητές. Στη διάρκεια της φουρτούνας των τελευταίων ημερών εμφανίστηκε κι ένα ουράνιο τόξο. Αυτό πρέπει να είναι ο οδηγός.

Υγ: Κανείς στον Άρη δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια, όπως ειπώθηκε την περασμένη Τετάρτη. Ίσα-ίσα που οι προσπάθειες δημιουργίας προϋποθέσεων βελτίωσης συνεχίστηκαν και στο τελευταίο τετραήμερο. Ο Άρης ήταν κοντά στο κλείσιμο μιας μεταγραφής η οποία θα τον βοηθούσε κάτω από τη ρακέτα αλλά όταν ο «εκλεκτός» θέτει περισσότερες προϋποθέσεις απ’ όσες πρέπει, τα προβλήματα στη διάρκεια της συνεργασίας είναι αναπόφευκτα. Κι έτσι η αναζήτηση συνεχίζεται…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.