Άρης: Ο πολυτάλαντος Κούπερ και η τελευταία ευκαιρία των ψηλών

Άρης: Ο πολυτάλαντος Κούπερ και η τελευταία ευκαιρία των ψηλών

Άρης: Ο πολυτάλαντος Κούπερ και η τελευταία ευκαιρία των ψηλών

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τη συμφωνία του Άρη με τον Σαρίφ Κούπερ μέσω του οποίου η δυσλειτουργική γραμμή των ψηλών έχει μια τελευταία ευκαιρία απόδειξης της χρησιμότητάς της.

Κόκκινο χαλί δεν θα στρωθεί στον αεροδιάδρομο του αερολιμένος Θεσσαλονίκης, αν και θα μπορούσε, καθώς το επίπεδο ανυπομονησίας των «κίτρινων» για προσθήκη παίκτη ξεπέρασε τα όρια του γενικού συναγερμού φθάνοντας σ’ αυτά της απόγνωσης. Γιατί είχε προηγηθεί η απελπισμένη προσπάθεια προσέγγισης «κοντού». Στο πλαίσιο αυτής ο Άρης πρόσφερε μεγάλα συμβόλαια έως και αποζημιώσεις με σκοπό την κάλυψη του κενού που είχε αφήσει η αποχώρηση του Ντέιβιντ Ντε Τζούλιους, αλλά για τουλάχιστον είκοσι μέρες χτυπούσε σε τοίχους προκαλώντας μώλωπες στο πρόσωπό του. Ο Σαρίφ Κούπερ δεν αποτελεί επιλογή απόγνωσης, ίσα-ίσα που συμπεριλαμβάνεται στις καλύτερες περιπτώσεις που θα μπορούσε να βρει αυτό το διάστημα. Το τελευταίο σχετίζεται περισσότερο με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του και το γεγονός ότι αυτά ταιριάζουν στο αγωνιστικό μοτίβο που πρεσβεύει η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη.

Η περίπτωση του βραχύσωμου γκαρντ παρουσιάζει ενδιαφέρον καθότι πρόκειται για ένα παιδί το οποίο περπάτησε σε λεωφόρους πριν καλά-καλά ξεφυτρώσουν τρίχες στο πρόσωπό του. Μια απλή έρευνα στη μηχανή αναζήτησης θα οδηγήσει σε πρωτοσέλιδα magazine’s των Η.Π.Α. από τότε που έπαιζε στο high school και θεωρούταν high prospect καθότι έκανε καταπληκτικά πράγματα και με την ολοκλήρωση αυτής της περιόδου, ένα σωρό κολέγια προσπάθησαν να τον αποκτήσουν. Συνήθως η πρώτη κολεγιακή χρονιά δεν διαφέρει από τη… διαβολοβδομάδα του στρατού καθώς οι πρωτοετείς κάνουν αγγαροδουλειές, παίζουν ελάχιστα και ο χρόνος περνά με μπόλικη υπομονή για τον επόμενο. Τούτος είχε 20.2 πόντους και κοντά οκτώ ασίστ στη μοναδική κολεγιακή χρονιά του. Κι έτσι οδηγήθηκε στη βιαστική επιλογή της πρόσληψης ατζέντη και της πρόωρης δήλωσης διαθεσιμότητας στο ντραφτ (2021) η οποία, εκ του αποτελέσματος, αποδείχθηκε κακή καθώς τον έβαλε στο υψηλότερο επίπεδο δίχως να είχε αποκτήσει διαμορφωμένο μπασκετικό χαρακτήρα.

Αν οι πληροφορίες είναι σωστές, η είδηση της συμφωνίας με τον 23χρονο γκαρντ προκάλεσε εσωτερικό ενθουσιασμό στο γκρουπ καθότι οι συμπατριώτες του γνωρίζουν το ποιόν του αλλά και τα αγωνιστικά στοιχεία του. Ξέρουν δηλαδή ότι η ταχύτητα μαζί με την έκρηξη, τη ταχυδυναμική αλλά και τη δημιουργική ικανότητα είναι τέσσερα στοιχεία που θα ωφελήσουν την ομάδα. Κυρίως όμως οι κάθετες κινήσεις που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του, μέσω των οποίων συνηθίζει να προκαλεί ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα έχοντας την ευχέρεια τριών επιλογών. Είτε της ισορροπίας στο κορμί του αντιπάλου για εκτέλεση, είτε πάσα στον ελεύθερο ψηλό ή ακόμη και στην αδύναμη πλευρά. Τούτο πιστοποιείται μέσα από τους αριθμούς του καθώς οι τελικές πάσες είναι το ψωμοτύρι του κι αυτό φανερώνει το βιογραφικό του.

Το παράλογο της ιστορίας είναι ότι αν και… κοντός, ο Κούπερ άργησε να καλλιεργήσει το μακρινό σουτ, γι’ αυτό εξάλλου δεν θεωρείται σταθερός από μακρινή απόσταση. Θα υπάρξουν παιχνίδια στα οποία θα κινηθεί στο 50%, σε άλλα θα σουτάρει με ποσοστό κάτω των 20 μονάδων, εξ’ ου και το περίπου 35% που είχε στην τριετία του στην G League. Φέτος στη Μερκεζεφέντι είχε 22%. Βέβαια, είναι πολλοί οι παράγοντες που διαμορφώνουν ένα σουτ. Τούτος συνηθίζει να «μπουμπουνάει» πάνω στην ντρίμπλα. Για να βγει μια μακρινή προσπάθεια θα πρέπει να δουλέψει το σύνολο και στην τουρκική ομάδα αυτό δεν συνέβαινε.

 
Ο Τολιόπουλος

Παρόντος του Κούπερ, τουλάχιστον τέσσερις παίκτες θα πάρουν βαθιά ανάσα. Καταρχάς ο Βασίλης Τολιόπουλος ο οποίος… έπλενε, σφουγγάριζε, ξεσκόνιζε, έβαζε και το φαΐ στο φούρνο καθότι ήταν απελπιστικά μόνος στις θέσεις «1» και «2». Τώρα δεν θα χρειαστεί να κονταροχτυπιέται από τη μία πλευρά του γηπέδου μέχρι την άλλη καθώς έχει κάπου να ακουμπήσει ως προς το κατέβασμα της μπάλας. Ούτε θα χρειάζεται να ψάχνει χαραμάδες για να περνά τις μπάλες στα διαδοχικά double team που δεχόταν στο κέντρο του γηπέδου.

Οι δύο άλλοι είναι οι Τζέιμς Μπανκς, Τζος Ρόμπερτς. Αν παρουσία ενός κατ’ εξοχήν πασέρ δεν καταφέρουν να βρουν τρόπο να γίνουν ωφέλιμοι για την ομάδα τους, η επιστήμη θα σηκώσει τα χέρια ψηλά. Τέταρτος και τελευταίος ο Νέιτ Λαζέφσκι ο οποίος, μέχρι στιγμής, έχει δείξει ότι τρέφεται αποκλειστικά από το μακρινό σουτ, γι’ αυτό στέκεται σαν τον ελεύθερο σκοπευτή στην αδύναμη πλευρά. Αν βάλει τα σουτ που σίγουρα θα φτιάξει το επιτελείο γι’ αυτόν, έχει καλώς. Αν όχι, θα αμφισβητηθεί. Πάντως, μπροστά του θα σχηματιστεί το παιχνίδι που τον βολεύει.

Εν τέλει, τα παραπάνω σχετίζονται με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Σαρίφ Κούπερ και τα καταγεγραμμένα στοιχεία του μέσα από τους scout’s. Πιο σπουδαίο όλων είναι να ταιριάζει στη νέα ομάδα του και φυσικά να βρει τον κατάλληλο τρόπο επικοινωνίας με όλους καθώς το αγωνιστικό μοντέλο του Άρη δεν στηρίζεται στο ένας εναντίον ενός αλλά στη λειτουργία του συνόλου.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.