Άρης: Οι διαδοχικοί τραυματισμοί ακύρωσαν το χρονοδιάγραμμα ετοιμότητας του Καστρίτη

Άρης: Οι διαδοχικοί τραυματισμοί ακύρωσαν το χρονοδιάγραμμα ετοιμότητας του Καστρίτη

Ο Καστρίτης

bet365

Ήταν τέλη Σεπτέμβρη όταν ο Γιάννης Καστρίτης εκτίμησε ότι ο φετινός Άρης θα έφτανε σε υψηλά επίπεδο ετοιμότητας και απόδοσης κατά τα τέλη του Νοέμβρη αλλά θα μπορούσε να είχε φανταστεί τους πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς οι οποίοι ουσιαστικά ακύρωσαν το πλάνο του.

Η αλήθεια είναι ότι ο έμπειρος τεχνικός πάντα έβαζε σχετικό αστερίσκο στη διάρκεια των τοποθετήσεών του καθότι σχετικά προβλήματα εμφανίστηκαν πριν την έναρξης της προετοιμασίας. Επικράτησε η αίσθηση ότι η ομάδα θα μπορούσε να τα απορροφήσει. Πιο σοβαρό όλων ήταν η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο Νέιτ Λαζέφσκι καθώς είχε διαπιστωθεί ότι είχε το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών. Αυτό τον κράτησε εκτός δράσης για περίπου δύο μήνες καθώς η εγχείρηση έγινε στις 21 Αυγούστου. Στο ίδιο διάστημα, ο Τρέι Γούντμπερι ήταν στο τελευταίο στάδιο της αποθεραπείας έπειτα από αρθροσκόπηση που είχε υποβληθεί στο γόνατο μετά τον τραυματισμό που είχε υποστεί στη διάρκεια της συμμετοχής του στο summer league. Τότε προέκυψε όμως και η πρώτη θλάση του Ντιμόι Χοτζ. Αυτοί οι τραυματισμοί οδήγησαν σε έλλειμα παικτών για τις προπονήσεις και υπό αυτές τις συνθήκες ο Άρης προχώρησε στην προσθήκη παικτών για να συμπληρώσει ρόστερ.

Καθώς εξελισσόταν η προετοιμασία αυξάνονταν και οι τραυματισμοί. Ο Λευτέρης Μποχωρίδης υπέστη εκεί την πρώτη θλάση και συνέπεια της όλης κατάστασης ήταν η διαφοροποίηση του πλάνου καθώς ο Γιάννης Καστρίτης δεν είχε όλους τους παίκτες στη διάθεσή του. Τούτο ήταν σοβαρό διότι η δημιουργία ομάδας από μηδενική βάση απαιτεί, τουλάχιστον, την παρουσία όλων των παικτών για την ανάπτυξη συνεργασιών στις δύο πλευρές του παρκέ και φυσικά, την αφομοίωση της τακτικής.

Δεν αναφέρεται χάριν υπερβολής, αλλά ο 42χρονος τεχνικός θύμιζε… φαντάρο στις τελευταίες του ημέρες στον στρατό, μετρώντας μέρες μέχρι την επιστροφή των παικτών και νιώθοντας την πίεση που άρχισαν να προκαλούν τα αρνητικά αποτελέσματα παράλληλα των μέτριων εμφανίσεων. Παράλληλα είχε να διαχειριστεί μικροτραυματισμούς σαν τους δύο του Τζέιμς Μπανκς σε γόνατο και ωμοπλάτη ενώ ο Μανόλης Χατζηδάκης χρειάστηκε να παίζει με μάσκα λόγω χτυπήματος στη μύτη.

 

Αρχές Οκτώβρη κι ενώ ο Νέιτ Λαζέφσκι ήταν στο τελευταίο στάδιο της αποθεραπείας, προέκυψε η δεύτερη θλάση του Ντιμοί Χοτζ η οποία τον κράτησε εκτός δράσης για περίπου τρεις εβδομάδες. Νέες αλλαγές, νέα επιβάρυνση των παρόντων. Ακολούθησε η πώληση του Ντέιβιντ Ντε Τζούλιους στη Μακάμπι Τελ Αβίβ η οποία δεν άλλαξε απλά το rotation αλλά οδήγησε τον Βασίλη Τολιόπουλο σε πολλά περισσότερα λεπτά συμμετοχής. Ομοίως και τον Λευτέρη Μποχωρίδη.

Στις 2 Νοεμβρίου, ο Λάντερς Νόλεϊ υπέστη ρήξη στον υποκνημίδιο μυ του δεξιού ποδιού του. Βάσει της εξέλιξης της αποθεραπείας, επιβεβαιώθηκε το ιατρικό επιτελείο το οποίο είχε εκτιμήσει απουσία ενός μήνα. Ο Αμερικανός επέστρεψε στον ευρωπαϊκό αγώνα με τη ρουμανική Κλουζ στη διάρκεια του οποίου ο Γιάννης Καστρίτης κατέστρωσε πλάνο διαρκούς τροφοδότησής τους με σκοπό να τον βοηθήσει να βρει ρυθμό και με φόντο το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Ο Γούντμπερι

Μεταξύ των παικτών οι οποίοι χρειάστηκε να επιβαρυνθούν λόγω απουσίας επιλογών ήταν και ο Τρέι Γούντμπερι. Το απίστευτο με τον Αμερικανό είναι ότι τραυματίστηκε περίπου έναν λεπτό πριν το τέλος του αγώνα με το Μαρούσι. Εκείνη τη στιγμή και με τον αστράγαλο «καυτό», υποτίμησε το πρόβλημα και συνέχισε να παίζει. Μετά το παιχνίδι διαπιστώθηκε το βαρύ διάστρεμμα. Στην πραγματικότητα, η σοβαρότητά του δεν διαφέρει από αυτό που είχε πάθει ο Ρόμπερτς Μπλούμπεργκς στο ξεκίνημα της περασμένης σεζόν και το οποίο τον κράτησε εκτός δράσης για σχεδόν ενάμιση μήνα.

Ο Γούντμπερι ήδη έχει αποδειχθεί σκληρό καρύδι καθώς εξαντλεί περιθώρια για τη συντομότερη επιστροφή του. Ήθελε να κάνει ένεση για να αγωνιστεί κόντρα στον Πανιώνιο (!), την ίδια επιθυμία είχε και κόντρα στον ΠΑΟΚ αλλά το πόδι του ήταν πρησμένο. Η δική του θέληση για επιστροφή στη δράση μάλλον θα περιορίσει το διάστημα απουσίας του. Κανονικά πρέπει να συνεχίσει το πλάνο θεραπειών για τουλάχιστον δέκα ημέρες ακόμη.

Ο Μποχωρίδης

Και πάμε στον Λευτέρη Μποχωρίδη. Στις 14 Νοεμβρίου υπέστη νέα θλάση α’ βαθμού και το διάστημα αποθεραπείας προσδιορίστηκε περί των τριών εβδομάδων. Λόγω ανάγκης, αυτός γύρισε μερικές ημέρες νωρίτερα. Το πλάνο χρησιμοποίησής του στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ περιλάμβανε μάξιμουμ τέσσερα τρίλεπτα ανά περίοδο. Πρόκειται για τη σταδιακή ενσωμάτωση παικτών στην οποία προχωρούν (υπό το καθεστώς συνεργασίας), το τεχνικό με το ιατρικό επιτελείο. Η θλάση του Βασίλη Τολιόπουλου στα τέλη του πρώτου ημιχρόνου άλλαξε τα δεδομένα. Σημειωτέων ότι ο αρχηγός του Άρη ένιωσε «τσιμπήματα» στη γάμπα και τις προηγούμενες ημέρες. Στην προθέρμανση του ντέρμπι, έκανε συγκεκριμένες διατάσεις για να δοκιμάσει τη γάμπα του. Κανονικά δεν θα έπρεπε να αγωνιστεί αλλά και ο ίδιος απέρριψε αυτό το σενάριο. Κι έτσι ήρθε η θλάση α’ βαθμού στη γάμπα.

Επτά αγωνιστικά λεπτά αργότερα, ακολούθησε η αντίστοιχη του Λευτέρη Μποχωρίδη. Η εκτίμηση για το διάστημα της απουσίας τους προσδιορίζεται στις τρεις έως πέντε εβδομάδες. Η τρίτη θλάση του δεν είναι στο ίδιο σημείο, ωστόσο, δύσκολα θα καταφέρει να «μειώσει» τον χρόνο αποθεραπείας.

Επιστρέφοντας στην εισαγωγή του κειμένου, το πλάνο του Γιάννη Καστρίτη ακυρώθηκε διότι λόγω των απουσιών υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε διαφορετική διαχείριση παικτών, προπονήσεων και αγώνων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Βασίλη Τολιόπουλου. Πολλοί εξύμνησαν το περσινό step up και τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του. Ο διεθνής γκαρντ δούλεψε… σαν σκυλί τοι καλοκαίρι του 2023 και μέσα από το πρόγραμμα μεταβατικών προπονήσεων. Είχε όλο τον χρόνο για να δουλέψει πάνω στο σώμα του, στην άμυνά του αλλά και στο σουτ.

Ο Τολιόπουλος

Φέτος, έχοντας τη σπουδαία πρόκληση με την Εθνική ομάδα, προφανώς άλλαξε ο τρόπος δουλειάς του. Οι μέρες ξεκούρασης ήταν ελάχιστες και λειτούργησε στο πλαίσιο ομαδικής προπόνησης και όχι αντίστοιχης ατομικής. Στις αρχές του Σεπτέμβρη φάνηκε η κούραση του και εκπονήθηκε πλάνο διαχείρισής του. Κι αυτό πετάχτηκε… στον Θερμαϊκό. Κανένα πλάνο δεν προέβλεπε να αγωνιστεί 35+ λεπτά με το Μαρούσι ή 33+ λεπτά με τον Πανιώνιο αλλά η αγωνιστική ανάγκη που δημιουργήθηκε μέσα από τον αποδεκατισμό της περιφερειακής γραμμής. Η αντίδραση του οργανισμού του φάνηκε μέσα από τη θλάση που υπέστη.

Κι έτσι, το χρονοδιάγραμμα του Γιάννη Καστρίτη δεν επιβεβαιώθηκε και στην πραγματικότητα, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Προφανώς έπαιξε ρόλο και η αδυναμία προσαρμογής συγκεκριμένων παικτών όπως ο Τζέιμς Μπανκς ή ο Ράλι Άλκινς του οποίου η παρουσία ήταν εξαιρετικά μικρή, αλλά το δεδομένο που εκτροχίασε το σχέδιο απόλυτης ετοιμότητας στα τέλη του Νοέμβρη ήταν οι διαδοχικοί τραυματισμοί γιατί αυτοί οδήγησαν στην αλλαγή της καθημερινότητας της ομάδας.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα