«Δεν είναι υπηρεσιακός ο Σάκοτα, δεν ψάχνει προπονητή η ΑΕΚ»

«Δεν είναι υπηρεσιακός ο Σάκοτα, δεν ψάχνει προπονητή η ΑΕΚ»

Κάτια Πετροπούλου
«Δεν είναι υπηρεσιακός ο Σάκοτα, δεν ψάχνει προπονητή η ΑΕΚ»

bet365

Η ΑΕΚ, όπως φαίνεται, θα πορευθεί με τον Ντράγκαν Σάκοτα στο τιμόνι μέχρι το τέλος της σεζόν. «Δεν είναι υπηρεσιακός», τόνισε ο τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας, Γιώργος Χήνας.

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ΑΕΚ από τον Ντράγκαν Σάκοτα δεν θα είναι προσωρινή.

Όπως αποκαλύφθηκε στη Συνέντευξη Τύπου που έγινε, ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (10/12, 19:00), δεν θα καθοδηγήσει τους «κιτρινόμαυρους» μόνο στα πρώτα ματς, αλλά πιθανώς μέχρι το τέλος της σεζόν.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

«Δεν ψάχνει προπονητή η ΑΕΚ και ούτε υπάρχει και κάτι δεδομένο, δεν είναι υπηρεσιακός ο Σάκοτα. Όπως ήταν, έτσι είναι και θα συνεχίσει να είναι στην οικογένεια της ΑΕΚ. Είναι ανοιχτή η παρουσία του στην ΑΕΚ. Δεν υπάρχει περιθώριο», είπε ο τζένραλ μάνατζερ της ομάδας, Γιώργος Χήνας και απάντησε στο για ποιο λόγο δεν υπέγραψε από το καλοκαίρι ο νυν επικεφαλής των Ακαδημιών: «Στον Σωτήρη δόθηκε το "λευκό" χαρτί να σχεδιάσει την νέα σεζόν. Οι δύο προηγούμενοι προπονητές είχαν πολυετή συμβόλαια και κανείς δεν έφτασε στο τέλος του. Ο καθρέφτης είναι το γήπεδο και τα αποτελέσματα, και στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπομονή. Επειδή η ομάδα έχει στόχους και δεν έχει χαθεί η χρονιά, επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος προπονητής. Έτρεξαν δύο πρότζεκτ: το αγωνιστικό και το να ετοιμαστούν κάποια παιδιά, για να αποτελέσουν τη βάση της ΑΕΚ τα επόμενα χρόνια. Δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη να βάλεις κάμποσα εκατομμύρια, να πάρεις ένα πρωτάθλημα, και μετά τι; Δείτε το παράδειγμα της Καρσίγιακα. Τρία χρόνια μετά το πρωτάθλημα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Παιδιά όπως ο Μωραΐτης, ο Ρογκαβόπουλος, ο Τσαλμπούρης και άλλοι αποτελούν επιλογές του Σάκοτα και ανήκουν στην αφρόκρεμα στην ηλικία τους».

«Δεν είναι εύκολες οι συνθήκες. Θέλω να πιστέψω στην εμπειρία μου. Οι προπονητές είναι σε δύο κατηγορίες: αυτοί που έχουν φύγει και αυτοί που θα φύγουν. Θέλω να βοηθήσω και να προσφέρω. Μακάρι οι συνθήκες να ήταν διαφορετικές. Σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες θα έχω μια πιο πλήρη εικόνα. Δεν φοβάμαι. Εύκολα δεν είναι, αλλά πρέπει να το πιστεύουμε», ήταν τα λόγια του Σάκοτα.

Στη Συνέντευξη Τύπου, ο νέος προπονητής των «κιτρινόμαυρων» άρχισε, λέγοντας: «Η δουλειά μας σήμερα είναι να μιλήσουμε για τον Ολυμπιακό, αλλά σίγουρα σας ενδιαφέρουν κι άλλα πράγματα. Η συγκέντρωση, όμως, πρέπει να είναι στο παιχνίδι. Ναι μεν, δεν είχα φύγει από την ομάδα, αλλά λίγος κόσμος ξέρει πως όταν έφυγα, ο προηγούμενος προπονητής (σ.σ. Ζντοβτς) δεν ήθελε να συνεργαστούμε. Οπότε ζήτησα να αλλάξω πόστο και το ευχαριστήθηκα. Μπορούμε να μιλήσουμε για όλα τα ματς, αλλά το μέλλον της ΑΕΚ είναι τα παιδιά που έρχονται, για να χτίζεται η ομάδα, με τις συνθήκες που επικρατούν. Γνωρίζετε πλέον τις αγορές και τι επικρατεί, όπως στην Κίνα και την Εθρολεαγθε. Θα ήθελα ο κόσμος να εκτιμήσει την προσπάθεια και να βλέπουμε καινούρια παιδιά».

Στην συνέχεια είπε για:

Τον Ολυμπιακό: «Σαν πρώτος προπονητής, προσπάθησα να δω το παιχνίδι του Ολυμπιακού χθες με τη Ρεάλ. Να δώσω συγχαρητήρια στον Σφαιρόπουλο, γιατί έχει κάνει μια ομάδα με ρόλους και έχει έναν τρόπο παιχνιδιού, και θα μπορούσε να είναι μοντέλο για άλλες ομάδες. Αυτή τη στιγμή είναι στην πρώτη θέση της Euroleague. Σίγουρα παίζουμε με μια ομάδα που είναι καλύτερη, αλλά δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Εμείς πρέπει να το πιστέψουμε, όπως έκαναν τα παιδιά με τον Παναθηναϊκό. Μέσα στη σεζόν είναι πιο εύκολα στο πρωτάθλημα, από ότι στα playoffs. Η δουλειά μόνο εύκολη δεν είναι και δεν μπορώ να κάνω πολλές αλλαγές, όταν μιλάμε για κάτι καινούριο. Κάθε προπονητής τα βλέπει διαφορετικά, πρέπει να δουλέψω στην ψυχολογία της ομάδας και δεν είναι τόσο εύκολο όταν έρχονται τέτοια ματς. Αυτό το έργο μέσα σε πολύ λίγες ημέρες είναι πολύ δύσκολο. Ελπίζω τα παιδιά να δουλέψουν και να παλέψουν και να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα».

Το νέο του πόστο: «Σκέφτηκα ότι μπορώ να προσφέρω στην ομάδα με άλλο τρόπο και σε αυτές τις περιπτώσεις σκέφτεσαι πως να βελτιώσεις τη δική σου. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Η ομάδα λειτουργούσε, έπαιζαν νέα παιδιά. Λυπάμαι για τον Σωτήρη, γιατί πήρε μια δουλειά και ήταν ειλικρινής που ήθελε να βοηθήσει και τους μικρούς, όμως από το αποτέλεσμα κρινόμαστε. Και οι προπονητές που αναλαμβάνουν συνήθως πρώτη φορά, στηρίζονται στους παλαιότερους παίκτες. Είχε και κάποια προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα, που δεν τον βοήθησαν. Τού εύχομαι τα καλύτερα, είναι πάντα φίλος μας. Όταν πιάνει φωτιά κάπου, φωνάζεις πυροσβέστη ή κάποιον να βοηθήσει. Πυροσβέστης δεν είμαι, αλλά θα βοηθήσω κι εγώ να σβήσει αυτή η φωτιά».

Τους μικρούς και το πλάνο που υπάρχει: «Έχει να κάνει με στάδια που περνάει η ομάδα, από τότε που ξεκινήσαμε, έχουν περάσει τρία χρόνια. Η ιδέα ήταν ξεκάθαρη: ξεκινάς να μαζέψεις παιδιά. Στις επιλογές υπάρχουν και λάθη. Αλλά όταν τα μαζέψεις, πρέπει να οργανώσεις και τις συνθήκες. Αυτό δεν είναι εύκολο, γιατί τα γήπεδα εδώ δεν υπάρχουν. Και μετά είναι και στο χέρι του προπονητή τι θα κάνει. Ο Μωραΐτης ήταν πολύ μικρός όταν ξεκίνησε και είχαμε καλή ομάδα τότε, με τον Ίνγκλις, τον Μπονσού κλπ. Ο προπονητής που ήρθε μετά, αμέσως έδιωξε μερικούς νέους. Ο Σωτήρης θα μπορούσε να σας πει και κάποια στοιχεία που είναι και αλήθεια: όταν ο Άτις έπαιξε με την Εστουδιάντες, που η ΑΕΚ έχασε, κανείς δεν ασχοληθήκε με το ότι έπαιξε ο Άτιτς, αλλά με την ήττα. Ή όπως όταν χάσαμε με τον Άρη, έλεγαν καλύτερα να χάναμε με τον Μωραΐτη. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα και θέλει καλές επιλογές. Και στον Ολυμπιακό αν δείτε, οι μικροί δεν παίζουν πολύ. Ο Σπανούλης έχει τις ευθύνες και αργότερα θα φανούν οι Αγραβάνης και οι υπόλοιποι. Είναι μια διαδικασία όλο αυτό. Κάποιος θα φαίνεται σαν ένα μεγάλο ταλέντο και μετά θα βλέπεις πως ο χαρακτήρας δεν είναι αυτός που πρέπει. Εμείς στηρίζουμε τα παιδιά και θα είναι μέσα στο πλάνο μας. Πιστεύαμε πως στο Γαλάτσι θα είχαμε το "σπίτι" μας και θα είχαμε ένα εργοστάσιο για μια ζωή. Δεν έχει γίνει και είμαστε σε ψάξιμο. Δεν είναι τα μικρά ο λόγος που έφυγε ο Σωτήρης».

Την ψυχολογική κατάσταση των παικτών και το κίνητρο που θα δώσει ενόψει ντέρμπι: «Σίγουρα δεν είναι καλή η ψυχολογία, αλλά αυτή αλλάζει προσωρινά με ένα νέο πρόσωπο, γιατί ο καθένας θέλει να αποδείξει πράγματα. Δεν είμαι σε θέση να βάλω κάτι καινούριο, αλλά θέλω να τους στηρίξω, να τους θυμίσω ότι δεν έχουν ξεχάσει να παζίουν και να τους δείξω κάποια πράγματα. Όσο για το πόσο μπορώ να βοηθήσω σε μια ημέρα θα το δούμε, θα είμαι πολύ ευχαριστημένος αν γινόταν κάποια αλλαγή, γιατί αυτό θα μας βοηθήσουμε και στα υπόλοιπα παιχνίδια».

Το γεγονός πως η ΑΕΚ ξεκινάει τα ματς, κυνηγώντας διψήφιες διαφορές: «Όπως το είδατε εσείς, το είδα κι εγώ. Το ξεκίνημα ήταν έτσι και μετά κυνηγάς το αποτέλεσμα. Πρέπει να παίζεις διαφορετικά, πιο πιεστικά. Για εμένα ακόμη είναι άγνωστο το ποιος είναι ο λόγος που φταίει και ο πρώτος στόχος είναι να το διορθώσουμε. Θα δώσουμε βαρύτητα στην άμυνα. Πιο αποτελεσματικός είσαι αν αλλάξεις κάτι καλύτερο στην άμυνα και όχι στην επίθεση».

Το αν έχει αντιληφθεί προβλήματα κακής νοοτροπίας στους παίκτες: «Όταν κάτι δεν πάει καλά, όλα σου φαίνονται στραβά. Μπορεί κάποιος να φαινόταν ότι φέρεται λίγο εγωιστικά, ότι κρατάει περισσότερο την μπάλα. Σε μία προπόνηση δεν μπορείς να καταλάβεις πολλά, γιατί όλοι θέλουν να δείξουν πράγματα. Δεν σημαίνει ότι θα είναι πάντα έτσι, γιατί ο χαρακτήρας δεν αλλάζει».

Το υλικό και τη δομή της ομάδας, αν οι παίκτες ταιριάζουν μεταξύ τους και αν θα κάνει αλλαγές: «Δεν κρίνω βλέποντας μόνο τα τελευταία παιχνίδια, αλλά από την προετοιμασία ακόμα. Τα παιδιά απέδειξαν ότι μπορούν να παίζουν μαζί. Δεν είναι θέμα τι θέλει μόνο ο προπονητής να κάνει. Βλέπεις και διαβάζεις του παίκτες, πως μπορούν να αποδώσουν, ανάλογα με το ταλέντο τους. Όταν τελειώνει μια σεζόν, βλέπεις αν ένας παίκτης έπαιξε 100%, 90%... Ήμουν σε μια ομάδα τούρκικη κι έβλεπα τους παίκτες, ότι κάτι δεν βγαίνει, και κατάλαβα, με μια ιδέα που είχα, ότι δεν βγαίνει. Κι άλλαξα τρόπο παιχνιδιού, έκανα κάτι που δεν ήταν η φιλοσοφία μου, αλλά μου βγήκε. Άρα πρέπει να δω τι να κάνω με τους παίκτες, να τους βάλω σε σωστές θέσεις και να γίνει πιο ομαδική η προσπάθεια. Αυτό που θα ήθελα να δω στην ομάδα, είναι να είναι καλύτεροι οι παίκτες από την περιφέρεια. Μπορεί να βλέπουμε και διάφορες περιπτώσεις, αλλά στην αγορά δεν υπάρχει τίποτα».

Τον Άτιτς και την αξιοποίησή του: «Η αλλαγή του Άτιτς έγινε πριν έρθω, αλλά πιστεύω έπρεπε να υπολογίζεται από την αρχή».

Ο Γιώργος Χήνας, από την μεριά του, ανέφερε: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Πριν πω για τον νέο κόουτς, θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Μανωλόπουλο. Αυτά τα δύο και κάτι χρόνια που ήταν εδώ, έκανε μόνο φίλους και είχε μόνο συμπάθειες και διακρίθηκε από δύο πόστα για τη δουλειά του, αλλά και το ήθος του. Πρέπει να τον ευχαριστήσουμε για την παρακαταθήκη που άφησε στην ΑΕΚ, τον Τελικό Κύπελλο μετά από 17 χρόνια.

Δεν μπορούμε να καλωσορίσουμε και να παρουσιάσουμε τον Ντράγκαν, γιατί ποτέ δεν έφυγε. Ξέρουμε όλοι ποιος είναι. Γνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει η ομάδα. Η επιλογή του Σάκοτα έγινε υπό συγκεκριμένους άξονες: την κρισιμότητα της κατάστασης και την έλλειψη χρόνου. Νομίζω δεν υπήρχε καταλληλότερος από αυτόν. Ήταν μέσα στην ΑΕΚ όλα αυτά τα χρόνια. Γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση. Όχι μόνο ο κόσμος, αλλά και η διοίκηση είναι πολύ δυσαρεστημένη από τα αποτελέσματα και γι' αυτό κρίναμε πως πρέπει να γίνει μια αλλαγή. Ο κόουτς γνωρίζει τι πρέπει να γίνει κι έχει τη στήριξη της διοίκησης. Αποτελεί επιλογή του Αγγελόπουλου και μοναδική που κρίθηκε σαν η πιο κατάλληλη. Καλή επιτυχία του εύχομαι, θα είμαστε κοντά του εντός κι εκτός παρκέ».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα