«Ο Βροχοποιός Νο2»

«Ο Βροχοποιός Νο2»

«Ο Βροχοποιός Νο2»

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει την παραμονή του Βαγγέλη Αγγέλου στον Άρη επαναφέροντας στη μνήμη του κάποιες συζητήσεις μαζί του.

Δες το Roland Garros και σε live streaming* (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Δεν ξέρω αν αποτελεί προϊόν έρευνας ή απλής διαβολικής σύμπτωσης αλλά έτυχε την ίδια ημέρα ΠΑΕ και ΚΑΕ Άρης να ανακοινώσουν δύο «κλεισμένους» προπονητές, πράγμα που υποχρεωτικά (μας) ανάγκασε να αδικήσουμε τον έναν εκ των δύο. Βέβαια, επί της περίπτωσης επέκτασης της συνεργασίας του Άρη με τον Βαγγέλη Αγγέλου δεν είναι απαραίτητες οι διευκρινίσεις διότι για όλους όσοι γνωρίζουν τα του Άρεως αλλά και τον χαρακτήρα του «τρέλλαρχου», θα στοιχειοθετούσε έκπληξη μόνο το διαζύγιο.

Μακριά από αγιογραφίες και υπερβολές, ο Άρης όφειλε να εμπιστευτεί τον Βαγγέλη Αγγέλου γιατί στη δύσκολη στιγμή αυτός έφυγε από την Κωνσταντινούπολη και ήρθε στη Θεσσαλονίκη δίχως καν να συζητήσει το οικονομικό. Άλλοι ρωτούν για τις ημερομηνίες πληρωμής κι αυτός ο αθεόφοβος επικοινώνησε με έναν κολλητό του για την ώρα άφιξής του. Ήρθε προετοιμασμένος και γνωρίζοντας ότι θα δουλέψει 52 ημερολογιακές ημέρες, δεν έθεσε κανέναν όρο επέκτασης του συμβολαίου του σε περίπτωση σωτηρίας της ομάδας, γιατί πολύ απλά έτσι θα έθιγε τον εαυτό του και τον σύλλογο. Αυτός είναι.

Για να καταλάβεις τον Αγγέλου θα πρέπει να συζητήσεις μαζί του περισσότερες από 5-6 φορές. Παρότι είναι «παιδί» του Ίβκοβιτς, υπάρχουν στιγμές που δείχνει απόφοιτος της σχολής Ιωαννίδη, όπως λέει για τους… περιφερειακούς της διοίκησης. Σε μία από τις συζητήσεις υιοθέτησα την έκφραση «σχέση τζακιού» και ομολογώ ότι, όταν την άκουσα για πρώτη φορά, για τουλάχιστον 1-2 λεπτά ουδόλως άκουγα τι μου έλεγε, παρά προσπαθούσα να καταλάβω την πραγματική έννοια της έκφρασης. Επειδή όμως ο τύπος είναι… the devil himself το κατάλαβε και μου εξήγησε… «η σχέση τζακιού είναι, ούτε πολύ κοντά γιατί θα καείς αλλά ούτε και πολύ μακριά γιατί θα κρυώσεις».

 

Η... προίκα των 900.000 ευρώ

Ο ίδιος βέβαια – σε πολλές περιπτώσεις – ακολουθεί την περιβόητη θεωρία των άκρων. Όπως εκείνο το καλοκαίρι του 2013 όπου και τότε ο Άρης κρατιόταν από ένα φαγωμένο κλαδί δέντρου νιώθοντας την αγριάδα του γκρεμού, θέσπισε την περιβόητη ομάδα εργασίας. Η λογική του ήταν η δημιουργία συνεργατών με την ταυτόχρονη επιβολή επαγγελματικής σχέσης οι οποίοι θα βοηθούσαν την ομάδα με παράλληλα προσωπικά οφέλη. Μ’ αυτή τη φιλοσοφία πορεύτηκε κι αν δεν είχε προκύψει η υποχρέωση της Αναντολού Εφές δεν θα έφευγε ποτέ. Στους φίλους του βέβαια επιμένει μέχρι σήμερα ότι… «όταν εγώ έφυγα από τον Άρη άφησα προίκα 900.000 ευρώ», εννοώντας τα χρήματα που εισέπραξε η ομάδα από τις πωλήσεις των Βεζένκοφ, Μποχωρίδη και η αλήθεια είναι ότι σημαντικό ποσοστό της εξέλιξης των αθλητών ανήκε σ’ αυτόν. Γιατί έκανε αυτό που πολύ απλά έχει ως δόγμα. Έχτισε τη γέφυρα μέσω του προπονητικού προγράμματος για να περπατήσουν οι αθλητές. Το ίδιο πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη.

Ο Αγγέλου είναι άνθρωπος που θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο όλων των καταστάσεων με συνέπεια (σε κάποιες στιγμές) να χάνεται στη μετάφραση και να αδυνατεί να συμβιβαστεί με το αυτονόητο. Έχει… γαϊδουρινό κεφάλι κι αν επιλέξει ένα μονοπάτι θα επιμείνει σ’ αυτό μέχρι να φτάσει μπρος στον γκρεμό. Εκεί, κάτι θα σκαρφιστεί. Γι’ αυτό στην πρώτη του θητεία επέβαλε ένα δόγμα στις επίσημες ανακοινώσεις για την Ιστορία, τη φανέλα, την ομάδα εργασίας κλπ. Για να είμαι ειλικρινής, περιμένω τη δεύτερη ανακοίνωση της ΚΑΕ Άρης για να δω αν θα υπάρχει το επίθετο «τρικυμιώδης» για να διαπιστώσω τον εμπνευστή της πρώτης.

Παρεμπιπτόντως, στην ανακοίνωση της, η ΚΑΕ δεν σημείωσε τη χρονική διάρκεια της συνεργασίας. Προσωπικά μου έκανε εντύπωση αλλά μετά θυμήθηκα ότι το Ιούνιο του 2013 είχε ανακοινωθεί η υπογραφή τριετούς συμβολαίου. Αυτό διαλύθηκε εντός έξι μηνών κι επειδή μια δόση… πρόληψης υφίσταται στον ζωηρό οργανισμό του, δεν αποκλείεται να έγινε και «για γούρι» που λέμε και στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αγγέλου επικαλέστηκε στη δήλωσή του την ποιήτρια Μάγια Άντζελου. Δεν γνωρίζω αν την έμαθε από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς ο οποίος κάποτε του είχε πει να τολμά να κάνει πράγματα που δεν σκέφτονται οι άλλοι, αλλά χρησιμοποίησε μια ρήση της πολυτάλαντης Αμερικανίδας – η οποία έφυγε από τη ζωή προ τετραετίας – ότι η τέχνη του να τολμάς είναι ότι πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή. Είναι αλήθεια ότι έχει τόλμη μέσα του η οποία σε αρκετές περιπτώσεις μετατρέπεται σε άγνοια κινδύνου.

Το δικό του... My way

Τον περασμένο Μάρτιο, όταν επέστρεψε στο Παλέ, είχε πει ότι ένιωθε την υποχρέωση να το πράξει απέναντι στον Άρη για την ευκαιρία που του είχε δώσει το φθινόπωρο του 2012. Για να απλοποιήσουμε τα πράγματα και να μην αναζητούσε θεωρίες συνομωσίας, έμεινε γιατί γουστάρει να δημιουργεί κάτι από την αρχή και το μόνο που απαιτεί είναι ειλικρίνεια, στήριξη και καθαρά πρόσωπα. Δεν γνωρίζω αν ο ύμνος («Μy way») του Φρανκ Σινάτρα είναι από τα αγαπημένα του τραγούδια αν και υποψιάζομαι ότι είναι, αλλά όντως έχει τον δικό του τρόπο.

Ο Αγγέλου δεν ζήτησε ούτε πήρε την παραμικρή εγγύηση. Κανείς δεν του αράδιασε δεσμίδες ευρώ στο τραπέζι γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα αλλά ούτε το απαίτησε. Μη φανταστείτε δηλαδή ότι στα γραφεία της ΚΑΕ παίχθηκε το τηλεπαιχνίδι Money Drop κι έτσι πήρε την απόφαση να μείνει. Δεν μπορώ να τον κρίνω ως πατέρα ή γονέα, αλλά αν ο Άρης αυτή τη στιγμή θυμίζει ένα παιδί δέκα-δώδεκα μηνών που κουτρουβαλάει προσπαθώντας να βρει την ισορροπία του για να πατήσει στα πόδια του, ο Αγγέλου γοητεύεται με την ιδέα να το μάθει να τρέχει. Με τα στραβά του, τις παραξενιές του, τους εγωισμούς του, τις εντάσεις του και την ικανότητα δημιουργίας αλλά και γκρεμίσματος φιλιών.

Μη φανταστείτε επίσης ότι… έβαλε τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ, Δημήτρη Γουλιέλμο, σε μια καρέκλα στρέφοντας το φως στο πρόσωπό του και τον ανέκρινε για τους ανθρώπους που θα υποστηρίξουν (οικονομικά) την προσπάθεια επιβίωσης της ΚΑΕ. Την απόφαση παραμονής την είχε πάρει από την ημέρα που έκανε το ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη. Γι’ αυτόν τον λόγο, στην πρώτη συζήτηση με τον Γουλιέλμο έδειξε μηδενικό φόβο για το ενδεχόμενο πορείας της ομάδας δίχως το δικαίωμα ελεύθερων μεταγραφών. Διότι εκτιμά ότι θα πρέπει να επιτευχθούν τίμιες και συμφέρουσες συμφωνίες για όλους και πρωτίστως για την οικονομική διάσωση της εταιρίας. Κι αν οι πιστωτές δεν δεχθούν… «το μοναστήρι να’ ναι καλά», όπως συνηθίζει να λέει. Έτοιμη λίστα παικτών έχει, απλά θα πρέπει να πασπαλίσει περισσότερο τη συνταγή για να πείσει άπαντες (όπως ο Νταλό) ότι είναι προς όφελός τους να έρθουν στον Άρη. Και για να είμαι ειλικρινής, είμαι βέβαιος ότι αν ένας παίκτης έρθει στον Άρη και το επίπεδο ετοιμότητάς του είναι στο «5», μετά τη συνεργασία με τον Αγγέλου θα πάει στο «8». Αν δηλαδή ο Νταλό έχει ως αχίλλειο πτέρνα το σουτ, αν πράξει σωστά και συμφωνήσει με τον Άρη, του χρόνου θα ανεβάσει τα ποσοστά ευστοχίας του σε αξιοσημείωτο επίπεδο.

Ο Αγγέλου είναι επίσης ο άνθρωπος που μπορεί να χαθεί μέσα στις παραβολές, παρομοιάσεις, τα αποφθέγματα και τις αλληγορίες. Στο μοναδικό διάστημα που ήταν αρκετά μετρημένος στις τοποθετήσεις του ήταν σ’ αυτές τις 52 ημέρες συνεργασίας του με τον Άρη στο διάστημα του Πρωταθλήματος. Σε σημείο παρεξηγήσεως, για όσους τον γνωρίζουν. Ήταν προφανές ότι έβλεπε κάτι το οποίο για ευνόητους λόγους δεν μπορούσε να το ομολογήσει, διότι θα στοιχειοθετούσε αφέλεια μεγίστου είδους. Γι’ αυτόν τον λόγο επαναλαμβάνουμε ότι η φετινή σωτηρία του Άρη δεν ήταν μια απλή υπόθεση.

Καταλήγοντας, όπως το 2013 έτσι και τώρα, ο Αγγέλου θα κληθεί να ενσαρκώσει τον ρόλο του «Βροχοποιού». Άπειρος δεν είναι όπως ο δικηγόρος-πρωταγωνιστής της ταινίας, απέναντί του δεν έχει κάποια εταιρία κολοσσό, έχει όμως την ευθύνη να διαψεύσει όλους όσοι επιδεικνύουν μηδενική πίστη στο project του μπασκετικού Άρη, να τα βάλει με θεούς και δαίμονες και ταυτόχρονα την υποχρέωση να δημιουργήσει κάτι που σε βάθος χρόνου… «δεν θα καίει αμόλυβδη αλλά κηροζίνη», όπως επίσης έχει πει.

ΥΓ: Για πρώτη φορά έγινε πραγματικά σοβαρή συζήτηση για τη συμμετοχή του Άρη σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Οι… βιαστικοί δεν χρειάζεται να βλέπουν τη βαθμολογική θέση στην οποία τερμάτισε η ομάδα, αλλά το brand name. Ο Αγγέλου θέλει την ευρωπαϊκή συμμετοχή γιατί εκτιμά ότι μια ομάδα «ρολάρει» με δύο αγώνες την εβδομάδα. Είναι επίσης απαραίτητη και για να μην παρουσιάσουν σημαντική μείωση τα εισιτήρια διαρκείας. Εκτός απροόπτου, ο Άρης θα παίξει στην Ευρώπη αλλά για να μην εκτεθεί στο παρκέ, θα πρέπει να αυξηθεί το μπάτζετ κατά 20%-30%. Αν εμπορικά λειτουργήσει ως Άρης, δεν θα έχει πρόβλημα κάλυψης της διαφοράς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.