Τα «κανόνια» του ελληνικού Πρωταθλήματος: Μηνάς Γκέκος

Gazzetta team
Τα «κανόνια» του ελληνικού Πρωταθλήματος: Μηνάς Γκέκος

bet365

Ο ΕΣΑΚΕ συνεχίζει τα αφιερώματα για τους μεγαλύτερους σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος, με τον Μηνά Γκέκο να παίρνει τη δική του σειρά.

Ζήσε τη δράση του Champions League και πολλές καθημερινές προσφορές* για όλους του παίκτες! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Αναλυτικά το αφιέρωμα της διοργανώτριας αρχής της Basket League

«Γεννημένος στις 7 Νοεμβρίου 1959 στην Ταταύλα, ελληνική συνοικία της Κωνσταντινούπολης, ο Μηνάς Γκέκος έδειξε από μικρός την έφεση του στον αθλητισμό, παίζοντας βόλεϊ, πινγκ πονγκ και κάνοντας στίβο. Τον κέρδισε όμως το μπάσκετ. Όταν η οικογένεια του μετακόμισε στη βόρεια πλευρά της Πόλης, με την παρότρυνση Τούρκων φίλων του, γράφτηκε στην ITU, που ανήκε στις παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας. Το 1975 μάλιστα, ο Γκέκος αναδείχτηκε καλύτερος παίκτης της Τουρκίας σε ηλικία 16 ετών. Λίγους μήνες μετά όμως, βρέθηκε στην Ελλάδα.

 

Οι τεταμένες σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας λόγω του Κυπριακού και η παρουσία του αδερφού του Γρηγόρη στην Αθήνα για σπουδές, ήταν αρκετοί ως λόγοι. Ο Γκέκος μετακόμισε στην Αθήνα και υπέγραψε συμβόλαιο στην ΑΕΚ ενώ γρήγορα κλήθηκε στα κλιμάκια των Εθνικών ομάδων. Το ταλέντο και η επαφή του με το καλάθι, τον καθιέρωσαν γρήγορα στον Δικέφαλο και στην πορεία τον κατέστησαν αρχηγό της ομάδας για περισσότερα από 10 χρόνια.

Στην ΑΕΚ αγωνίστηκε για μια 15ετία, μέχρι το 1991 όταν μετακόμισε στον Παναθηναϊκό του οποίου τη φανέλα φόρεσε για τρία χρόνια (1991-94) πριν κλείσει την καριέρα του στην “Ένωση” τη σεζόν 1994-95. Σε αυτή τη διαδρομή πανηγύρισε δύο Κύπελλα Ελλάδας, το 1981 με την ΑΕΚ (είχε 17 πόντους κόντρα στον Ηρακλή) και το 1993 με τον Παναθηναϊκό (ήταν στη 10άδα του τελικού κόντρα στον Άρη, αλλά δεν πήρε χρόνο συμμετοχής).

Το “κοντέρ” του Γκέκου έγραψε 6.511 πόντους στο Πρωτάθλημα καταφέρνοντας σε τέσσερις σεζόν να πλασαριστεί στην πρώτη 5άδα των σκόρερ. Ήταν 4ος την περίοδο 1982-83 με 603 πόντους, την περίοδο 1984-85 με 594 και την περίοδο 1986-87 με 441 πόντους. Τη σεζόν 1987-88 ανέβηκε ακόμη πιο ψηλά, όντας ο 2ος σκόρερ με 491 πόντους.

Στη διάρκεια της διαδρομής του στο ελληνικό μπάσκετ, είχε σημαντική προσφορά και στην Εθνική ομάδα με την οποία μέτρησε 53 συμμετοχές και 144 πόντους. Το 1979 μάλιστα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο τόσο στους Βαλκανικούς όσο και στους Μεσογειακούς αγώνες κόντρα στη Γιουγκοσλαβία.

Ακόμη και όταν ήταν ακόμη εν ενεργεία αθλητής φαινόταν πως η προπονητική θα ήταν η φυσική συνέχεια για τον Μηνά Γκέκο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 1993-94 όταν αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό, έκανε ουσιαστικά το προπονητικό ντεμπούτο του σε παιχνίδι με τον Μίλωνα μετά την απομάκρυνση του Ζέλικο Παβλίσεβιτς και πριν αναλάβει τους “πράσινους” ο Κώστας Πολίτης. Δούλεψε στην ΑΕΚ ως συνεργάτης των Τζούροβιτς και Σούμποτιτς τη σεζόν 1996-97 και τη διετία 1997-99 πανηγύρισε δύο Πρωταθλήματα με τον Παναθηναϊκό ως συνεργάτης του “Πίξι”. Δούλεψε όμως και ως πρώτος προπονητής στον Έσπερο, στον Απόλλωνα Πάτρας, στον Παπάγου, στον Πανιώνιο και τον Κολοσσό.»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα