Όσα έγιναν και... δεν έγιναν στο Δ.Σ του ΕΣΑΚΕ!

Όσα έγιναν και... δεν έγιναν στο Δ.Σ του ΕΣΑΚΕ!

bet365

Το gazzetta.gr επικοινώνησε με 11 - από τις 14 - ομάδες της Basket League και έχει όλο το ρεπορτάζ, για όσα έγιναν στο Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ, σχετικά με την ψηφοφορία για την ανάδειξη πρωταθλητή και τον μη υποβιβασμό Άρη - ΠΑΟΚ, αλλά και για τις προτάσεις που συζητήθηκαν για τα επόμενα πρωταθλήματα.

Το Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ, που έγινε την Πέμπτη μονοπώλησε το ενδιαφέρον, περισσότερο για το αν έγινε τελικά ψηφοφορία ή όχι για τον πρωταθλητή της σεζόν 2019-20 και τις ομάδες που δεν υποβιβάστηκαν, και λιγότερο για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι ομάδες από την επόμενη σεζόν, ώστε να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.

Το gazzetta.gr επικοινώνησε με όλες τις ομάδες της Basket League (μόνο Πανιώνιος, Ρέθυμνο και Λαύριο δεν ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις μας), για να διαπιστώσει τι έγινε τελικά πίσω από τις πόρτες: γιατί υπήρξε αναστάτωση με την ψηφοφορία και γιατί δεν ψηφίστηκαν από χθες τα κριτήρια για τη συμμετοχή των ομάδων.

Ψηφοφορία για πρωταθλητή και υποβιβασμό

Η ψηφοφορία που λέγεται ότι έγινε στο Δ.Σ., ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για τους εξής λόγους: από την μία υποστηρίχτηκε πως ο Παναθηναϊκός βγήκε πρωταθλητής και οι Άρης - ΠΑΟΚ δεν έπεσαν κατηγορία, μετά από ομόφωνη απόφαση. Ωστόσο, η ΑΕΚ αντέδρασε, τονίζοντας πως δεν συμμετείχε σε καμία διαδικασία, ενώ ο Βαγγέλης Τσάπας με δηλώσεις του στον «ΣΠΟΡ FM 94.6» υποστήριξε ότι «δεν έγινε ψηφοφορία».

Μετά από την επικοινωνία με τις 11 ομάδες, το gazzetta.gr συγκέντρωσε τα εξής:

 

- Δύο εξ' αυτών ανέφεραν πως όλα έχουν καταγραφεί στα πρακτικά του ΕΣΑΚΕ και δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο περαιτέρω σχόλιο.

- Έξι υποστήριξαν πως έγινε κανονικά ψηφοφορία, με τις τρεις εξ' αυτών να χρησιμοποιούν τη λέξη «ομόφωνα», για το αποτέλεσμα.

- Τρεις σημείωσαν πως ήταν ένα καθαρά τυπικό θέμα και πως ο Παναθηναϊκός ήταν κοινώς αποδεκτός πρωταθλητής κι έπρεπε να επικυρωθεί η βαθμολογία για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Άνθρωπος ομάδας που ήταν στο Δ.Σ. σημείωσε πως ο Γιώργος Χριστοδουλόπουλος του Πανιωνίου πήγε να εκφράσει μία αντίρρηση (και για τον πρωταθλητή και για τον υποβιβασμό), αλλά έκανε πίσω, καθώς θεώρησε πως δεν θα εισακουστεί. Κάποιος άλλος είπε «όλοι ήθελαν να παραμείνει έτσι η βαθμολογία κι έτσι δώσαμε το πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό».

- Τέσσερις υποστήριξαν πως δόθηκε βάση στο να μην υποβιβαστούν Άρης και ΠΑΟΚ, καθώς θα ήταν άδικο, για όποιον και να βρισκόταν στις δύο τελευταίες θέσεις, από την στιγμή που δεν ολοκληρώθηκε η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. «Απέμεναν έξι αγωνιστικές και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι θα κατέληγαν στις τελευταίες δύο θέσεις», είπε παράγοντας ομάδας, με έναν άλλον να επισημαίνει πως «επειδή έμειναν και οι 14 ομάδες, δεν σημαίνει πως θα υπάρχουν όλες του χρόνου, αφού κάποια μπορεί να μην πληρεί τα κριτήρια που θα ψηφιστούν».

- Μία ομάδα ισχυρίστηκε πως έγινε μια «τύπου» ψηφοφορία, αναφέροντας «δεν υπήρχε κάποιος που έλεγε ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι πρωταθλητής και σίγουρα δεν έφερε αντίρρηση η ΑΕΚ».

- Μία ομάδα τόνισε πως «δεν υπήρξε ψηφοφορία. Ένας πήρε θέση και όλοι συμφώνησαν, δεν καταγράφηκε κάτι». Όσον αφορά αυτό, υπήρξε κάποιος που αποκάλυψε και τι έγινε ακριβώς. «Ας τα βρει η ΑΕΚ με τον Δουβή. Ο πρώτος που τοποθετήθηκε ήταν ο Δουβής, που είπε “δεν πέφτει κανείς, πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός, να το κάνουμε έτσι”, κι όλοι προχωρούσαμε με “ναι, ναι”, μέχρι που φτάσαμε στον Παναθηναϊκό, που είπε ότι “με συγκινεί όλο αυτό κι είναι δύσκολη η θέση μου”».

- Τρεις ομάδες, παρά τα όσα ανέφεραν για την ψηφοφορία, τόνισαν πως το κομμάτι αυτό δεν ήταν τόσο σημαντικό, όσο αυτό των κριτηρίων συμμετοχής στο πρωτάθλημα από την επόμενη σεζόν κι έπειτα, τα οποία σε βάθος χρόνου, μπορούν να δημιουργήσουν μια «υγιή» κατάσταση στο μπάσκετ. Μάλιστα, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά πως «συζητούσαμε τέσσερις ώρες για το πως θα ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα, τα κριτήρια, τους όρους, τους κανόνες και πέντε λεπτά για το ποιος θα βγει πρωταθλητής και βγήκε προς τα έξω το πεντάλεπτο».

Γιατί δεν ψηφίστηκαν τα κριτήρια συμμετοχής χθες και θα χρειαστεί επόμενο/α Δ.Σ.

Τα τελευταία χρόνια, και ειδικά από πέρυσι, πολλά πράγματα που γίνονται στο πρωτάθλημα, απασχολούν (;) τις ομάδες και θέλουν να δουν αλλαγές, προς το καλύτερο φυσικά. Για αυτό και συμφώνησαν να κάνουν όλες τις προτάσεις τους και να συζητήσουν τις επιλογές τους, ώστε να τις ψηφίσουν και να τεθούν σε εφαρμογή.

Το καλό της υπόθεσης από την επικοινωνία του gazzetta.gr με τις 11 ομάδες ήταν ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, φάνηκε ταύτιση απόψεων και επιθυμία για ουσιαστικές αλλαγές, για ένα ακριβοδίκαιο πρωτάθλημα.

Παρόλα αυτά, οι καταρχήν προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας (συγκεκριμένες γηπεδικές εγκαταστάσεις, κατώτατο συνολικό μπάτζετ 800.00 ευρώ - παίκτες, προπονητές, εφορίες, ταξίδια, ιατρική περίθαλψη κλπ - κατάθεση εγγυητικής επιταγής 200.000 ευρώ - αντί 60.000 που ήταν μέχρι τώρα - να περάσουν οι παρατηρητές διαιτησίας από την ΕΟΚ στον ΕΣΑΚΕ και να υπάρχει οικονομική συνέπεια - να μην υπάρχουν εκκρεμότητες από προηγούμενες σεζόν - και αφαίρεση βαθμών αν χρωστούν περισσότερους από 2 μήνες) δεν ψηφίστηκαν χθες, και υπάρχει εξήγηση γι' αυτό.

Οι ομάδες γνωστοποίησαν τις προτάσεις τους για διάφορα θέματα, για τα οποία απαιτούνται και νομοθετικές ρυθμίσεις. Δημιουργήθηκε μια επιτροπή από την νομική υπηρεσία του ΕΣΑΚΕ και δύο εκπροσώπους των ομάδων. Αυτοί - όπως και οι νομικοί εκπρόσωποι των ομάδων - θα ελέγξουν τις προτάσεις και την επόμενη εβδομάδα - κατά πάσα πιθανότητα Τρίτη ή Τετάρτη - οι ομάδες θα συνεδριάσουν ξανά, για να τα ψηφιστούν.

Για κάποια από αυτά τα θέματα μπορεί να αποφασίσει μόνος του ο ΕΣΑΚΕ και η ΕΟΚ, ενώ άλλα χρειάζεται να τα εγκρίνει και ο Υφυπουργός Αθλητισμού και να υπάρξει νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Περιστερίου Winmasters, Γιώργος Πανταζόπουλος, εξέφρασε και την αισιόδοξη άποψη πως «ομόφωνα όλες οι ομάδες, θέλουν να μπουν αυτά τα κριτήρια, τα οποία θα είναι πολύ αυστηρά. Αυτό σημαίνει ότι σε δύο χρόνια θα υπάρχει ένα υγιές πρωτάθλημα, με βιώσιμες ομάδες. Δεν μπορούν να αλλάξουν όλα σε μία ημέρα, αλλά θα δοθεί στις ομάδες η δυνατότητα να έχουν ένα ρεαλιστικό πλάνο. Δεν θα μπορεί π.χ. η ομάδα του 2021 να παίζει το 2022 χωρίς να έχει εξοφλήσει τους παίκτες της. Δεν μπορείς να ξεκινάς με χρέος. Ομάδες που έχουν χρέη από χρόνια, θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα πλάνο, που σε βάθος 4ετίας-5ετίας, να είναι υπεύθυνες και να έχουν ένα “μνημόνιο” από τον ΕΣΑΚΕ, ώστε να το τηρούν. Να μην δημιουργούν νέα χρέη και να εξοφλούν τα προηγούμενα. Όλα αυτά, για να συζητηθούν και να αποφασιστούν μεταξύ 15 ανθρώπων, θέλει και πολύ χρόνο και πολλή δουλειά από δικηγόρους, για να περάσει ένα πλάνο που να είναι πραγματικά εφαρμόσιμο. Επιτέλους, μπαίνει ένα φρένο και ξεκινάμε μια νέα σελίδα, που μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμες ομάδες».

Ο πρόεδρος του Προμηθέα, Χρήστος Μήλας, υποστήριξε ότι «Τέθηκαν συγκεκριμένα πράγματα ως βάση, όπως π.χ. να έχεις 800.000 μπάτζετ, αλλά με κανόνες και ποινές και πως θα ελέγχεται αυτό, σε ποιες ημερομηνίες, που θα υπάγεται; Η ομάδα εργασίας θα δει πως θα γίνεται ακριβώς η διαδικασία και να τα ψηφίσουμε συνολικά. Ή π.χ. τα 140.000 της εγγυητικής σε ποιον λογαριασμό θα κατατίθενται και σε ποιες ημερομηνίες; Την άλλη εβδομάδα ουσιαστικά θα εξειδικεύσουμε την διαδικασία και θα ψηφίσουμε. Ή με τους παίκτες και τις πληρωμές, ποιος θα ελέγχει αν είναι σωστές; Θα πηγαίνει στην επιτροπή; Τις λεπτομέρειες αυτές θα εξετάσουμε. Η επιτροπή θα κάνει συνάντηση την Δευτέρα και μετά θα ψηφίσουμε. Ωραία τα λέμε, αλλά θα γίνονται; Και πώς; Όλοι, όμως, έχουμε συμφωνήσει ότι αυτή θα είναι η βάση, 800.000 συν 140.000».

Ο πρόεδρος του Άρη, Χάρης Παπαγεωργίου, πρόσθεσε ακόμα κάτι. «Σε κάποια συμφωνήσαμε προφορικά, σε κάποια όχι. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει κι ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Πρέπει να δούμε και αν θα διεξαχθεί ένα κομμάτι του πρωταθλήματος κεκλεισμένων των θυρών, που είναι αρκετά πιθανό αυτό, και πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Ομάδες με αρκετή προσέλευση θεατών, όπως ο Άρης, θα έχουν απώλεια εσόδων από τα διαρκείας και τα εισιτήρια. Έχουμε να συζητήσουμε την κεντρική διαχείριση, την εξεύρεση χορηγών, που μέχρι φέτος ήταν η ΕΚΟ. Θέματα ξένων παικτών, κάποιοι θεωρούν ότι οι 6 είναι υπερβολικός αριθμός και να το κάνουμε 4, να βάλουμε 2 Έλληνες παραπάνω. Να δούμε και τα γήπεδα, καθώς κάποια θέλουν να αναβαθμιστούν και να γίνουν πιο ελκυστικά για τον κόσμο. Καταθέσαμε σε ένα πρώτο γύρο τις απόψεις μας και την επόμενη εβδομάδα θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, για να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο».

Ο πρόεδρος της Λάρισας, Θεόδωρος Ριζούλης, σχολίασε σχετικά πως «δεν υπήρχε ομοφωνία, άλλοι έλεγαν για 600.000, άλλοι για 800.000. Το τελευταίο το πρότεινε το Περιστέρι, αλλά υπήρχαν αντιρρήσεις από Πανιώνιο, Ιωνικό και Ηρακλή. Θα γίνει ψηφοφορία την επόμενη Τρίτη», ενώ ο αντιπρόεδρος του Κολοσσού, Μιχάλης Μελής, είπε δυσαρεστημένα πως «προσωπικά, πήρα θέση για να τελειώσει αυτό το θέμα χθες, αλλά δεν εισακούστηκα. Πρέπει να τα δουν τα νομικά επιτελεία. Έπρεπε να ψηφιστεί χθες, για να προχωρήσει».

Τι λέει ο ΕΣΑΚΕ για όλα τα παραπάνω

Όσον αφορά την ψηφοφορία, κύκλοι του ΕΣΑΚΕ ανέφεραν πως η ΑΕΚ απείχε από την διαδικασία ψηφοφορίας πρωταθλητή και υποβιβασμού των ομάδων. Οι 12 ήταν υπέρ του να βγει ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής - το «τριφύλλι» ψήφισε λευκό - και οι 13 (μαζί με τον Παναθηναϊκό) να μην υποβιβαστεί κανείς, αλλά και να μην υπάρξει αντικατάσταση ομάδας την επόμενη σεζόν, εφόσον κάποια δεν μπορέσει να ανταπεξέλθει στα κριτήρια που θα ψηφιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Για αυτά θα εισηγηθεί ο ΕΣΑΚΕ στην ΕΟΚ, η οποία πρέπει να τα εγκρίνει, για να είναι οριστικά.

Όσο για τα κριτήρια, έγιναν όντως οι προτάσεις, οι οποίες θα επισημοποιηθούν στο επόμενο Δ.Σ., θα γίνει η ψηφοφορία και μετά θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν «εκπτώσεις» στην αυστηρότητα των κριτηρίων, όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα