Ο Μακ θα απελευθερώσει τον Σαντ-Ρος!
Μπορεί το δεύτερο lockdown να μας ξένισε αρκετά και να δυσαρέστησε πολλούς εργασιακούς τομείς, αλλά και το σύνολο του λεγόμενου ερασιτεχνικού αθλητισμού (από Α1 γυναικών και Α2 ανδρών μέχρι τα τοπικά και τις ακαδημίες), τουλάχιστον όμως και σε σχέση με το πρώτο, δεν εξαφάνισε τελείως το μπασκετάκι. Η επέλαση του κορονοϊου, πάντως, έκοψε στην μέση την 3η αγωνιστική της Basket League, από την οποία ξεχώρισε το πολλά υποσχόμενο «διπλό» της ΑΕΚ στο Περιστέρι και φυσικά το ασύλληπτο 3/3 του Μεσολογγίου.
Ας τα πάρουμε όμως, με την σειρά και ας αρχίσουμε από την εύκολη νίκη (96-67) του Παναθηναϊκού (2-0) επί του ΠΑΟΚ (0-2), που μπορεί να αποτέλεσε το πιο αδιάφορο ματς που παίχτηκε το διήμερο που μας πέρασε, ωστόσο, έστειλε μηνύματα σε τουλάχιστον δύο κατευθύνσεις.
Το «κεφάλαιο» Σαντ-Ρος
Η πρώτη είχε να κάνει με την απόδοση του Χάουαρντ Σαντ-Ρος (15π., 3ρ. & 2ας. με 6/7 σουτ σε 22’) που ήταν ο άνθρωπος που «καθάρισε» το ματς με τον «δικέφαλο του Βορρά» σκοράροντας όλους τους πόντους του στην 1η περίοδο και βοηθώντας την ομάδα του να πάρει διαφορά 14 πόντων.
Από το ξεκίνημα της χρονιάς κι ενώ έχασε και τουλάχιστον δύο εβδομάδες προπονήσεων (λόγω τραυματισμού), ο 29χρονος Κουβανός forward δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στον ρόλο για τον οποίο οι «πράσινοι» τον απέκτησαν, αλλάζοντας ουσιαστικά τον αρχικό μετεγγραφικό τους σχεδιασμό. Στον πρώην παίκτη της ΑΕΚ και της ΤΣΣΚΑ ανατέθηκαν τα νευραλγικά καθήκοντα του βασικού point-guard της ομάδας, στα οποία έως τώρα δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί με επιτυχία.
Κάτι που κατά την άποψή μου, μοιάζει εντελώς φυσιολογικό από την άποψη ότι ο Σαντ-Ρος δεν είχε ποτέ χρησιμοποιηθεί ως playmaker στο επίπεδο της Euroleague (πολλώ δε μάλλον σε μία ομάδα με τις απαιτήσεις και την πίεση του «τριφυλλιού») και είχε απλά αποδώσει πολύ ικανοποιητικά σ’ αυτόν τον κατά συνθήκη ρόλο, στο επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος αλλά και του BCL με την φανέλα της «Ένωσης».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Κουβανός διαθέτει τα χαρακτηριστικά για να ανταποκριθεί στην συγκεκριμένη θέση και μάλιστα σε συνδυασμό με τα αθλητικά του προσόντα και την αμυντική του ικανότητα, να προσδώσει πολλά συν στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού.
Ωστόσο, δεν ήταν και ίσως ακόμη δεν είναι έτοιμος για να σηκώσει μόνος του αυτό το βάρος και χωρίς έναν έμπειρο point-guard δίπλα του για να μοιραστεί τον χρόνο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει η παραμικρή διάθεση να υποτιμηθεί η έως τώρα υπέρβαση του Λευτέρη Μποχωρίδη, που αναγκαστικά και δικαίως έχει αναβαθμιστεί.
Η έλευση του Σέλβιν Μακ, που μπορεί να μην έπιασε στην Αρμάνι Μιλάνο πέρυσι, αλλά στο δεύτερο μέρος της σεζόν άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο Ισραήλ με την φανέλα της Χάποελ Ιερουσαλήμ, θεωρώ ότι θα βοηθήσει ψυχολογικά και αγωνιστικά τον Σαντ-Ρος, που όσο καλός και χρήσιμος παίκτης είναι, άλλο τόσο φιλότιμο και ταπεινό παιδί είναι. Απλά του έπεσε πολύ βαρύ όλο αυτό το φορτίο και δεν ήταν εύκολο να το αντιμετωπίσει μόνος και χωρίς έναν point-guard που έχει την εμπειρία για να γεμίσει την θέση. Έτσι ώστε να μην χρειάζεται να μείνει στο παρκέ περισσότερη ώρα απ’ όσο πρέπει και να «εκτίθεται» όταν τα πράγματα δεν του πάνε καλά…
Το πρωτάθλημα του Καλαϊτζάκη και των υπολοίπων Ελληνόπουλων!
Η δεύτερη κατεύθυνση έχει να κάνει με την μεγάλη ευκαιρία που δόθηκε και θα συνεχίσει να δίνεται στον Γιώργο Καλαϊτζάκη (αλλά και τους Δίπλαρο και Περσίδη) στα παιχνίδια της Basket League. Ο 22χρονος guard, που έπαιξε λίγο και στο ματς με την ΤΣΣΚΑ, ξεκίνησε βασικός και πήρε τον περισσότερο χρόνο από οποιοδήποτε άλλο παίκτη χρησιμοποίησε ο Γιώργος Βόβορας.
Είχε γεμάτη στατιστική (8π., 5ρ., 3ασ. & 3κλ. σε 23’39”), όταν «λύθηκε» προσέφερε και θεαματικές φάσεις και πιστεύω ότι μέσα απ’ αυτά τα παιχνίδια, θα του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει ότι μπορεί να φανεί χρήσιμος κατ’ αρχήν για τα λιγότερα εύκολα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος και εν συνεχεία για τα ματς της Euroleague. Έχει τα προσόντα, στο χέρι του είναι να προσαρμόσει και το πνευματικό κομμάτι στις απαιτήσεις του υψηλότερου επιπέδου και να γίνει μόνιμος μέλος του rotation.
Όσον αφορά την ομάδα του Κώστα Μέξα, η απραξία των δύο εβδομάδων (από την ήττα στην πρεμιέρα από τον Ηρακλή), δεν βοηθά να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Το σίγουρο είναι ότι έχει ποιότητα στην περιφέρεια (Λοβ 17π., Τερνερ 15π. & Γκρίφιν 12π.), αλλά χωρίς αγωνιστικό ρυθμό και με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, δεν μπορεί να κριθεί.
Διπλό» δυάδας με πολλαπλά μηνύματα!
Στο κλειστό της οδού Τζον Κένεντι, ο Ματ Λοτζέσκι (17π. με 4/5 τριπ.) ήταν το πρόσωπο που πήρε τα εύσημα και δικαίως, γιατί συνήθως η επίθεση είναι αυτή που «κόβει τα περισσότερα εισιτήρια αλλά κυρίως γιατί έδωσε λύσεις σε ένα σημείο που το παιχνίδι έδειχνε να «φεύγει» από τον έλεγχο της ομάδας του.
Ωστόσο, το υπερπολύτιμο "διπλό" (66-62) της ΑΕΚ (3-0), το οποίο επέκτεινε το αήττητο σερί των «κιτρινόμαυρων» σε πρωτάθλημα (18-0) και Κύπελλο (3-0) από τις 2 Νοεμβρίου του 2019, ήταν ξεκάθαρα προϊόν του αμυντικού σχεδιασμού από τον Ηλία Παπαθεοδώρου και της άψογης εκτέλεσης από πλευράς των παικτών του.
Το σημαντικότερο απ’ όλα, όμως και σε αντίθεση με ότι συνέβη στον ημιτελικό του Super Cup και στον τελικό του BCL, είναι ότι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, η Κυπελλούχος Ελλάδας δεν τα «έχασε» όταν της «στράβωσε» το ματς (συνέβη και με την Χάποελ Χολόν) και βρήκε την σωστή αντίδραση, δείχνοντας χαρακτήρα.
Η αλήθεια είναι ότι η «Ένωση» σταμάτησε εντελώς την δημιουργία των γηπεδούχων (7ασ./14λ.) που σκόραραν μόνο με ατομικές ενέργειες και η μεγάλη της επιτυχία ήταν το σχεδόν ολοκληρωτικό “shut down” του Στίβεν Γκρέϊ (10π., 3ρ. & 4κλ. με 2/6 σουτ), ο οποίος «πήρε» μόλις ένα τρίποντο (άστοχο) κι αυτό υπό πίεση, ενώ είχε μ.ο. τέσσερις προσπάθειες ανά παιχνίδι (στο Βίλνιους επιχείρησε 13 και ευστόχησε στις 10!).
Στοιχειωδώς εύστοχη να ήταν στην 2η περίοδο (5/13 σουτ και 0/4 βολές), θα είχε πάρει διψήφια διαφορά και δεν θα επέτρεπε στο Περιστέρι (2-1) να ξεφύγει με +8 (47-39 στο 29’) και +7 (55-48 στο 35’) και να αποκτήσει βάσιμες βλέψεις για τη νίκη. Όπως και να ‘χει πάντως το πράγμα, η ολική της επαναφορά με την πλάτη στον τοίχο, παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία από πολλές απόψεις.
Το σερί 0-13, που μετέτρεψε το -7 σε +6 και είχε την υπογραφή του Λοτζέσκι με 4/4 τρίποντα σε 163 δευτερόλεπτα, επετεύχθη με τον Λάνγκφορντ να πασάρει (για 2η διαδοχική αγωνιστική είχε 5 ασίστ) και η νίκη ήρθε με την ΑΕΚ να έχει 7 λιγότερα ριμπάουντ, το χειρότερο ποσοστό της 5ετίας στις βολές (50% με 8/16), αλλά ταυτόχρονα να «κατεβάζει» κατά 20 πόντους την μέση παραγωγικότητα (μ.ο. 82π.) των «κυανοκίτρινων» στο πρωτάθλημα!
Οι παίκτες του Νίκου Παπανικολόπουλου (Μαυροκεφαλίδης 12π. & 5ρ., Αθηναίου 12π.) βρέθηκαν σε πολύ κακή επιθετική βραδιά (21/51 σουτ εντός πεδιάς με 41,1%), γεγονός που οφείλεται και στην έλλειψη συνεργασιών που θα έκανε πιο εύκολο τον δρόμο προς το καλάθι.
Οι μόλις 7 τελικές πάσες σε αναλογία με τα 14 λάθη και η χαμηλή πτήση των 6 Αμερικανών της (28π. με 8/24 σουτ), «πλήγωσαν» το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας των δυτικών προαστίων, που με φυσιολογικά νούμερα στην στατιστική και καλύτερη δημιουργία, θα πανηγύριζε πριν το ματς αν ήξερε ότι θα περιόριζε την «βασίλισσα» στους 66 πόντους!
Ο Έλληνας «ξένος» που απορρίφθηκε «πολύ» το καλοκαίρι!
Στο Αγρίνιο, ο Χαρίλαος Τρικούπης (3-0) συνέχισε το ονειρικό του ξεκίνημα στην παρθενική του σεζόν στην Α1 Κατηγορία και όσο πρόωρο κι αν θεωρηθεί, εκτιμώ ότι όχι απλά έχει θέσει υποψηφιότητα για την παραμονή του, αλλά ότι έχει αποκτήσει σοβαρότατο πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων ομάδων με τον ίδιο στόχο. Κι όλα αυτά όντας η ομάδα που υποπίπτει στα περισσότερα λάθη (μ.ο. 16), μετά από τις πρώτες αγωνιστικές!
Σε αντίθεση με το ματς της πρεμιέρας, κόντρα στον Άρη και παρά την λανθασμένη αντιμετώπιση του πρώτου μέρους, το Μεσολόγγι «διάβασε» σωστά το πρόβλημα δημιουργίας που αντιμετωπίζουν οι Νικαιώτες (η ομάδα με τις λιγότερες ασίστ μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές), έκλεισε τους χώρους στον Τολιόπουλο (πέτυχε μόλις 3 από τους 14 πόντους του μετά την ανάπαυλα) και μοιραία «σταμάτησε» την επιθετική δεινότητα των φιλοξενουμένων, που στο πρώτο 20λεπτο σκόραραν 43 πόντους.
Κάπως έτσι, οι νεοφώτιστοι (Γκριν 24π., 5ρ. με 4/8 τριπ., Αγραβάνης 20π. & 6ρ. με 2/3 τριπ.) κατόρθωσαν να ανατρέψουν το -11 του 18ου λεπτού (30-41) και να φέρουν το παιχνίδι στα ίσα (59-59 στο 31'), πριν την τελική αντεπίθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τελευταία 9'54", ο Ιωνικός (0-3) πέτυχε μόλις 7 πόντους (με 3/14 σουτ και 4 λάθη) και «καθάρισε» τη νίκη (79-66) πριν καλά-καλά μπούμε στο τελευταίο δίλεπτο!
Δεν θα βαρεθώ να γράφω ότι ο Ντίνος Καλαμπάκος είναι μακράν από τους πιο υποτιμημένους προπονητές και στο μέλλον αξίζει να βρεθεί σε πάγκο ομάδας με υψηλότερους στόχους.
Τηρουμένων των οικονομικών δεδομένων του συλλόγου, ο σχεδιασμός που έχει κάνει είναι σεμιναριακού επιπέδου, με τον Ντεβόντε Γκριν (μ.ο. 18,3π. & 2,7ασ. με 80% βολ., 63,6% διπ. & 61,1% τριπ. με 11/18!) να αποδεικνύεται «λίρα εκατό» και τον Γιάννη Αγραβάνη (μ.ο. 16,0π., 5,3ρ. & 1,7κλ. με 62,5% διπ. & 46,1% τριπ.) να αναγκάζει αρκετές ομάδες να χτυπάνε ήδη το κεφάλι τους στον τοίχο, επειδή τον προσπέρασαν το περασμένο καλοκαίρι. «Μεγάλη δουλειά» για ομάδα που στοχεύει στην παραμονή της, να έχει στο ρόστερ Έλληνα παίκτη με νούμερα ξένου!
Οι φιλοξενούμενοι (Αντ. Σμιθ 16π.) έδειξαν ότι στερούνται διάρκειας και δεν θεωρούνται τυχαία ομάδα πρώτου ημιχρόνου! Για δεύτερο ματς φέτος (σε σύνολο τριών στο πρωτάθλημα), οι παίκτες του Στέργιου Κουφού απώλεσαν το προβάδισμα που είχαν στις δύο πρώτες περιόδους (+10 με την ΑΕΚ και +11 με τον Χαρίλαο Τρικούπη) και σκόραραν 10 και 20 πόντους λιγότερους στο 2ο μέρος, αντίστοιχα!
Είναι ξεκάθαρο ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην δημιουργία και θα χρειαστούν βοήθεια στο επιθετικό κομμάτι γιατί τους λείπει ο παίκτης που θα τους τραβήξει με συνέπεια στο σκοράρισμα.
Υγ.1: Με αφορμή τα πρόσφατα υστερόγραφα στο blog της 5ης Νοεμβρίου (με βασικό θέμα τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Ζενίτ), τα οποία αφορούσαν στην οδηγία για φάουλ του Μάκη Γιατρά στο ευρωπαϊκό ματς με την Γκραν Κανάρια (4” πριν το τέλος κι ενώ το ματς είχε κριθεί), χαίρομαι γιατί στον Προμηθέα μας διαβάζουν προσεκτικά κι έσπευσαν αμέσως να απαντήσουν. Και μάλιστα με έντονο ύφος λες και βρέθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα…
Υγ.2: Δεν εξηγείται αλλιώς η αντίδραση των Πατρινών (με 9σέλιδο επίσημο έγγραφο νομικής υπόστασης) στο οποίο – μεταξύ άλλων εξηγούν – ότι η απόφαση του Μάκη Γιατρά αποσκοπούσε στο να πάρει το τελευταίο σουτ ο 15χρονος Βασιλείου, που έως τότε δεν είχε σκοράρει. Να θυμίσω ότι ο νεαρός παίκτης είχε επιλεγεί από τον προπονητή του για την αρχική πεντάδα του αγώνα, έπαιξε συνολικά 14’44” (δηλαδή δεν είχε μπει στο τελευταίο λεπτό για να μην προλάβει να πάρει προσπάθειες, έτσι ώστε να σχεδιαστεί ένα ειδικό play γι’ αυτόν) και τελείωσε το ματς με 0/3 σουτ, 1 ριμπάουντ και 1 λάθος.
Υγ.3: Σε τελική ανάλυση, ο προπονητής του Προμηθέα και της όποιας ομάδας έχει κάθε δικαίωμα να λειτουργεί όπως θέλει και να διακόπτει το ματς για να δώσει την οποιαδήποτε οδηγία. Αυτό, όμως, δεν αφαιρεί από τον εκάστοτε δημοσιογράφο το δικαίωμα να κριτικάρει μία απόφαση που – κατά την άποψή του – δεν συνάδει με το fair play, την ώρα που το παιχνίδι λήγει και η αντίπαλη ομάδα, που προηγείται με 13 πόντους, είναι εμφανές ότι δεν προτίθεται να εκδηλώσει επίθεση… Εκτός κι αν οι άνθρωποι του συλλόγου καταλαβαίνουν κάτι άλλο από το συγκεκριμένο υστερόγραφο, οπότε ας μας το εξηγήσουν να το καταλάβουμε κι εμείς…
Υγ.4: Όσον αφορά την φιλοσοφία του Προμηθέα αλλά και την προσφορά του στην ανάπτυξη των υποδομών και την έμφαση που δίνει στις ακαδημίες, το gazzetta.gr ήταν από τα πρώτα μέσα και ο υπογράφων ήταν από τους πρώτους δημοσιογράφους που ανέδειξαν το έργο των Πατρινών με αποκλειστική συνέντευξη-ποταμό του διοικητικού ηγέτη του συλλόγου και υποψηφίου προέδρου της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιου.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.