Η συγκυρία που ανοίγει τον δρόμο στον Καλαϊτζάκη
Παρακολουθώντας το παιχνίδι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με τον Κολοσσό Ρόδου για την 5η αγωνιστική της Basket League, φαντάζομαι ότι πολλοί θα εστίασαν στην εμφάνιση του Γιώργου Καλαϊτζάκη. Την δεύτερη σερί καλή του παρουσία στο παρκέ μετά και το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ πριν από δύο εβδομάδες στο ΟΑΚΑ.
Τότε είχε αγωνιστεί 23:39, τώρα βρέθηκε στο ματς άλλα 20:19. Σταθερά πάνω από 20 λεπτά. Και έτσι πρέπει. Αυτά είναι τα παιχνίδια που θα τον βάλουν στο rotation, θα σκληρύνει αγωνιστικά και θα μπορέσει να αποκτήσει εμπειρίες και ρυθμό ώστε να «πατήσει» και στα παρκέ της EuroLeague. Σίγουρα δεν πρόκειται να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη και σίγουρα χρειάζεται ειδική διαχείριση.
Άλλωστε ο πρώτος που το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα είναι ο προπονητής του, ο οποίος τον βλέπει επί καθημερινής βάσης. Το πώς δουλεύει, το πόσο συγκεντρωμένος είναι, το πόσο έτοιμος είναι, το αν έχει τον χαρακτήρα και την ψυχολογία ώστε να ανταπεξέλθει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Είναι δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα θα αποτελέσει μέλος και του ευρωπαϊκού rotation. Στο χέρι του είναι. Άλλωστε δεν μιλάμε για ένα παιδί 18-19 χρονών που είναι ταλέντο και προσπαθεί τώρα να... ξεμυτίσει στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά για έναν παίκτη που σε ενάμιση μήνα θα κλείσει τα 22 του χρόνια. Κοινώς έχουμε να κάνουμε μ' έναν ολοκληρωμένο (στο μέτρο του δυνατού για τα ελληνικά δεδομένα) μπασκετμπολίστα.
Όμως, μερικές φορές, χρειάζονται και άλλα πράγματα, εκτός από την ικανότητα και την αξία. Ειδικά όταν μιλάμε για μια ομάδα στην οποία, παρά τα όποια προβλήματα έχει και την όποια κατάσταση βρίσκεται, υπάρχει πάντα η πίεση για το τελικό αποτέλεσμα. Πάντα όμως! Είτε το παραδέχονται όλοι όσοι βρίσκονται εντός των «πράσινων» τειχών, είτε δεν το παραδέχονται. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ποια είναι αυτά τα... άλλα πράγματα; Οι συγκυρίες. Το timing. Σίγουρα είναι ό,τι χειρότερο να υπάρχουν τραυματισμοί στις ομάδες. Πρωτίστως και κυρίως για τους ίδιους τους παίκτες και κατά δεύτερο για τις ομάδες που στερούνται τις υπηρεσίες τους. Και ερχόμαστε στην περίπτωση του Παναθηναϊκού. Ο πρόσφατος τραυματισμός του Μάρκους Φόστερ στο παιχνίδι με την Μπασκόνια, ίσως και να ανοίξει τον δρόμο στον Γιώργο Καλαϊτζάκη προκειμένου να πάρει μερικά, περισσότερο, λεπτά συμμετοχής και στα παιχνίδια της EuroLeague.
Ο... Φόστερ του ανοίγει τον δρόμο
Άλλωστε είναι ξεκάθαρο ότι ο 21χρονος γκαρντ υπολογίζεται για τη θέση «δύο» και όχι γι' αυτήν του πλέι μέικερ. Σε όλα τα ματς που αγωνίστηκε φέτος έχει χρησιμοποιηθεί ως σούτινγκ γκαρντ και όχι ως point guard. Με τον Αμερικανό νοκ-άουτ λόγω του διαστρέμματος, ο Γιώργος Βόβορας θα πρέπει να ανακατέψει αρκετά την τράπουλα ενόψει του αγώνα με την Μπάγερν Μονάχου (27/11, 21:00) στο κλειστό του ΟΑΚΑ ενώ θα πρέπει να περιμένει εάν και εφόσον θα συνεχίσει το... ανακάτεμα και στην «διαβολοβδομάδα» που ακολουθεί για τον Παναθηναϊκό, αφού -εκτός από το ματς με την Αρμάνι στο Μιλάνο στις 3/12- θα διεξαχθεί και το εξ αναβολής παιχνίδι με την Βιλερμπάν στη Λιόν δύο μέρες νωρίτερα (1/12).
Κάτι που σημαίνει ότι ο Καλαϊτζάκης θα πρέπει να είναι... δύο φορές πιο έτοιμος, καθώς η ευρωπαϊκή ευκαιρία ενδέχεται να του χτυπήσει γρήγορα την πόρτα και να κληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε (κάποιο από) αυτά τα ματς. Και δεν αναφέρομαι για μια 1-2 φάσεις λόγω κάποιων ειδικών καταστάσεων. Από εκεί και πέρα θα είναι στο χέρι του να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα πάρει από τον 43χρονο προπονητή και να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί σε αυτό το επίπεδο. Σίγουρα έχει τα σωματικά προσόντα και το μπασκετικό potential για να το πετύχει. Το αν θα τα καταφέρει τελικά, είναι κάτι που θα φανεί στο (όχι και τόσο μακρινό) μέλλον.
Απλά θα πρέπει, εκτός από την πειθαρχία που πρέπει να έχει μέσα στο παρκέ και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, να κρατήσει χαμηλά το κεφάλι και να συνεχίσει να δουλεύει όπως ακριβώς το κάνει εντατικά τον τελευταίο χρόνο. Ο Καλαϊτζάκης, αν αξιοποιήσει πρώτα απ' όλα εκείνος το ταλέντο του και τις δυνατότητές του και στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός, τότε θα μιλάμε για ένα μεγάλο κέρδος του ελληνικού μπάσκετ.
Απέναντι στον Κολοσσό Ρόδου φρόντισε να έχει και πάλι μια πληθωρική παρουσία στο παρκέ. Με μετρημένες και σωστές προσπάθειες στην επίθεση (credit στο ότι, αν και μόνος του στο τρίποντο, έδωσε την έξτρα πάσα στον Μπέντιλ για να σουτάρει ο Γκανέζος και όχι εκείνος) και με γεμάτη παρουσία στην άμυνα, είτε «διαβάζοντας» την πάσα του αντιπάλου για το deflection ή το κλέψιμο χάρη στα μακριά του χέρια, είτε με άμυνα πάνω στην μπάλα, κάτι που έκανε σε 2-3 περιπτώσεις σε αυτό το ματς.
Μακάρι ο Φόστερ να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν στις υποχρεώσεις του. Άλλωστε ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια να στερείται τις υπηρεσίες σημαντικών παικτών (σ.σ. ασχέτως αν χρειάστηκε να περάσουν δυόμιση δεκάλεπτα για να αγωνιστεί ο Αμερικανός στην Βιτόρια) όπως είναι και ο Φόστερ. Και όταν με το καλό τεθεί και πάλι στην διάθεση του Γιώργου Βόβορα, ο Γιώργος Καλαϊτζάκης να διεκδικεί τα λεπτά συμμετοχής που θα του αναλογούν.
ΥΓ: Κάκιστος ο Παναθηναϊκός στο πρώτο πεντάλεπτο του β' ημιχρόνου. Σαν να μην είχε μπει κανείς στο παρκέ.
ΥΓ2: Στα τρία τελευταία ματς (με Βαλένθια, Μπασκόνια, Κολοσσό) ο Παναθηναϊκός έχει δεχθεί 37 τρίποντα και με ποσοστό 49,3%! Δεν εξετάζω σε αυτά που ευστόχησε γιατί ήταν αρκετά (30/68 αντίστοιχα). Όμως όσο η άμυνα θα δίνει πολλά ελεύθερα σουτ, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την «πράσινη» ευστοχία. Ο Βόβορας είναι ο πρώτος που γνωρίζει το πρόβλημα. Το παραδέχτηκε και στη συνέντευξη Τύπου. Δεν θα μείνει έτσι...
ΥΓ3: Από DNP στη Μπασκόνια, από τους καλύτερους παίκτες του Παναθηναϊκού με τον Κολοσσό ο Μπέντιλ. Πείσμωσε, έβγαλε ενέργεια, έπαιξε καλά, μένει τώρα και να συνεχίσει...
ΥΓ4: 15 ασίστ και 18 λάθη απέναντι στον Κολοσσό. ΑΝ δεν υπάρχει θετικός συντελεστής στο AST/TO πάνω από +1,5 με +1,8 μονάδες, ο Παναθηναϊκός θα περάσει πολλά δύσκολα βράδια στην EuroLeague (σ.σ. είχε +1,1 με Μπασκόνια και +1 με Βαλένθια).
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.