Πότε θα τελειώσει το «κακόγουστο ανέκδοτο» της ΚΕΔ;

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Πότε θα τελειώσει το «κακόγουστο ανέκδοτο» της ΚΕΔ;

bet365

O Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί την «σούμα» της 6ης αγωνιστικής στην Basket League, που είχε δύο εκπλήξεις (μία ηχηρή και μία λιγότερο), ένα ντέρμπι «δικεφάλων» με σασπένς από το παρελθόν και δυστυχώς αρνητική πρωταγωνίστρια για μία ακόμη φορά την διαιτησία!

Το εφετινό πρωτάθλημα ξεκίνησε με πολλά προβλήματα, δυο εβδομάδες καθυστέρηση και παρά τα πολλαπλά εμπόδια των καιρών (κορονοϊος, οικονομική κρίση), στέκεται στα πόδια του, εν πολλοίς χάρη στην στήριξη της Δημόσιας Τηλεόρασης, που ουσιαστικά άπλωσε σανίδα σωτηρίας στο χιλιοταλαιπωρημένο μπάσκετάκι!

Κι αν η εξυγίανση που εξαγγέλθηκε από τον ΕΣΑΚΕ και αναζητείται με τον φακό, αναγκαστικά περνάει σε δεύτερη μοίρα, εν μέσω πανδημίας, θα περίμενε κανείς από την διοίκηση της ΕΟΚ (τώρα, που λόγω προεκλογικής περιόδου, πασχίζει να αποδείξει ότι υφίσταται) να έχει δώσει ένα τέλος στο πλέον «κακόγουστο ανέκδοτο» που ακούει στο όνομα της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.

Του οργάνου δηλαδή, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (εντελώς συμπτωματικά, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, όποτε ερωτάται συνεχώς νίπτει τας χείρας του) και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, «τινάζει στον αέρα» τα παιχνίδια πρωταθλήματος με τους ορισμούς των διαιτητών.

Κι ενώ τα «κατορθώματα» του Χάρη Καρακατσούνη τα «θαυμάσαμε» και στο Ιβανόφειο στο ματς του Ηρακλή με τον Κολοσσό, ήρθε η ΚΕΔ (Ταβουλαρέας, Κορομηλάς, Παπαδημητρίου, Τανατζής και Μητσόπουλος, αλλά κι ένας ακόμη «αφανής ήρωας» που δεν έχει σχέση με την διαιτησία) να τον επιβραβεύσει για το ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, μαζί με δύο παιδιά (Ζαχαρής και Τσιμπούρης) από το νέο «αίμα» της ελληνικής διαιτησίας.

 

Το αποτέλεσμα το είδαμε όλοι στην τελευταία φάση του αγώνα μεταξύ των δύο «δικεφάλων», η οποία έβγαλε μάτια! Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα! Απλά ένα... «φτάνει»! Ας επισπευσθεί επιτέλους η διαδικασία των εκλογών για να δούμε επιτέλους ένα πρωτάθλημα χωρίς τόσο κραυγαλέα διαιτητικά ατοπήματα. Άλλωστε στο πρόγραμμα των δύο υποψηφίων προέδρων της ΕΟΚ (Φασούλας και Λιόλιος), βρίσκεται η ανεξαρτητοποίηση της ελληνικής διαιτησίας.

Η προσαρμογή του Μακ βελτιώνει τον Παναθηναϊκό!

Στο κλειστό του Πλάτωνα, ο Γιώργος Βόβορας είχε την ευκαιρία να «μετρήσει» την απόδοση των παικτών στην άμυνα, μέσα από την οποία πέτυχε τις 3 από τις 4 τελευταίες νίκες του σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αν και η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων, δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, ο Παναθηναϊκός (4-0) χρησιμοποίησε ένα σερί 0-14 (από το 3ο έως και το 5ο λεπτό) για να ανοίξει την διαφορά (7-14 στο 5’) και άλλους δέκα αναπάντητους πόντους στην 2η περίοδο για να ξεφύγει με διψήφιο νούμερο (23-35 στο 14’).

Κάπου εκεί η σεμνή τελετή έλαβε τέλος με το τελικό 53-79 να αποτελεί την καλύτερη αμυντική επίδοση του εφετινού πρωταθλήματος και να εδραιώνει τους «πράσινους» στην πρώτη θέση του παθητικού ranking (καλύτερη άμυνα με μ.ο. 61,7π.). Με τους Παπαπέτρου και Σαντ-Ρος να παίρνουν το ρεπό τους, το βάρος έπεσε στον Νέντοβιτς (18π. & 4ασ. με 3/5 τριπ. σε 22’) που ήταν πολύ σοβαρός και αντιμετώπισε την άμυνα του Ιωνικού (1-5) σαν αντίστοιχη ομάδας Euroleague.

Ο Ντίνος Μήτογλου (12π, 5ρ. & 3κοψ με 6/7 σουτ) συνέχισε με κεκτημένη ταχύτητα από το Μιλάνο και όσο έπαιξε ήταν παντού στο γήπεδο, θετικά ανταποκρίθηκε για μία ακόμη φορά ο Καλαϊτζάκης (6π., 4ρ., 3ασ., 1κλ. & 1κοψ.), ενώ η μεγάλη διαφορά του «τριφυλλιού», που πλέον έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών αγώνων, έρχεται από την σταθερότητα που του δίνει στο point η παρουσία του Σέλβιν Μακ. (8π., 3ρ., 4ασ. & 2κλ.). Μελανό σημείο, ο τραυματισμός του Όγκουστ και η συνεχιζόμενες χαμηλές πτήσεις του Φόστερ.

Οι σχεδιασμοί των ομάδων ξεκινούν από τον playmaker και στην δεδομένη περίπτωση, ο Παναθηναϊκός έχασε δύο μήνες με την αστοχία στην επιλογή του Τζάκσον και την ατυχή εξέλιξη της υπόθεσης Σάικς. Τώρα που ο 30χρονος point-guard αρχίζει να προσαρμόζεται, είναι θεμιτό να έχει θετικό αντίκτυπο στην συνολική λειτουργία της ομάδας. Χωρίς αυτό να φαίνεται στο σκοράρισμα ή σε φαντεζί ενέργειες, αλλά στην απλότητα που χαρακτηρίζει το παιχνίδι ενός παίκτη με 486 παιχνίδια ΝΒΑ (μ.ο. 6,6π. & 3,1ασ.) στην πλάτη του.

Όσον αφορά την ομάδα του Βαγγέλη Αγγέλου, με μόλις 8 τελικές πάσες και 33,3% εντός πεδιάς (21/63 σουτ) μέσα στο γήπεδό της, δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει τίποτε ουσιαστικό απέναντι στους πρωταθλητές. Τέτοια ματς χρησιμεύουν για απόκτηση εμπειριών και ο 20χρονος φέρελπις Νίκος Χουγκάζ (10π. & 5ρ.), δείχνει ότι βγαίνει κερδισμένος σχεδόν από κάθε συμμετοχή του στο εφετινό πρωτάθλημα.

Η πολυτέλεια του να έχεις… Ματσιούλις!

Στο κλειστό του ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ (5-0) έδωσε δικαίωμα στον ανεβασμένο ΠΑΟΚ (1-4) και θα μπορούσε κάλλιστα να το «πληρώσει» αν ο Γιόνας Ματσιούλις (18π. & 2ρ. με 6/8 τριπ.) δεν τα έβαζε από παντού και αν ο έμπειρος της διαιτητικής τριάδας του ματς, Χάρης Καρακατσούνης, δεν έκανε την γκάφα της χρονιάς, στερώντας από τους φιλοξενούμενους να στείλουν τον αγώνα στην παράταση.

Η διακοπή των υποχρεώσεων ήταν φανερό ότι επηρέασε περισσότερο τους γηπεδούχους, που χρειάστηκαν κάτι περισσότερο από 15 λεπτά για να «ματσάρουν» το δυναμικό ξεκίνημα του «δικεφάλου του Βορρά», ο οποίος απέκτησε μέγεθος και όγκο μέσα στην ρακέτα με την προσθήκη του Κονατέ (12π. & 6ρ.).

Από την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου έλειψαν η σιγουριά και η άνεση που προσφέρει στο σκοράρισμα ο Λάνγκφορντ (17π. & 6ασ. αλλά με 3/12 σουτ και 3 λάθη που «πόνεσαν»), με αποτέλεσμα, το παιχνίδι να κριθεί στις λεπτομέρειες (85-84) και από ένα μη σφύριγμα στο τρίποντο του Λοβ στην εκπνοή (έπρεπε να καταλογισθεί και φάουλ στον Ζήση, ο οποίος προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποφύγει την επαφή με τον Αμερικανό).

Αν δεν ήταν ο 35χρονος Λιθουανός forward, που σε όλο το ματς έστελνε την μπάλα συστημένη στο καλάθι πίσω από τα 6,75, τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί πολύ χειρότερα για την «βασίλισσα». Αλλά είπαμε, όταν έχεις στο ρόστερ παίκτες σαν τον Ματσιούλις (και όχι μόνο), που με 21 τίτλους στο ενεργητικό του, έχει φάει τα ευρωπαϊκά γήπεδα με το κουτάλι, έχεις την πολυτέλεια να κερδίζεις και χωρίς να έχεις καλή απόδοση.

Η ομάδα του Κώστα Μέξα, που κατέθεσε ένσταση, παρουσίασε μία σαφώς βελτιωμένη εικόνα από τα προηγούμενα παιχνίδια (δείγμα της δουλειάς στις προπονήσεις) και λίγο έλειψε να πληγώσει την «Ένωση» με κορυφαίους δύο πρώην «κιτρινόμαυρους» (Γκρίφιν 16π., 6ασ. & 3κλ., Κακλαμανάκης 15π. & 4ρ. με 7/9 σουτ).

H προσθήκη του 23χρονου power-forward από το Μάλι, ο οποίος άρχισε τη σεζόν στην Σαραγόσα θα την βοηθήσει αισθητά στην πορεία, αν και πρωταρχικός στόχος μοιάζει να είναι η εύρεση «χημείας» και αγωνιστικής ισορροπίας στην περιφέρεια μεταξύ των τεσσάρων ξένων (Λοβ, Τέρνερ, Μήτρου-Λονγκ και Γκρίφιν) που βρίσκονται στο ρόστερ.

Ο Δαυίδ κερδίζει ακόμη τον Γολιάθ!

Στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» συναντήθηκαν δύο ομάδες που φέτος διάγουν εντελώς αντίθετους βίους! Το Περιστέρι (4-2) που έχει ίσως το ποιοτικότερο ρόστερ στην τελευταία δεκαετία και με την επιστροφή Πεδουλάκη και την προσθήκη του Γιάννη Μπουρούση δικαιούται να ονειρεύεται τους τελικούς των playoffs και το Λαύριο (1-3), που με το χαμηλότερο budget στην ιστορία του, μοιραία έχει φτιάξει μία ομάδα με την χαμηλότερη ποιότητα στην ιστορία της συμμετοχής του στην Basket League.

H εικόνα της αναμέτρησης, όμως, έδειξε ότι ακόμη και στο σύγχρονο μπάσκετ μπορούν να συμβούν «θαύματα» όπως αυτό που συντελέστηκε στο παρκέ του κλειστού της οδού Τζον Κένεντι. Δεν εξηγείται αλλιώς, η ολοκληρωτική μεταμόρφωση των φιλοξενούμενων στην άμυνα (ήταν τελευταίοι στο πρωτάθλημα με μ.ο. 83,6π.), απέναντι σε έναν φύσει επιθετικό αντίπαλο που πλέον διέθετε και post-up παιχνίδι.

Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα του Χρήστου Σερέλη δεν έφυγε απλά νικήτρια (70-78) από τα δυτικά προάστια, αλλά ουσιαστικά δεν κινδύνευσε καθόλου! Χάρη στην εξαιρετική απόδοση του Βασίλη Μουράτου (15π., 2ρ. & 2ας.) και τα συνολικά 12 κλεψίματα του ιδίου και των συμπαικτών του, το Λαύριο ξέφυγε ακόμη και με +18 (21-39 στο 17’), ενώ η διαφορά δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους 8 πόντους του τελικού σκορ!

Σημαντική βοήθεια σε μία υπερπολύτιμη νίκη, προσέφεραν ο Γερομιχαλός (11π.) και ο Ντιαλό (14π. & 6ρ.), αρκετά βελτιωμένος παρουσιάστηκε ο Σον Έβανς (12π., 4ρ. & 2κλ.), ενώ η προσθήκη του Γκλεν Κόζι αναμένεται να βελτιώσει την οργάνωση του παιχνιδιού.

Οι γηπεδούχοι ήταν «σκιά» του καλού τους εαυτού με τους Αμερικανούς (28π. με 11/31) να δείχνουν επηρεασμένοι από την αποχώρηση (;) του Γκάντι (ο Χάροου έπαιξε ουσιαστικά από το… αεροδρόμιο) και τους Μπουρούση (19π. & 9ρ. σε 15’), Βασιλόπουλο (10π., 5ρ., 4ασ. & 2κλ.) και Αθηναίου (8π. & 4ασ.) να προσπαθούν μάταια να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά»! Πολλή κακή εικόνα για τους γηπεδούχους με τον Αργύρη Πεδουλάκη να καλείται να δέσει το σύνολο και τους αγώνες να μην περιμένουν…

Όταν ο ρυθμός μπορεί να βρεθεί και μέσα από τις προπονήσεις!

Στο "Nick Galis Hall", ο Άρης (2-1) πιστοποίησε ότι η έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού (έμεινε 25 μέρες χωρίς αγώνα) μπορεί να γυρίσει υπέρ του, αν στο μεσοδιάστημα γίνει ποιοτική δουλειά στις προπονήσεις. Η ομάδα του Σάββα Καμπερίδη δεν επέτρεψε σε κανένα σημείο του αγώνα στον Προμηθέα (1-1) να επιβάλει τον ρυθμό του και χρησιμοποίησε από ένα ξέσπασμα σε κάθε ημίχρονο, για να πάρει τα ηνία του ματς.

Το πρώτο χάρη σε ένα σερί 14-0 από το 4ο λεπτό (7-11) έως το 8ο (21-11) και το δεύτερο, χάρη σε ένα επιμέρους σκορ 18-7 στο τελευταίο πεντάλεπτο που διαμόρφωσε το τελικό σκορ 94-83.

Η 2η σερί νίκη των «κιτρινόμαυρων» ήρθε και πάλι από την επίθεση (σταθερά πάνω από τους 80 πόντους) με τους ΝτεΚόζι (21π. & 7ρ. με 8/11 σουτ) και Μιλόσεβιτς (15π. & 12ρ.) να είναι καθοριστικοί και σε πεντάδα με τον Λιτλ (12π. & 3ασ.), τον Κουζέλογλου (2ο διαδοχικό "νταμπλ-νταμπλ" με 13π., 10ρ., 2κλ. & 1κοψ.) και τον Σταμάτη (5π.) ή τον Φλιώνη (9π., 6ρ., 3ασ. & 2κλ.), να δίνουν τρομερή ενέργεια στους γηπεδούχους σε άμυνα κι επίθεση.

Μοναδικό μελανό σημείο του «πάλαι ποτέ αυτοκράτορα» του ελληνικού μπάσκετ, ήταν τα 19 λάθη (σε σχέση και με τις 10 ασίστ), αλλά το απαγορευτικό αυτό νούμερο υποσκελίστηκε από τα 18 περισσότερα ριμπάουντ και τα εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας.

Οι Πατρινοί (Αγραβάνης 15π. & 6ρ.) δείχνουν αρκετά επηρεασμένοι (λογικό σε μεγάλο βαθμό) από το συνεχές «σταμάτα-ξεκίνα», που - λόγω κρουσμάτων - χαρακτήρισε την έως τώρα πορεία τους και δεν τους έχει επιτρέψει να βρουν ρυθμό.

Πλην του Μίλερ (21π., 2ασ., 2κλ. & 6λ.), σε πολύ μέτρια βραδιά βρέθηκαν οι ξένοι του (31π. με 8/22 σουτ), μεγάλο πλήγμα ήταν η απουσία του Χάρη Γιαννόπουλου, ενώ σε «ρηχά νερά» κινήθηκαν τα δύο playmaker τους (Μάντζαρης και Λούντζης). Οι κακές επιστροφές και η υστέρηση (για 2ο σερί ματς) στα ριμπάουντ, θα πρέπει να προβληματίσουν τον Μάκη Γιατρά.

Το κράτησε με την άμυνα και το πήρε από την επίθεση!

Στο Αγρίνιο, ο Ηρακλής (4-2) είδε για δεύτερη φορά φέτος την αντίστροφη όψη του νομίσματος και «ισοφάρισε» το σκορ (2-2) σε παιχνίδια που κρίθηκαν στις τελευταίες κατοχές. Το σημαντικότερο απ' όλα, όμως, ήταν ο χαρακτήρας τον οποίο επέδειξε σε ένα ματς, που του ξέφυγε δύο φορές από τα χέρια, χάνοντας (απόντος του Καβαδά) την μάχη των ριμπάουντ (26-34) και υποπίπτοντας σε 16 λάθη!

Η ομάδα του Βαγγέλη Ζιάγκου προηγήθηκε με +11 (13-24) στο 13ο λεπτό και +7 (49-56) στο 33', παρ' όλα αυτά κινδύνευσε έχοντας κακές επιλογές στις τελευταίες επιθέσεις. Το νικητήριο τρίποντο του Χάνλαν (14π.) στην εκπνοή, πέρα από την εκτελεστική «στόφα» του Καναδού γκαρντ, επιβράβευσε (71-68) και την αξιέπαινη προσπάθεια που κάνει φέτος ο «Γηραιός», που μετά από 6 αγωνιστικές έχει την 2η καλύτερη άμυνα (μ.ο. 68,3π.) και την δεύτερη καλύτερη επίδοση στα ριμπάουντ (μ.ο. 35,3), ισοφαρίζοντας το 2ο καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας του στην Α1 Κατηγορία.

Το Μεσολόγγι (3-3) θα ήταν σίγουρα διαφορετικό αν είχε στις τάξεις του τον - μέχρι την 5η αγωνιστική, πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, Ντεβόντε Γκριν (μ.ο. 15,6π. με 46,6% τριπ.). Ο Αμερικανός point-guard ήταν τυχερός στην ατυχία του, καθώς ενεπλάκη σε τροχαίο και παρ' ότι το αυτοκίνητό του αναποδογύρισε, ο ίδιος δεν υπέστη καμία σοβαρή ζημιά. Η απουσία του ωστόσο, πλήγωσε τους νεοφώτιστους, που μοιραία έμειναν για τρίτο σερί ματς κάτω από τους 73 πόντους και γνώρισαν την 3η συνεχόμενη ήττα τους.

Ο Τσαντ Μπράουν (15π. & 16ρ. με 6/10 σουτ) συνέχισε την εξαιρετική δουλειά κάτω από τα καλάθια (1ος ριμπάουντερ της Α1 με μ.ο. 8,8ρ.), ο Γιάννης Χατζηνικόλας (13π., 4ρ., 5ασ. & 3κλ.) ήταν η ευχάριστη έκπληξη, η «αχίλλειος πτέρνα» των παικτών του Ντίνου Καλαμπάκου, όμως, παραμένει η δημιουργία και ειδικότερα το άκρως αρνητικό πρόσημο στην αναλογία ασίστ(79)/λαθών(96), που είναι το χαμηλότερο στην κατηγορία.

Διαφορά... φάσης!

Στο κλειστό της Καλλιθέας Ρόδου, ο Κολοσσός (2-4) βρήκε ρυθμό από τα αποδυτήρια και οι 27 πόντοι της 1ης περιόδου, πιστοποίησαν ότι οι Ροδίτες χρειάζονταν παιχνίδια (τους βοήθησε το φιλικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό) για να βγάλουν σε σταθερή βάση τις δυνατότητές τους στο παρκέ.

Το θετικό για την ομάδα του Ηλία Καντζούρη είναι ότι η αγωνιστική λειτουργία δεν επηρεάστηκε αρνητικά από το ντεμπούτο του νεοαποκτηθέντα Αμερικανού σούτινγκ-γκαρντ, Ντάστι Χάνας (9π., 1ρ., 1ασ. & 1κλ. με 3/9 σουτ σε 14'). Ο συμπατριώτης του Ντομινίκ Άρτις (17π. & 7ασ. με 4/7 τριπ.), που είναι το βαρόμετρο της ομάδας, ήταν ουσιαστικός στα δημιουργικά και τα εκτελεστικά του καθήκοντα και μοιραία παρέσυρε και τους υπόλοιπους ποιοτικούς παίκτες (Καντέρ 18π. & 8ρ., Άντριτς 14π. & 3ασ. με 3/4 τριπ.) που διαθέτουν οι νησιώτες.

Το τελικό 90-64 βρήκε την ομάδα του νησιού των ιπποτών» να συμπληρώνει 100 εντός έδρας νίκες στην Α1 Κατηγορία και να πιάνει για πρώτη φορά φέτος το φράγμα των 90 πόντων, έχοντας 43,3% στα τρίποντα (13/30).

Στην διαφορά των 26 πόντων συνετέλεσε και η αγωνιστική απραξία (λόγω κρουσμάτων covid-19) 35 ημερών της Λάρισας (0-3), που έδωσε μόλις τον 3ο της εφετινό αγώνα (όλους εκτός έδρας). Μοναδικό καλό διάστημα για την ομάδα του Λίνου Γαβριήλ (Ουέμπ 14π., 10ρ. & 2κλ.), ήταν η αντίδραση της 2ης περιόδου, όταν και σκόραρε συνολικά περισσότερους πόντους (25) απ' όσους στο 2ο μέρος (24) και από το -15, πλησίασε σε 45-40 στην ανάπαυλα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!